No właśnie jestem w trasie i na autostradzie wyskoczyl mi komunikat "sprawdz poziom oleju". Wnioskuje zatem ze trzeba dolac a na stacji Castrola nie mieli. Skoro Twoje jezdzi to i moj pojedzie :-) dziekuje za odpowiedz
Picie oleju
Zwiń
X
-
Kris86
-
Zamieszczone przez shadoNorma to chyba 0.5 czy 0.7l na 1000km więc nietrudno się zmieścić w normie...
nalewasz benzynę do baku i olej do silnika :shock:
Po około 8tyś km mi w ASO dolali nie więcej jak 0,5l i powiedzieli, że to normalne dla nowego silnika
(czy coś w tym guście)
Komentarz
-
-
Kris86
Zamieszczone przez Dig DugKris86, Ile Ci wział oleju i przy jakim przebiegu. Cholera nie dobrze, że 1.2tsi bierze olej. :x
Komentarz
-
Zamieszczone przez Dig DugSS, Wiem, że 1.8 bierze, a przyjmniej dużo jest takich przypadków i trzeba się z tym liczyć, ale ze dalej to samo i nowe silniki też to mają, to niedobrze. :|
Komputer pokazuje mi wymianę oleju za 3 tys km czyli przy 24 tys. Czy u was też tak skraca wymianę względem przeglądu przy 30 tys ?O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lubek24Zamieszczone przez Dig DugSS, Wiem, że 1.8 bierze, a przyjmniej dużo jest takich przypadków i trzeba się z tym liczyć, ale ze dalej to samo i nowe silniki też to mają, to niedobrze. :|
Komputer pokazuje mi wymianę oleju za 3 tys km czyli przy 24 tys. Czy u was też tak skraca wymianę względem przeglądu przy 30 tys ?jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198
Komentarz
-
-
Mnie generalnie to drażni po tym jak w Polonezie, Golfach mi nic nie ubywało oleju i nagle w O1 2.0 brał, gdzie poprzednie miały 2 x takie przebiegi jak ta O1. A teraz w F2 znowu mi nie bierze i bardzo mi się to podoba. Jak pomyślę, że znowu problem z dolewkami, to mnie to trochę mierzi, ale taki urok nowej technologii. :?
Kris86, To nie tragicznie. Generalnie jedna dolewka między wymianami i to do 0,5 litra, czyli zużycie reszty oleju z bańki nie wydaje się taka zła i można to zaakceptować. Ale więcej razy lub większą ilość to przesada :x
Odchodząc od wątki to mi nowa F2 wpieprzyła szklankę płynu chłodniczego, już mi włosy na plecach stanęły, że trafiłem na felerny silnik, ale to było jednorazowe przy przebiegu poniżej 5 tys km. :PByła O1 jest F2.
Komentarz
-
-
A mi żre olej jak smok!!!
Kupiłem RS`a jako DEMO z przebiegiem 16kkm. Auto było świeżo po wymianie oleju, zalany był TOTAL QUARTZ INEO LONGLIFE 5W30, zrobiłem 15kkm i nic... oleju samochód nie łyknął wcale.
Przy 31kkm zaproponowano, żeby zamiast LongLife`a zalać olej na przebiegi 15kkm, skoro tak chcę robić wymiany oleju - wlano Total Quartz INEO MC3 5W30 i tu się zaczynają jaja
Przejechałem 6-7kkm i komunikat "Sprawdź poziom oleju" - sprawdzam bagnet, oleju na końcu, na tej kuleczce coś tam widać. Miałem pół litra, wlałem patrzę na bagnecie 1/2 podziałki. Mówię ok, do przeglądu starczy.
Wczoraj znowu komunikat "Sprawdź poziom oleju", sprawdzam i tak jak wcześniej na kulce trochę oleju.
Biorę i dolewam, dolałem 0,8 litra i mam 3/4 może troszku więcej podziałki.
Jestem lekko zdegustowany tym, że teraz na przestrzeni 10kkm musiałem wlać 1,3 litra oleju.
W golfie IV 1.9 TDI ASZ, który miał przebieg 330kkm i był zrobiony na 237KM silnik nie brał w ogóle oleju (Motul), no może coś sobie tam łykał, ale na 10kkm może z 1,4 podziałki ubywało, a nie jak tutaj... nowe auto a pije olej jak lokomotywa.
Zapytam w ASO co mi faktycznie za syf zalali do silnika i tym razem wezmę swój olej - prawdopodobnie Motul.
Zaczynam po roku eksploatacji powoli podchodzić z rezerwą do wyrobów Skody.
Silnik chleje olej, w prawym środkowym słupku coś rezonuje, uszczelki na nierównościach skrzypią. Zawieszenie bez szału, hałas w środku w czasie jazdy... nie wiem może za dużo wymagam, no ale bez jaj. :evil:"Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JacekRSKupiłem RS`a jako DEMO z przebiegiem 16kkm.
Nikt nie idzie do salonu testować RS, żeby nim jeździć 50km/h po mieście. A i jazdy za długo nie trwają, więc na rozgrzanie auta nie ma czasu.
Inna sprawa, że raczej naturalną tendencją nowoczesnych silników, szczególnie uturbionych, jest zużywanie oleju. Niemniej, jeśli pojawiają się takie ubytki, a auto jest na gwarancji to można atakować serwis o zrobienie próby olejowej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Chris11Myślę, że to jest klucz do wszystkiego.
Zamieszczone przez Chris11Nikt nie idzie do salonu testować RS, żeby nim jeździć 50km/h po mieście. A i jazdy za długo nie trwają, więc na rozgrzanie auta nie ma czasu.
Zamieszczone przez Chris11Inna sprawa, że raczej naturalną tendencją nowoczesnych silników, szczególnie uturbionych, jest zużywanie oleju. Niemniej, jeśli pojawiają się takie ubytki, a auto jest na gwarancji to można atakować serwis o zrobienie próby olejowej."Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt
Komentarz
-
Komentarz