jakoś nie wierzę w te 5 litrów. w 105 konnym dieslu ok, ale nie w 180
RS TDI vs. RS TSI - wasze opinie co lepsze i dlaczego
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez MaicroftDlatego ja pytam o srednia od tankowania do tankowania z komputera + wskazanie spalanie z dystrybutora. Inaczej to jest mocne gdybanie :idea:
Zeby miec srednia 100km/h na trasie Zwardon-Warszawa trzeba leciec szybko, a to powoduje ze nie ma szans na 5l :lol: Chyba ze 200KM w Superbie jest malo miarodajne. 5l na tej trasie z taka srednia od drzwi do drzwi =100km/h to nawet nie palila Octavia 1 bez boxa.
Fizyki nie oszukamy 8)
Jaro102 albo mniejsza prędkość, albo zdejmij boxa, albo zwiększ spalanie. Niektórzy też jeżdżą autostradami 8)
Komentarz
-
-
Ja mówię co mi pokazał po przejechaniu całej trasy pod domem a poza tym ze zwardonia do wawy leci się dwu pasmówką praktycznie cały czas odliczam te kilometry żeby do bielska dolecieć ale potem cały czas leci się dwu pasmówką i nie mówię że uzyskałem średnią 100km/h na tylko tej trasie tylko na całej trasie z austrii do wawy jadąc 10 godzin non stopOctavia III RS 2.0 TDI CUPA
Komentarz
-
-
trasa z przewagą autostrad i dróg szybkiego ruchu, średnia 100 km/h czyli trasa 1000km w 10 godzin jazdy i spalanie 5,5 l/100 km to standard dla mojego starego Focusa 2.0 TDCI
ale żeby taką średnią zrobić wystarczy autostradami, ekspresówkami jechać z przepisowymi 130-140 km/h
mnie ani średnia przejazdu ani spalanie specjalnie nie szokuje, normalna prędkość tranzytowa ;-)
Komentarz
-
-
Ale może tak dla pewności po prostu zatankuj i policz ręcznie... Wtedy będzie jakoś tak ... pewniej ;-)OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
Jaro102 z jaką prędkością byś nie jechał to wynik 5 litrów z boksem jest świetny. JacekRS ma ten sam silnik co Ty i średnie spalanie 7, 7 litra. Ta sytuacja pokazuje jak określenie "jazda dynamiczna" jest rozumiane przez różnych kierowców. Dla Jacka jazda z Twoimi prędkościami to pewnie straszne zamulanie
Komentarz
-
-
dlatego stawiam że na autostradach prędkości nie były wysokie
istotne opory aerodynamiczne pojawiają się od 120-130 km/h
przekroczenie tej prędkości o 10-20 km/h może skutkować dużym skokiem spalania
stąd box nie podbija aż tak spalania lub bez niego spalanie mogło by być jeszcze mniejsze
są ludzie którzy 2.0 TDI, TDCI schodzą na trasach w okolice 4-4,4 l/100 km
więc może w nowej O3 jadąc płynnie też by się dało, ale prędkość autostradowa nie może przekroczyć 120 km/h
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ketivvdlatego stawiam że na autostradach prędkości nie były wysokie
istotne opory aerodynamiczne pojawiają się od 120-130 km/h
przekroczenie tej prędkości o 10-20 km/h może skutkować dużym skokiem spalania
stąd box nie podbija aż tak spalania lub bez niego spalanie mogło by być jeszcze mniejsze
są ludzie którzy 2.0 TDI, TDCI schodzą na trasach w okolice 4-4,4 l/100 km
więc może w nowej O3 jadąc płynnie też by się dało, ale prędkość autostradowa nie może przekroczyć 120 km/h
najmniej miałem, 3,9 l/100 Szczecin Gryfino ale jechałem max 90
przy normalnej jeździe na trasie 110-120 spalanie jakieś 4,5-5
Komentarz
-
-
No tak, ale nawet i na autostradzie nie da sie jechac jednostajna predkoscia caly czas ;-) Zwykle 1000 km po autostradzie (sporo w Niemczech) przejezdzam w ok. 8 godzin (w tym przerwy).
Po ponad 5500 km przez 6 tygodni od nowosci, wiekszosc po autostradach, srednia wyszla 7.1 l/100 km. Wiec albo mam silnik zepsuty, albo komputer nie dziala, albo po prostu Ci co maja srednia 5 litrow jezdza baaaardzo delikatnie.
Komentarz
-
-
I tu jest kwestia roznic w miekkich okresleniach "delikatnie" etc. Dla mnie jazda po autostradzie 100-150 to jest wlasnie delikatne Ostrzejsza jazda to 150-200 A taka roznica moze spokojnie podbic spalanie dobrze ponad 1 litr.
Innymi slowy, zeby porownac spalanie, musilibysmy jechac leb w leb na tym samym odcinku i wtedy mozna cos wiecej powiedziec.
Komentarz
-
-
Przejechałem 1500 km i wniosek co do spalania jednoznaczny. Skoda Polska niezłe bajki pisze (że niby minimalne 5.4 litra, a średnie 6.4) :P - chyba z górki z wyłączonym silnikiem :szeroki_usmiech
RS TSI z DSG w trybie normal - ciężko mi zejść poniżej 8.5 litra. Żonka na trasie (250 km) miała w trybie ECO spalanie 7.8 (ja bym tak nie mógł jechać, bo to pełzanie nie jazda). Więc nie wiem jakim cudem robicie wyniki w granicach 7 litrów? No chyba że nie dodając w ogóle gazu i zmieniając biegi przy 1000 obrotów, ale po co wtedy kupować RSa?
Moja średnia z 1500 km to ponad 10 litrów :twisted: .
Jak ktoś dużo jeździ i chce mieć szybkie auto i w miare tanie w eksploatacji to śmiało polecam RS TDI, gdyż RS TSI jest bardzo szybki (tylko gdzie jeździć pow 200km/h) oraz przy takiej jeździ całkiem sporo pali (sporo mówię jako wcześniejszy użytkownik diesla gdzie norma to było 6-7 litrów na 100km).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez metrotestTak szczerze, rozważyłbyś teraz RS TDI /może być na PW /.
I teraz kwestia czystej kalkulacji.
Za spritmonitor
RS 2.0 TDI: średnio 6,47
RS 2.0 TSI: śrenio 8,88 http://www.spritmonitor.de/de/uebers...00&powerunit=2
Różnica 2,4 litra na 100 km.
Liczyć, kalkulować, debatować :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ryjeksZamieszczone przez metrotestTak szczerze, rozważyłbyś teraz RS TDI /może być na PW /.
I teraz kwestia czystej kalkulacji.
Za spritmonitor
RS 2.0 TDI: średnio 6,47
RS 2.0 TSI: śrenio 8,88 http://www.spritmonitor.de/de/uebers...-Octavia.html?
fueltype=2&constyear_s=2013&power_s=200&powerunit= 2
Różnica 2,4 litra na 100 km.
Liczyć, kalkulować, debatować :wink:"Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt
Komentarz
-
Komentarz