Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • spc
    Elegance
    • 2012
    • 825
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez piramida
    spc, generalnie nie ma dużo roboty z organizowaniem materiałów na budowę, jeżeli jest kasa na koncie to oprócz dachówki na którą czasami trzeba poczekać to praktycznie wszystkie materiały mozna kupić od ręki jak nie u siebie w mieście to w innym i najtaniej kupować w necie.
    U siebie w necie kupiłem pustaki prosto z cegielni, wełnę mineralną, z betonem nie ma problemu, ze stalą tak samo więc nic tylko brać się do roboty
    Nic dodać nic ująć Dla chcącego nic trudnego - oczywiście jak gotówa jest na koncie
    Piter
    tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
    KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

tonem nie ma problemu, ze stalą tak samo więc nic tylko brać się do roboty
      Tym bradziej, że od 1.X stal można legalnie kupić bez VATu. Wystarczy że weźmiesz na firmę a nie osobę prywatną. Wtedy VAT nie jest doliczany.

Komentarz

• lu5asz
        RS
        • 2011
        • 2006
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Witam.Interesuje mnie temat ogrzewania domu,a bardziej dylemat ekogroszek czy gaz.Jest jakis kalkulator czy cos podobnego.
        Kondziu

OCP

Komentarz

• Thundi
          L&K
          • 2005
          • 1157

generalnie nie ma dużo roboty z organizowaniem materiałów na budowę, jeżeli jest kasa na koncie to oprócz dachówki na którą czasami trzeba poczekać to praktycznie wszystkie materiały mozna kupić od ręki
          Jeszcze elementy komina mogą stanowić problem - czasami też trzeba poczekać (u mnie nawet dłużej niż na dachówkę)

Co do wyporu pokrycia dachu:
          Dobra blacho-dachówka kosztuje tyle co dachówka, a gontem to można co najwyżej budę dla psa przykryć do pokrycia domu ze skośnym dachem ani papa ani gont się nie nadaje (zbyt mała wytrzymałość).

ps: dachówkę betonową będę miał do oddania bo mi zostanie z rozbiórki ale to dopiero jak będą pieniądze na robote
          O ortografie dba FF.
          Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
          http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
          Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• maxpaynemm
            RS
            • 2008
            • 1764
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Koledzy mam kolejną rozterkę. Jestem na etapie tynków i może ktoś podpowie.
            Generalnie zdecydowalem się na tynki tradycyjne cementowo-wapienne robione ręcznie - ale nie w tym sęk. Sprawa jak zwykle rozchodzi sie o kasę
            Orientowałem się trochę na rynku i ceny za metr kwadratowy wykonania takiego tynku wachają się u mnie od 16 do 23zł za metr kwadratowy. Problem mam taki że osoba dla mnie sprawdzona (wiem że na 100% robi fachowo) chce odemnie 22zł za metr ale mam tez ofertę za 16zł za metr ale o gościu kompletnie nic nie wiem i nie znam nikogo kto mógłby wydać jakąś opinię na temat jego pracy. Gość też robi w 2 osoby a ten mój sprawdzony w 5 osób. Trochę goni mnie czas i nie wiem czy zaryzykować tego tańszego fachowca czy zostawić sprawdzonego i poświęcić kasę na sprawdzonego fachowca. Co radzicie??
            Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• spc
              Elegance
              • 2012
              • 825
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak to mówią - skąpy płaci dwa razy, albo co jest tanie wychodzi drogo. Jak masz sprawdzonego gościa to go weź, w razie "W" będziesz miał się do kogo zwrócić z pretensjami jak coś jednak nie wyjdzie. Ja się już kiedyś przewiozłem na tańszym nieznanym magiku. Z poprawkami które trzeba było później robić w sumie wyszło mnie drożej niż za sprawdzonego majstra. O nerwach nie wspomnę.
              Piter
              tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
              KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• kazik4x4
                RS
                • 2008
                • 2728

maxpaynemm,

Ten co bierze 22 zeta zrobi Ci chałupkę w dwa tygodnie, a ten co robią we dwóch - będzie się bawił minimum miesiąc.
                Poza tym może być różnica technologiczna, a własciwie jest na pewno - ekipa większa będzie nakładać tynki agregatem, a tych dwóch majstrów pewnie będzie rzucać z kielni bo we dwóch ni jak nie dali by rady ogranąć sprawy z agregatem o ile w ogóle go mają.
                Ja już decydujesz się na tynki tradycyjne to warto by się pokusić o wykończenie tynki piaskiem szklarskim.

Co do dokładności roboty - tu nie ma reguły. Obie ekipy mogą być dokładne i obie spartaczyć robotę.

Co do ceny to ona nie świadczy o jakości usługi - w droższej ekipie jest po prostu szef, ludzie na utrzymaniu, trochę gratów i konkretne koszty.
                A tych dwóch strzelców sobie po prostu tworzą duecik gdzie kasa idzie do ich kieszeni bezpośrednio raczej nie mają zarejestrowanej działalności.

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

maxpaynemm, w Krakowie z tego co obserwuję to większość nakłada gipsowe tynki, sam mam gipsowy tynk i nie widze specjalnie wad takiego rozwiązania
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• maxpaynemm
                    RS
                    • 2008
                    • 1764
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kazik4x4
                    maxpaynemm,

Ten co bierze 22 zeta zrobi Ci chałupkę w dwa tygodnie, a ten co robią we dwóch - będzie się bawił minimum miesiąc.
                    Poza tym może być różnica technologiczna, a własciwie jest na pewno - ekipa większa będzie nakładać tynki agregatem, a tych dwóch majstrów pewnie będzie rzucać z kielni bo we dwóch ni jak nie dali by rady ogranąć sprawy z agregatem o ile w ogóle go mają.
                    Ja już decydujesz się na tynki tradycyjne to warto by się pokusić o wykończenie tynki piaskiem szklarskim.

Co do dokładności roboty - tu nie ma reguły. Obie ekipy mogą być dokładne i obie spartaczyć robotę.

Co do ceny to ona nie świadczy o jakości usługi - w droższej ekipie jest po prostu szef, ludzie na utrzymaniu, trochę gratów i konkretne koszty.
                    A tych dwóch strzelców sobie po prostu tworzą duecik gdzie kasa idzie do ich kieszeni bezpośrednio raczej nie mają zarejestrowanej działalności.
                    Dokładnie tak jest ich pięciu w tym szef robią bardzo szybko ale i bardzo dokladnie wiem bo stawiali mi chate i każdy kto przychodził po nich (np. montaż okien, czy elektryk czy nawet tynkaże żeby oblookać domek) chwalili że domek jest naprawdę ładnie i profesjonalnie postawiony, niemal każdy otwór okienny był zrobiony wymiarowo co do milimetra itp. Tańszy stwierdził że we dwóch bedą robić z 1,5 miesiaca i obie grupy robią "ręcznie" bez maszyny. Tynki robione agregatem kosztują około 27zł.

Dla mnie wybór tańszego fachowca to oszczędność około 6 tyś. zł z drugiej strony jak to mówią dobry fachowiec jest na wagę złota :roll:

[ Dodano: Czw 07 Lis, 13 09:08 ]
                    Ps. Tynk jaki wybrałem to cementowo-wapienny przycierany piaskiem kwarcowym. Wiem że gips toto nie będzie ale jak oglądałem efekty pracy to naprawdę różnica jest niewielka. Napewno będę widział rożnicę na poddaszu tam gdzie obok będzie karton gips ale myslę że tragedi nie bedzie

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

maxpaynemm, nie wiesz jak to się robi? Bierzesz najtańszego wykonawcę a na koniec roboty przelecisz z łatą czy poziomica po wszystkich winklach i jak cos będzie krzywo to do poprawki, po co przepłacać... :wink:

Zaoszczędzisz 6kzł lub więcej jak zbijesz cenę tylko na początku zaznacz że jesteś dokładny i jak spi...lą to będa poprawiać :szeroki_usmiech
                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kazik4x4
                        RS
                        • 2008
                        • 2728

maxpaynemm, nie wiesz jak to się robi? Bierzesz najtańszego wykonawcę a na koniec roboty przelecisz z łatą czy poziomica po wszystkich winklach i jak cos będzie krzywo to do poprawki, po co przepłacać... :wink:

Zaoszczędzisz 6kzł lub więcej jak zbijesz cenę tylko na początku zaznacz że jesteś dokładny i jak spi...lą to będa poprawiać :szeroki_usmiech
                        Piramida ale weź pod uwagę, że nie raz jest tak, że Ci co robia krzywo to nie robią krzywo z chwilowego niedbalstwa tylko po prostu nie potrafią zrobić prosto!!!
                        Znam taki przypadek przy właśnie suchej zabudowie gdzie skończyło się zepsuciem materiału za 1000-2000pln i wygonieniem partaczy do domu bo po prostu nie potrafili po sobie poprawić.
                        Ściana odchodziła od pionu 2cm a sufit był jeszcze dokładniej

Po prostu trzeba im dac do zrobienia jedno pomieszczenie, najlepiej jakieś niezbyt reprezentacyjne, żeby później w razie niemożności doprowadzenie go do ładu się nie wstydzić - już na etapie obsadzania listew, narożników i profili sprawdzać (dyskretnie) dokładność roboty a jak już położą to kupić sobie swoją łatę (2m wystarczy i też nie jakąś za 9,99pln) i z łata oraz lampa w ręku sprawdzać jak ściana i sufit się prezentują.

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

Biorąc pod uwagę poniższe zapisy obowiązującej normy, można się trochę zdziwić przy odbiorze, że nasze wymagania są "super hiper tere forele" a wykonawca zrobi zgodnie z normą i co mu wtedy powiesz? Że ma poprawiać? Wyśmieje Cię i tyle. No chyba, że się umówisz na odchyłki max. 1mm, ale wtedy cena to nie jest 20 czy 23 zł... Tynk to nie gładź.

Dopuszczalne odchylenia powierzchni i krawędzi tynków gipsowych wykonywanych maszynowo nie powinny być wieksze od wartości podanych w tablicy nr 3 normy PN-B-10110:2005 jak niżej:

1. Odchylenie powierzchni tynku od płaszczyzny i krawędzi od linii prostej nie większe niż 5 mm w liczbie nie większej niż 3 na całej długości łaty kontrolnej 2 m.
                          2. Odchylenie powierzchni i krawędzi od kierunku pionowego nie większe niż 3 mm na długości 1 m i ogółem nie więcej niż 6 mm w pomieszczeniach do 3,5 m wysokości oraz nie więcej niż 8 mm w pomieszczeniach powyżej 3,5 m wysokości.
                          3. Odchylenie powierzchni i krawędzi tynkuod kierunku poziomego nie większe niż 4 mm na długosci 1 m i ogółem nie więcej niż 8 mm na całej powierzchni ograniczonej przegrodami pionowymi (ściany, belki itp.).
                          4. Odchylenia przecinających się płaszczyzn od kąta przewidzianego w dokumentacji dopuszcza się nie większe niż 4 mm na długości 1m.
                          Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• maxpaynemm
                            RS
                            • 2008
                            • 1764
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Koledzy może ktoś z Was kupował i montował w domku. Szukam drzwi przesuwnych, czegoś w typowym rozmiarze do oddzielenia salonu od kuchni, najlepiej dwuskrzydłowe, rozsuwane montowane na ścianie.

Polecicie coś??

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• hubert78
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1576

Zamieszczone przez maxpaynemm
                              Koledzy może ktoś z Was kupował i montował w domku. Szukam drzwi przesuwnych, czegoś w typowym rozmiarze do oddzielenia salonu od kuchni, najlepiej dwuskrzydłowe, rozsuwane montowane na ścianie.

Polecicie coś??
                              Pogadaj z firmami co robią szafy wnękowe

Komentarz

• peter174
                                Ambiente
                                • 2006
                                • 189
                                • Seat
                                • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

stoje przed dylematem wyboru bramy segmentowej z napędem do garazu ... jest kilku wiodących producentow takich bram (Krispol, Wiśniowski, Nice , Hormann, Normstahl) ... Krispol, Wiśniowski, Nice policzyli mi praktycznie w tych samych cenach ... najdrozej wyliczyli mi Hormanna ... wszystki mają panel o grubości 40 - 42 mm
                                czy pomiedzy tymi producentami są jakies istotne roznice ? na co zwracac uwagę przy wyborze ? jakieś opinie użytkowników ? co byście wybrali? :roll:
                                >>>Klub Seat Ibiza Polska<<<

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Ja montowalem przez 2 lata Hormana i moge polecic. Z innymi nie mialem do czynienia przy montazu segmentowek. Wisniowski to produkt z Polski.

Pytanie czy bedziesz montawal potem brame wjazdowa z jakims napedem. Jak tak, to czasem warto miec wszystko od jednego producenta chociazby w przypadku napedow.
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• micho_m
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 528
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

peter174, same bramy nie będą się wiele różniły, różnice masz w napędach.
                                    Spójrz w stronę nitusa, mają teraz dobre promocje na bramy typowe z napędem. Podaj wymiary bramy to spojrzę co mogę Ci zaoferować, z Lublina do Hajnówki nie jest tak strasznie daleko.

Potrzebuję światło otworu, szerokości węgarków oraz wysokość nadproża.
                                    Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                                    www.nawmar.pl

Komentarz

• kazik4x4
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2728

Zamieszczone przez Maicroft

Pytanie czy bedziesz montawal potem brame wjazdowa z jakims napedem. Jak tak, to czasem warto miec wszystko od jednego producenta chociazby w przypadku napedow.
                                      A najlepiej kupić coś, czego serwis jest jak najbliżej bo nie ma sensu oszczędzać 300 czy 400 pln i kupować sprzęt firmy której serwis jest 100km od ciebie.

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

U nas chodza juz ponad 10 lat dwa napedy Came i sa bezobslugowe. W bramie garazowej po kilku latach podciagnalem lancuch bo mial prawo minimalnie sie wyciagnac. Wiec roznie to bywa z potrzeba serwisowania tego typu urzadzen
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• peter174
                                          Ambiente
                                          • 2006
                                          • 189
                                          • Seat
                                          • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Maicroft, czy Wiśniowski odbiega w jakości od produktów Hormann-a ? Bo cenowo jest roznica szczegolnie teraz gdy Wiśniowski daje promocje do konca listopada na bramy z napędem ...
                                          micho_m, Weszlem sobie na strone Nitusa i fakt mają promocję na segmentowki z automatem ... szkoda ze Nitus nie ma przedstawiciela w podlaskim ... nawet jak jezdzilem po punktach handlujacych bramami to nigdzie z tym producentem się nie spotkalem :| co do wymiarow poszło na PW

a co do napędów to jeden ze sprzedawców sugerował nawet do bram Wiśniowskiego napęd Nice ... ponoć dobre są i tak jak koledzy pisali jest mozliwosc obslugi jednym pilotem bramy wjazdowej i garazowej ... ponoc Nice ma niezle opinie jako producent napędow do wszelkich bram ...
                                          >>>Klub Seat Ibiza Polska<<<

Komentarz

• Enriquez
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7685
                                            • Superb III (3V3)

Mój sąsiad ma Nice i już parę razy spadł mu łańcuch - pewnie źle toto jest wyregulowane - nie wiem. Ja mam FAAC, zarówno do garażu jak i do bramy wjazdowej i poza programowaniem tego dziadostwa nie ma z tym żadnego problemu. Oczywiście jeden pilot do dwóch bram to standard, pod warunkiem, że są tej samej firmy lub obsługuje wiele standardów.
                                            Pozdrawiam
                                            Marcin

Komentarz

• maxpaynemm
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 1764
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Koledzy czy koś z Was instalował ogrzewanie geotermalne??

Może wiecie ile na mazowszu można realnie dostać dofinansowania. Może ktoś poleci rozwiązanie jakiejś innej firmy ??

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Rok z Bagien
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1172

maxpaynemm, To tylko gruntowa pompa ciepła. Z geotermią nie ma to nic wspólnego.

Generalnie: jak kogoś stać, bardzo dobra rzecz.

Producenta nie podpowiem, bo wbrew obiegowym opiniom, urządzenie odgrywa w całości systemy rolę drugorzędną (taki sam lub prawie taki sam efekt da polska pompa ciepła z 12 kPLn i szwedzka, czy niemiecka za 30 kPLN). Najistotniejsze jest odpowiednie dobranie górnego i dolnego źródła ciepła.

Bardzo ciekawym dolnym źródłem jest powietrze. Rynek powietrznych PC rozwija się najintensywniej.
                                                Gorszy COP na ogrzewanie, rekompensują wyższym COP dla ciepłej wody użytkowej latem i niższą ceną.

W pewnym szwedzkim markecie dla majsterkowiczów są powietrzne PC dla CO i CWU za ok. 6500 zł., a działają do -20C.... :wink:

Komentarz

• krzynol
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 10956
                                                  • Superb II combi (3T5)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

ja mam Nice na obu bramach, REWELACJA, dobrze zamontowany i nic się nie dzieje od 6 lat
                                                  silnik na dworze stoi w wodzie czasami,
                                                  zimą jak 10cm śniegu się ubije to otwieram brame i tak zostaje, nie będę katował silnika i bruku

wiśnowieckiego bramę ma znajomy bliski i jest TRAGEDIA
                                                  właśnie się ostatnio rozjebała sprężyna i wygły wzmocnienia
                                                  elektronika do tego jakaś przedpotopowa i wielka...
                                                  IMHO....
                                                  ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                                  ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                                  poprzednie modele:
                                                  ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                                  ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                                  O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• b707
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 1272

Jeżeli chodzi o bramę to ze swojej strony polecam Normstahl Secura. Jest to chyba jedna z najlepszych bram obecnie na rynku (okucia WK2, podwójne rolki) i dość atrakcyjna cenowo. Obecnie głownie ją lub G60 proponujemy klientom. Wiśniowski jest IMHO zbyt drogi w stosunku do tego co oferuje.
                                                    pzdr
                                                    Adam

Komentarz

Pracuję...