Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leonn
    RS
    • 2011
    • 2726
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Thundi, jesteś z Wrocławia jakie masz zdanie o firmie ES Polska ul. Podwale 62 Wrocław? Może być na pw, kolega chce z nimi budować dom.

Komentarz

• hubert78
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1576

Mam pytanie po jakim czasie od wylania można na ławie stawiać fundament z bloczków betonowych (ława z lana z B25) ?

Komentarz

• kazik4x4
        RS
        • 2008
        • 2728

Zamieszczone przez hubert78
        Mam pytanie po jakim czasie od wylania można na ławie stawiać fundament z bloczków betonowych (ława z lana z B25) ?
        A to panie kolego zależy od:
        - szerokości i wysokości ławy
        - szerokości i wysokości planowanego fundamentu z bloczków
        - gruntu na jakim jest budowany obiekt

Teoretycznie, na 2 dzień po wylaniu można już wchodzić.

Komentarz

• hubert78
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1576

kazik4x4,
          Pytam bo siedzę w domu z chorubskiem a obok sąsiad rozpoczął budowę i ekipa w środę o 16 tej skończyła lać ławę (50 szerokości wysoka na jakieś 30 do 40 ) a na następny dzień o 8-mej rano poszli od razu w górę na jakieś 1,2 metra. Grunt nie za ciekawy bo glina. Zapytałem ich z ciekawości czy aby nie za szybką, to mi powiedzieli że się nie znam

Komentarz

• kazik4x4
            RS
            • 2008
            • 2728

kazik4x4,
            Pytam bo siedzę w domu z chorubskiem a obok sąsiad rozpoczął budowę i ekipa w środę o 16 tej skończyła lać ławę (50 szerokości wysoka na jakieś 30 do 40 ) a na następny dzień o 8-mej rano poszli od razu w górę na jakieś 1,2 metra. Grunt nie za ciekawy bo glina. Zapytałem ich z ciekawości czy aby nie za szybką, to mi powiedzieli że się nie znam
            Ch..go wie co za beton, może z dodatkami - chemia teraz robi cuda, ale jak dla mnie to trochę przesada.

Komentarz

• Thundi
              L&K
              • 2005
              • 1157

Zamieszczone przez leonn
              Thundi, jesteś z Wrocławia jakie masz zdanie o firmie ES Polska ul. Podwale 62 Wrocław?
              Tak z Wrocławia ale tutejszych firm nie znam Nie stać mnie na budowanie we Wrocławiu. Poza tym mam dopiero działkę (inna sprawa że z domem ale bardziej szopą niż mieszkalnym) ale do Wrocławia jest 50km więc szukam wśród tamtych okolicznych.

Można i po 5min. A że właściciel będzie miał problemy to już przecież bez znaczenia (byle by wyszły po zapłaceniu).
              A formalnie to beton uzyskuje obliczone właściwości po 28 dniach! Przy czym wiadomo iż wytrzymałość wzrasta w tempie malejącym (czyli największe przyrosty są w ciągu pierwszych dni) Więc można szybciej niż te 28dni ale nie po paru godzinach ja bym tak z tydzień odczekał.
              O ortografie dba FF.
              Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
              http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
              Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• b707
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1272

Tydzień? Nikt tyle nie czeka. Zwykle następnego dnia już się stawia ściany fundamentowe, maksymalnie drugiego. Na osiedlówkach też na stropy wchodzi się już drugiego dnia. Przy odpowiednich cementach beton drugiego dnia ma wytrzymałość minimum 10MPa.

Zamieszczone przez leonn
                Thundi, jesteś z Wrocławia jakie masz zdanie o firmie ES Polska ul. Podwale 62 Wrocław? Może być na pw, kolega chce z nimi budować dom.
                Niech solidnie zweryfikuje ofertę bo IMHO ES Polska jest droga... bo czasem w części prac tylko pośredniczy zlecając innym całość robót łącznie z załatwianiem materiałów etc, i nie mam na myśli tutaj brygad a firmy, które oferują kompleksowe budowy domów i są dość znane. A im więcej pośredników tym wyższe marże.

Swego czasu jakiś potencjalny inwestor podesłał mi projekt i kosztorys "od konkurencji" z zapytaniem czy za tyle wybudujemy ten dom. Zweryfikowałem ofertę i okazało się, że możemy to zrobić. Kosztorys od konkurencji był właśnie od ES Polska. Trochę powęszyłem i okazało się, że potencjalny inwestor to pracownik ES Polska szukający firmy podwykonawczej/generalnego wykonawcy, który wykona cały zakres prac. Zdziwiło mnie to bo wychodzi na to, że ES Polska sprzedaje usługi drożej niż konkurencja. o_O
                pzdr
                Adam

Komentarz

• leonn
                  RS
                  • 2011
                  • 2726
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez b707
                  Zdziwiło mnie to bo wychodzi na to, że ES Polska sprzedaje usługi drożej niż konkurencja. o_O
                  Tak właśnie myślałem, że kumpel nie wybrał zbyt dobrze. Dałem mu dobrą/sprawdzoną firmę z Mysłowic, ale budowa będzie koło Wielunia i oni nie chcieli się podjąć budowy pod klucz, a on chciał firmę która podejmie się kompleksowej budowy. A z tego co mi mówi to już są schody na etapie projektu.

b707 mógłbyś coś podpowiedzieć np. na PW?

Komentarz

• kazik4x4
                    RS
                    • 2008
                    • 2728

Zamieszczone przez b707
                    Tydzień? Nikt tyle nie czeka. Zwykle następnego dnia już się stawia ściany fundamentowe, maksymalnie drugiego. Na osiedlówkach też na stropy wchodzi się już drugiego dnia. Przy odpowiednich cementach beton drugiego dnia ma wytrzymałość minimum 10MPa.

pzdr
                    Cement owszem, ważny, ale dla mnie kluczem do sukcesu w dobrym betonie jest siany i płukany piach.

Komentarz

• hubert78
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1576

Zamieszczone przez b707
                      Tydzień? Nikt tyle nie czeka
                      No .... ja czekałem , dodatkowo pod ławę dałem chudziaka ok 10 cm ze względu na to że podłoże jest gliniaste.

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Jakie sa koszty budowy komina, chodzi o 2mb x 1,5m x 0,4 wysokosci w klinkierze, reszta zostala zrobiona przez ekipe ktora dom budowala
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Thundi
                          L&K
                          • 2005
                          • 1157

Zamieszczone przez Maicroft
                          Jakie sa koszty budowy komina, chodzi o 2mb x 1,5m x 0,4 wysokosci w klinkierze, reszta zostala zrobiona przez ekipe ktora dom budowala
                          Cegły potrzeba koło 500sztuk. Koszt jednej od 1,15 do 4zł zaprawy pójdzie z 10-11 worków po 20zł.

1.15 to najtańsza we Wrocławiu klinkierówka (w markecie) a 4zł to cena pełnej.

ps nie odliczałem spoin przy cegłach więc trochę cegieł odejdzie spoinę liczę 1cm.
                          O ortografie dba FF.
                          Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                          http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                          Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• hubert78
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1576

Maicroft, Tak ok 400 cegieł pójdzie , na komin proponowałbym troszkę prostszą (równiejszą) cegłe bo te marketówy to strasznie krzywe są. Koszt lepszej cegły to ok 2 zł czyli na materiały pójdzie ok 1000 zł + robocizna. Dodatkowo jeśli nie masz zrobionej obróki komina na łączeniu z dachem to jakiś 200-300 zł musisz doliczyć na materiały (taśma + blachy + uszczelniacze). Ile w Twoim rejonie będzie kosztować robota nie mam pojęcia u mnie troszkę wołają za murowanie komina , tym bardziej że trzeba murować max 4-5 warstw dzienie, czyli gdzieś około tygodnia murarz musiałby się bawić.

Komentarz

• kazik4x4
                              RS
                              • 2008
                              • 2728

Klinkier sobie liczą "od cegiełki" bo tego z m2 nie polecisz. Za ogrodzenia liczą 1,3-1,5, kominpewnie po 2 będą chcieli bo jak pisał kolega roboty nie pogonisz, i to dłubanie na kilka dni, chyba że jakiś spryciarz to porobi największe możliwe krzyżyki do glazury lub inne dystansowe gadżety, to wtedy obskoczy to w dwa dni.

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

Czas zabrac się za burdel wokół domu, jak firmy liczą mniej więcej za poszczególne usługi:
                                - równanie terenu, dowóz brakującej ziemi, zasianie trawy itp
                                - kostka brukowa
                                - montaz ogrodzenia systemowego, bramy itp
                                - podbiciówka pcv i samo tynkowanie ścian bo dom jest ocieplony

Chodzi mi o mniej więcej ceny żeby nie dac się za bardzo obskubać :wink:
                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• FanRSMP
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 151

piramida zamiast na spota to ocepkow do siebie zapraszasz. :szeroki_usmiech i kazdy cos tam pomoze i zawsze to taniej

Komentarz

• Wally
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 3790
                                    • Volkswagen

Zamieszczone przez FanRSMP
                                    piramida zamiast na spota to ocepkow do siebie zapraszasz. :szeroki_usmiech i kazdy cos tam pomoze i zawsze to taniej
                                    a krzywa wieża w Pizie po takiej wizycie będzie wyglądała na prostą :szeroki_usmiech
                                    Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                                    => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                                    => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                                    "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• smer
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2021
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez piramida
                                      - kostka brukowa
                                      Cholera, jakbym żonę słyszał.... :roll:

W sobotę skończyli mi robić wylewki, więc teraz przez dłuższy czas nie mam za bardzo nic do roboty w środku. Może jakiś kominek postawię, może jakąś wannę, kabinę, sraczyk...
                                      Ale najbardziej żonka suszy mi łeb o rozpieprzony teren wokół budowli
                                      Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• lukas25w
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 653

Zamieszczone przez smer
                                        - kostka brukowa
                                        Cholera, jakbym żonę słyszał.... :roll:

W sobotę skończyli mi robić wylewki, więc teraz przez dłuższy czas nie mam za bardzo nic do roboty w środku. Może jakiś kominek postawię, może jakąś wannę, kabinę, sraczyk...
                                        Ale najbardziej żonka suszy mi łeb o rozpieprzony teren wokół budowli
                                        Jak chcesz to pokażę ci zdjęcie jaka powinna być łazienka wraz z kibelkiem będziesz zadowolony jeżeli ja będę budował kto wie może się skuszę

Komentarz

• Enriquez
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7685
                                          • Superb III (3V3)

lukas25w, \

Zapodaj tutaj to zdjęcie, bo na razie zbieram koncepcje...
                                          Pozdrawiam
                                          Marcin

Komentarz

• lukas25w
                                            Rider
                                            • 2012
                                            • 653

Enriquez, Ja bym się skusił tylko niewiem ile będzie to wynosić i czy kobitka by się zgodziła :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

lukas25w, już widzę jak szorujesz kibel wraz z kubłem i to domestosem :lol:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• lukas25w
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 653

piramida, by się zrobiło zdejmowany kubeł ale nie powiesz że plan niezły

Komentarz

• b707
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 1272

Czas zabrac się za burdel wokół domu, jak firmy liczą mniej więcej za poszczególne usługi:
                                                  - kostka brukowa

Bruk betonowy typowy: 100zł m2 nawierzchni, 35 zł obrzeże za metr, podjazy to dodatkowo 30zł za m2 podbudowy betonowej.
                                                  Podbitka PCV to coś koło 50-60zł za mb/m2. Tynkowanie to około 30-40 zł za m2 - może być nawet drożej w zależności od materiału, koloru, metrażu i samego budynku... no i pod warunkiem ze dobrze wykonano elewacje na szaro.
                                                  pzdr
                                                  Adam

Komentarz

• piramida
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 12222
                                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez b707
                                                    - kostka brukowa

Bruk betonowy typowy: 100zł m2 nawierzchni, 35 zł obrzeże za metr, podjazy to dodatkowo 30zł za m2 podbudowy betonowej.
                                                    Podbitka PCV to coś koło 50-60zł za mb/m2. Tynkowanie to około 30-40 zł za m2 - może być nawet drożej w zależności od materiału, koloru, metrażu i samego budynku... no i pod warunkiem ze dobrze wykonano elewacje na szaro.
                                                    pzdr
                                                    Dzięki wielkie za odpowiedz, powyższe ceny sa cenami samej roboty czy roboty z materiałem?

Komentarz

Pracuję...