octavia 3 vs golf 7 - jakosc tapicerek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Zamieszczone przez JacekRS
    slychac nawet jak drzwi pracuja
    u mnie na nierównościach tylko sprzączka pasa bezpieczeństwa pasażera daje znać, ze tam jest i się myrda. Drzwi jeszcze się nie odezwały podczas jazdy ale otwieranie i zamykanie sprawia jakby były puste w środku.

Merda się ten wielki plastik przy zamykaniu drzwi.

Cóż, będzie trzeba matami drzwi obłożyć. W O2 wygłuszenie drzwi służyło poprawie komfortu, w O3 żeby go uzyskać. Ja rozumiem że to musi być tańsze od Golfa ale drzwiom mogli tak nie obcinać komfortu.

Komentarz

• lukrys
      Rider
      • 2013
      • 435

feels3, tylko że jak sie otworzy bagażnik to dudnienie jest dużo mniejsze i wtedy przynajmniej MI jeżdzi sie juz ok

Komentarz

• perfex
        L&K
        • 2005
        • 1117

Zamieszczone przez namo
        Ja rozumiem że to musi być tańsze od Golfa ale drzwiom mogli tak nie obcinać komfortu.
        Wystarczy porównać masę O3 i G7. Octavia jest trochę większa a dużo Lżejsza. Nie ma czarów. Na blachach zaoszczędzić nie mogli, sama karoseria jest pewnie cięższa niż w Golfie. Najlatwiej spore oszczędności znaleźć na wygłuszeniu, tapicerce i plastikach. Sporo na wadze można też zyskać w temacie szkła, ciekaw jestem czy Skoda ma szyby tej samej grubości i klasy co VW.
        Pozdrawiam
        perfex

Octavia HTP

Komentarz

• ukuk
          Rider
          • 2010
          • 699

Odnosnie szyb - nie wiem czy sama grubosc, ale golfy 6 mialy przednia szybe akustyczna - z jakas dodatkowa warstwa tworzywa chroniaca przed halasam. Mozna sie pokusic o sprawdzenie tego takze w OIII (CHETNY KTOS? ) - w Golfie 6 swiadczyla o tym literka "A", ewentualnie symbol ucha gdzies w obrebie lub troche ponizej tego stempla na szybie (dolny rog, ale nie wiem czy lewy czy prawy).

Szyba robila roznice bo pamietam historie jakiegos golfiarza, ktoremu "po kamyczku" wkleili zamiennik szyby / szybe od golfa 5 i skarzyl sie on, ze mu glosno. Dopiero forum go nakierowalo aby sprawdzil czy jest "A".

Komentarz

W Audi drzwi są podobne, w tym przypadku "wielka płyta" na drzwiach obita jest alctantarą, w środku pewno warstwy pianki dzięki czemu pewno jest ciszej podczas jazdy i nie strzela przy zamykaniu.

Cóż będzie trzeba poprawić fabrykę.

Komentarz

• ukuk
              Rider
              • 2010
              • 699

...poszukalem na allegro i mam tu szybe z O3:

- brak A (choc nie wiem czy w ogole i czy tak to sie oznacza w O3)

- brak A

--------------

Golf 7

- jest A

- jest A

Moze to jest tez zalezne od wersji silnikowej? i w glosniejszym dieslu daja akustyczna, bo rowniez jakis golfiarz pisal, ze dostal do benzyniaka szybe od diesla i bylo ciszej

Komentarz

• Tippo
                L&K
                • 2009
                • 1349
                • Octavia III (5E3)
                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez namo
                Moze to jest tez zalezne od wersji silnikowej? i w glosniejszym dieslu daja akustyczna, bo rowniez jakis golfiarz pisal, ze dostal do benzyniaka szybe od diesla i bylo ciszej
                Taka, szybe mam w c4 1.6hdi :P skoda odwala bardzo droga zenade ostatnio...

Komentarz

• ukuk
                  Rider
                  • 2010
                  • 699

ktore c4?
                  Bo to najnowsze jest GENIALNIE wyciszone. W 3 osoby jak robilismy jazde probna to wszyscy mielismy oczy jak 5zl. Tirow przejezdzajacych obok nie bylo slychac! Dopiero przy 130 silnik sie odzywal i troche szumow docieralo. Na na te klase kosmos. Sam bym optowal za c4-ka gdyby kombi laskawie zrobili.

Komentarz

• lukasiasty
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 198
                    • Volkswagen

ukuk, przejedź się C5 exclusive, tam masz oprócz przedniej szyby, także boczne klejone akustyczne, o zawieszeniu i wyciszeniu nie będę się rozpisywał, ten kto spróbował ten wie, że w klasie średniej nie ma konkurencji. Za <100kpln masz kombi exclusive z praktycznie kompletnym wyposażeniem ze 163km hdi
                    a ha za automat, jak lubisz tylko 4 tyś dopłacasz. Ile trzeba zapłacić za OIII z porównywalnym wypasem, a i tak nie zapewni takiego komfortu jak C5 :P
                    Było szybkie
                    2.0 TDI BKD 177km/402Nm by Aligator
                    CITROEN C5 III TOURER EXCLUSIVE
                    163HDI HYDRACTIVE 3+
                    Jest wycieczkowóz
                    VW Sharan 7n 2.0TDI 170km DSG

Komentarz

Zamieszczone przez lukasiasty
                      przejedź się C5 exclusive
                      nie chciało by mi się płacić za takiego gniota. Komfort mam w łóżku a auto ma zapier...

Logo też jakoś do mnie nie przemawia :szeroki_usmiech

Komentarz

• ukuk
                        Rider
                        • 2010
                        • 699

^^
                        nie trafiaja do mnie takie zary - francuskie auta maja swoje wady ale pod niektorymi wzgledami skladaja one skodzine jak plastikowego resoraka.

^^
                        ^^
                        jezdzilem jezdzilem - ale nie Exclusivem. I tak super bylo

Komentarz

• perfex
                          L&K
                          • 2005
                          • 1117

Zamieszczone przez ukuk
                          ^^
                          nie trafiaja do mnie takie zary - francuskie auta maja swoje wady
                          To było kiedyś gdy mercedes 123 albo 124 były pancerne i dlugowieczne a auta francuskie rdzewiały w oczach. Teraz auto niemieckie to już absolutnie nie oznacza że trwałe a auta francuskie (podonnie jak większość pozostałych) nie rdzewieją.
                          A użytkownik Skody to lepiej żeby się nie przejeżdżał C5 z zawieszniem hydro i fotelami komfortowymi (już o szybach klejonych nie wspomnę) bo by dostał zawału serca będąc w szoku że auto może TAK jeździć.
                          Pozdrawiam
                          perfex

Octavia HTP

Komentarz

• feels3
                            Rider
                            • 2013
                            • 348

Nie trzeba wsiadać do C5, zapraszam na jazdę starym ponad 10 letnim Seatem Leonem, połyka nierówności aż miło, zawsze jak potem wsiadam do O3 to czuje się jak w gokarcie, czuje i słysze wszystkie zierenka asfaltu w kabinie .

Przesadzam oczywiście, ale różnica na korzyść starego Leona, jest bardzo duża. Zresztą już pisałem, porównanie mam do wielu innych aut i nie stawia to O3 w dobrym świetle.

Komentarz

• Himenek
                              Rider
                              • 2014
                              • 412

tylko jak to hydro coś Ci się popsuje to Twój portfel odczuje to 10 krotnie bardziej niż w przypadku Skody

zawsze możecie sobie kupić takie zawieszenie http://www.youtube.com/watch?v=eSi6J-QK1lw

bije Citroena na głowę

Komentarz

• dj1978
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 181
                                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez ukuk
                                Odnosnie szyb - nie wiem czy sama grubosc, ale golfy 6 mialy przednia szybe akustyczna - z jakas dodatkowa warstwa tworzywa chroniaca przed halasam. Mozna sie pokusic o sprawdzenie tego takze w OIII (CHETNY KTOS? ) - w Golfie 6 swiadczyla o tym literka "A", ewentualnie symbol ucha gdzies w obrebie lub troche ponizej tego stempla na szybie (dolny rog, ale nie wiem czy lewy czy prawy).

Szyba robila roznice bo pamietam historie jakiegos golfiarza, ktoremu "po kamyczku" wkleili zamiennik szyby / szybe od golfa 5 i skarzyl sie on, ze mu glosno. Dopiero forum go nakierowalo aby sprawdzil czy jest "A".
                                Z tymi szybami to ciekawa sprawa. Jeśli byłyby osobno dostępny szyby z ochroną przed hałasem, to chętnie przód i boki bym wymienił, bo jak narazie przy wyższych prędkościach 160-180 szumi nie miłosiernie. Rozumiem, że ma szumieć ale w O3 to już przegięcie. No chyba, że jest na to jakiś inny patent?

Komentarz

• ukuk
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 699

^^istnieja folie "antyhalasowe" ktorymi wykleja sie okna domowe, np. od ulicy czy cos. Mysle, ze cos podobnego mozna by zaaplikowac i w aucie - na wzor folii przyciemniajacych

Edit: nawet jakby samochodowe jest - ciekawe czy do kupienia:

Komentarz

• feels3
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 348

Ja będę kompleksowo wyciszał O3, bez wątpienia, a co do szyb to znalazłem coś takiego.

Komentarz

• perfex
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1117

Zamieszczone przez Himenek
                                      tylko jak to hydro coś Ci się popsuje to Twój portfel odczuje to 10 krotnie bardziej niż w przypadku Skody
                                      A to niestety g. prawda. Po pierwsze hydro jest znacznie prostsze niż konwencjonalny zawias (brak amortyzatorów i sprężyn) po drugie Citroen daje na to 200 tys km gwarancji, po trzecie w warsztatach specjalistycznych (nie ASO) naprawa jest tańsza niż w Skodzie Takie życie W temacie komfortu Nikt nie pobije C5 więc najwyraźniej nabywcy Skody oczekują sportu a nie komfortu, co kto lubi, demokracja jest :szeroki_usmiech
                                      Pozdrawiam
                                      perfex

Octavia HTP

Komentarz

• obrus
                                        Elegance
                                        • 2011
                                        • 783
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez ukuk
                                        ...poszukalem na allegro i mam tu szybe z O3:

- brak A (choc nie wiem czy w ogole i czy tak to sie oznacza w O3)
                                        Obrazek

- brak A
                                        Obrazek

--------------

Golf 7

- jest A
                                        Obrazek

- jest A
                                        Obrazek

W O2 były też szyby z dodatkową warstwą tłumiącą. Kosztowały w ASO ok. 1700 zł zamiast 990 zł za zwykłą. Ciekawe, czy w etce do O3 też jest coś takiego.

Komentarz

• feels3
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 348

Sa, choć nie oferowane bezpośrednio przez Skodę.

Zerknij na moj post wyżej, na tej stronie znajdziesz serwis w wybranym mieście który te szyby oferuje, ja rozmawiałem przed chwilą z tą firmą :
                                          Auto szyby samochodowe, jan glass, nordglass, pilkington, saint gobain w Warszawie. Wstawianie i wymiana szyb samochodowych. Korzystne ceny - zapraszamy!

Mają szyby akustyczne do O3, choć tylko czołowe, ale pewnie jak się poszuka dłużej to i boczne się znajdą.

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Szkoda ze silniki Citroena sa gowniane. Niczym w Golfie 7 (1.4TSI), jeden silnik benzynowy. Tu daja 1.6THP. Albo diesle 2.0 160 i 2.2 200KM . Nic sensownego w benzynie 200-250KM.

Do tego model nie ma tez 4x4.

Wiec kij z komfortu, a auta ktore nie ma osiagow :lol:

Fajny model C6 zniknal z oferty :lol: A tam byly silniki 3.0 V6 i 3.0 HDI na dwoch turbinach 240KM. Przy zapietym tempomacie na 160 palil 8l ON, wiec tez calkiem racjonalnie.
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• perfex
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1117

Zamieszczone przez Maicroft
                                              Szkoda ze silniki Citroena sa gowniane.
                                              Czy ja wiem, powszechnie wiadomo że hdi jest lepsze od tdi. A co do benzyn to faktycznie Citroen nie wpadł na to by robić wersję rs. Te auta są do bezstresowej komfortowej jazdy a nie do "sportu" i tyle.
                                              Pozdrawiam
                                              perfex

Octavia HTP

Komentarz

• ukuk
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 699

Benzyna THP to zlom, ale krytykowac ogolnie SILNIKI w PSA?... dziwne podejscie biorac pod uwage, ze HDI to chyba najlepsze diesle.

Komentarz

• greg505
                                                  L&K
                                                  • 2013
                                                  • 1239

Zamieszczone przez feels3
                                                  Sa, choć nie oferowane bezpośrednio przez Skodę.

Zerknij na moj post wyżej, na tej stronie znajdziesz serwis w wybranym mieście który te szyby oferuje, ja rozmawiałem przed chwilą z tą firmą :
                                                  Auto szyby samochodowe, jan glass, nordglass, pilkington, saint gobain w Warszawie. Wstawianie i wymiana szyb samochodowych. Korzystne ceny - zapraszamy!

Mają szyby akustyczne do O3, choć tylko czołowe, ale pewnie jak się poszuka dłużej to i boczne się znajdą.
                                                  A maja podgrzewane?
                                                  Chetnie bym wymienil na taka, jak mi znowu peknie
                                                  Black magic

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Mi chodzi o gowniana palate silnikow. Duze fajne auto, a tu jeden benzynowy pod maska - Octavia ma 3 jak dobrze licze w cywilnej wersji silniki benzynowe. Czemu nie dali do C5 1.6HDI. Maja przeciez, a auto by jakos tam jechalo 8) Skoda przemieszcza sie z punktu A do B.

Sport, nie sport. C5 swoje wazy i te 1.6 155KM to taka sobie moc, na takie auto mimo wszystko :idea:
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...