Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hubert78
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1576

Zamieszczone przez dato
    Przy klepce, panelach, deskach imo nie ma żadnego sensu robić podłogówki... Po co - sąsiadowi z dołu swoim kosztem sufit grzać ?

Podłogówka jest super, jeśli materiał przewodzi - drewno (i pochodne) nie przewodzą i koniec - nie odda ciepła w górę tylko zatrzyma, dyskusja o bezwładności jest w tym przypadku o kant dupy rozbić...
    NIe do końca się z Tobą zgodzę panel (ok 10% drewna ma reszta to różne inne) dużo lepiej przewodzi ciepło niż klepka.
    Zrób prosty eksperyment :
    weź kawałek klepki i panela na jednym i drugim od spodu zamocuj folię aluminiową ( co by nie spalić) i zacznij pogrzewać od spodu świeczką lub zapalniczką.
    Po ok minucie panel będzie już cieplejszy niż wcześniej a klepkę będziesz musiał ok pół godziny poczekać zanim się rozgrzeje
    Większym problemem przy panelach + podłogówka, stanowi tzw gąbka/pianka (dyletacja/wyrównanie między podłogą właścią a posadzką) bo to cholerstwo najwięcej izoluje

[ Dodano: Sro 27 Lut, 13 00:18 ]
    Zamieszczone przez blackrs
    co do garazu to chodiz mi o to by przy najwiekszych mrozach nie bylo tam 1 stopnia tylko 5-10 bo jak mam mieć nad nim pokój to już mniej w mieszkaniu będe musial grzać. ale ten gzrejnik nie jest tam koniecznością i może go odpuszczę
    Dajesz styropian 10-tkę na sufit w garażu i masz po problemie

Komentarz

• blackrs
      RS
      • 2008
      • 4826
      • Superb II combi (3T5)
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

na suficie w garazu jest gruba warstwa wełny wiec luz. no i juz mam metlik czy brać podłogówke do salonu pdo panele czy nie. b No za cholere nie widzę w tym salonie grzejnika ale cos czuję że tak sie skończy chyba ze ktos mnie przekona ze podlogówka i panele dadza rade
      BYŁA o1 rs
      BYŁA o2 1.6
      JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• hubert78
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1576

na suficie w garazu jest gruba warstwa wełny wiec luz. no i juz mam metlik czy brać podłogówke do salonu pdo panele czy nie. b No za cholere nie widzę w tym salonie grzejnika ale cos czuję że tak sie skończy chyba ze ktos mnie przekona ze podlogówka i panele dadza rade
        Dzadzą radę tylko jak z rana zimą przewietrzysz salon i temp spadnie do 15-17 stopni, to aby uzyskać zadaną 20-21 stopni poczekasz ok 1-2 godzin

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

blackrs, zawsze możesz zainstalować grzejnik schowany w podłodze a tylko kratka wentylacyjna będzie zdradzać że w pomieszczeniu znajduje sie grzejnik :szeroki_usmiech
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• dato
            L&K
            • 2012
            • 1431

I Piramidzie należą się owacje. Wzdłuż linii okien proponuję.

Komentarz

• blackrs
              RS
              • 2008
              • 4826
              • Superb II combi (3T5)

o jeste to jakaś mysl bedzie trzeba pogadać z projektantem ajk to widzi. dzięki będę dzisnu developera to porozmawiam. ew podłogowka i zostawie mały grzejniczek na ścianie. bo ten maly to jeszcze przezyję jak będzie wisial
              BYŁA o1 rs
              BYŁA o2 1.6

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

grzejniczek na ścianie nie zaszkodzi a może pomóc. Jak masz możliwość to załóż, albo przynajmniej przyłącze schowane pod tynkiem. Jak będziesz potrzebował to mała demolka i grzejnik będzie jak znalazł. No i podstawowa sprawa to możliwość wyłączenia każdego jednego grzejnika i każdego obwodu podłogówki z rozdzielacza w kotłowni. Tego później nie dołożysz. Te grzejniki w podłodze mają mieszane opinie - podstawowa wada to zbieranie się syfu w ich okolicy, no ale coś za coś - nad grzejnikami standardowymi też będzie to samo, ale na ścianie. Jak już hydraulika, to pompka obiegowa wody ciepłej użytkowej, poprowadzone jakieś kabelki do czujnika ruchu w łazience - jak wejdziesz to się pompka uruchamia - po co ma chodzić cały czas? Takich pierdół jest pewnie milion - sam wykańczam chałupę - mam expresowe tempo, wszystko się zamknie w 2 miesiące i codziennie jakieś nowe badziewie wychodzi.
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• blackrs
                  RS
                  • 2008
                  • 4826
                  • Superb II combi (3T5)

dzięki wezmę pod uwagę
                  jakieś kotly gazowe kondensacyjne z zasobnikiem polecacie? jest jakis który wygrywa w stosunku jakośc cena?
                  BYŁA o1 rs
                  BYŁA o2 1.6

Komentarz

• hubert78
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1576

Zamieszczone przez piramida
                    blackrs, zawsze możesz zainstalować grzejnik schowany w podłodze a tylko kratka wentylacyjna będzie zdradzać że w pomieszczeniu znajduje sie grzejnik :szeroki_usmiech
                    A jak go odpowietrzy

[ Dodano: Czw 28 Lut, 13 02:30 ]
                    hmm ale ja nie widze w salonie żadnych płytek imo tylko drewno. a są niby te specjalne do podłogówki?
                    Proszsze

A wjodełkę położone to bajka

Komentarz

• smer
                      RS
                      • 2008
                      • 2021
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jak już hydraulika, to pompka obiegowa wody ciepłej użytkowej, poprowadzone jakieś kabelki do czujnika ruchu w łazience - jak wejdziesz to się pompka uruchamia - po co ma chodzić cały czas?
                      Ja myślałem, żeby podłączyć pompkę obiegową wody przez najprostszy wyłącznik czasowy, takie badziewie, które wkłada się do gniazdka. I wtedy np. co 20 minut włączy się na 1/2 min.
                      Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

hubert78, mało to grzejników montuje sie w podłodze, widocznie jest odpowietrznik więc nie powinno być problemu lub jest inny patent.

np:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• blackrs
                          RS
                          • 2008
                          • 4826
                          • Superb II combi (3T5)

dziś byłem w viessmanie zaproponowali kocioał kondensacyjny + zasobmnik 100l za 4500 bo jakaś promocja o 1 tys . W tygodniu podjade do termetu tam znajmomy ma wtyk wiec znizka będzie. na szczeście obie firmy 2 km od mieszkania wiec serwis blisko.
                          na stronie termetu zrobiłem wyliczenie i z niego mi wyszło ze powinienem mieć kocioł 7-25 kw

[ Dodano: Sob 02 Mar, 13 21:32 ]
                          ps. najprawdopodobniej będzie to wyglądało tak:
                          -kuchnia podlogówka
                          -salon podlogówka + niewielki grzejnik
                          -hool podłogówka
                          - 2 sypialnie grzejnik
                          - łazienka podłogówka + drabinka
                          to bez problemu da się zrobić tak że jak np podlogówka w salonie będzie wystarczała to będe mógl zakręcic grzejnik (czy tam zawór przy kotle) i w tedy kocioł nie będzie grzał wody do tego obiegu?
                          z grzejnika w garazu rezygnuję kupie sobie jakis elektryczny jak będzie potrzeba to odpale jak nie to nie i tak tam będzie plusowa temperatura
                          jakie inne firmy kotła brac pod uwagę ?
                          BYŁA o1 rs
                          BYŁA o2 1.6

Komentarz

• pandzik
                            RS
                            • 2011
                            • 2254
                            • Seat

jaka moc tego kotła, bo tak to....

Komentarz

• blackrs
                              RS
                              • 2008
                              • 4826
                              • Superb II combi (3T5)

Vitodens 100-W + Ekocell (WB1C305)

Charakterystyka wybranego zestawu:

Gazowy jednofunkcyjny kocioł kondensacyjny
                              Znamionowa moc cieplna: 6,5 do 35 kW
                              Vitodens 100-W to obecnie najmniejszy kocioł z grupy wiszących kotłów kondensacyjnych. Posiada modulowany palnik cylindryczny i powierzchnię wymiany ciepła Inox-Radial z nierdzewnej stali szlachetnej. Oferuje najbardziej zaawansowaną technikę kondensacyjną w minimalnej przestrzeni i w bardzo atrakcyjnej cenie. Pasuje doskonale do każdej aranżacji, zarówno do kuchni, jak i do innych pomieszczeń użytkowych. Dostępny jest w wersji jedno- lub dwufunkcyjnej z zamkniętą komorą spalania.
                              BYŁA o1 rs
                              BYŁA o2 1.6

Komentarz

• b707
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1272

Z tego co wiem to przy dużej ilości podłogówki jest problem z 100-W bo jego elektronika nie ogarnia drugiego obiegu. Przy 200-W problemu nei ma ale moduły Vissmanna są strasznie drogie.

Polecam popatrzeć na Junkersy, które są tańsze i IMHO nie gorsze.

to bez problemu da się zrobić tak że jak np podlogówka w salonie będzie wystarczała to będe mógl zakręcic grzejnik (czy tam zawór przy kotle) i w tedy kocioł nie będzie grzał wody do tego obiegu?
                                Wystarczy, że zakręcisz zawór przy grzejniku lub na rozdzielaczu.
                                Adam

Komentarz

• blackrs
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 4826
                                  • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez b707
                                  Z tego co wiem to przy dużej ilości podłogówki jest problem z 100-W bo jego elektronika nie ogarnia drugiego obiegu. Przy 200-W problemu nei ma ale moduły Vissmanna są strasznie drogie.

Polecam popatrzeć na Junkersy, które są tańsze i IMHO nie gorsze.
                                  aha
                                  jutro podjadę do termetu
                                  znajomy wynajmuje im swój budynek do tego jest u nich serwisantem wiec z tym bym już nei mial problemu. obiecali zniżkę. ten ich eco coś tam zdobył jakies medale i jak dadza dobrą cene to się chyba skuszę. po za tym wespre polską gospodarkę. No i jak trzeba będzie cos przeserwisowac to znajomy przyjedzie o każdej porze jaka mi będzie pasowała.
                                  taki 6-30 kw na moje 70m powinien wystarczyc co nie ?
                                  BYŁA o1 rs
                                  BYŁA o2 1.6

Komentarz

• soszek81
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1245

Po kij Ci taki parowóz?

Ja mam 19kW max Vaillanta (kondensat) i spokojnie ogarnia dom 180m2 użytkowej.
                                    Sąsiad ma taki z 23kW max (marki nie znam) i różnic w grzaniu domów nie ma (to samo osiedle, ten sam projekt).
                                    Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                    Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• blackrs
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 4826
                                      • Superb II combi (3T5)

pytam bo nie wim. ten termetu ma chyba 6-20 jutro się dowiem
                                      BYŁA o1 rs
                                      BYŁA o2 1.6

Komentarz

• Jabar1975
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 3331

co do ogrzewania to podziele się swoimi doświadczeniami po kilku miesiącach grzania (mieszkam od grudnia).
                                        W całym domu podłogówka, w łazienkach małe grzejniki drabinkowe - tylko do suszenia ręcznków.
                                        W sumie 220m2 na dwóch poziomach. Na dole gres (90m2), na górze całość parkiet dębowy (z małym wyjątkiem w jednej łazience - merbau). Jeden pokój na dole ma położoną wykładzinę (gruba - dobre 18mm grubości).

Z płytkami - jak to z płytkami - zgodnie z oczekiwaniami - czyli grzeje.
                                        Parkiet (Baltic Wood) dobierany był tak żeby zmniejszyć opór cieplny - czyli cieniutka deska 12mm grubości, o ile dobrze pamiętam to trzylamelowa. Co ważne kleiona na całej powierzchni do wylewki - działa jak z gresem.

I teraz gwóźdź programu - czyli wykładzina (w plytkach) - ponoć straszny opór cieplny, nie-polecane dla ogrzewania podłogowego - i co? grzeje - może zajęło dwie godziny dłużej nim temperatura doszła z 16 do 21stopni - ale jest ciepło. Więc cały ten bullshit co kłaść na podłogi można sobie darować - grunt żeby nie była to okładzina "pływająca" tylko klejona do podłoża na całej powierzchni (wykładzina jest w płytkach - ułożona na płyn antypoślizgowy)

Co do salonu to na szczęście zrezygnowaliśmy z dwumetrowego grzejnika kanałowego (znajomi mają i narzekają, strasznie kurz się osadza - a jako że grzejnik ma wentylatory to wywala cały ten kurz na salon i mamy to czego chce się unikać przy zwykłych grzejnikach czyil konwekcji).

W podłogówce mamy w sumie 15 obwodów - z elektrozaworami na rozdzielaczu i sterownikiem Danfoosa (plus bezprzewodowe termostaty w pokojach).
                                        W największe mrozy (około -17) na zasilaniu mieliśmy ustawione 37stopni (źródło pompa ciepła Altherma). przy takich temp. jak ostatnio (-5 do +2) na zasilaniu 33. W domu utrzymujemy komfortowe 20-22stopnie (w zależności od pomieszczenia - w łazienkach 23).

Co do garażu to popełniłem błąd bo go ociepliłem od spodu (10 cm styro) a lepiej było zrobić samą wylewkę i grzać się gruntem - zamiast instalować dwumetrowy grzejnik (uroki niskich parametrów).
                                        nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 1594
                                          • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez soszek81
                                          Po kij Ci taki parowóz?

zgadzam się w zupełności

a jak chodzi o to,czy wystarczy sama podłogówka to powiem Ci tak,że ja na dole nie mam ani pół grzejnika,wszystko leci na podłogówce i w zimie można chodzić w krótkim rękawku

zdaję sobie sprawę,że w to ciężko uwierzyć bo sam miałem na początku problemy ale podłogo nagrzana do 20-tu kilku stopni (chodzi mi o wodę w instalacji) grzeje potężnie powietrza w domu bo jest duża powierzchnia grzewcza
                                          NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                          PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                          BYŁA TEŻ CEGA
                                          A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                                          MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• hubert78
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1576

ps. najprawdopodobniej będzie to wyglądało tak:
                                            -kuchnia podlogówka
                                            -salon podlogówka + niewielki grzejnik
                                            -hool podłogówka
                                            - 2 sypialnie grzejnik
                                            - łazienka podłogówka + drabinka
                                            Niewielki grzejnik w salonie nic nie da
                                            Zastanów sie dobrze nad sypialniami czy aby napewno chcesz grzejniki.
                                            Edit:
                                            Bo jak już wcześniej było powiedziane im więcej wrzucisz grzejników tym mniejsze będziesz miał korzyści z posiadania kondensa.

[ Dodano: Pon 04 Mar, 13 10:34 ]
                                            Zamieszczone przez soszek81
                                            Po kij Ci taki parowóz?

Sąsiad ma taki z 23kW max (marki nie znam) i różnic w grzaniu domów nie ma (to samo osiedle, ten sam projekt).
                                            Przecież napisane jest w specyfikacji że moc jest od 6kW :wink: czyli masz możliwość regulacji/ustawienia kotła wg indywidualnych potrzeb i nie korzystasz z pełnej mocy.

Komentarz

• blackrs
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 4826
                                              • Superb II combi (3T5)

eh jakieś jaja zajeżdżam do termetu dzwoni bo zamkniete okazuje sie że się wyprowadzili w sobote bo coś tam. Pod drodze zajeżdżam do Beretty tam 2 dziadków malo co wiedza. Wiec na chwile obecną viessmann zostaje bo tam przynajmniej konkretni ludzie i po drugiej stronie ulicy.
                                              w sypialniach nie będę dawał podlogówki bo będa tam panele to raz a dwa w dzieciecym jak dam dywan łóżko to zakryje cala powierzchnie grzewczą.
                                              Zaczynam się wkurzać bo projektantka co od ogrzewania znać nie daje...
                                              BYŁA o1 rs
                                              BYŁA o2 1.6

Komentarz

• bimber20
                                                Classic
                                                • 2011
                                                • 21

Witam.Panowie,zamierzam na wiosnę ocieplić nowo wybudowany dom.I tak ,budynek jest z MAXA 29cm,wstępnie myslałem o12 cm,lub 15 cm,a moze lepiej zostawić te 12,albo nawet 10 ale o lepszych parametrach izolacyjnych.Dodam jeszcze ze dom jest na podkarpaciu,a to raczej zimniejsze rejony naszego kraju.Ile cm styropianu proponujecie,ile macie u siebie,tynk jaki jest w miarę dobry.

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

bimber20, na twoim miejscu dalbym 15, u siebie mam 12 bo akurat nie moglem dostacc 15, przy 12 tez mam po 23 stopnie wiec nie ma stresu :wink:

Komentarz

• bimber20
                                                    Classic
                                                    • 2011
                                                    • 21

piramida-a jaki masz styropian,zwykły fasadowy,czy taki o lepszych parametrach.

Komentarz

Pracuję...