Picie oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• No właśnie jestem w trasie i na autostradzie wyskoczyl mi komunikat "sprawdz poziom oleju". Wnioskuje zatem ze trzeba dolac a na stacji Castrola nie mieli. Skoro Twoje jezdzi to i moj pojedzie :-) dziekuje za odpowiedz

Komentarz

• SS
      RS
      • 2010
      • 16209
      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Kris86
      koro Twoje jezdzi to i moj pojedzie :-) dziekuje za odpowiedz
      pojedzie, pojedzie i dojedzie Nie zama co . Szerokiej drogi
      Pisał Sebastian

Komentarz

• martini73
        Ambiente
        • 2013
        • 167

Można mieszać oleje byle parametry były identyczne. Moja Hondzia przy takich eksperymentach też chodzi i chodzić będzie, w tym roku dostanie ją teściowa, bo ja zacznę przygodę z O3 :diabelski_usmiech

Komentarz

• Dig Dug
          L&K
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1306
          • Seat

Kris86, Ile Ci wział oleju i przy jakim przebiegu. Cholera nie dobrze, że 1.2tsi bierze olej. :x
          Była O1 jest F2.

Komentarz

• SS
            RS
            • 2010
            • 16209
            • Superb III (3V3)

Dig Dug, pewnie, że niedobrze. U mnie bierze ale jeździ
            Pisał Sebastian

Komentarz

• olga
              Drive
              • 2014
              • 41

Zamieszczone przez shado
              Norma to chyba 0.5 czy 0.7l na 1000km więc nietrudno się zmieścić w normie...
              to chyba niemożliwe przy sprawnym silniku (?): bo to prawie jak "podwójne" tankowanie:
              nalewasz benzynę do baku i olej do silnika :shock:

Po około 8tyś km mi w ASO dolali nie więcej jak 0,5l i powiedzieli, że to normalne dla nowego silnika
              (czy coś w tym guście)

Komentarz

• SS
                RS
                • 2010
                • 16209
                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez olga
                że to normalne dla nowego silnika
                to jest sztandarowe zdanie dla ASO :wink:
                Pisał Sebastian

Komentarz

• sobol1500
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 129

U mnie 25 tys przejechane i nic nie wypil

Komentarz

• Ralfik
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 225
                    • Octavia III (5E3)
                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

To chyba jeżdzisz jak emeryt , bo jak gdybyś nie raz pocisnął to na pewno byś musiał dolać troszkę oleju .

Komentarz

• sobol1500
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 129

Zmienialem olej od nowosci 3 razy. Ani razu nie bylo zadnego ubytku. I nie raz pocisnalem

Komentarz

• Dig Dug
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 1306
                        • Seat

SS, Wiem, że 1.8 bierze, a przyjmniej dużo jest takich przypadków i trzeba się z tym liczyć, ale ze dalej to samo i nowe silniki też to mają, to niedobrze. :|
                        Była O1 jest F2.

Komentarz

• SS
                          RS
                          • 2010
                          • 16209
                          • Superb III (3V3)

Dig Dug, łącze się w bulu, tez myślałem, ze cos z tym zrobią. Wynika, ze niebardzo
                          Pisał Sebastian

Komentarz

• kylo76
                            Rider
                            • 2013
                            • 743
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Po 17kkm dolałem 0,5 litra bo się domagała. Mam ponad 32kkm więc pewnie będzie chciał znowu pić (wymiana była przy 19kkm - po 12m).
                            O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• klarus
                              RS
                              ModeratoRS
                              • 2013
                              • 5392
                              • Octavia III combi (5E5)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Dig Dug
                              Wiem, że 1.8 bierze, a przyjmniej dużo jest takich przypadków i trzeba się z tym liczyć
                              Ale chociaż jeździ fajnie :szeroki_usmiech , trudno, nie można mieć w życiu wszystkiego :diabelski_usmiech

Komentarz

• Zamieszczone przez Dig Dug
                                Kris86, Ile Ci wział oleju i przy jakim przebiegu. Cholera nie dobrze, że 1.2tsi bierze olej. :x
                                Przebieg 12,5 tys km i wlałem jakieś 200 - 300 ml. Mniej więcej 1/2 z tego przebiegu na autostradach i ekspresówkach zaś pozostała część dynamicznie w mieście Biorąc pod uwagę, że lubię czasem wyprzedzić a na drogach szybkiego ruchu nie zamulam a silnik jest nowy to się tym nie przejmuję Za 2 miesiące będę wymieniał olej i zobaczymy jak na nowym będzie jeździł

Komentarz

• SS
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 16209
                                  • Superb III (3V3)

Kris86, jeździć będzie tak samo
                                  Pisał Sebastian

Komentarz

• lubek24
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 597
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

SS, Wiem, że 1.8 bierze, a przyjmniej dużo jest takich przypadków i trzeba się z tym liczyć, ale ze dalej to samo i nowe silniki też to mają, to niedobrze. :|
                                    21 tys przebiegu i ani grama nie dolałem.
                                    Komputer pokazuje mi wymianę oleju za 3 tys km czyli przy 24 tys. Czy u was też tak skraca wymianę względem przeglądu przy 30 tys ?
                                    O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• mac_aaron
                                      Elegance
                                      • 2012
                                      • 984
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez lubek24
                                      Komputer pokazuje mi wymianę oleju za 3 tys km czyli przy 24 tys. Czy u was też tak skraca wymianę względem przeglądu przy 30 tys ?
                                      30tys. bez dolewki, ale przegląd zawołało na 30k, nic wcześniej.

Komentarz

• polrob
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 535
                                        • Superb III (3V3)
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez lubek24
                                        Skraca najprawdopodobniej jak jeździsz dużo po mieście (niskie prędkości, krótkie przebiegi).
                                        jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                                        była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                                        była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• tomekb1
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 352

Mi jak był nowy to pił. W sumie na 20 tys to wypił ponad litr. Od jakiegoś czasu na szczęście przestał.
                                          Pozdrawiam
                                          Tomek

Komentarz

• Dig Dug
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 1306
                                            • Seat

Mnie generalnie to drażni po tym jak w Polonezie, Golfach mi nic nie ubywało oleju i nagle w O1 2.0 brał, gdzie poprzednie miały 2 x takie przebiegi jak ta O1. A teraz w F2 znowu mi nie bierze i bardzo mi się to podoba. Jak pomyślę, że znowu problem z dolewkami, to mnie to trochę mierzi, ale taki urok nowej technologii. :?

Kris86, To nie tragicznie. Generalnie jedna dolewka między wymianami i to do 0,5 litra, czyli zużycie reszty oleju z bańki nie wydaje się taka zła i można to zaakceptować. Ale więcej razy lub większą ilość to przesada :x

Odchodząc od wątki to mi nowa F2 wpieprzyła szklankę płynu chłodniczego, już mi włosy na plecach stanęły, że trafiłem na felerny silnik, ale to było jednorazowe przy przebiegu poniżej 5 tys km. :P
                                            Była O1 jest F2.

Komentarz

• Trancer
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 201

Wymieniłem olej na Millers Oils EE LONGLIFE 5w40 przy 10k km i jak na razie po 2,5k km nic nie ubyło przy raczej dynamicznej jeździe. Zobaczymy jak będzie dalej, chociaż te silniki jak i wszystkie 16V lubią pić olej.

Komentarz

• JacekRS
                                                Rider
                                                • 2014
                                                • 394
                                                • Superb III (3V3)
                                                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

A mi żre olej jak smok!!!

Kupiłem RS`a jako DEMO z przebiegiem 16kkm. Auto było świeżo po wymianie oleju, zalany był TOTAL QUARTZ INEO LONGLIFE 5W30, zrobiłem 15kkm i nic... oleju samochód nie łyknął wcale.

Przy 31kkm zaproponowano, żeby zamiast LongLife`a zalać olej na przebiegi 15kkm, skoro tak chcę robić wymiany oleju - wlano Total Quartz INEO MC3 5W30 i tu się zaczynają jaja

Przejechałem 6-7kkm i komunikat "Sprawdź poziom oleju" - sprawdzam bagnet, oleju na końcu, na tej kuleczce coś tam widać. Miałem pół litra, wlałem patrzę na bagnecie 1/2 podziałki. Mówię ok, do przeglądu starczy.

Wczoraj znowu komunikat "Sprawdź poziom oleju", sprawdzam i tak jak wcześniej na kulce trochę oleju.

Biorę i dolewam, dolałem 0,8 litra i mam 3/4 może troszku więcej podziałki.

Jestem lekko zdegustowany tym, że teraz na przestrzeni 10kkm musiałem wlać 1,3 litra oleju.

W golfie IV 1.9 TDI ASZ, który miał przebieg 330kkm i był zrobiony na 237KM silnik nie brał w ogóle oleju (Motul), no może coś sobie tam łykał, ale na 10kkm może z 1,4 podziałki ubywało, a nie jak tutaj... nowe auto a pije olej jak lokomotywa.

Zapytam w ASO co mi faktycznie za syf zalali do silnika i tym razem wezmę swój olej - prawdopodobnie Motul.

Zaczynam po roku eksploatacji powoli podchodzić z rezerwą do wyrobów Skody.

Silnik chleje olej, w prawym środkowym słupku coś rezonuje, uszczelki na nierównościach skrzypią. Zawieszenie bez szału, hałas w środku w czasie jazdy... nie wiem może za dużo wymagam, no ale bez jaj. :evil:
                                                "Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt

Komentarz

• Chris11
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1587

Zamieszczone przez JacekRS
                                                  Kupiłem RS`a jako DEMO z przebiegiem 16kkm.
                                                  Myślę, że to jest klucz do wszystkiego.
                                                  Nikt nie idzie do salonu testować RS, żeby nim jeździć 50km/h po mieście. A i jazdy za długo nie trwają, więc na rozgrzanie auta nie ma czasu.

Inna sprawa, że raczej naturalną tendencją nowoczesnych silników, szczególnie uturbionych, jest zużywanie oleju. Niemniej, jeśli pojawiają się takie ubytki, a auto jest na gwarancji to można atakować serwis o zrobienie próby olejowej.

Komentarz

• JacekRS
                                                    Rider
                                                    • 2014
                                                    • 394
                                                    • Superb III (3V3)
                                                    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez Chris11
                                                    Myślę, że to jest klucz do wszystkiego.
                                                    Umiesz czytać ze zrozumieniem? od 16 do 31kkm auto nie wzięło oleju!

Nikt nie idzie do salonu testować RS, żeby nim jeździć 50km/h po mieście. A i jazdy za długo nie trwają, więc na rozgrzanie auta nie ma czasu.
                                                    Oczywiście, dlatego będąc na jeździe próbnej pracownik od razu poprosił byśmy rozgrzali najpierw silnik. I czasu było aż nad to.

Inna sprawa, że raczej naturalną tendencją nowoczesnych silników, szczególnie uturbionych, jest zużywanie oleju. Niemniej, jeśli pojawiają się takie ubytki, a auto jest na gwarancji to można atakować serwis o zrobienie próby olejowej.
                                                    I tego będę się domagał.
                                                    "Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt

Komentarz

Pracuję...