RS TDI vs. RS TSI - wasze opinie co lepsze i dlaczego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pj25
    Classic
    • 2008
    • 3

Zamieszczone przez metrotest
    Dzięki.

To może parę zdan dot. wrażen z jazdy benzyną /w wątku RS TSI vs RS TDI/.

Pewno większość wybrałaby TSI gdyby nie to spalanie. :roll:
    Tak jak pisałem w innym poście miałem przyjemność przejechania się Rska liftback benzynową w manualu więc podzielę się z wami kilkoma refleksjami

Na codzień jeżdzę (jeszcze) Seatem 2.3 benzyna V5 170km (spalanie trasa spokojna jazda 7-8l cięższa noga 10l po mieście spokojnie 10l cięższa noga 12-14)
    I tego należy spodziewać się po benzynowej rsce (być może będzie sie dało ciut zejść po trasie w dół ponieważ ma 6 bieg)

Jeśli ktoś zakłada że po trasie spali mu 5-6l a w mieście poniżej 10 to dobrze proponuje się zastanowić ( być może te wartości są i realne ale rska nie jest autem do uprawiania ekodrivingu)

Auto dynamiczne choć dla mnie wielkiej różnicy aż takiej nie ma (od Seata) dobrze trzymające się na zakrętach. Ekstremalnie nie jechaliśmy bo to przejażdzka salonowa. Jeśli chodzi o chwilowe spalanie to mocne dodanie gazu jest odczuwalne ale i tez boli (na wyświetlaczu pojawienie sie chwilowego 35-40l to nic nadzwyczajnego) Z racji 190cm miejsca nie jest aż tak wiele powiedziałbym w sam raz choć nie będę się wypowiadał na temat przestrzeni czy wolnego miejsca ponieważ planuje kupić kombi Zawieszenie sztywne ale nie przeszkadzające w dłuższej podróży

Komentarz

• jamajka
      Classic
      • 2013
      • 35

Jak już wcześniej pisałem miałem zaszczyt przejechać się testówką RS TSI DSG w Poznaniu. Wsiadłem to od ostatniego resetu przejechane 230 km ,średnia 10,1 l . Testówka ,to raczej oszczędzana nie była. Reset i w droge. Troche po mieście ,wyjazd na obwodnice i pałowanie do 200-210 ,w sumie około 50 km. Przed salonem średnie spalanie 10 l. Tyle w temacie . Za dwa dni zamówiłem , musiałem sie tylko "przespać " z dodatkami . Nie wiem jak dotrwam do końca lutego
      zamówiona 22.11: O3 RS TSI DSG ,planowana produkcja - ch.. wie kiedy zaliczka zwrócona 28.03. - od 4.04 szczęśliwy właściciel białego A5 Sportback

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Trzeba bylo zrobic jakies 150km i zatankowac przed i po 8)

Ja tez potrafie stuningowac srednie spalanie w testowce, ktore o dobre 15% bedzie zanizone :diabelski_usmiech
        Spritmonitor.de

Komentarz

• szplukasz
          Ambiente
          • 2013
          • 111

Porównanie przyspieszenia i elastyczności tdi vs tsi

tsi vs tdi

Komentarz

• pawel934
            Rider
            • 2007
            • 344

Jak miałem O2 1.4 TSI to jak jeździłem normalnie, dynamicznie po mieście to paliła mi 10l, najniżej dało się zejść do 8,5. Więc niech nikt nie oczekuje, że 2.0 TSI spali 9 l w mieście (chyba, że miastem nazwiemy dojazd 15 km, po drodze dwa razy jedna zmiana na światłach - wtedy to auto potrafi spalić mniej, niż w trasie). Jeśli mówimy tutaj o typowej jeździe miejskiej: dystans poniżej 10 km, jakiś koreczek, na światłach nieraz 2-3 zmiany to te 9l to wartość osiągalna raczej dla 1.4 TSI.

A co do myśli przewodniej tematu to nie wyobrażam sobie kupna RS w dieslu. Kupować topową, usportowioną wersję auta, a w zamian mieć dużo słabszy silnik i użyteczny zakres obrotów 2000-4500? Załóżmy, że w cyklu mieszanym takie TSI spali 10l, a TDI 8l. Daje to nam różnicę 11 zł/100 km -> 4400 zł rocznie przy Twoich przebiegach. Jeśli ma to duże znaczenie, wziąłbym chyba 1.8 TSI a za różnicę w cenie zakupu miał paliwo na kilka lat, lepsze osiągi od RS TDI i fajniejszy moim zdaniem silnik (po programie osiągi będą pewnie co najmniej na poziomie RS TSI). Żeby wszystko nie było takie czarno-białe, na pewno ogromnym plusem diesla jest jego zasięg - sam teraz mam auto, w którym jeśli cały bak robię w mieście, zasięg wynosi 300 km i jest to bardzo irytujące.
            BMW 130i - klik
            kiedyś: Octavia 1.4 TSI - klik
            BMW E36 '92 na tor

Komentarz

• CirixX
              Drive
              • 2013
              • 43

Zamieszczone przez szplukasz

tsi vs tdi
              Wg mnie praktycznie to samo, pomimo że widzę różnicę to jednak bardziej widzę różnicę 4 litry zupy na setkę :twisted:

Zresztą ja jestem w przedziale 0-140 a jak czasem wpadnie autostrada to tam się zdążę rozbujać

Komentarz

• SS
                RS
                • 2010
                • 16209
                • Superb III (3V3)

też jestem zaskoczony, że przy "normalnych" prędkościach nic nie urywa TSI. Prawie łeb w łeb idą, ale później, powyżej 200 idzie łanie
                Pisał Sebastian

Komentarz

• Mateusz_G
                  Drive
                  • 2013
                  • 88

Zależy co rozumiesz przez "łeb w łeb" 100 km/h vs 87 km/h czy 140 vs 121?

Moja RSka: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=77117

Komentarz

• szplukasz
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 111

W przyspieszeniu do 200 jest chyba z 8-9 sekund różnicy a to chyba sporo Jeszcze gorzej tdi wypada w teście elastyczności

Komentarz

• CirixX
                      Drive
                      • 2013
                      • 43

Nie rozśmieszajcie mnie, na tor się nie wybieram a TDI też ładnie zap.....ala. :twisted:
                      Ale miejcie tą satysfakcję - jest wolniejsze - będę tam gdzie Wy przy 140 km/h 3 sek. później
                      :szeroki_usmiech

[ Dodano: Sro 04 Gru, 13 23:01 ]
                      W przyspieszeniu do 200 jest chyba z 8-9 sekund różnicy a to chyba sporo Jeszcze gorzej tdi wypada w teście elastyczności
                      A przy 300 to ze 30 sek będzie :wink:

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

tsi vs tdi
                        jest przepaść pomiędzy tdi a tsi, tdi mając 200 km/h tsi ma już 230

Około 8-9 sek szybciej tsi osiąga 200km/h w przeciwieństwie do tsi :roll:

Reasumując tdi jest o ooło 30% wolniejsze od tsi w przedziale 0-200 a to jest przepaść, tsi wtedy jest o kilkanaście długości przed tdi :lol:
                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Mateusz_G
                          Drive
                          • 2013
                          • 88

Zamieszczone przez CirixX
                          będę tam gdzie Wy przy 140 km/h 3 sek. później
                          jeśli patrzysz na to w ten sposób to nie ma co porównywać RS TDI do RS TSI tylko do 1,4 :!:

Moja RSka: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=77117

Komentarz

• CirixX
                            Drive
                            • 2013
                            • 43

Ja nic nie będę porównywał dlatego, że potrzebuję mocnego diesla z wielowahaczem i DSG i jeszcze kilkoma bajerami i nie mam wyboru :wink:

Komentarz

• pawel934
                              Rider
                              • 2007
                              • 344

Nie rozśmieszajcie mnie, na tor się nie wybieram a TDI też ładnie zap.....ala. :twisted:
                              Ale miejcie tą satysfakcję - jest wolniejsze - będę tam gdzie Wy przy 140 km/h 3 sek. później
                              :szeroki_usmiech
                              [...]
                              Oczywiście masz rację - ale przy takim podejściu to nie zawracałbym sobie głowy żadnymi RSami, tylko wziąłbym 1.4 TSI (które przecież też zawalidrogą wcale nie jest) i cieszyłbym się z oszczędzonych pieniędzy

A ten filmik tylko potwierdził, że RS TSI robi wiatrak z TDI.

Ja nic nie będę porównywał dlatego, że potrzebuję mocnego diesla z wielowahaczem i DSG i jeszcze kilkoma bajerami i nie mam wyboru :wink:
                              Ależ masz - 2.0 TDI 4x4 DSG (tylko taka sugestia - ja szedłbym raczej w tym kierunku). Nie jestem z tych, którzy 4x4 uważają za konieczność, ale zawsze przyjemniej się jeździ w zimie i na mokrym (jakbyś zrobił program, bo przy seryjnych parametrach to i tak trakcja raczej będzie). A jeśli nie robią Ci różnicy osiągi RSa TDI/TSI, to i ten TDI 150 na pewno też zaspokoi Twoje potrzeby. A w ogóle to zaczynasz temat z pytaniem, co polecamy: TDI, czy TSI. Prawie każdy poleca Ci TSI, a Ty na trzeciej stronie tematu piszesz "potrzebuję mocnego diesla".

EDIT: Sorry, właśnie sprawdziłem, że nie ma TDI 4x4 DSG - albo, albo.

Pozdrawiam,
                              Paweł
                              BMW 130i - klik
                              BMW E36 '92 na tor

Komentarz

• CirixX
                                Drive
                                • 2013
                                • 43

Do tego że potrzebuję jednak diesla doszedłem dzięki temu tematowi, a to chyba dobrze?
                                Tak jak piszesz nie ma DSG z 4x4.

Komentarz

• szplukasz
                                  Ambiente
                                  • 2013
                                  • 111

Między osiągami jest spora różnica. Ktoś powie diesel nie ma sensu itd. Patrząc jedna na spalanie RS TDi nie jest taka bez sensu. Cytując Jaro102

W trasie bez problemu schodzi poniżej 6 litrów na autostradzie przy 150 ma koło 6 litrów spalanie.
                                  Następnie patrząc na to co napisał awfmat dla TSI

Jadąc ~140km/h po krakowskiej obwodnicy średnia wychodzi około 9.5l/100
                                  Jeśli ktoś potrzebuje szybkiego i oszczędnego pożeracza kilometrów to wersja RS TDI jest do tego stworzona Dla mnie powiedzmy 2 litry różnicy przy 150 jest jak najbardziej ok ale 4 to już jest spora kasa Osobiście myślałem że TSI będzie spalała mniej. Jak dla mnie postęp w spalaniu TSI jest żaden przy takich wynikach (w katalogu wygląda za to pięknie heheh) Poprosiłem kolegę Mateusz_G który dzisiaj odbiera swoją RS TSI żeby napisał jakie ma spalanie przy 130 i przy 150 km/h

Komentarz

• bubuDE
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 763
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Porownales pj25, 170kM Seata do 2.0TSI i nie bylo duzej roznicy. Ja przesiadlem sie po 8-u latach z O1rs na O3rs TSI w kombi i dla mnie to jest rakieta. Moze jestem zbyt wrazliwy albo nie mialem az takich oczekiwan, jak Ty.
                                    Mirek
                                    PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• pawel934
                                      Rider
                                      • 2007
                                      • 344

Jakoś ciężko uwierzyć mi w zużycie paliwa 6l/100 km przy 150 km/h.
                                      BMW 130i - klik
                                      BMW E36 '92 na tor

Komentarz

• CirixX
                                        Drive
                                        • 2013
                                        • 43

Między osiągami jest spora różnica. Ktoś powie diesel nie ma sensu itd. Patrząc jedna na spalanie RS TDi nie jest taka bez sensu.

Dokładnie, ja w 4 lata zrobię 200 tys więc potrzebuję auta nie do zabawy tylko do jazdy.
                                        Nie bez powodu diesel jest najdroższy w cenniku i to nie tylko 03. Tak naprawdę jest najlepszym kompromisem na duże przebiegi na trasę. Będę skrupulatnie wypełniał Motostat i zobaczymy co tam wyjdzie :roll:

Komentarz

• leszekmw
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5356

Zamieszczone przez pawel934
                                          Jakoś ciężko uwierzyć mi w zużycie paliwa 6l/100 km przy 150 km/h.
                                          przy masie O3 sądzę że coś koło tego jest możliwe.
                                          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                          GVI 1.4TSI
                                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• wokan
                                            Ambiente
                                            • 2007
                                            • 210

Poprosiłem kolegę Mateusz_G który dzisiaj odbiera swoją RS TSI żeby napisał jakie ma spalanie przy 130 i przy 150 km/h
                                            Należy wziąć poprawkę na to co koledze wyjdzie w testach, gdyż fabrycznie nowe auta palą zawsze trochę więcej i zanim spalanie się ustabilizuje kilka tyś km trzeba przejechać.
                                            Octavia II RS TDI 200/441
                                            "Wojtek jak ostatnio depnął to buda dotarła do domu 10 minut po podwoziu" :twisted: :diabelski_usmiech

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2822

Zamieszczone przez jamajka
                                              Jak już wcześniej pisałem miałem zaszczyt przejechać się testówką RS TSI DSG w Poznaniu
                                              gdzie dokładnie taką mają do ujeżdżania ? bo czeka mnie przegląd na dniach... i być może pozbędę się dylematu do którego aso jechać (jeśli wogóle :P)
                                              Zamieszczone przez jamajka
                                              Nie wiem jak dotrwam do końca lutego
                                              wpadaj na spoty podtrzymamy Cie jakoś na duchu 8) w ramach podziękowania dasz się później przejechać:
                                              Troche po mieście ,wyjazd na obwodnice i pałowanie do 200-210
                                              :diabelski_usmiech :lol:
                                              SPOT Poznań:
                                              .....
                                              ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• jamajka
                                                Classic
                                                • 2013
                                                • 35

... sie ubawiłem...

W Poznaniu na Obornickiej mieli 2 tygodnie temu , taką lekko szturchniętą przez dziennikarzy. Byłem umówiony na jazde 1,8 TSI ale akurat przytargali RSa do naprawy. Może już pomalowali i jeszcze u nich jest.

A na spocie sie chętnie zjawie ,ale jak już odbiore.
                                                zamówiona 22.11: O3 RS TSI DSG ,planowana produkcja - ch.. wie kiedy zaliczka zwrócona 28.03. - od 4.04 szczęśliwy właściciel białego A5 Sportback

Komentarz

• Jaro102
                                                  Rider
                                                  • 2007
                                                  • 656

Ja tam ze swojej jestem bardzo zadowolony myślałem że jak się przesiądę z 1,9 do 2.0 TDI to jakoś znacznie wzrośnie spalanie a wcale tak nie było jest niewielka różnica w spalaniu. Pewnie i TSI przy 200 szybciej się zbiera ale tak serio to gdzie na naszych drogach można tyle cisnąc bardzo mało jest takich miejsc mi na obowdnicy wawy jak narazie 230 km/h udało się polecieć ale w nocy bo w dzień to ciężko z tym. A TDI wziąłem ze względu na to że ciacham dużo kilometrów w ciągu roku więc benzynka była by dla mnie nie opłacalna a to 2.0 TDI w tym RS'sie daje bardzo dobrze radę według mnie :wink:
                                                  Octavia III RS 2.0 TDI CUPA

Komentarz

• piramida
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 12222
                                                    • Superb III (3V3)

Panowie ale jojcycie z tym spalaniem jak stare baby, jak mi przyjdzie do głowy kiedyś zakupić octavię to będzie to 2.0tsi, robię 30kkm rocznie i nie boję sie wyższego spalania.

Kolega pisze że zrobi 200km za 4 lata więc pewnie dużo w trasie goni więc różnica w spalaniu pomiedzy tdi a tsi nie będzie wieksza niż dwa litry a dla dwóch litrów nawet bym nie spojrzał na gnojówkę :wink:

Lecąc te 150-160 tdi spali zapewne około 7litrów a tsi nie sądzę że więcej niż 8-9 :!:
                                                    Co innego goniąc po 200km/h to moje tdi dla przykładu średnio spala około 9-9.5litra jako średnia np z 300km. Tsi przy takiej jeździe wciągnie pewnie z 13 literków :wink:
                                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

Pracuję...