Octavia 3 - dudnienie zawieszenia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jerol
    Ambiente
    • 2014
    • 188

U mnie tez to samo. Informacja z serwisu, ze w polowe kwietnie bedzie wszystko jasne co maja robic i beda natychmiast dzwonic.

Komentarz

• sopi
      Classic
      • 2014
      • 14

jerol, mamy Maj, coś się wyjasniło, przymierzam się do 1.8 i to całkiem istotne
      Dzięki

Komentarz

• lukrys
        Rider
        • 2013
        • 435

zrób jazdę testową i sam zobacz
        będzie najpewniejsze

Komentarz

• greg505
          L&K
          • 2013
          • 1239

Jazda probna nic nie da, chyba ze sie przejedziesz konkretnym egzemplarzem ktorego pozniej kupisz.
          Jak widac jednym dudni, a u innych jest OK
          Black magic

Komentarz

• lukrys
            Rider
            • 2013
            • 435

bo jedni to słyszą drudzy nie...

Komentarz

• sopi
              Classic
              • 2014
              • 14

lukrys, miałem jazdę testową z silnikiem 1.8 i szczerze mówiąc nie skupiłem się na tym. Jechałem też wersją z silnikiem 1.4 mojego brata i tam nie słyszałem, on ma z 2014, ale też przejechane ok 5 tys.
              Koniec, końców mogę być tym szczęśliwcem, który nie będzie miał dudnienia lub nie.

Komentarz

• greg505
                L&K
                • 2013
                • 1239

Zamieszczone przez lukrys
                bo jedni to słyszą drudzy nie...
                dudnienie kazdemu by przeskadzalo, wiec raczej bledny wniosek
                Black magic

Komentarz

• Shplus
                  Classic
                  • 2014
                  • 31

Wczoraj byłem zmuszony zostawić w serwisie moja O3 na 24 godziny i dostałem jako samochód zastępczy rapida spaceback. Subiektywne wrażenia odnośnie zawieszenia są lepsze niż przy droższej O3; zawieszenie komfortowe które dobrze wybiera nierówności no i nic nie dudniło. Pewno częściowo na to wpłynęła wielkość kół moja octavia jeździ na 17 natomiast rapid był na 15, przebiegi były podobne około 25 tys km.

Osobiście wydaje mi sie ze inżynierowie w przypadku O3 jednak sie nie postarali lub tez występuje jakaś wada konstrukcyjna bo przód zawieszenia tez potrafi nieprzyjemnie hałasować. Dodam jeszcze ze przez 3 lata jeździłem O2 i zawieszenie było bardziej dopracowane.

Komentarz

• jerol
                    Ambiente
                    • 2014
                    • 188

sopi, mamy maj, a ja poki co dostalem odpowiedz, ze skoda nad tym pracuje i maja byc dolozone jakies czesci (?) i narazie testuja, a naprawe przewiduja na srodek-koniec czerwca. Troche lipa ale co zrobic, czekam. Ewentualne rozwiazanie przedstawie natychmiast.

Komentarz

• Kubenio
                      Classic
                      • 2014
                      • 17

Witam, Panowie jerol i Leniwiec wysłałem wam wiadomość na priva. Bardzo proszę o ewentualny kontakt.
                      Kuba

Komentarz

• dankov
                        Classic
                        • 2015
                        • 33
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dołoże swoje 2 grosze do dyskusji - jeżdiłem wcześniej tydzień czxasu 1.4 w kombi i żadnego dudnienie nie zaobserwowałem, a mojej O3 (prod. 10.2014) dudnienie daje sie weznaki. Jade w środe do serwisu w innym temacie (terkoczące sprzęgło na biegu jałowym), tto wspomnie o tym dudnieniu, zobaczymy co powiedzą

Pozdrawiam

Komentarz

• lukrys
                          Rider
                          • 2013
                          • 435

ja np w moim raz to słyszę raz nie... tak chodzby zależało to od dnia od pogody niewiem

Komentarz

• Kubenio
                            Classic
                            • 2014
                            • 17

Witam, Panowie kilka dni temu wymieniono mi amortyzatory i już mi nic nie stuka.

Ciężko mi powiedzieć czy moje stukanie to było wasze dudnienie ale już mam to zrobione i jest super !!!

Mój problem stukanie w zawieszeniu podobny jak u forumowiczów jerol i Leniwiec.
                            Kuba

Komentarz

• ryjeks
                              Rider
                              • 2010
                              • 488
                              • Octavia III combi (5E5)
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Shplus
                              Wczoraj byłem zmuszony zostawić w serwisie moja O3 na 24 godziny i dostałem jako samochód zastępczy rapida spaceback. Subiektywne wrażenia odnośnie zawieszenia są lepsze niż przy droższej O3; zawieszenie komfortowe które dobrze wybiera nierówności no i nic nie dudniło. Pewno częściowo na to wpłynęła wielkość kół moja octavia jeździ na 17 natomiast rapid był na 15, przebiegi były podobne około 25 tys km.

Osobiście wydaje mi sie ze inżynierowie w przypadku O3 jednak sie nie postarali lub tez występuje jakaś wada konstrukcyjna bo przód zawieszenia tez potrafi nieprzyjemnie hałasować. Dodam jeszcze ze przez 3 lata jeździłem O2 i zawieszenie było bardziej dopracowane.
                              Rozmiar koła/opony ma bardzo duże znaczenie i tu jest główny problem.
                              Zobacz jakie balony montują w BMW, żeby było komfortowo.

Komentarz

• Kapitan Snuja
                                Ambiente
                                • 2015
                                • 189

We wrześniu ma wyjśc oficjalna instrukcja postepowania ASO w sprawie tylnego zawieszenia na wahaczach. Tyle się dowiedziałem w ASO przy okazji wymiany oleju.
                                Biały działkowóz

Komentarz

• Leniwiec
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 624
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Kubenio, wiesz może czy robili to wg któregoś TPI ?
                                  Wczoraj byłem w ASO przy okazji innej sprawy i pracownik serwisu mnie poinformował, że nie ma nowego TPI w tym temacie.
                                  Ale dodatkowo podkurzył mnie czymś innym - wg niego nie ma znaczenia, że zgłaszałem to na gwarancji i nie zostało to rozwiązane w jej trakcie. Jak teraz faktycznie pokaże się rozwiązanie to będę musiał bulić za wymianę. A jak mi się to nie podoba to mam jechać do dealera, u którego kupiłem auto :evil:
                                  Pozdro

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Zamieszczone przez Leniwiec
                                    Jak teraz faktycznie pokaże się rozwiązanie to będę musiał bulić za wymianę. A jak mi się to nie podoba to mam jechać do dealera, u którego kupiłem auto
                                    Jak bedzie akcja do wykonania i nie beda chcieli jej wykonac, zglos problem do: ©KODA Polska
                                    Volkswagen Group Polska Sp. z o.o. przez formularz na www. Jeszcze zadzwonia :wink:
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Leniwiec
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 624
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Maicroft, niby masz rację, ale to tylko pod warunkiem, że VW Polska chciałoby iść na rękę klientom. A jak z tym jest faktycznie to wszyscy wiemy.

Scenariusz, o którym piszesz, sprawdziłby się w przypadku akcji serwisowej. A tu jest mowa o sytuacji, kiedy tylko od woli i humoru pracownika serwisu zależy, czy w ogóle się cokolwiek dowiesz w kwestii rozwiązania problemu.

Dlatego bardziej mnie interesuje, czy jest szansa, by poznać dokładnie treść TPI, o które tu się rozchodzi i konkretnie wiedzieć, których aut to dotyczy i jakie jest przedstawiane rozwiązanie.
                                      Pozdro

Komentarz

• mcandy
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 115

Widzę, że dudnienie nadal ludziom doskwiera, a producent robi nadal uniki i wali ściemę.

Dwa lata temu walczyłem długo na różnych frontach... i poddałem się.
                                        Jest to ewidentny błąd konstrukcyjny + brak wytłumienia pewnych fragmentów karoserii. Nadwozie wpada w określonych sytuacjach w rezonans (twarda kostka brukowa lub kiepski popękany asfalt) i mamy w kabinie "booming sound" lub "poltern" jak to pisali za granicami naszego pięknego kraju.
                                        ... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin

Komentarz

• AdamB
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 8030
                                          • Octavia IV (NX3)
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Widzę, że dudnienie nadal ludziom doskwiera, a producent robi nadal uniki i wali ściemę.
                                          Ja mam belkę i niby sportowe zawieszenie i nie dudni mi nic na letnich 17" jak i na zimowych 15".
                                          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• JerzyM73
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 602

Zamieszczone przez AdamB
                                            Ja mam belkę i niby sportowe zawieszenie i nie dudni mi nic na letnich 17" jak i na zimowych 15".
                                            Zimówki 15" ???

To co za balony tam założyłeś ??? Masakryczne to musi wyglądać !!!
                                            O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                                            Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8030
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

JerzyM73, pozostały mi jedno sezonowe zimówki na aluskach po poprzedniej OII i stąd je mam. A wygląda tak samo masakrycznie jak na 16"
                                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• JerzyM73
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 602

Zamieszczone przez AdamB
                                                JerzyM73, pozostały mi jedno sezonowe zimówki na aluskach po poprzedniej OII i stąd je mam. A wygląda tak samo masakrycznie jak na 16"
                                                Taka sytuacja ....
                                                O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                                                Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• jerol
                                                  Ambiente
                                                  • 2014
                                                  • 188

Szanowny Panie,

W odpowiedzi na Pana zgłoszenie dotyczące tylnego zawieszenia w przedmiotowym samochodzie uprzejmie informujemy, że przeprowadziliśmy szczegółowe konsultacje z Zespołem Wsparcia Technicznego Volkswagen Group Polska Sp. z o.o.
                                                  Otrzymaliśmy informację, że z przyczyn od nas niezależnych producent przesunął termin udostępnienia rozwiązania problemu zgłaszanego w Pana samochodzie, na drugą połowę listopada 2015 roku.
                                                  Zrozumiałym jest dla nas Pana niezadowolenie w związku z przesunięciem terminu naprawy. Przepraszamy w imieniu swoim oraz Partnera Serwisowego Skoda P.U.H. MKT SERWIS Maziarz Sp.j za wszelkie niedogodności będące następstwem zaistniałej sytuacji.

Z wyrazami szacunku,
                                                  Zespół ©koda INFO

----------------------
                                                  Szanowny Panie,

W odpowiedzi na Pana zgłoszenie uprzejmie informujemy, iż producent już kilka razy zmieniał termin wprowadzenia środka zaradczego. Ostatnia obietnica wyrażona w informacji technicznej podaje wrzesień tego roku, ale i ten termin nie został dotrzymany. Sugerujemy jeszcze raz zgłoszenie do serwisu, który ponownie wyśle zapytanie techniczne z prośbą o zapytanie producenta o losy nowego rozwiązania amortyzatorów.

Z wyrazami szacunku,
                                                  Zespół ©koda INFO

Komentarz

• esperrr
                                                    Classic
                                                    • 2014
                                                    • 8

dankov, Czy moglbys powiedziec co zrobili z Twoim sprzeglem? czy usterke usuneli i jak? Poniewaz mam to samo i mnie to troche denerwuje pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...