Ja wymieniałem (dobijałem) czynnik 2x w serwisie- nie pomogło....
Buczaca klimatyzacja
Zwiń
X
-
Obserwując wątek wyjącej/buczącej klimatyzacji mam wrażenie, że problem na ogół nie leży po stronie sprężarki lub ilości czynnika. Pewnym tropem jest eksperyment z proporcjami czynnik/olej, ale próba jest zbyt mała, aby stwierdzić, że to jest rozwiązanie
Ja zostawiam temat do przeglądu auta, wówczas zaproponuję ASO pomysł w postaci zmiany proporcji, zobaczymy czy się zgodzą.
Ostatnio śmigałem Aurisem - nie mogłem się przyzwyczaić, że w aucie jest chłodno i cicho 8) (choć klima bardzo agresywna w sposobie chłodzenia, jak do chłodni).
Komentarz
-
-
Rozwiazalem problem buczenia klimatyzacji bynajmniej na razie cisza. Plynu bylo okolo 300g po roku od nabicia, ale mam nieszczelnosc w chlodnicy. Wydaje mi sie, ze powodem buczenia byl po prostu brak smarowidła.
Nabilem ponownie klime, proszac zeby ustawili wiecej czynnika smarnego i pomoglo.
Jesli buczenie powroci to dam znac. Na razie jezdze tydzien i spokoj. W weekend zrobie 1200km wiec sie okaze jak sie zachowa klima a zapowiadaja upaly 36 stopni.Rafał
Komentarz
-
-
Szybki update z serwisu. Dzień przed końcem gwarancji podjechałem z kilkoma tematami. Zgłosiłem buczącą klimatyzację. Po przejażdżce z pracownikiem serwisu od razu padła decyzja, że wymienią sprężarkę. Po 2 tygodniach telefon, że jest wprowadzona procedura na tą usterkę - poza sprężarką wymieniany jest osuszacz i robią płukanie całego układu.
Także jak Wam buczy klima - natychmiast do serwisu! Powinna być zrobiona dość szeroka naprawa.
Komentarz
-
-
Panowie proszę zachować spokój .Skoda Octavia 1 przebieg prawie 400 tys. km 15 lat. HE HE .Pierwsza i jedyna usterka elektryczna klimatyzacji coś około 12 roku eksploatacji. Wszystkie elementy sprężarka , parownik , skraplacz itd. oryginalne od nowości .Oczywiście czynnik uzupełniany ale nie trzeba było robić tego często . To była jakość.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vigo12Panowie proszę zachować spokój .Skoda Octavia 1 przebieg prawie 400 tys. km 15 lat. HE HE .Pierwsza i jedyna usterka elektryczna klimatyzacji coś około 12 roku eksploatacji. Wszystkie elementy sprężarka , parownik , skraplacz itd. oryginalne od nowości .Oczywiście czynnik uzupełniany ale nie trzeba było robić tego często . To była jakość.
Wracając do tematu: hitchhiker pamiętaj, aby dać nam znać za jakiś czas, jak się sprawy mają. Mi ASO zdecydowanie powiedziało, że wymiana kompresora nic nie da poza rozbebeszaniem flaków, ale eksperyment ze zmianą proporcji czynnik/olej wydaje się być słusznym tropem. Ciekawe jest to, że im klima ostrzej pracuje, tym "lepiej" dźwiękowo
PS. Czy Wy też macie, że Climatronic ustawiony w tryb "łagodny", temp. 23 stp. C, nie dmucha lodowym powietrzem, a po prostu chłodnym? Taki tryb działania mi się podoba, ale chciałbym wiedzieć, czy jest ok.
Komentarz
-
-
Wysłany: Wczoraj 22:28 bucząca klimatyzacja
Witam ponownie kolegów. Zakupiłem tydzień temu Passata b6 2008r 1.6 MPI z przebiegiem raczej pewnym 154 tyś km i mam następujący problem: Gdy włączę klimatyzacje to czasami słychać takie jakby buczenie, coś przypominającego odgłos zużytej turbiny w dieslu. Gdy wyłączę przycisk AC wszystko wraca do normy. Problem występuje na wolnych obrotach oraz podczas wzrostu i spadku obrotów silnika. Gaz i olej wymieniony w klimatyzacji około 3 dni temu. Mój mechanik sugeruje wymianę zaworu rozprężnego, gdyż stetoskopem ocenił, że działa nieprawidłowo. Proszę Was o pomoc. PS gośc mierzyl termometrem temperaturę z kratek i pokazało -18stopni. Piszę na tym for
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez greg505Ja dostalem tylko informacje, ze sprezarka zostala wymieniona, nic wiecejJest: OIII 1.4 TSI beż cap... Elegance+Amazing+Dynamic+parę fajnych dodatów cieszących oko
Była: OII FL 1.8 TSI czarna Elegance+light assistant+lusterko foto...+pakiet biznes+pakiet WADLIWE AUTKO !!!
Komentarz
-
-
koledzy dzis byłem u kolejnego speca od klimy. Otóz po podłączeniu do czujnika ciśnienia stwierdził ze na odpalonym silniku mam za duże ciśnienie w ukladzie około 13 atm? Powodów tego zjawiska może byc według niego duzo... Zasugerował aby zacząc od demontazu chlodnic przednich i ich wymyciu, gdyż podobno są oblepione robactwem. Następnie zasugerował, że u gościa gdzie dobijałem klime mógł miec nie skalibrowane urządzenie i mogę mięc za dużo gazu (pojechałem do niego oddesał mam teraz 550 g i jest to samo). Czy ktoś ma jakieś inne pomysły?
[ Dodano: Sob 18 Lip, 15 01:06 ]
Koledzy pomóżcie proszę
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hitchhikerPo serwisie. Wymiana sprężarki, osuszacza, chłodnicy + płukanie układu.
Efekt? Cisza jak makiem zasiał. Już 2 dni.
Ja w przyszłym tygodniu jadę do ASO. Założą mi sprężarkę Sandena, wymienią o-ringi, wkład osuszacza i zawór rozprężny.
Mam nadzieję, że to wreszcie pomoże.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pablo_nsprzy włączonej klimatyzacji są około 900 do 1000 i spalanie 1.5 l. Przy wyłączonej 600 do 700 obrotów i spalanie 0.7 l
czyli jednym słowem to norma...pisze i pytam bo w OII tego nie zauważyłem, eksploatując auto ponad 6 lat.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez greg505w kazdyn aucie tak jest
trochę to irytujące...bo efekt jest taki sam jak przy wczesnym wypalaniu PDF-a i można się nabrać. głupio to pomyślane bo mogliby przynajmniej powiadomić to jakąś kontrolką, na ten przykład.
Komentarz
-
-
[ Dodano: Sob 08 Sie, 15 21:46 ]
Wymieniałem czynnik dwa razy i nic nie pomogło. Kolega wymienił sprężarkę i dokładnie czyścił wszystkie przewody i pomogło, jest bez buczenia. Ja narazie trzeci raz nie będę wymieniał czynnika. wymiana sprężarki - też sobie odpuszcze . Co do spalania też wzrosło,wcześniej na postoju z załączoną klimą było 0.9 , a teraz 1.4 l/h.
Komentarz
-
Komentarz