1.8 TSi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mufel
    Ambiente
    • 2014
    • 194

Z pierwszych dni użytkowania to co mnie pozytywnie zaskakuje to spalanie. Jak do tej pory poruszam się tylko po mieście, w korkach jak to w Krakowie i sprawa wygląda tak. gdy jazda wygląda bardziej płynnie komputer wskazuję 8,8 a w regularnym poruszaniu się 5 km/h spalanie 11,5/ są to wartości z krótkich odcinków i auto jest nie dotarte. Bardzo kusi spróbowanie na co ten silnik stać, ale pewnie do końca przyszłego tygodnia zrobię ok 2000km i coś popróbuje.

Komentarz

• zamarek9898
      Classic
      • 2013
      • 6

Zamieszczone przez mufel
      Z pierwszych dni użytkowania to co mnie pozytywnie zaskakuje to spalanie. Jak do tej pory poruszam się tylko po mieście, w korkach jak to w Krakowie i sprawa wygląda tak. gdy jazda wygląda bardziej płynnie komputer wskazuję 8,8 a w regularnym poruszaniu się 5 km/h spalanie 11,5/ są to wartości z krótkich odcinków i auto jest nie dotarte. Bardzo kusi spróbowanie na co ten silnik stać, ale pewnie do końca przyszłego tygodnia zrobię ok 2000km i coś popróbuje.
      Mnie też bardzo kusiło i będąc ostatnio na niemieckiej autostradzie oczwywiście nie wytrzymałem, pomimo iż silnik nie do końca dotarty. Muszę przyznać, że silnik bardzo dobrze zbiera się do 210km/h (bo tyle jechałem), nawet przy 4 osobach w środku.

Komentarz

• mufel
        Ambiente
        • 2014
        • 194

Dzisiaj mila niespodzianka na trasie Kraków - Kielce - Krakow spalanie wg. Komputera 7.4 w tym troche jazdy po Krakowie i Kielcach. Jazda mocno dynamiczna. Szarpana jak to na polskich drogach. Jestem zachwycony tym wynikiem.

Komentarz

• metrotest
          Rider
          • 2006
          • 506
          • Volkswagen
          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
          • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Tu krótki test 1.8 TSI DSG 4x4
          Link

Generalnie chwalą, oberwało się tylko nawigacji Amudsen.
          Co do spalania to wg artykułu:

Spalanie: miasto/trasa/średnie 8,4/5,7/6,7 (test: 9,8/7,2/8,5)

Komentarz

• lubek24
            Rider
            • 2013
            • 597
            • Octavia III (5E3)
            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez metrotest
            Tu krótki test 1.8 TSI DSG 4x4
            Link

Generalnie chwalą, oberwało się tylko nawigacji Amudsen.
            Co do spalania to wg artykułu:

Spalanie: miasto/trasa/średnie 8,4/5,7/6,7 (test: 9,8/7,2/8,5)
            No tak ale to zupełnie inny Amundsen ( stara wersja testowana w Rapid opisana w artykule ) niż teraz wstawiany do Octavi.
            O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• brodacz
              Drive
              • 2014
              • 52

Zamieszczone przez mufel
              Dzisiaj mila niespodzianka na trasie Kraków - Kielce - Krakow spalanie wg. Komputera 7.4 w tym troche jazdy po Krakowie i Kielcach. Jazda mocno dynamiczna. Szarpana jak to na polskich drogach. Jestem zachwycony tym wynikiem.
              Cieszę się, że mogę wypowiedzieć się w podobnym tonie, mianowicie:

Wczoraj trasa Wrocław-Poznań-Wrocław i średnie spalanie = 7,6 l/100km
              Jazda wyczerpująca dla auta, bo tylko jeden pas i ciągłe wyprzedzanie TIRów (przy akompaniamencie Iron Maiden :diabelski_usmiech ). Nad ranem mgła nie ułatwiała manewrów.
              Auto wreszcie przepisowo "dotarte", więc mogłem wykorzystać skalę obrotów przy wyprzedzaniu do 5-5,5 tys.
              dodatkowo powiem Wam, że auto na trasie realizuje moją główna potrzebę, tj. sprawne wyprzedzanie TIRów, Przy 80 km/h redukuję (skrzynia manual) do 3ki i kręcę silnik do ponad 5 tys., co błyskawicznie daje efekt w postaci ok. 140 km/h. Nie muszę zmieniać biegów w trakcie manewru.
              Fajne jest tez to, że przy tych 5 tys. silnik nie wyje niemiłosiernie. Nie powoduje, złudzenia wyciskania z niego siódmych potów, tylko warczy sobie przyjemnie, jakby się cieszył, że może się wykazać

PS. Jestem tu nowy, ale pozdrawiam klubowicza OCP w OI VRS. Wczoraj wylukałem Cię jak robiłeś z hukiem nawrót koło stadionu ENEA. Spokojnie, najechałeś tylko na butelkę po coli
              O3 1,8 TSI

Komentarz

• Ironik
                Ambiente
                • 2013
                • 240
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez brodacz
                ...Jazda wyczerpująca dla auta, bo tylko jeden pas i ciągłe wyprzedzanie TIRów (przy akompaniamencie Iron Maiden :diabelski_usmiech ). Nad ranem mgła nie ułatwiała manewrów.
                Auto wreszcie przepisowo "dotarte", więc mogłem wykorzystać skalę obrotów przy wyprzedzaniu do 5-5,5 tys.
                dodatkowo powiem Wam, że auto na trasie realizuje moją główna potrzebę, tj. sprawne wyprzedzanie TIRów, Przy 80 km/h redukuję (skrzynia manual) do 3ki i kręcę silnik do ponad 5 tys., co błyskawicznie daje efekt w postaci ok. 140 km/h. Nie muszę zmieniać biegów w trakcie manewru.
                Fajne jest tez to, że przy tych 5 tys. silnik nie wyje niemiłosiernie. Nie powoduje, złudzenia wyciskania z niego siódmych potów, tylko warczy sobie przyjemnie, jakby się cieszył, że może się wykazać

PS. Jestem tu nowy, ale pozdrawiam klubowicza OCP w OI VRS. Wczoraj wylukałem Cię jak robiłeś z hukiem nawrót koło stadionu ENEA. Spokojnie, najechałeś tylko na butelkę po coli
                Hej. Wczoraj nie było aż takiej tragedii z Tirami Ja wracałem Corsą z silnikiem od kosiarki (czyt. 1.0 litra) i z Poznania do Głogowa dojechałem w niecałe 2 h. A koncert świetny

Komentarz

• aerofan
                  Drive
                  • 2013
                  • 73

Jazda wyczerpująca dla auta, bo tylko jeden pas i ciągłe wyprzedzanie TIRów (przy akompaniamencie Iron Maiden :diabelski_usmiech ). Nad ranem mgła nie ułatwiała manewrów.
                  Hm, nie wiem, czy to tak mało, ja miałem dokładnie takie spalanie w Yeti na tej trasie podobny styl jazdy. Dopiero na autostradzie wzrosło do 9.

[ Dodano: Czw 26 Cze, 14 08:51 ]
                  Wczoraj wylukałem Cię jak robiłeś z hukiem nawrót koło stadionu ENEA.
                  A gdzie to taki stadion mają ?
                  Yeti 4x4 TSI, Rapid TSI DSG

Komentarz

• mufel
                    Ambiente
                    • 2014
                    • 194

Zamieszczone przez aerofan
                    Hm, nie wiem, czy to tak mało, ja miałem dokładnie takie spalanie w Yeti na tej trasie podobny styl jazdy. Dopiero na autostradzie wzrosło do 9.

[ Dodano: Czw 26 Cze, 14 08:51 ]
                    Wczoraj wylukałem Cię jak robiłeś z hukiem nawrót koło stadionu ENEA.
                    A gdzie to taki stadion mają ?
                    ostatnio trasa krakow-olkusz-krakow
                    spalanie 6.1 styl jak zwykle na tym odcinku powolny bez wyprzedzania.
                    wynik bardzo dobry ale moc nie wykorzystana

Komentarz

• Wosho
                      Rider
                      • 2012
                      • 328

Czasem jak bardziej cisne to zaluje ze nie wzialem 1.8 ale jak jezdze szybciej, wyprzedzajac gdzie sie da a normalnie gdzie sie nie da i mam spalanie 6 to nie zaluje

Komentarz

• mufel
                        Ambiente
                        • 2014
                        • 194

Zamieszczone przez Wosho
                        Czasem jak bardziej cisne to zaluje ze nie wzialem 1.8 ale jak jezdze szybciej, wyprzedzajac gdzie sie da a normalnie gdzie sie nie da i mam spalanie 6 to nie zaluje
                        Znowu nie ma co przesadzać 1.8 wyprzedza się komfortowo, ale nie jest to 3.0 tfsi. Ale jak za tą kase to naprwdę super.

Komentarz

• krzy111
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 122

Czasem jak bardziej cisne to zaluje ze nie wziąlem 2.0 tsi rs ale jak jezdze szybciej, wyprzedzajac gdzie sie da a normalnie gdzie sie nie da i mam spalanie 8 to nie zaluje

Mocy zawsze za mało
                          o3 1.8 tsi dsg Elegance kolor niebieski "milicyjny" niemetalik

Komentarz

• mufel
                            Ambiente
                            • 2014
                            • 194

Zamieszczone przez krzy111
                            Czasem jak bardziej cisne to zaluje ze nie wziąlem 2.0 tsi rs ale jak jezdze szybciej, wyprzedzajac gdzie sie da a normalnie gdzie sie nie da i mam spalanie 8 to nie zaluje

Mocy zawsze za mało

Komentarz

• mac_aaron
                              Elegance
                              • 2012
                              • 984
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Dziś nowy rekord. Trasa Jelenia Góra - Zgorzelec, jazda emerycka za bratem (Yaris)... 5,6l/100km! Szok.

Komentarz

• Prim
                                L&K
                                • 2013
                                • 1040
                                • Audi

:szeroki_usmiech
                                Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• lu5asz
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2006
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Biedne autko,tak go hamować :twisted:
                                  Kondziu

OCP

Komentarz

• Leniwiec
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 624
                                    • Octavia IV (NX3)
                                    • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Czekaj czekaj, a nie stałeś czasem koło poczty?
                                    Bo teraz kojarzę brązową O3, ale nie zwróciłem uwagi na tablice. Swoją drogą to na żywo ten kolor jest cholernie ładny.
                                    Pozdro

Komentarz

• lubek24
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 597
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez mac_aaron
                                      Dziś nowy rekord. Trasa Jelenia Góra - Zgorzelec, jazda emerycka za bratem (Yaris)... 5,6l/100km! Szok.
                                      aaa z górki każdy może
                                      O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• mac_aaron
                                        Elegance
                                        • 2012
                                        • 984
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez Leniwiec
                                        Czekaj czekaj, a nie stałeś czasem koło poczty?
                                        Bo teraz kojarzę brązową O3, ale nie zwróciłem uwagi na tablice. Swoją drogą to na żywo ten kolor jest cholernie ładny.
                                        Nie, odbierałem auto z Cieplic i prosto do Zgorzelca.

Komentarz

• jerol
                                          Ambiente
                                          • 2014
                                          • 188

Moj 1.8 tsi dsg 4x4 wciaga 10l, przy spokojnej jezdzie 9l, nizej nie bylo moje nerwy by tego nie wytrzymaly

Komentarz

• mac_aaron
                                            Elegance
                                            • 2012
                                            • 984
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Moje średnie 8,5l z 15k km ale czasem jadę spokojnie i wykręcam wyniki

Komentarz

• greg505
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1239

Zamieszczone przez mac_aaron
                                              Raz tez udalo mi sie taki wynik osiagnac, ale duzo trasy bylo z gorki bialka - krk
                                              Black magic

Komentarz

• lukrys
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 435

no ładnie..
                                                ja kiedyś z Zakopanego do Katowic czyli około 180 km uzyskałem wynik 4,7 l/100km ale to 1,2 TSI

Komentarz

• nokius
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 498

Zamieszczone przez jerol
                                                  Moj 1.8 tsi dsg 4x4 wciaga 10l, przy spokojnej jezdzie 9l, nizej nie bylo moje nerwy by tego nie wytrzymaly
                                                  No to by się zgadzało bo jazda na 8 litrów to u mnie też kończy się totalnym wkurwem
                                                  O3
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...270360#1270360
                                                  O2
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38454

Komentarz

• jerol
                                                    Ambiente
                                                    • 2014
                                                    • 188

8-9l to przy tym napedzie trzeba jechac chyba 70-80 na 6 biegu caly czas, moze kiedys sprobuje ale narazie na odcinkach 10-20km jakie robie ostatnio bierze 10 bez zbytniego zamulania wiec wydaje mi sie ok.

Komentarz

Pracuję...