Zamieszczone przez piramida
Budujemy Dom z OCP
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez piramidageneralnie nie ma dużo roboty z organizowaniem materiałów na budowę, jeżeli jest kasa na koncie to oprócz dachówki na którą czasami trzeba poczekać to praktycznie wszystkie materiały mozna kupić od ręki
Co do wyporu pokrycia dachu:
Dobra blacho-dachówka kosztuje tyle co dachówka, a gontem to można co najwyżej budę dla psa przykryć do pokrycia domu ze skośnym dachem ani papa ani gont się nie nadaje (zbyt mała wytrzymałość).
ps: dachówkę betonową będę miał do oddania bo mi zostanie z rozbiórki ale to dopiero jak będą pieniądze na roboteO ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Koledzy mam kolejną rozterkę. Jestem na etapie tynków i może ktoś podpowie.
Generalnie zdecydowalem się na tynki tradycyjne cementowo-wapienne robione ręcznie - ale nie w tym sęk. Sprawa jak zwykle rozchodzi sie o kasę
Orientowałem się trochę na rynku i ceny za metr kwadratowy wykonania takiego tynku wachają się u mnie od 16 do 23zł za metr kwadratowy. Problem mam taki że osoba dla mnie sprawdzona (wiem że na 100% robi fachowo) chce odemnie 22zł za metr ale mam tez ofertę za 16zł za metr ale o gościu kompletnie nic nie wiem i nie znam nikogo kto mógłby wydać jakąś opinię na temat jego pracy. Gość też robi w 2 osoby a ten mój sprawdzony w 5 osób. Trochę goni mnie czas i nie wiem czy zaryzykować tego tańszego fachowca czy zostawić sprawdzonego i poświęcić kasę na sprawdzonego fachowca. Co radzicie??
Komentarz
-
-
Jak to mówią - skąpy płaci dwa razy, albo co jest tanie wychodzi drogo. Jak masz sprawdzonego gościa to go weź, w razie "W" będziesz miał się do kogo zwrócić z pretensjami jak coś jednak nie wyjdzie. Ja się już kiedyś przewiozłem na tańszym nieznanym magiku. Z poprawkami które trzeba było później robić w sumie wyszło mnie drożej niż za sprawdzonego majstra. O nerwach nie wspomnę.
Komentarz
-
-
maxpaynemm,
Ten co bierze 22 zeta zrobi Ci chałupkę w dwa tygodnie, a ten co robią we dwóch - będzie się bawił minimum miesiąc.
Poza tym może być różnica technologiczna, a własciwie jest na pewno - ekipa większa będzie nakładać tynki agregatem, a tych dwóch majstrów pewnie będzie rzucać z kielni bo we dwóch ni jak nie dali by rady ogranąć sprawy z agregatem o ile w ogóle go mają.
Ja już decydujesz się na tynki tradycyjne to warto by się pokusić o wykończenie tynki piaskiem szklarskim.
Co do dokładności roboty - tu nie ma reguły. Obie ekipy mogą być dokładne i obie spartaczyć robotę.
Co do ceny to ona nie świadczy o jakości usługi - w droższej ekipie jest po prostu szef, ludzie na utrzymaniu, trochę gratów i konkretne koszty.
A tych dwóch strzelców sobie po prostu tworzą duecik gdzie kasa idzie do ich kieszeni bezpośrednio raczej nie mają zarejestrowanej działalności.
Komentarz
-
-
maxpaynemm, w Krakowie z tego co obserwuję to większość nakłada gipsowe tynki, sam mam gipsowy tynk i nie widze specjalnie wad takiego rozwiązaniasuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4maxpaynemm,
Ten co bierze 22 zeta zrobi Ci chałupkę w dwa tygodnie, a ten co robią we dwóch - będzie się bawił minimum miesiąc.
Poza tym może być różnica technologiczna, a własciwie jest na pewno - ekipa większa będzie nakładać tynki agregatem, a tych dwóch majstrów pewnie będzie rzucać z kielni bo we dwóch ni jak nie dali by rady ogranąć sprawy z agregatem o ile w ogóle go mają.
Ja już decydujesz się na tynki tradycyjne to warto by się pokusić o wykończenie tynki piaskiem szklarskim.
Co do dokładności roboty - tu nie ma reguły. Obie ekipy mogą być dokładne i obie spartaczyć robotę.
Co do ceny to ona nie świadczy o jakości usługi - w droższej ekipie jest po prostu szef, ludzie na utrzymaniu, trochę gratów i konkretne koszty.
A tych dwóch strzelców sobie po prostu tworzą duecik gdzie kasa idzie do ich kieszeni bezpośrednio raczej nie mają zarejestrowanej działalności.
Dla mnie wybór tańszego fachowca to oszczędność około 6 tyś. zł z drugiej strony jak to mówią dobry fachowiec jest na wagę złota :roll:
[ Dodano: Czw 07 Lis, 13 09:08 ]
Ps. Tynk jaki wybrałem to cementowo-wapienny przycierany piaskiem kwarcowym. Wiem że gips toto nie będzie ale jak oglądałem efekty pracy to naprawdę różnica jest niewielka. Napewno będę widział rożnicę na poddaszu tam gdzie obok będzie karton gips ale myslę że tragedi nie bedzie
Komentarz
-
-
maxpaynemm, nie wiesz jak to się robi? Bierzesz najtańszego wykonawcę a na koniec roboty przelecisz z łatą czy poziomica po wszystkich winklach i jak cos będzie krzywo to do poprawki, po co przepłacać... :wink:
Zaoszczędzisz 6kzł lub więcej jak zbijesz cenę tylko na początku zaznacz że jesteś dokładny i jak spi...lą to będa poprawiać :szeroki_usmiechsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidamaxpaynemm, nie wiesz jak to się robi? Bierzesz najtańszego wykonawcę a na koniec roboty przelecisz z łatą czy poziomica po wszystkich winklach i jak cos będzie krzywo to do poprawki, po co przepłacać... :wink:
Zaoszczędzisz 6kzł lub więcej jak zbijesz cenę tylko na początku zaznacz że jesteś dokładny i jak spi...lą to będa poprawiać :szeroki_usmiech
Znam taki przypadek przy właśnie suchej zabudowie gdzie skończyło się zepsuciem materiału za 1000-2000pln i wygonieniem partaczy do domu bo po prostu nie potrafili po sobie poprawić.
Ściana odchodziła od pionu 2cm a sufit był jeszcze dokładniej
Po prostu trzeba im dac do zrobienia jedno pomieszczenie, najlepiej jakieś niezbyt reprezentacyjne, żeby później w razie niemożności doprowadzenie go do ładu się nie wstydzić - już na etapie obsadzania listew, narożników i profili sprawdzać (dyskretnie) dokładność roboty a jak już położą to kupić sobie swoją łatę (2m wystarczy i też nie jakąś za 9,99pln) i z łata oraz lampa w ręku sprawdzać jak ściana i sufit się prezentują.
Komentarz
-
-
Biorąc pod uwagę poniższe zapisy obowiązującej normy, można się trochę zdziwić przy odbiorze, że nasze wymagania są "super hiper tere forele" a wykonawca zrobi zgodnie z normą i co mu wtedy powiesz? Że ma poprawiać? Wyśmieje Cię i tyle. No chyba, że się umówisz na odchyłki max. 1mm, ale wtedy cena to nie jest 20 czy 23 zł... Tynk to nie gładź.
Dopuszczalne odchylenia powierzchni i krawędzi tynków gipsowych wykonywanych maszynowo nie powinny być wieksze od wartości podanych w tablicy nr 3 normy PN-B-10110:2005 jak niżej:
1. Odchylenie powierzchni tynku od płaszczyzny i krawędzi od linii prostej nie większe niż 5 mm w liczbie nie większej niż 3 na całej długości łaty kontrolnej 2 m.
2. Odchylenie powierzchni i krawędzi od kierunku pionowego nie większe niż 3 mm na długości 1 m i ogółem nie więcej niż 6 mm w pomieszczeniach do 3,5 m wysokości oraz nie więcej niż 8 mm w pomieszczeniach powyżej 3,5 m wysokości.
3. Odchylenie powierzchni i krawędzi tynkuod kierunku poziomego nie większe niż 4 mm na długosci 1 m i ogółem nie więcej niż 8 mm na całej powierzchni ograniczonej przegrodami pionowymi (ściany, belki itp.).
4. Odchylenia przecinających się płaszczyzn od kąta przewidzianego w dokumentacji dopuszcza się nie większe niż 4 mm na długości 1m.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
stoje przed dylematem wyboru bramy segmentowej z napędem do garazu ... jest kilku wiodących producentow takich bram (Krispol, Wiśniowski, Nice , Hormann, Normstahl) ... Krispol, Wiśniowski, Nice policzyli mi praktycznie w tych samych cenach ... najdrozej wyliczyli mi Hormanna ... wszystki mają panel o grubości 40 - 42 mm
czy pomiedzy tymi producentami są jakies istotne roznice ? na co zwracac uwagę przy wyborze ? jakieś opinie użytkowników ? co byście wybrali? :roll:
Komentarz
-
-
Ja montowalem przez 2 lata Hormana i moge polecic. Z innymi nie mialem do czynienia przy montazu segmentowek. Wisniowski to produkt z Polski.
Pytanie czy bedziesz montawal potem brame wjazdowa z jakims napedem. Jak tak, to czasem warto miec wszystko od jednego producenta chociazby w przypadku napedow.
Komentarz
-
-
peter174, same bramy nie będą się wiele różniły, różnice masz w napędach.
Spójrz w stronę nitusa, mają teraz dobre promocje na bramy typowe z napędem. Podaj wymiary bramy to spojrzę co mogę Ci zaoferować, z Lublina do Hajnówki nie jest tak strasznie daleko.
Potrzebuję światło otworu, szerokości węgarków oraz wysokość nadproża.Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroft
Pytanie czy bedziesz montawal potem brame wjazdowa z jakims napedem. Jak tak, to czasem warto miec wszystko od jednego producenta chociazby w przypadku napedow.
Komentarz
-
-
Maicroft, czy Wiśniowski odbiega w jakości od produktów Hormann-a ? Bo cenowo jest roznica szczegolnie teraz gdy Wiśniowski daje promocje do konca listopada na bramy z napędem ...
micho_m, Weszlem sobie na strone Nitusa i fakt mają promocję na segmentowki z automatem ... szkoda ze Nitus nie ma przedstawiciela w podlaskim ... nawet jak jezdzilem po punktach handlujacych bramami to nigdzie z tym producentem się nie spotkalem :| co do wymiarow poszło na PW
a co do napędów to jeden ze sprzedawców sugerował nawet do bram Wiśniowskiego napęd Nice ... ponoć dobre są i tak jak koledzy pisali jest mozliwosc obslugi jednym pilotem bramy wjazdowej i garazowej ... ponoc Nice ma niezle opinie jako producent napędow do wszelkich bram ...
Komentarz
-
-
Mój sąsiad ma Nice i już parę razy spadł mu łańcuch - pewnie źle toto jest wyregulowane - nie wiem. Ja mam FAAC, zarówno do garażu jak i do bramy wjazdowej i poza programowaniem tego dziadostwa nie ma z tym żadnego problemu. Oczywiście jeden pilot do dwóch bram to standard, pod warunkiem, że są tej samej firmy lub obsługuje wiele standardów.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
maxpaynemm, To tylko gruntowa pompa ciepła. Z geotermią nie ma to nic wspólnego.
Generalnie: jak kogoś stać, bardzo dobra rzecz.
Producenta nie podpowiem, bo wbrew obiegowym opiniom, urządzenie odgrywa w całości systemy rolę drugorzędną (taki sam lub prawie taki sam efekt da polska pompa ciepła z 12 kPLn i szwedzka, czy niemiecka za 30 kPLN). Najistotniejsze jest odpowiednie dobranie górnego i dolnego źródła ciepła.
Bardzo ciekawym dolnym źródłem jest powietrze. Rynek powietrznych PC rozwija się najintensywniej.
Gorszy COP na ogrzewanie, rekompensują wyższym COP dla ciepłej wody użytkowej latem i niższą ceną.
W pewnym szwedzkim markecie dla majsterkowiczów są powietrzne PC dla CO i CWU za ok. 6500 zł., a działają do -20C.... :wink:
Komentarz
-
-
ja mam Nice na obu bramach, REWELACJA, dobrze zamontowany i nic się nie dzieje od 6 lat
silnik na dworze stoi w wodzie czasami,
zimą jak 10cm śniegu się ubije to otwieram brame i tak zostaje, nie będę katował silnika i bruku
wiśnowieckiego bramę ma znajomy bliski i jest TRAGEDIA
właśnie się ostatnio rozjebała sprężyna i wygły wzmocnienia
elektronika do tego jakaś przedpotopowa i wielka...
IMHO....->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Jeżeli chodzi o bramę to ze swojej strony polecam Normstahl Secura. Jest to chyba jedna z najlepszych bram obecnie na rynku (okucia WK2, podwójne rolki) i dość atrakcyjna cenowo. Obecnie głownie ją lub G60 proponujemy klientom. Wiśniowski jest IMHO zbyt drogi w stosunku do tego co oferuje.
pzdrAdam
Komentarz
-
Komentarz