Buczaca klimatyzacja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alf
    Ambiente
    • 2013
    • 169

Ja wymieniałem (dobijałem) czynnik 2x w serwisie- nie pomogło....
    O3 1,4 TSI 140KM Elegance
    Pakiet Amazing, Sunset, Webasto, Park Assist 2.0,
    Przebieg-ponad 25 000 km ...

Komentarz

• Karel
      Rider
      • 2014
      • 370
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Obserwując wątek wyjącej/buczącej klimatyzacji mam wrażenie, że problem na ogół nie leży po stronie sprężarki lub ilości czynnika. Pewnym tropem jest eksperyment z proporcjami czynnik/olej, ale próba jest zbyt mała, aby stwierdzić, że to jest rozwiązanie
      Ja zostawiam temat do przeglądu auta, wówczas zaproponuję ASO pomysł w postaci zmiany proporcji, zobaczymy czy się zgodzą.
      Ostatnio śmigałem Aurisem - nie mogłem się przyzwyczaić, że w aucie jest chłodno i cicho 8) (choć klima bardzo agresywna w sposobie chłodzenia, jak do chłodni).

Komentarz

• rafall79
        Drive
        • 2010
        • 89

Rozwiazalem problem buczenia klimatyzacji bynajmniej na razie cisza. Plynu bylo okolo 300g po roku od nabicia, ale mam nieszczelnosc w chlodnicy. Wydaje mi sie, ze powodem buczenia byl po prostu brak smarowidła.
        Nabilem ponownie klime, proszac zeby ustawili wiecej czynnika smarnego i pomoglo.
        Jesli buczenie powroci to dam znac. Na razie jezdze tydzien i spokoj. W weekend zrobie 1200km wiec sie okaze jak sie zachowa klima a zapowiadaja upaly 36 stopni.
        Rafał

Komentarz

• hitchhiker
          Drive
          • 2013
          • 41

Szybki update z serwisu. Dzień przed końcem gwarancji podjechałem z kilkoma tematami. Zgłosiłem buczącą klimatyzację. Po przejażdżce z pracownikiem serwisu od razu padła decyzja, że wymienią sprężarkę. Po 2 tygodniach telefon, że jest wprowadzona procedura na tą usterkę - poza sprężarką wymieniany jest osuszacz i robią płukanie całego układu.
          Także jak Wam buczy klima - natychmiast do serwisu! Powinna być zrobiona dość szeroka naprawa.

Komentarz

• teps
            Drive
            • 2015
            • 75
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

no to coś jakby się w temacie ruszyło! i dobrze. hitchhiker, daj znac czy pomoże na dłużej.

Komentarz

• vigo12
              Classic
              • 2009
              • 28

Panowie proszę zachować spokój .Skoda Octavia 1 przebieg prawie 400 tys. km 15 lat. HE HE .Pierwsza i jedyna usterka elektryczna klimatyzacji coś około 12 roku eksploatacji. Wszystkie elementy sprężarka , parownik , skraplacz itd. oryginalne od nowości .Oczywiście czynnik uzupełniany ale nie trzeba było robić tego często . To była jakość.

Komentarz

• Karel
                Rider
                • 2014
                • 370
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez vigo12
                Panowie proszę zachować spokój .Skoda Octavia 1 przebieg prawie 400 tys. km 15 lat. HE HE .Pierwsza i jedyna usterka elektryczna klimatyzacji coś około 12 roku eksploatacji. Wszystkie elementy sprężarka , parownik , skraplacz itd. oryginalne od nowości .Oczywiście czynnik uzupełniany ale nie trzeba było robić tego często . To była jakość.
                Co za gość To nie Olx, sorry Kolego. OI fajne autka jak na swoje czasy, ale co to ma do tego tematu?

Wracając do tematu: hitchhiker pamiętaj, aby dać nam znać za jakiś czas, jak się sprawy mają. Mi ASO zdecydowanie powiedziało, że wymiana kompresora nic nie da poza rozbebeszaniem flaków, ale eksperyment ze zmianą proporcji czynnik/olej wydaje się być słusznym tropem. Ciekawe jest to, że im klima ostrzej pracuje, tym "lepiej" dźwiękowo

PS. Czy Wy też macie, że Climatronic ustawiony w tryb "łagodny", temp. 23 stp. C, nie dmucha lodowym powietrzem, a po prostu chłodnym? Taki tryb działania mi się podoba, ale chciałbym wiedzieć, czy jest ok.

Komentarz

• rafall79
                  Drive
                  • 2010
                  • 89

jak obiecalem, po przejechaniu 1200km w upaly klima sprawuje sie jak nowa. Zero buczenia.
                  Jesli temat powróci dam znac. Poki co cisza w samochodzie. Oby tak dalej :-)
                  Rafał

Komentarz

• greg505
                    L&K
                    • 2013
                    • 1239

Karel, zobacz na wizualizacje nawiewow jak masz ustawione 23 stopnie.
                    Wieje na "czerwono"
                    Black magic

Komentarz

• jjankos
                      Drive
                      • 2013
                      • 43

Cześć,
                      czy u kogoś był wymieniany zawór rozprężny? Dopytam, bo nie pamiętam żeby ktoś informował o tym tutaj.
                      By the way, pytanie do osób którym wymieniane były sprężarki, czy wiecie czy nowa sprężarka była taka sama jak orginalna, czy może jakiegoś innego producenta?
                      O3 1.4 TSI DSG Elegance + Amazing

Komentarz

• greg505
                        L&K
                        • 2013
                        • 1239

Ja dostalem tylko informacje, ze sprezarka zostala wymieniona, nic wiecej
                        Black magic

Komentarz

• pablo_ns
                          Drive
                          • 2014
                          • 65

Wysłany: Wczoraj 22:28 bucząca klimatyzacja
                          Witam ponownie kolegów. Zakupiłem tydzień temu Passata b6 2008r 1.6 MPI z przebiegiem raczej pewnym 154 tyś km i mam następujący problem: Gdy włączę klimatyzacje to czasami słychać takie jakby buczenie, coś przypominającego odgłos zużytej turbiny w dieslu. Gdy wyłączę przycisk AC wszystko wraca do normy. Problem występuje na wolnych obrotach oraz podczas wzrostu i spadku obrotów silnika. Gaz i olej wymieniony w klimatyzacji około 3 dni temu. Mój mechanik sugeruje wymianę zaworu rozprężnego, gdyż stetoskopem ocenił, że działa nieprawidłowo. Proszę Was o pomoc. PS gośc mierzyl termometrem temperaturę z kratek i pokazało -18stopni. Piszę na tym for

Komentarz

• ManiekWWA
                            Drive
                            • 2012
                            • 69

Zamieszczone przez greg505
                            Ja dostalem tylko informacje, ze sprezarka zostala wymieniona, nic wiecej
                            U mnie to samo było..., po wymianie sprężarki przejechałem już 14 tys. km i nadal błoga cisza... Mam nadzieję, że już tak zostanie
                            Jest: OIII 1.4 TSI beż cap... Elegance+Amazing+Dynamic+parę fajnych dodatów cieszących oko
                            Była: OII FL 1.8 TSI czarna Elegance+light assistant+lusterko foto...+pakiet biznes+pakiet WADLIWE AUTKO !!!

Komentarz

• pablo_ns
                              Drive
                              • 2014
                              • 65

koledzy dzis byłem u kolejnego speca od klimy. Otóz po podłączeniu do czujnika ciśnienia stwierdził ze na odpalonym silniku mam za duże ciśnienie w ukladzie około 13 atm? Powodów tego zjawiska może byc według niego duzo... Zasugerował aby zacząc od demontazu chlodnic przednich i ich wymyciu, gdyż podobno są oblepione robactwem. Następnie zasugerował, że u gościa gdzie dobijałem klime mógł miec nie skalibrowane urządzenie i mogę mięc za dużo gazu (pojechałem do niego oddesał mam teraz 550 g i jest to samo). Czy ktoś ma jakieś inne pomysły?

[ Dodano: Sob 18 Lip, 15 01:06 ]
                              Koledzy pomóżcie proszę

Komentarz

• hitchhiker
                                Drive
                                • 2013
                                • 41

Po serwisie. Wymiana sprężarki, osuszacza, chłodnicy + płukanie układu.
                                Efekt? Cisza jak makiem zasiał. Już 2 dni.

Komentarz

• jjankos
                                  Drive
                                  • 2013
                                  • 43

Zamieszczone przez hitchhiker
                                  Po serwisie. Wymiana sprężarki, osuszacza, chłodnicy + płukanie układu.
                                  Efekt? Cisza jak makiem zasiał. Już 2 dni.
                                  Czy wiesz może jaką sprężarkę Ci założyli?
                                  Ja w przyszłym tygodniu jadę do ASO. Założą mi sprężarkę Sandena, wymienią o-ringi, wkład osuszacza i zawór rozprężny.
                                  Mam nadzieję, że to wreszcie pomoże.

Komentarz

• ufo
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1475
                                    • Octavia III combi (5E5)
                                    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

ja może trochę z innej beczki...czy przy tak zwanych "upałach", podczas pracy silnika i klimy na postoju, podbijają się wam obroty silnika? efekt podobny do wstępnego wypalania PDF-a.

Komentarz

• pablo_ns
                                      Drive
                                      • 2014
                                      • 65

Mechanik za pomocą stetoskopu stwierdził że dźwięk pochodzi z zaworu rozpreznego czy to może świadczyć i jego uszkodzeniu?

U mnie obroty przy włączonej klimatyzacji są około 900 do 1000 i spalanie 1.5 l. Przy wyłączonej 600 do 700 obrotów i spalanie 0.7 l. Mierzone przy temp 37 stopni.

Komentarz

• ufo
                                        L&K
                                        • 2008
                                        • 1475
                                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez pablo_ns
                                        przy włączonej klimatyzacji są około 900 do 1000 i spalanie 1.5 l. Przy wyłączonej 600 do 700 obrotów i spalanie 0.7 l
                                        no to u mnie było podobnie, temp. zew. była nieco większa bo 38 stopni a w środku nastawiona była na 25 stopni.
                                        czyli jednym słowem to norma...pisze i pytam bo w OII tego nie zauważyłem, eksploatując auto ponad 6 lat.

Komentarz

• pablo_ns
                                          Drive
                                          • 2014
                                          • 65

Tylko ja mam teraz passata b6 1.6 mpi

Komentarz

• greg505
                                            L&K
                                            • 2013
                                            • 1239

ufo, w kazdyn aucie tak jest, w koncu to dodatkowe obciazenie dla silnika
                                            Black magic

Komentarz

• ufo
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1475
                                              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez greg505
                                              w kazdyn aucie tak jest
                                              no nie w każdym, jak wyżej napisałem, tak owego zjawiska w poprzedniej OII nie zauważyłem i czasami się dziwiłem, że przy takich "obciążeniach" jak klima w upały, obroty były zawsze takie same.
                                              trochę to irytujące...bo efekt jest taki sam jak przy wczesnym wypalaniu PDF-a i można się nabrać. głupio to pomyślane bo mogliby przynajmniej powiadomić to jakąś kontrolką, na ten przykład.

Komentarz

• krzyzakp
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1016
                                                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

ufo, Skoda olala kontrolki w O3 mam wrazenie... Przy konfiguracji LEDow w oswietleniu rejestracji wyszło ze mam 20-30 bledow przepustnicy - fakt, czasem czułem ze nagle wycielo moc, ale zadnej kontrolki, komunikatu - nic... Ciekawe czy ASO cos z tym zrobi na przegladzie..

Moja O3 RS

Komentarz

• zenek127
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 42

[ Dodano: Sob 08 Sie, 15 21:46 ]
                                                  Wymieniałem czynnik dwa razy i nic nie pomogło. Kolega wymienił sprężarkę i dokładnie czyścił wszystkie przewody i pomogło, jest bez buczenia. Ja narazie trzeci raz nie będę wymieniał czynnika. wymiana sprężarki - też sobie odpuszcze . Co do spalania też wzrosło,wcześniej na postoju z załączoną klimą było 0.9 , a teraz 1.4 l/h.

Komentarz

• jjankos
                                                    Drive
                                                    • 2013
                                                    • 43

U mnie w końcu cisza. Wymieniona została sprężarka, zawór rozprężny i osuszacz oraz zostało zrobione płukanie całego układu. Przetestowane w największych upałach w ostatnich dniach.

Komentarz

Pracuję...