RS TDI vs. RS TSI - wasze opinie co lepsze i dlaczego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Himenek
    Rider
    • 2014
    • 412

jakoś nie wierzę w te 5 litrów. w 105 konnym dieslu ok, ale nie w 180

Komentarz

• ketivv
      L&K
      • 2011
      • 1155

180 KM nie ma nic do rzeczy, pojemność jest praktycznie taka sama,
      wpływ na moc maksymalna ma ciśnienie doładowania

przy prędkości 120-140 km/h mocy maksymalnej o której wspominamy w tym typie auta osobowego się nie używa

Komentarz

• rezon
        RS
        • 2006
        • 1894
        • Volvo
        • AKL 1.6 MPI 101 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Maicroft
        Dlatego ja pytam o srednia od tankowania do tankowania z komputera + wskazanie spalanie z dystrybutora. Inaczej to jest mocne gdybanie :idea:

Zeby miec srednia 100km/h na trasie Zwardon-Warszawa trzeba leciec szybko, a to powoduje ze nie ma szans na 5l :lol: Chyba ze 200KM w Superbie jest malo miarodajne. 5l na tej trasie z taka srednia od drzwi do drzwi =100km/h to nawet nie palila Octavia 1 bez boxa.

Fizyki nie oszukamy 8)

Jaro102 albo mniejsza prędkość, albo zdejmij boxa, albo zwiększ spalanie. Niektórzy też jeżdżą autostradami 8)

Komentarz

• Jaro102
          Rider
          • 2007
          • 656

Ja mówię co mi pokazał po przejechaniu całej trasy pod domem a poza tym ze zwardonia do wawy leci się dwu pasmówką praktycznie cały czas odliczam te kilometry żeby do bielska dolecieć ale potem cały czas leci się dwu pasmówką i nie mówię że uzyskałem średnią 100km/h na tylko tej trasie tylko na całej trasie z austrii do wawy jadąc 10 godzin non stop
          Octavia III RS 2.0 TDI CUPA

Komentarz

• ketivv
            L&K
            • 2011
            • 1155

trasa z przewagą autostrad i dróg szybkiego ruchu, średnia 100 km/h czyli trasa 1000km w 10 godzin jazdy i spalanie 5,5 l/100 km to standard dla mojego starego Focusa 2.0 TDCI
            ale żeby taką średnią zrobić wystarczy autostradami, ekspresówkami jechać z przepisowymi 130-140 km/h
            mnie ani średnia przejazdu ani spalanie specjalnie nie szokuje, normalna prędkość tranzytowa ;-)

Komentarz

• looker
              RS
              • 2008
              • 1886
              • Octavia II (1Z3)
              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Ale może tak dla pewności po prostu zatankuj i policz ręcznie... Wtedy będzie jakoś tak ... pewniej ;-)
              OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
              SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• rezon
                RS
                • 2006
                • 1894
                • Volvo
                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez ketivv
                nie ani średnia przejazdu ani spalanie specjalnie nie szokuje, normalna prędkość tranzytowa
                z boxem :roll:

Komentarz

• szplukasz
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 111

Jaro102 z jaką prędkością byś nie jechał to wynik 5 litrów z boksem jest świetny. JacekRS ma ten sam silnik co Ty i średnie spalanie 7, 7 litra. Ta sytuacja pokazuje jak określenie "jazda dynamiczna" jest rozumiane przez różnych kierowców. Dla Jacka jazda z Twoimi prędkościami to pewnie straszne zamulanie

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Zamieszczone przez rezon
                    nie ani średnia przejazdu ani spalanie specjalnie nie szokuje, normalna prędkość tranzytowa
                    z boxem :roll:
                    Tak te 5,5l OK, ale nie z boxem. Zwlaszcza ze przy 140 to auto pali lekko 1l wiecej z boxem.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• MF
                      Drive
                      • 2009
                      • 40

Zamieszczone przez Himenek
                      jakoś nie wierzę w te 5 litrów. w 105 konnym dieslu ok, ale nie w 180
                      W 105 też nie OK.
                      Nie ma żadnych szans na zmieszczenie się 1,6 TDI w 5 litrach przy normalnej, spokojnej jeździe po autostradzie (czyli 130-140). Sprawdzone wielokrotnie.

Komentarz

• ketivv
                        L&K
                        • 2011
                        • 1155

dlatego stawiam że na autostradach prędkości nie były wysokie
                        istotne opory aerodynamiczne pojawiają się od 120-130 km/h
                        przekroczenie tej prędkości o 10-20 km/h może skutkować dużym skokiem spalania

stąd box nie podbija aż tak spalania lub bez niego spalanie mogło by być jeszcze mniejsze

są ludzie którzy 2.0 TDI, TDCI schodzą na trasach w okolice 4-4,4 l/100 km
                        więc może w nowej O3 jadąc płynnie też by się dało, ale prędkość autostradowa nie może przekroczyć 120 km/h

Komentarz

• MadDriver
                          Rider
                          • 2013
                          • 285

Ja na trasie 1300 km, 100% autostrady, predkosci miedzy 100-200 km/h, przy moim TDI zejsc ponizej 7 nie ma mowy. Zebym mial spalanie 6 litrow na takiej trasie, to bym chyba jechal z 2-3 godziny dluzej, nie mowiac, ze szlag by mnie chyba trafil jeden. O 5 litrach to nawet nie marze.
                          Mój Brzydal :-)

Komentarz

• Himenek
                            Rider
                            • 2014
                            • 412

dlatego stawiam że na autostradach prędkości nie były wysokie
                            istotne opory aerodynamiczne pojawiają się od 120-130 km/h
                            przekroczenie tej prędkości o 10-20 km/h może skutkować dużym skokiem spalania

stąd box nie podbija aż tak spalania lub bez niego spalanie mogło by być jeszcze mniejsze

są ludzie którzy 2.0 TDI, TDCI schodzą na trasach w okolice 4-4,4 l/100 km
                            więc może w nowej O3 jadąc płynnie też by się dało, ale prędkość autostradowa nie może przekroczyć 120 km/h
                            to na pewno, ja jadąc O2 1,9 TDI bez boxa przy średniej prędkości 126 km/h Szczecin - Zakopane ( przez Niemcy) miałem spalanie jakieś 6,5 - 7 l
                            najmniej miałem, 3,9 l/100 Szczecin Gryfino ale jechałem max 90
                            przy normalnej jeździe na trasie 110-120 spalanie jakieś 4,5-5

Komentarz

• ketivv
                              L&K
                              • 2011
                              • 1155

Zamieszczone przez MadDriver
                              100% autostrady, predkosci miedzy 100-200 km/h
                              100 a 200 km/h to znaczna różnica ;-)

Komentarz

• MadDriver
                                Rider
                                • 2013
                                • 285

No tak, ale nawet i na autostradzie nie da sie jechac jednostajna predkoscia caly czas ;-) Zwykle 1000 km po autostradzie (sporo w Niemczech) przejezdzam w ok. 8 godzin (w tym przerwy).

Po ponad 5500 km przez 6 tygodni od nowosci, wiekszosc po autostradach, srednia wyszla 7.1 l/100 km. Wiec albo mam silnik zepsuty, albo komputer nie dziala, albo po prostu Ci co maja srednia 5 litrow jezdza baaaardzo delikatnie.

Komentarz

• Jaro102
                                  Rider
                                  • 2007
                                  • 656

Ja delikatnie nie jeżdżę prędkości miałem różne od 100 do 150 zależy czy było pusto czy nie i nie przyspieszalem jak żółw
                                  Octavia III RS 2.0 TDI CUPA

Komentarz

• MadDriver
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 285

I tu jest kwestia roznic w miekkich okresleniach "delikatnie" etc. Dla mnie jazda po autostradzie 100-150 to jest wlasnie delikatne Ostrzejsza jazda to 150-200 A taka roznica moze spokojnie podbic spalanie dobrze ponad 1 litr.

Innymi slowy, zeby porownac spalanie, musilibysmy jechac leb w leb na tym samym odcinku i wtedy mozna cos wiecej powiedziec.

Komentarz

• bolo81
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 249
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Przejechałem 1500 km i wniosek co do spalania jednoznaczny. Skoda Polska niezłe bajki pisze (że niby minimalne 5.4 litra, a średnie 6.4) :P - chyba z górki z wyłączonym silnikiem :szeroki_usmiech

RS TSI z DSG w trybie normal - ciężko mi zejść poniżej 8.5 litra. Żonka na trasie (250 km) miała w trybie ECO spalanie 7.8 (ja bym tak nie mógł jechać, bo to pełzanie nie jazda). Więc nie wiem jakim cudem robicie wyniki w granicach 7 litrów? No chyba że nie dodając w ogóle gazu i zmieniając biegi przy 1000 obrotów, ale po co wtedy kupować RSa?

Moja średnia z 1500 km to ponad 10 litrów :twisted: .

Jak ktoś dużo jeździ i chce mieć szybkie auto i w miare tanie w eksploatacji to śmiało polecam RS TDI, gdyż RS TSI jest bardzo szybki (tylko gdzie jeździć pow 200km/h) oraz przy takiej jeździ całkiem sporo pali (sporo mówię jako wcześniejszy użytkownik diesla gdzie norma to było 6-7 litrów na 100km).
                                      O3 RS TSI DSG

Komentarz

• metrotest
                                        Rider
                                        • 2006
                                        • 506
                                        • Volkswagen
                                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Jak ktoś dużo jeździ i chce mieć szybkie auto i w miare tanie w eksploatacji to śmiało polecam RS TDI, gdyż RS TSI jest bardzo szybki (tylko gdzie jeździć pow 200km/h) oraz przy takiej jeździ całkiem sporo pali
                                        Tak szczerze, rozważyłbyś teraz RS TDI :roll: :?: /może być na PW :wink: /.

Komentarz

• Himenek
                                          Rider
                                          • 2014
                                          • 412

ja Ci odpowiem szczerze choć auta jeszcze nie mam do miasta tylko TSI, w TDI zapycha się DPF, dodatkowo wyższe koszty serwisowania, koło dwumasowe itp jedyny plus to sporo mniejsze spalanie

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Najczesciej DPFy zapychaja sie tym co go nigdy nie mieli 8)
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• ryjeks
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 488
                                              • Octavia III combi (5E5)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez metrotest
                                              Tak szczerze, rozważyłbyś teraz RS TDI /może być na PW /.
                                              Jedyna zaleta TDI to niższe spalanie i zasięg, resztę asów ma TSI.

I teraz kwestia czystej kalkulacji.

Za spritmonitor
                                              RS 2.0 TDI: średnio 6,47

RS 2.0 TSI: śrenio 8,88 http://www.spritmonitor.de/de/uebers...00&powerunit=2

Różnica 2,4 litra na 100 km.

Liczyć, kalkulować, debatować :wink:

Komentarz

• JacekRS
                                                Rider
                                                • 2014
                                                • 394
                                                • Superb III (3V3)
                                                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez ryjeks
                                                Zamieszczone przez metrotest
                                                Tak szczerze, rozważyłbyś teraz RS TDI /może być na PW /.
                                                Jedyna zaleta TDI to niższe spalanie i zasięg, resztę asów ma TSI.

I teraz kwestia czystej kalkulacji.

Za spritmonitor
                                                RS 2.0 TDI: średnio 6,47

RS 2.0 TSI: śrenio 8,88 http://www.spritmonitor.de/de/uebers...-Octavia.html?

fueltype=2&constyear_s=2013&power_s=200&powerunit= 2

Różnica 2,4 litra na 100 km.

Liczyć, kalkulować, debatować :wink:
                                                W buty mozna se te dane wsadzic, 6,1 mialem dzisiaj na odcinku 24km na A4 jadac caly czas prawym pasem i gadajac przez zestaw glosnomowiacy ( o predkosc nie pytajcie). Nawet Tico mnie wyprżedzilo, aha i Scania, jechalem jak ostatnia pizda. Srednie spalanie 7,7 na dystansie 5000km. 6,47 nie wiem kto robi, ale chyba 100km/h na tempomacie przy srednim odcinku dojazdu do pracy 120km. Nie chce mi sie powtarzac, ale znowu jest debata na wyzszoscia Wielkanocy nad Bozym Narodzeniem. Rs Tdi nigdy nie bedzie benzyniakiem i w druga strone tak samo. Przy moim stylu jazdy Tsi zarloby nie mniej niz 10-11 wiec dla mnie rachunek byl prosty, a ze 8 z kawakiem mi starczy do setki to wzialem tdi. Co do dpf to tak jak Maicroft powiedzial, siadaja najczesciej tym co go nie maja, a gadanie o dwumasie przy nowym aucie to tez jakas kpina. Nie spodziewam sie, ze we wspolczesnym tdi wytrzyma mi tyle co w golfie 1.9tdi ASZ, bo az 300kkm, ale nawet jak wytrzyma tylko polowe tego to auta pewnie juz nie bede mial.
                                                "Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt

Komentarz

• greg505
                                                  L&K
                                                  • 2013
                                                  • 1239

Zamieszczone przez ryjeks
                                                  RS 2.0 TSI: śrenio 8,88
                                                  ciekawe
                                                  Taka srednia mi czasem wychodzi na trasie, wiec rzeczywiscie mozna to w buty wsadzic
                                                  Black magic

Komentarz

• Himenek
                                                    Rider
                                                    • 2014
                                                    • 412

dwumas w O2 którą miałem od nowości padł mi po 130 tys km, DPF zapchał się 2 znajomym, którzy tylko po mieście jeździli

Komentarz

Pracuję...