Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • b707
    L&K
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1272

IMHO nie ma co oszczędzać na izolacji ja bym dał 15 o dobrych parametrach.
    pzdr
    Adam

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez bimber20
      piramida-a jaki masz styropian,zwykły fasadowy,czy taki o lepszych parametrach.
      nie pamietam który bo było to około 6 lat temu, przy kupnie styro sugerowałem sie stopniem przepuszczalności ciepła i wybrałem jeden z lepiej trzymających ciepło
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Rok z Bagien
        L&K
        • 2010
        • 1172

zamierzam na wiosnę ocieplić nowo wybudowany dom.I tak ,budynek jest z MAXA 29cm,wstępnie myslałem o12 cm,lub 15 cm,a moze lepiej zostawić te 12,albo nawet 10 ale o lepszych parametrach izolacyjnych
        Jak masz zamontowane okna ?
        W licu ściany, czy na kotwach JBD i z tzw. ciepłym montażem ? Masz okna 2 czy 3 szybowe ?
        Jak i czym będziesz grzać ?
        Ile dajesz/dałeś ocieplenia na ścianie fundamentowej, w dachu/stropie, na podłodze ?
        Jaki rodzaj wentylacji zastosowałeś/zastosujesz ?

Komentarz

• bimber20
          Classic
          • 2011
          • 21

okna są w licu ściany,dwu szybowe,ocieplenie podłogoa 15,dach 25 wełny.Dom będzie ogrzewany drewnym, wentylacja grawitacyjna,fundamenty jeszcze nie ocieplone,ale pewnie będzie około 8 cm styropianu.

Komentarz

• Rok z Bagien
            L&K
            • 2010
            • 1172

okna są w licu ściany,dwu szybowe,ocieplenie podłogoa 15,dach 25 wełny.Dom będzie ogrzewany drewnym, wentylacja grawitacyjna,fundamenty jeszcze nie ocieplone,ale pewnie będzie około 8 cm styropianu.
            Daj 18 cm. zwykłego białego styropianu, fasadowego.

W Twoim wypadku da to U ściany ok. 0,18-0,20.
            Złoty środek pomiędzy kosztami, wymogami XXI wieku, wyglądem okien i całkowitym spojrzeniem energetycznym na Twój dom.

pzdr

Komentarz

• kazik4x4
              RS
              • 2008
              • 2728

Ja tez bym dał 18cm zwykłego, białego styropianu fasadowego zamiast 12cm grafitu.
              Jak ma wybierać między silnikami 2.0TDI a 1,4TSI to jasne że wybieram TDI

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

Dobra - dwa tematy z innej beczki, ale z mojego etapu budowy

1. Drzwi wewnętrzne - co byście doradzili? Chcę mieć ościeżnice regulowane, obejmujące ściany. Nie będzie tego dużo - 7 szt do ściany z działówki z H+H 12 cm + tynk. Do tego jedne przeciwpożarowe z garażu do domu i tu jest ściana 25cm + 12 ocieplenia, grubo, ale myślę, że też się da. Problem w tym, że garaż jest stopień niżej, wypadający w drzwiach, więc albo drzwi od strony garażu będą wyglądały jak w powietrzu albo rżnięcie futryny. Obecnie w bloku mam Portę z okleiną naturalną dębową, jednakże przez niechlujstwo montażystów nie jestem z nich zadowolony gdyż:

-) szurają po panelach - panom się nie chciało lub nie ma już możliwości skrócenia - ale co mnie to obchodzi - po to są pomiary, żeby to wyłapać
                -) w łazience przy podłodze napuchła okleina od wilgoci
                -) drzwi nie są idealnie w pionie, więc nie trzymają położenia po otwarciu, korekta polegała na wygięciu młotkiem śrub zawiasu
                -) co jakiś czas trzeba przesmarować sprężyny klamek - skrzypią przy otwieraniu
                -) okucia zamówione srebrne a przyszły złote
                -) po wymianie na srebrne przysłali złote śrubki ... Boże mój...

Drzwi fajne, jednak montaż - porażka.
                Reklamacji ustnych i pisemnych nie raczyli się nawet pofatygować, żeby zobaczyć - zapłacone mam to w dupie. Więc teraz - nie ma takiej opcji, żeby była to Porta i już. Poza tym opinie w necie na temat tych drzwi mówią same za siebie. Macie jakieś sprawdzone marki?

2. Jest taki plan, żeby dać panele 12mm AC4 w pokojach na górze + 2mm pianka + folia. Jastrych jest idealnie poziomy. Na dole w salonie też mają być takie same panele, ale coraz bardziej mi się widzą kafelki, ale na wzór desek. Ogrzewania podłogowego, tam gdzie są planowane panele nie ma. Jakieś za/przeciw?
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• bobasek
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 326

największy problem będziesz miał z drzwiami p.poż i ościeżnica do nich spełniającą twoje wymagania - jak szukałem dla siebie drzwi do kotłowni to skończyło się zakupem zwykłego skrzydła bo w programie produkcyjnym nie było wersji p.poż z wzorów które sobie wybrałem.
                  kupiłem drzwi "masonite" z jasła, ich jedyną zaletą jest to że były tanie, zamontowałem sam
                  masz ocieploną scianę między domem a garażem? w jakim celu? chyba że garaż masz dostawiony do istniejącego budynk u to rozumiem
                  5,5l/100

Komentarz

• kazik4x4
                    RS
                    • 2008
                    • 2728

Enriquez,

1.Jak możesz to po prostu unikaj drzwi z wypełnieniem typu kratka/plaster miodu. Są to drzwi kartonowe dosłownie. Poszukaj drzwi albo całych z drewna, lub takich, gdzie płyta na drzwiach jest ze sklejki. Dołożysz ok. 400-600zł na drzwi -czyli 3500 średnio za wszystkie. Nie mało, ale i nie dużo. Następnym razem za montaż lub drzwi+montaż płać po wykonaniu usługi.

2. A mi na podłodze nie widzą się płytki na wzór desek - płytki są dobre do kuchni, łazienki, taras, lub do salonu w domu letnim, gdzie jest np kominek i jest połączony z tarasem. Ja na podłogę dałbym deskę lub normalny parkiet.
                    Panele - jedyny plus rozwiązania, to taki, że w razie czego jak ci się znudzą, to w jeden dzień wymieniasz podłogę na inna.

Wiem że już za późno, ale do każdego kto buduje dom, gdzie w bryle jest garaż mam jedno pytanie: na kiego Ci garaż w domu???
                    To najdroższy sposób budowania garażu - to po pierwsze.
                    Po drugie zajmuje w cholerę miejsca - no chyba że ktoś ma dom 300m2 i te 60m2 na garaż na dwa auta go nie boli.
                    Po trzecie - najważniejsze, ostatnio moim znajomym w domu sfajczył się wóz w garażu. Fartem, że był to diesel i dało się go ugasić zanim przerobił się na skwarek.
                    W poprzednim domu miałem garaż na dwa samochody, owszem, wygodnie w kapciach zejść do wozu jeśli się czegoś zapomniało, ale i tak trzymałem auta na podwórku.
                    Teraz mam garaż wolnostojący, ogrzewany, taki żeby się zmieścił wóz i coś obok, po to, żeby w razie czego po prostu wstawić wóz, żeby się rozmroził z lodu i śniegu. W bryle garażu, jest wiata osłonieta z dwóch stron, bez drzwi. Wjeżdżam, stawiam pod dachem, nie pada, nie zawiewa.

Komentarz

• hubert78
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1576

Zamieszczone przez kazik4x4
                      1.Jak możesz to po prostu unikaj drzwi z wypełnieniem typu kratka/plaster miodu. Są to drzwi kartonowe dosłownie. Poszukaj drzwi albo całych z drewna, lub takich, gdzie płyta na drzwiach jest ze sklejki. Dołożysz ok. 400-600zł na drzwi -czyli 3500 średnio za wszystkie. Nie mało, ale i nie dużo. Następnym razem za montaż lub drzwi+montaż płać po wykonaniu usługi.
                      100% racji , jedynego czego żałuję to właśnie wyboru drzwi wewnętrznych na inne niż całe drewniane,
                      Dodatkowo przy dziciakach to już wogule masakra. Przy drewnianych w każdej chwili możesz je odświeżyć, naprawić lub nawet zmienić kolor. W przypadku laminowanych nie masz praktycznie żadnych mozliwości.

[ Dodano: Wto 19 Mar, 13 10:40 ]
                      Zamieszczone przez Enriquez
                      ale coraz bardziej mi się widzą kafelki, ale na wzór desek.
                      Poszedłem w tym kierunku i nie żałuję , jeden warunek kładź w jodełkę a nie na mijankę dużo lepszy efekt wizualny

[ Dodano: Wto 19 Mar, 13 10:44 ]
                      Wiem że już za późno, ale do każdego kto buduje dom, gdzie w bryle jest garaż mam jedno pytanie: na kiego Ci garaż w domu???
                      No chyba że garaż jest dostawiony do bryły budynku wtedy masz najtaniej , a dodatkowo jeszcze masz możliwość wydzielenia z powierzchni garażu powierzchni na np kotłownie lub coś w tym stylu dzięki czemu nie masz pomiesczeń technicznych w domu.

Fakt że osobny garaż daję dużo większe możliwości, (typu dostawienie wiaty , drewutni itp) niestety mi nie "starczyło działki" na takie rozwiązanie. Poza tym zrezygnowałem z przejścia pomiędzy domem a garażem( przerobiliśmy projekt zyskując parę metrów w jednej z sypialń).

Komentarz

• Tobi77
                        Rider
                        • 2012
                        • 509
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez hubert78
                        100% racji , jedynego czego żałuję to właśnie wyboru drzwi wewnętrznych na inne niż całe drewniane
                        Też się z tym zgadzam, u mnie w łazience ościeżnice napuchły od wilgoci, jakość tego materiału przypomina tekturę, a wcale nie były tanie. Na przyszłość - tylko drewno.
                        Moja Octavia

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8029
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Tobi77, a może problem z łazienką jest i wentylacją i ogólnie z wentylacją i wilgocią (nie jakąś wielką) w całym domu?
                          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• kazik4x4
                            RS
                            • 2008
                            • 2728

Zamieszczone przez AdamB
                            Tobi77, a może problem z łazienką jest i wentylacją i ogólnie z wentylacją i wilgocią (nie jakąś wielką) w całym domu?
                            Dokładnie! Przy dobrym ciągu w łazience nic takiego nie powinno mieć miejsca. Powietrze powinno być zasysane otworami w drzwiach, szczelinami dookoła drzwi i być zasysane przez komin wentylacyjny który razem z wilgocią powinien je wyrzucać na zewnątrz.

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8029
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Tobi77, Enriquez, mam u siebie w całym domu zamontowane drzwi z Włoszczowy wraz z ościeżnicami i nie ma problemów z rozklejaniem się drzwi w ani jednej z łazienek oraz w pralni (gdzie mam zamontowane jakieś tanie klejone drzwi z marketu za 200zł). Myślę, że macie problem z wentylacją całego domu. Nawet jeżeli łazienka miała by lichą wentylację, to jeżeli reszta domu ma poprawną wentylację to problem wilgoci nie istnieje.
                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

A nie jest to problem nowego domu, gdzie dom jeszcze nie wyschnal, a zima ogrzewanie dzialalo lub nie (tu to po co montowac stolarke drewniana ??) przy zamknietych oknach gdzie wilgoc nie ma jak uciec :?:
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Enriquez
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7685
                                  • Superb III (3V3)

dzięki za odpowiedzi
                                  Pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz

• Tobi77
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 509
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Nie nie, problem był w złym uszczelnieniu brodzika kabiny prysznicowej i przez pewien czas woda przeciekała pod brodzik, skąd wypływała i miała kontakt z ościeżnicą. Nie było to jakieś wielkie zalanie - ot trochę wody, ale ościeżnica (jak tektura) dobrze absorbowała wodę no i napuchła.
                                    Moja Octavia

Komentarz

• bobasek
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 326

Zamieszczone przez Tobi77
                                      Nie było to jakieś wielkie zalanie - ot trochę wody
                                      mała porada: każdy element (również ościeżnicę), drewniany, drewnopodobny z MDF'u, HDF'u i innych który ma kontakt z podłogą w łazience, kuchni, holu, kotłowni czy watrołapie wszędzie tam gdzie pojawia sie woda i większa wilgoć należy od spodu zabezpieczyć wastwą dobrego silikonu, a w miejsach cięcia to już obowiazkowo
                                      koszty żadne, troche zachodu potrzeba, ale ma to duży wpływ na trwałość mebla czy ramy drzwi
                                      swoją drogą jak patrzę na jakość wykonania i montażu współczesnych mebli kuchennych i innych to włos się jeży na głowie
                                      5,5l/100

Komentarz

• Tobi77
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 509
                                        • Octavia I combi (1U5)
                                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Dzięki bobasek - prosty patent i mądry, a nie pomyślałem o tym. Będę pamiętał na przyszłość.
                                        Moja Octavia

Komentarz

• bobasek
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 326

a jak u Was z zwrotem 15% VAT za materiały budowlane z poprzedniego roku?
                                          ja swoje papiery złożyłem w przed gwiazdką, przyjęte bez uwag i mija ponad 2,5 miesiąca a kasy jeszcze nie ma :evil:
                                          5,5l/100

Komentarz

• kazik4x4
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2728

Zamieszczone przez bobasek
                                            a jak u Was z zwrotem 15% VAT za materiały budowlane z poprzedniego roku?
                                            ja swoje papiery złożyłem w przed gwiazdką, przyjęte bez uwag i mija ponad 2,5 miesiąca a kasy jeszcze nie ma :evil:
                                            Być może urząd przeprowadza czynności sprawdzające polegające na wezwaniu podmiotu który wystawił fakturę, do okazania się rejestrem sprzedaży VAT oraz innymi dokumentami potwierdzającymi istnienie takiej transakcji, takimi jak np. dokument WZ, list przewozowy, faktura za transport. Ponadto sprawdzają czy podatek od w.w. faktury został odprowadzony.
                                            Jak wszystko się zakończy pozytywnie w ciągu 60 dni otrzymasz zwrot.

Złożyłeś przed gwiazdką, to do początku stycznia na bank leżało na biurku. Potem ktoś to przejrzał, zakwalifikował do kontroli, potem poleżało, zanim pismo wysłali i dotarło minęło pewnie z tydzień.
                                            Tydzień minął jak podmiot dostarczył dokumenty, potem kilka dni na analizę i protokół pokontrolny, jak przeszło pozytywnie to kilka dni poleżało na kupce do wklepania w system zwrotów. Czyli jest połowa lutego. Do połowy kwietnia powinieneś dostać.
                                            Gorzej jak przedsiębiorca wystawił Ci pusty papier, którego nie ujął w swoim rejestrze sprzedaży. Wtedy on będzie miał przej..ne i ty trochę też, bo będziesz podejrzany o próbę wyłudzenia VAT.

Komentarz

• hubert78
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1576

bobasek,
                                              US ma cztery miesiące na zwrot.

[ Dodano: Sro 20 Mar, 13 12:38 ]
                                              należy od spodu zabezpieczyć wastwą dobrego silikonu,
                                              Może się mylę ale wystarczy DOBRZE położyć silikon na styku płytki z ościeżnicą ( w poziomie i w pionie ). jak przy montażu postawisz ościeżnicę na silikon to masz duże szanse że ucieknie poziom. Jak już bardzo ktoś chcę zabezpieczyć spód ościeżnicy toż wystarczy machnąć np żywicą

Komentarz

• bobasek
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 326

Zamieszczone przez hubert78
                                                ak przy montażu postawisz ościeżnicę na silikon to masz duże szanse że ucieknie poziom
                                                moja ulubiona miarka zwijana ma dokładność do 1mm, wyznaczanie poziomu wasserwagą też jest obarczone błędem - dla mnie akceptowalnym - chciał bym żeby każdy majster tak sie spuszczał przy montażu (każde skrzydło montowałem ok 2 godziny)
                                                ta warstwa silikonu to ma być cienka (a nie półcentymetrowy glut) i już sucha w czasie montażu i jeszcze jeden kłopot - tuba czy dwie silikonu zawsze się znajdą a z żywicą to u mnie jest kłopot, i jeszcze pędzelek, i rozpuszczalnik do mycia, i zapach dość charakterystyczny
                                                wniosek jest jeden: można tak, można inaczej - liczy się efekt nie intencje
                                                pozdrawiam budujących, szczególnie "własnymi ręcami"
                                                5,5l/100

Komentarz

• smer
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2021
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Dobre rady dotyczące drzwi zewnętrznych i wewnętrznych (z regulowanymi ościeżnicami) mile widziane

W poniedziałek robią mi wylewki i trza by już jakieś porządne drzwi osadzić...
                                                  Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• Thundi
                                                    L&K
                                                    • 2005
                                                    • 1157

masonite
                                                    ta firma wycofuje się z polski będzie w Czechach. I w Polsce ciężko dostępne drzwi.
                                                    Jednak te drzwi to nic innego jak właśnie plasterek miodu.

gdzie płyta na drzwiach jest ze sklejki
                                                    To niewiele zmienia naprawdę zamiana HDF na sklejkę nie daje praktycznie nic lepiej już poszukać drzwi z płyty wiórowej (może być otworowana) tyle że wtedy trzeba się liczyć z tym że koszta to około 1200zł sztuka.
                                                    Drewniane są dobrym pomysłem ale uwaga bo 90% takich drzwi to sosna która potrafi się rozchodzić więc trzeba przy takich drzwiach od czasu do czasu coś zrobić.

Zamieszczone przez Enriquez
                                                    2. Jest taki plan, żeby dać panele 12mm AC4 w pokojach na górze + 2mm pianka + folia.
                                                    Bardziej polecał bym pójść w AC niż grubość - AC5 10mm będą znacznie lepsze a koszt pewnie podobny. Z pianką też się zastanów i wybierz 2mm o bardzo dobrych parametrach albo mimo wszystko inwestuj w 3mm co byś nie narzekał że coś stuka (dobre parametry to 10-11% i 20-22db - pierwszy to współczynnik pochłaniania a drugi przenikania - tabelkę z informacjami znajdziesz na stronie producenta bo sprzedawcy często do takich danych dostępu nie mają).
                                                    ps: panele powinno się kłaść metodą bez dobijania bo potem też będą problemy.

Przy okazji drewna i jego impregnacji to na swój płot wykorzystałem 2 dość drogie środki które miały ów płot zabezpieczyć (super-dobre lakierobejce) i obie są do ... Ostatecznie płot pomalowałem mało ekologiczną metodą przy współpracy Octavii i płot w końcu jest ok. Więc tak łatwo z tym też nie jest.
                                                    O ortografie dba FF.
                                                    Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                                    http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                                    Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

Pracuję...