1.8 tsi czy warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • polrob
    Rider
    • 2013
    • 535
    • Superb III (3V3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Qgar,

Dzisiaj testowałem. Temperatura zewnętrzna 9,5st C (8h postoju) i po ok 2-2,5 km jazdy miejskiej silnik miał już 90 st (olej oczywiście rozgrzał się dużo później).
    jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
    była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
    była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• leszekmw
      RS
      • 2005
      • 5356

wypowiedzi 2 ludzi z forum superba , meli na zastępcze O3 1.8 . przy dynamicznej jeździe , autostrady , spalanie 12,5-12,8 litra . ich suberby 170tdi przy takiej samej jeździe około 7-8.
      chciałbym sie przejechać taką tsi i zobaczyć ile by spaliła mi na jakiejś zwykłej 200-300km trasie , najlepiej z dsg ..., stawiam na okolice 10 .
      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
      GVI 1.4TSI
      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• rezon
        RS
        • 2006
        • 1894
        • Volvo
        • AKL 1.6 MPI 101 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

A później się obudzili Ile pali 1,8 w czterołapie (czyli mniej więcej = DSG) to widać w moim podpisie i nie na 200-300km, a na 40kkm .

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

ale napisałem że przy szybkiej jeździe.
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Rok z Bagien
            L&K
            • 2010
            • 1172

Zamieszczone przez leszekmw
            chciałbym sie przejechać taką tsi i zobaczyć ile by spaliła mi na jakiejś zwykłej 200-300km trasie , najlepiej z dsg ..., stawiam na okolice 10 .
            Ok. 8 l. Bez butowania, trochę autostrady, trochę normalnej drogi (razem 155 km)

Przy 125 na autostradzie, tempomat, bez klimy, 3 osoby, trochę bagażu, światła, wycieraczki (lało) na w miarę płaskim pokazywał ok. 8,2 l.

Ale wystarczy pojeździć trochę dynamiczniej i te 10 l. pójdzie.

Jeśli Ci to w jakimś stopniu pomoże - w odniesieniu do diesla 1,9 bxe - spalanie jest ok. 3 l - 3,5l. większe.
            Póki co.. :roll:

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez rezon
              A później się obudzili Ile pali 1,8 w czterołapie (czyli mniej więcej = DSG) to widać w moim podpisie i nie na 200-300km, a na 40kkm .
              jak jeździsz jak moher to co się dziwisz że pali ci 9 litrów :lol:
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

lempart, Od wielu lat mozna wykupic ubezpieczenie gwarancyjne Alianz Skoda Life Time 2 lata normalne + 3 lata od Alianz.

Lista wykluczen nie jest mniejsza niz w wypadku fabrycznej gwarancji
                Spritmonitor.de

Komentarz

• lempart
                  Drive
                  • 2013
                  • 97

Dziekuje za info.

Co bardziej polecasz? Life Time czy Life Plus?

Komentarz

• rezon
                    RS
                    • 2006
                    • 1894
                    • Volvo
                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

ale napisałem że przy szybkiej jeździe.
                    przy szybkiej jeździe to benzyna owszem pali nawet i więcej, ale diesel nie pali 7-8l tylko spokojnie ponad 10l
                    Zamieszczone przez piramida
                    jak jeździsz jak moher to co się dziwisz że pali ci 9 litrów
                    a skąd wiesz jak jeżdżę. Jakoś nie pamiętam, aby kiedyś Cię wiózł.

Komentarz

• Zorr
                      RS
                      • 2011
                      • 2110

Zamieszczone przez piramida
                      Zamieszczone przez rezon
                      jak jeździsz jak moher to co się dziwisz że pali ci 9 litrów :lol:
                      jak się jeździ jak moher to i do 5l/100km z 1.8TSI można zejść.

Rok z Bagien
                      prędkości rzędu 125km/h i spalanie w okolicach 8,2 to sporo
                      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• SS
                        RS
                        • 2010
                        • 16209
                        • Superb III (3V3)

Zorr, potwierdzam. U mnie jest 1 litr mniej
                        Pisał Sebastian

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

rezon, Ty masz tylko 4x4. Jak auto ma DSG to moze 1l wiecej palic. Rok ma nowe auto, wiec tez jest szansa ze zacznie ciut mniej palic.

lempart, Ja mam to z Alianz, bo bylo na 5 lat, a bardziej mi zalezalo na tym niz na przebiegu. Wiem ze dziala i jest szansa na wymiane sprzegiel, albo mechatroniki w DSG, a z tym moze byc w moim przypadku najwiekszy problem. 8 lat temu w tym samym ubezpieczeniu do wymiany bez gadania poszla turbina, wiec tez na plus.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Ceed1
                            Rider
                            • 2012
                            • 461

piramida, Zorr. Sami jesteście MOHERAMI. Nie obrażajcie tych co jeżdżą zgodnie z przepisami. Dzięki tym ludzom jeszcze żyjecie. Jak by każdy jeżdził tak "super" jak wy to by się ludzie w krótkim czasie pozabijali. Moher jest ten, kto blokuje drogę a nie ten kto jeździ bezpiecznie i z przepisami. Widocznie jesteście "za dobrzy" na polskie warunki i polskie przepisy. Proponuję przeprowadzić się do Niemiec i bez końca jeździć po autostradach ile fabryka dała. Może wtedy będziecie zadowoleni i nie będziecie obrażać innych.

Komentarz

• Andja
                              Rider
                              • 2006
                              • 596

wypowiedzi 2 ludzi z forum superba , meli na zastępcze O3 1.8 . przy dynamicznej jeździe , autostrady , spalanie 12,5-12,8 litra . ich suberby 170tdi przy takiej samej jeździe około 7-8.
                              1 pytanie co to znaczy dynamiczna jazda?
                              dynamicznie dla mnie to pow. 160 - 2xxkm/h i przez kilkadziesiąt km. przy takiej jeździe mój RS 9 spokojnie łyknie.

co do spalania tych SII 170tdi to nie wierzę, że w 8l/100 się mieszczą przy prędkościach średnich ok 180km/h na długości powiedzmy 60-80 km - non stop.

chłopaki wzięli na 1-2 dni inne samochody i szaleli. dlatego im wyszło takie spalanie i przypuszczam że nie jest problemem zrobić 13l/100km w OIII 1.8 TSI.

Komentarz

• rezon
                                RS
                                • 2006
                                • 1894
                                • Volvo
                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                rezon, Ty masz tylko 4x4. Jak auto ma DSG to moze 1l wiecej palic. Rok ma nowe auto, wiec tez jest szansa ze zacznie ciut mniej palic.
                                przecież nie kwestionowałem zużycia benzyn - tylko marzenia o 7-8l w S2 TDI 170KM przy dynamicznej, autostrady jeździe. Spokojnej - nawet autostradowej owszem. Ale dynamicznej to i 12 można zobaczyć w 170KM TDI. S2 jest wrażliwy nie tyle na prędkość co właśnie dynamikę jazdy.

Komentarz

• Tippo
                                  L&K
                                  • 2009
                                  • 1349
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                  Moje CDAA docieralo sie 10tys :P Znaczy do takiego przebiegu spadalo spalanie.

Komentarz

• oktawka3
                                    Classic
                                    • 2013
                                    • 8

Co oznaczają litery po symbolu silnika np.1,8 CCDA ?

Przepraszam jeśli to głupie pytanie, ale jestem tutaj nowa i dopiero zbieram informacje na temat mojego przyszłego samochodu.

Komentarz

• Northeusz
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 1677
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez oktawka3
                                      Co oznaczają litery po symbolu silnika np.1,8 CCDA ?

Przepraszam jeśli to głupie pytanie, ale jestem tutaj nowa i dopiero zbieram informacje na temat mojego przyszłego samochodu.
                                      Jest to kod silnika. Łatwo to prześledzić w opisach silników w profilach forumowiczów
                                      Pozdrawiam
                                      Northeusz

Komentarz

• oktawka3
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 8

Czy ten kod silnika można określić samemu, czy poznaje się go dopiero po odbiorze samochodu?

Komentarz

• Andja
                                          Rider
                                          • 2006
                                          • 596

kod silnika jest przyporządkowany do konkretnego silnika.
                                          twój znajdziesz na wlepce w książce serwisowej albo w bagażniku pod dywanikiem, np silnik AUF

Komentarz

• Rok z Bagien
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1172

Zamieszczone przez Zorr
                                            Rok z Bagien
                                            prędkości rzędu 125km/h i spalanie w okolicach 8,2 to sporo
                                            No tak.
                                            Ale - gradacja przypadkowa:
                                            1. samochód ma przebieg ok. 900 km dopiero,
                                            2. jechałem w ulewie (co pewnie jakoś tam wpływa na opory + światła, navi, wycieraczki, radio)
                                            3. był spory ruch (plus ulewa) i nie miałem czasu na dokładne przypatrywanie się chwilowym wskazaniom i czy aby na pewno jadę po płaskim,

Dzisiaj wracając na autostradzie były lepsze warunki (trochę jedynie wiało), było sucho i nieco lżej w samochodzie przy 140 też pokazywał też ok. 8 l. (co świadczy, że te moje dane są baaaardzo przybliżone).
                                            Generalnie po kolejnych 160 km. wskazanie kompa na wjeździe do Łodzi 7,6 l.

Porównując do O II z PNB i oponami 225 to O III jest o niebo stabilniejsza, mniej podatna na boczne podmuchy wiatru i k...a jak tą ma chęć zapitalania :shock: :wink: (przesiadłem się ze 105 km :roll: ).

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Ceed1
                                              piramida, Zorr. Sami jesteście MOHERAMI. Nie obrażajcie tych co jeżdżą zgodnie z przepisami. Dzięki tym ludzom jeszcze żyjecie. Jak by każdy jeżdził tak "super" jak wy to by się ludzie w krótkim czasie pozabijali. Moher jest ten, kto blokuje drogę a nie ten kto jeździ bezpiecznie i z przepisami. Widocznie jesteście "za dobrzy" na polskie warunki i polskie przepisy. Proponuję przeprowadzić się do Niemiec i bez końca jeździć po autostradach ile fabryka dała. Może wtedy będziecie zadowoleni i nie będziecie obrażać innych.
                                              masz rację, czasami jeżdżę jak moher ale nie blokuję lewych pasów a obrażać nikogo nie miałem zamiaru :szeroki_usmiech
                                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Zorr
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2110

Zamieszczone przez Ceed1
                                                daruj sobie osobiste wycieczki
                                                ... a przy okazji, aby zejść do 5l/100km w 1.8TSI to trzeba jechać ~75km/h a to jest "blokowanie" drogi czyli zgodnie z Twoją definicją "Moher jest ten, kto blokuje drogę ...."
                                                a tzn. że poprawne było stwierdzenie "jak się jeździ jak moher to i do 5l/100km z 1.8TSI można zejść. "

PS Mój rekord to właśnie 5.2l/100km z 80km trasy, więc przynajmniej wiem jak jechałem itd.
                                                Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                                Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• rezon
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 1894
                                                  • Volvo
                                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                                                  k...a jak tą ma chęć zapitalania (przesiadłem się ze 105 km ).
                                                  jakby nie popatrzeć to masz prawie drugie tyle kucyków pod maską
                                                  Zamieszczone przez Rok z Bagien
                                                  Porównując do O II z PNB i oponami 225 to O III jest o niebo stabilniejsza, mniej podatna na boczne podmuchy wiatru
                                                  dużą rolę odgrywa też czterołap - jest tam trochę masy nisko No i moment na 4 łapach.

Komentarz

• leszekmw
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5356

Zamieszczone przez Andja
                                                    1 pytanie co to znaczy dynamiczna jazda?
                                                    dynamicznie dla mnie to pow. 160 - 2xxkm/h i przez kilkadziesiąt km. przy takiej jeździe mój RS 9 spokojnie łyknie.
                                                    to nie jazda dynamiczna tylko szybka , przynajmniej według mnie.
                                                    jazda dynamiczna to szybkie rozpędzanie , ostre hamownia i znów rozpędzania , byle jak najszybciej się rozpędzić do prędkości przelotowej , oczywiście taka jazda jest zupełnie nieekonomiczna . no i oczywiście jest to jazda po zwykłej szosie a nie autostradzie.
                                                    GVI 1.4TSI
                                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

Pracuję...