RS TDI vs. RS TSI - wasze opinie co lepsze i dlaczego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • metrotest
    Rider
    • 2006
    • 506
    • Volkswagen
    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez Mateusz_G
    leszekmw dzięki Jedni lubią blodnynki inni brunetki - gdyby wszystkim się to samo podobało wiało by nudą :szeroki_usmiech
    Mi się wydaje, że super pasuje do RSki dodaje trochę charakteru. Gdyby w założeniu to miała być wersja bardziej elegancka niż usportowiona to oczywiście pasowałyby chromy
    Mateusz_G
    Może byś coś szerzej napisał o odczuciach z jazdy RS TSI. Ja jeździłem testową RS TDI i swoje odczucia opisałem w tym wątku /parę postów wcześniej/.
    Czy jeździłeś może także RS TDI, jakie są różnice w odczuciach. Mi w RS TDI trochę brakowało osiągów - jak na wersję RS. Fakt, że w czasie jazdy jechało 3 raczej rosłych facetów, ale przecież Octavia to auto rodzinne.

Komentarz

• Mateusz_G
      Drive
      • 2013
      • 88

metrotest
      Jeździłem wcześniej 3l turbo dieslem i porównując w RSce jest kop ale nie aż tak duży jak w dieslu – natomiast po tym jak przyzwyczaiłem się do DSG to wiem, że auto jest dużo szybsze Ostatnio wybrałem się na małą przejażdżkę i wróciłem z bananem od ucha do ucha :yay:
      Zawieszenie, mimo że twardsze niż w wersji cywilnej w mojej ocenie bardzo dobrze pracuje na warszawskich dziurach i zapewnia poczucie stabilności (17”).
      Zgadzam się co do Twojego opisu Jazdy, jednak dla mnie hamulce trochę za szybko reagują ale to znów kwestia przyzwyczajenia. Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie zwrotność kombiaka (wcześniej jeździłem też civic VIII – tragedia). To co mnie chwilowo irytuje to dźwięk „silnika” z głośnika – czasami chciałbym to wyłączyć i usłyszeć jak silnik pracuje naprawdę.
      Jeździłem na eco, normal i sport. Ostatnia opcja na pewno nie do jazdy na co dzień, dwie pierwsze wedle uznania – nie zauważyłem znaczącej różnicy w spalaniu 10,4-10,6 w mieście.
      Brakuje 4x4 – przy ruszaniu teraz na mokrej nawierzchni włącza się ESP/to samo przy bucie np. przy 60 i 70.
      Na minus: Tu będę trochę przewrotny ale za mały bagażnik ale to specyficzny przypadek mojej żony (2 spore psy + torby z przyrządami do ćwiczeń z dziećmi) :roll:

Moja RSka: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=77117

Komentarz

• radekgw
        L&K
        • 2010
        • 1182

A czy nie lepiej poprostu wziac TDI-ka i zrobic program ? wyjdzie pewnie okolica 210 - 220 KM i bedzie porownywalnie jezdzic do TSI a palic malutko. Mi diesel o mocy 230km na trasie 600 km z predkosciami autostradowymi czyli 100 - 180, najczesciej 150-160 spalil 6.5 litra, nie wiem jaka srednia z trasy wyszla ale pewnie okolo 100-110 km. IMO co do tego testu czechow to nie wiem jak osiagneli te 154 km/h :O to na niemieckim autobahnie nawet ciezko osiagnac, i trza gnac grubo ponad 200 dlatego te 13 litrow w TSI przy tej sredniej to mega dobry wynik
        Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• Mateusz_G
          Drive
          • 2013
          • 88

radekgw znów pewnie zależy ile jeździsz i jak szybko chcesz mieć te 220 koni... :?:
          Ja uważam, że obiektywnie jest trochę mniej rzeczy w TSI, które mogą mnie w przyszłości obciążyć kosztowo + koszt programu + 1,5k różnicy na start = w ogólnym rozrachunku wychodzi na podobny koszt
          Nie mam ochoty również przejmować się DPF (80% jazdy to miasto)

Więc odpowiedź na Twoje pytanie jest oczywista: "to zależy"

Moja RSka: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=77117

Komentarz

• CirixX
            Drive
            • 2013
            • 43

Witam. Dzisiaj widziałem czerwonego RS'a w Toruniu zaparowana lampa i wystający spryskiwacz od ksenonów. Wersja TSI pogratulowałem właścicielowi niemniej jednak skupiam się obecnie na innej marce ze względu na powyższe.

Komentarz

• martini73
              Ambiente
              • 2013
              • 167

Nie chce mi się wierzyć że wydawali właścicielowi takie auto.

Komentarz

• CirixX
                Drive
                • 2013
                • 43

Nie gdy wydawali tylko pod Hotelem Filmar.

Komentarz

• martini73
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 167

Skoro te spryskiwacze to notoryczny problem to powinni zrobić jakąś akcję serwisową.

Z ciekawostek zapodam, że znajomy od 2 tygodni walczy w nowiuteńkiej Mazdzie 6 z rezonansem w drzwiach podczas odtwarzania muzyki. Głośniki Bose. Niestety będzie musiał sam coś wymyślić, bo po 1/ w ASO kazali mu robić redukcję basu :lol: 2/ na forach wyczytał że ten typ tak ma. Krótko mówiąc technologia Skyactive mająca na celu odchudzenie auta :wink:

Komentarz

• SS
                    RS
                    • 2010
                    • 16209
                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez martini73
                    Mazdzie 6 z rezonansem w drzwiach podczas odtwarzania muzyki.
                    niech te drzwi gdzieś wgniecie, albo mniej inwazyjnie dociąży
                    Pisał Sebastian

Komentarz

• martini73
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 167

Zamieszczone przez SS
                      Mazdzie 6 z rezonansem w drzwiach podczas odtwarzania muzyki.
                      niech te drzwi gdzieś wgniecie

Mógł RS-a kupić :wink:

Komentarz

• SS
                        RS
                        • 2010
                        • 16209
                        • Superb III (3V3)

martini73, nie wiadomo co w RS'ie siedzi. Oby było dobrze, bo ja już mam stracha przed przeskakującym rozrządem. Teraz jest pasek ale nie wiadomo czy coś znowu nie wymyślili.
                        Pisał Sebastian

Komentarz

• grzenioo
                          Classic
                          • 2013
                          • 9

Nota bene w drodze na testy na A4 wyprzedził mnie biały RS kombi z tablicą DW - czyżby jakiś forumowicz?
                          Ano , chyba sobota rano na obwodnicy Opola?

Komentarz

• martini73
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 167

Zamieszczone przez SS
                            martini73, nie wiadomo co w RS'ie siedzi. Oby było dobrze, bo ja już mam stracha przed przeskakującym rozrządem. Teraz jest pasek ale nie wiadomo czy coś znowu nie wymyślili.
                            Niestety o tym jaki jest na prawdę 2.0 TSI dowiemy się za czas jakiś O DSG 6-biegowe jestem raczej spokojny.
                            SS - też masz w planach zakup RS'a?

Komentarz

• SS
                              RS
                              • 2010
                              • 16209
                              • Superb III (3V3)

martini73, tego moja rodzina nie wytrzyma. Rs'a nie będzie, obecna będzie "szła" we właściwą stronę
                              Pisał Sebastian

Komentarz

• Basik_
                                Rider
                                • 2013
                                • 667

SS oj tam oj tam, moja żona też była sceptyczna, ale jak zobaczyła fotki RS'a i dowiedziała się jak jeździ to zmieniła zdanie. Suszy mi tylko głowę o spalanie :wink:
                                Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• SS
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 16209
                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Basik_
                                  SS oj tam oj tam, moja żona też była sceptyczna
                                  to nie to. Jak ostatnio jechałem po swojemu, szybciej to junior nie utrzymał zawartości żołądka, a żona miała zakwasy w nogach Nie wsiądzie do mnie z takim mocnym silnikiem, a do sleepera... to będzie za późno :twisted:
                                  Pisał Sebastian

Komentarz

• Basik_
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 667

hehe coś Ty po torze z nimi jeździł? To nie możesz iść na kompromis i jak jedziesz z rodzinką na pokładzie to odpuścić taką jazdę? Pomijam już kwestię bezpieczeństwa.
                                    Ja tak robię i nikt nie narzeka, choć żona też lubi sobie przycisnąć jak jedziemy. Już nie mogę się doczekać RS'a
                                    Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• SS
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 16209
                                      • Superb III (3V3)

Już nie mogę się doczekać RS'a
                                      gratki fury. Ja zostaje przy swoim. Zasada jest jedna nie po to kupuję auto z mocnym silnikiem żeby go nie wykorzystywać
                                      Pisał Sebastian

Komentarz

• martini73
                                        Ambiente
                                        • 2013
                                        • 167

SS oj tam oj tam, moja żona też była sceptyczna, ale jak zobaczyła fotki RS'a i dowiedziała się jak jeździ to zmieniła zdanie. Suszy mi tylko głowę o spalanie :wink:
                                        Jak Małżonka zobaczy już TO CUDO na żywo to i tych 15 litrach w mieście zapomni :wink:

Ja swojej o zdanie w ogóle nie pytałem, po prostu powiedziałem, że się zakochałem w RS-ce i wolę się przenieść do Valhalli niż zakupić inne auto. Już jej nie mówiłem o tym że mi staje na hasło RS bo wtedy mogłaby się poczuć...(zdradzona?) :twisted:

Komentarz

• SS
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 16209
                                          • Superb III (3V3)

bo wtedy mogłaby się poczuć...(zdradzona?) :twisted:
                                          , chyba aż tak źle nie jest. A odrobina zazdrości i konkurencji może wyjdzie na dobre
                                          Pisał Sebastian

Komentarz

• PiotrekDK
                                            Elegance
                                            • 2007
                                            • 798
                                            • Seat

Zamieszczone przez SS
                                            SS oj tam oj tam, moja żona też była sceptyczna
                                            to nie to. Jak ostatnio jechałem po swojemu, szybciej to junior nie utrzymał zawartości żołądka, a żona miała zakwasy w nogach Nie wsiądzie do mnie z takim mocnym silnikiem, a do sleepera... to będzie za późno :twisted:
                                            tez tak mialem , z wiekiem im przechodz :szeroki_usmiech
                                            ...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
                                            mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088

Komentarz

• SS
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 16209
                                              • Superb III (3V3)

tez tak mialem , z wiekiem im przechodz :szeroki_usmiech
                                              pożyjemy zobaczymy. Jestem dobrej myśli
                                              Pisał Sebastian

Komentarz

• martini73
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 167

Zamieszczone przez SS
                                                bo wtedy mogłaby się poczuć...(zdradzona?) :twisted:
                                                , chyba aż tak źle nie jest. A odrobina zazdrości i konkurencji może wyjdzie na dobre

Komentarz

• kolba_leon
                                                  Classic
                                                  • 2013
                                                  • 30

Witam wszystkich,
                                                  do problemów dodam, że spryski reflektorów potrafią się nie domykać, dwa razy wyskoczył mi komunikat rano, że mam problem z lampą z przodu
                                                  średnie spalania w mieście 10-10,5 L

jak zamawiałem nie wiem czemu nie było możliwości na opcje z dachem szklanym a teraz widzę, że już ktoś tam pozamawiał

Wcześniej jeździłem s4 b6 trochę brakuje 4x4 ale zobaczymy na wiosne.

Uploaded with ImageShack.us

Komentarz

• SS
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 16209
                                                    • Superb III (3V3)

kolba_leon, gratki auta. Coś mi się zdaje, że ten kolor już ktoś mi pokazywał dla RS'a
                                                    Pisał Sebastian

Komentarz

Pracuję...