400m czyli drogowe i nie tylko przygody równoległe

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fernando
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1890

Zamieszczone przez Yarek

ostatnia wersja 911 GT3 ma chyba 435KM i robi 1/4 w ~12s... więc Twój podpis jest aktualny, to gość w podkręconym do 480KM GT3 chyba się nie ścigał :wink:
    A te trzy długości w plecy to ile w przeliczeniu na sekundy mogłoby być? Jeśli mniej więcej trzy, to wszystko się zgadza, jeśli dobrze liczę...

Komentarz

• Yarek
      Elegance
      • 2005
      • 992

Zamieszczone przez fernando
      Zamieszczone przez Yarek

ostatnia wersja 911 GT3 ma chyba 435KM i robi 1/4 w ~12s... więc Twój podpis jest aktualny, to gość w podkręconym do 480KM GT3 chyba się nie ścigał :wink:
      A te trzy długości w plecy to ile w przeliczeniu na sekundy mogłoby być? Jeśli mniej więcej trzy, to wszystko się zgadza, jeśli dobrze liczę...
      Jedna sekunda różnicy na 400m przy takich czasach to przepaść... bliżej 50-60 metrów niż 3 długości auta... a sekunda różnicy byłaby z seryjnym GT3, a nie 480-konnym
      . pzdr Jarek
      aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• fernando
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1890

Zamieszczone przez Yarek
        Jedna sekunda różnicy na 400m przy takich czasach to przepaść... bliżej 50-60 metrów niż 3 długości auta... a sekunda różnicy byłaby z seryjnym GT3, a nie 480-konnym
        Ok, dzięki za odpowiedź, nie miałem pojęcia, jak to się przekłada na czas...

Komentarz

• soszek81
          L&K
          • 2010
          • 1245

słabo liczysz fernando

S3 CHRIS w podpisie ma na 1/4 mili niewiele ponad 13sek;
          Yarek podaje serię 911 GT3 na ~12 sek
          Czyli różnica ok 1 sek po 1/4 mili.
          W teorii.

1/4 mili (angielskiej) = 1 609,3 metrów/4 = 402.32 metrów.

Ok 3 długości O1 = ca 18 metrów.

W dystansie różnica zauważalna - czasowo to były różnice o 0,2-0,3 sekundy na mecie.
          PS - nie znam prędkości jakie mogą być na końcu takiej prostej - rachunki przybliżone

Edit - liczenie chwilkę mi zajęło i Yarek mnie ubiegł
          Była O1 kombi ALH++ 150/340
          Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• Yarek
            Elegance
            • 2005
            • 992

Zamieszczone przez soszek81
            PS - nie znam prędkości jakie mogą być na końcu takiej prostej - rachunki przybliżone
            seryjny GT3 997 będzie miał na mecie około 200 km/h czyli jakieś 55m/s

tak sobie zupełnie teoretyzując, myślę że 480-konne GT3 byłoby na mecie 400m ponad 15 długości przed 13-sekundową octą :szeroki_usmiech
            . pzdr Jarek

Komentarz

• fan
              Elegance
              • 2009
              • 760

480-konne PORSCHE GT3 (3,7sek do setki,310km/h i prawie 700Nm) :lol: Moze gosciu nie wbil 2 biegu,a tylko scigal sie na "jedynce" :?: Albo moze nie spuscil z "recznego"? :szeroki_usmiech p.s.sorki,ale nie ujmujac nic naszym skoda jakby gosciu jechal na 110% to bys nie zauwazyl na mecie jaki jest kolor jego auta
              Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Yarek
                Elegance
                • 2005
                • 992

Zamieszczone przez fan
                moze nie spuscil z "recznego"? p.s.sorki,ale nie ujmujac nic naszym skoda jakby gosciu jechal na 110% to bys nie zauwazyl na mecie jaki jest kolor jego auta
                Nie przesadzaj, octa S3 CHRISa, to jednak dość szybkie auto :wink:
                . pzdr Jarek

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

dość :szeroki_usmiech
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• miguello
                    RS
                    • 2008
                    • 1849

dość mocno się zapierałem żeby mnie do baku nie wciągnęło :P

Komentarz

• DGW
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 2330

Zamieszczone przez fan
                      480-konne PORSCHE GT3 (3,7sek do setki,310km/h i prawie 700Nm)
                      skąd masz te dane ponieważ nawet na stronie porsche wersja RS nie ma takich parametrów :shock:

Poza tym to kierownik prosiaka stwierdził że dłubnięte na 480KM. Nie wiadomo która wersja to była.
                      Przyjmując że to byłaby seria która wykręca na 1/4mili okolice 12.5s (najwięcej takich wyników znalazłem) a Chris robi okolice 13.0-13.1s to mamy już nie sekundę a pół do 0.6s. Taką stratę można wygenerować przy spieprzonym starcie więc nie zdziwiłbym się że za którymś razem O1 Chrisa i 911 GT3 przyjechałyby równo na metę.
                      Przy dłubniętym aucie problem ze startem potęguje się więc mogło być tak że kierownik z prosiaka na tą chwilę uczy się auta a Chrisowi poszło wszystko tak jak powinno i wynik jak najbardziej realny
                      W podobnej sytuacji robiłem starsze M3 ponoć 300konne na zawodach sss. Dostawało regularnie ponad sekundę. Patrząc na cyferki to raczej S5 V8... powinien mnie zjeść na śniadanie a niestety było zupełnie inaczej :P

Do tego sądzę że Chris znów przygotował coś nowego na ten sezon więc dane z podpisu mogą być nieaktualne :wink: :szeroki_usmiech

Zamieszczone przez fan
                      p.s.sorki,ale nie ujmujac nic naszym skoda jakby gosciu jechal na 110% to bys nie zauwazyl na mecie jaki jest kolor jego auta
                      Stary, nie znasz auta ani jednego ani drugiego więc proponuję powstrzymać się z takim "prostym" wyśmiewaniem
                      NFPNorth-West
                      2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                      WARSZTAT www.dsize.pl
                      ->
                      CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                      spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• Yarek
                        Elegance
                        • 2005
                        • 992

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                        Poza tym to kierownik prosiaka stwierdził że dłubnięte na 480KM. Nie wiadomo która wersja to była.
                        Którekolwiek 911 GT3 by to nie było, nawet seryjne, to jest to naprawdę niezły przeciąg. Wiem, bo spotkałem się z GT3 997 jadąc STI, które 0-400 robiło w ~13s i był niezły łomot.
                        Aktualna wersja ma 435KM, 0-100 robi w 4.1s, 0-160 w 8,1s a w większości testów czas 0-400 waha się pomiędzy 12,0s a 12,2s.
                        Więc JEŚLI to faktycznie miało 480KM, to może po prostu kierownik nie umie tym jeździć, albo miał łyse opony... albo może to było zwykłe 911 po tuningu 'optycznym' :szeroki_usmiech

Przy dłubniętym aucie problem ze startem potęguje się więc mogło być tak że kierownik z prosiaka na tą chwilę uczy się auta a Chrisowi poszło wszystko tak jak powinno i wynik jak najbardziej realny
                        w GT3 jest chyba seryjnie bardzo skuteczna procedura startu, dzięki niej i małej masie to startuje jak czterołap...
                        . pzdr Jarek

Komentarz

• DGW
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 2330

Poczekajmy na odpowiedź Chrisa bo chyba najbardziej jego dokładniejszego opisu zdarzenia tu brakuje
                          A z przyziemnych sytuacji
                          ML320 CDI ze znaczkiem AMG - nie było co zbierać :lol:
                          Honda Civic typeR w nowej budzie - chciał być szybszy od kapeluszodupowozu ale niestety nie dał rady - ogólnie zauważam jakąś wrogość między TDI a Vtec :wink: :lol:
                          a jeśli chodzi o mocne suv-y to pamiętam jak się mierzyłem z Touareg-iem V10 TDI - trzeba przyznać że robił wrażenie ze względu na to że przy takiej masie, tak ładnie szedł ale niestety nie dał rady
                          i chwila ganianki z Porsche Cayenne Turbo - dźwięk fajny ale odjechać nie mógł
                          Z Q7 jakimś mocnym jeszcze nie miałem okazji. Patrząc na filmik z konfrontacji z M5 mogłoby być ciekawie :wink:

W tym sezonie muszę znów stanąć z audi S6 (C5) dłubniętym tylko nie wiem na ile. Mieliśmy jedno starcie. U mnie szkoda na pokładzie i zakręcona butelka z nitro. Wynik był taki że ze startu oczywiście odszedł, potem do około 150 prędkość wyrównana i dalej zaczęliśmy go dochodzić. Tak więc S6 vs O1 tdi , 1:0 :szeroki_usmiech
                          NFPNorth-West
                          2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                          WARSZTAT www.dsize.pl
                          ->
                          CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                          spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

ogólnie zauważam jakąś wrogość między TDI a Vtec
                            ja też :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech :twisted: :lol:

[ Dodano: Wto 23 Mar, 10 07:26 ]
                            U mnie szkoda na pokładzie i zakręcona butelka z nitro. Wynik był taki że ze startu oczywiście odszedł, potem do około 150 prędkość wyrównana i dalej zaczęliśmy go dochodzić. Tak więc S6 vs O1 tdi , 1:0
                            :jump: ciesz się, że ma Ci kto butrlke odkręcić w razie czego.

jeszcze mało ciekawe, ale z naszego ostatniego wspólnego przejazdu to Saab 9-3 Kabrio 2.0 Turbo 210 KM Aero, najpierw Grześ zrobił z niego wiatrak i zniknał, no a potem ja taki wiatraczek :lol:
                            tyle, że to gówno w ogóle nie jedzie :lol: , za to kierownik fajnie się napinał :lol:
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Przemek345
                              Rider
                              • 2008
                              • 314

z dziś Golf IV 160 km vs moje 165 km, od startu Golfik długość przedemną potem do 170 równo, pod koniec lekko zacząłem go dochodzić dwie próby powtarzalne :P
                              Octa

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

dzisiaj słabo, z napinaczy to skanibalizowałem TSI (całe srebrne=122KM?) i BKD, oba chyba serie bo nie było co zbierać

[ Dodano: Wto 23 Mar, 10 22:25 ]
                                aaaaa i jeszcze S-MAX ale nie wiem jaki, wynik ten sam
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• miguello
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 1849

w ten lub przyszły czwartek mam ustawkę z E46 323...ciekawe ile dostane :P

Komentarz

• rkb
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2152
                                    • Rapid Spaceback (NH1)
                                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Po tym jak widzialem stare punto z przyklejonym reflektorem na tasme klejaca lykajace prosiaka boxera, pozniej impreze i nissana z350 jestem w stanie w wszystko uwierzyc
                                    Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• markowski
                                      Ambiente
                                      • 2006
                                      • 224

Wczoraj dwie proby z kolega w prelude H22 wzmocniona do 232 koni :wink: - z rolki, 2 bieg u mnie od ok. 2.5 tysiaca - u kolegi zaraz przed vtec-iem - i na znak pedal w podloge. Dostalem do konca 4tego biegu 2 lub 3 dlugosci. :cry:
                                      Druga proba z zatrzymanego - troche niemiarodajna bo kolega spalil kapcia przy starcie, ja przekrecilem 2gi bieg i nie wrzucilem dobrze czwartego - podobnie w plecy ops:
                                      pozdrawiam
                                      Markowski
                                      OI AXR 06 185@377

Komentarz

• Skodio_
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 324

Zamieszczone przez markowski
                                        stanalem na swiatlach z takim duzym vanem, niemal autobusem - toyota sienna. Musialem sie troche napocic zeby toto objechac - naprawde ladnie zasowa :shock: niezla maszyna do karania nieswiadomych scigantow :diabelski_usmiech
                                        spojrzalem w necie to sienna moze miec 3,5v6 i 266koni wiec calkiem sporo nawet na taki mini autobusik

Komentarz

• pajczaki
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 316

sprzed ok 2tyg - lecac z bratem lazienkowska trafilismy na niby "pazdzierzowa" Calibre, duzy intercooler z przodu, zegarki, klatka i tylko fotel kubelkowy drivera.. (jak sie okazalo pozniej 4x4)
                                          decyzja szybka i w moment poscig za calibra.. po doslownie chwili siedze mu na dupie i naciskam.. klient odczekuje kilka sek i nagle zupelnie inny dzwiek z auta (zalaczyl druga mape) i juz nie bylo tak latwo.. w koncu trafilismy na prosta wolna od innych uczestnikow i wyscig z rolowanego od ok 90-100kmh
                                          wynik? 1 dlugosc auta dla Calibry ( przy ok "1()" ) ale gdyby nie bylo swiatel i hamowania to pewnie lyknalbym go..
                                          ale najlepsze to tekst goscia na swiatlach - "ja pierdole, co Wy tam macie" :szeroki_usmiech
                                          ze startu nie chcial sie juz scignac..
                                          rolowany za bmw 335i tez porazka o ok dlugosc auta
                                          taka tam octavka kombi 1.8T 250 km.. byla... Corsa B V6 225 km.. jest... ale jeszcze wciąż w fazie ogarniania - teraz w fazie generalnego remontu..
                                          sponsored by HydroTransfer hydrografika Warszawa www.hydrotransfer.pl

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Zamieszczone przez pajczaki
                                            "ja pierdole, co Wy tam macie"
                                            :twisted:
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• bradley
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1465

LET z 4łapem jest bardzo fajna jednostka napedowa Po Lodzi jezdzi taka Nexia ale z oska. Miala 260KM, 387 Nm ale po zimie powinny byc okolice 300 :P
                                              VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                              Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                              Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Andrev3
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 6116

a mi dziś siadła na dupce A4... jeszcze z tych pierwszych. Koleś robił nie małą napinkę bo co chwilę dojeżdżał na zderzak. Jedna prosta i się troszkę zdziwił że kombi-war odchodził sam musiał mieć jakieś TDI lub 1,8T bo dawał radę
                                                RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

ja z koleji pobawiłem sie dzisiaj z a3 starszy model, nie wiem co to było ale kilka razy ze swiateł i z rolki dostał baty, w koncu dał za wygrana i odpuscił ale mina kierownika bezcenna :szeroki_usmiech strasznie sie goscie wkurzają jak ich kapelusznik odjezdza.....
                                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• adi747
                                                    L&K
                                                    • 2008
                                                    • 1138

a ja wracając z pracy pogoniłem sie z passatem i niebyło łatwo go dogonić ale przemknołem potem koło niego i dostał baty natomiast nastepnego paska nie dogoniłem i została po nim chmura dymu i mały czarny punkcik oddalający sie
                                                    http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                                                    była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
                                                    2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
                                                    JEST
                                                    megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
                                                    octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
                                                    octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

Pracuję...