Thundi, jesteś z Wrocławia jakie masz zdanie o firmie ES Polska ul. Podwale 62 Wrocław? Może być na pw, kolega chce z nimi budować dom.
Budujemy Dom z OCP
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez hubert78Mam pytanie po jakim czasie od wylania można na ławie stawiać fundament z bloczków betonowych (ława z lana z B25) ?
- szerokości i wysokości ławy
- szerokości i wysokości planowanego fundamentu z bloczków
- gruntu na jakim jest budowany obiekt
Teoretycznie, na 2 dzień po wylaniu można już wchodzić.
Komentarz
-
-
kazik4x4,
Pytam bo siedzę w domu z chorubskiem a obok sąsiad rozpoczął budowę i ekipa w środę o 16 tej skończyła lać ławę (50 szerokości wysoka na jakieś 30 do 40 ) a na następny dzień o 8-mej rano poszli od razu w górę na jakieś 1,2 metra. Grunt nie za ciekawy bo glina. Zapytałem ich z ciekawości czy aby nie za szybką, to mi powiedzieli że się nie znam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubert78kazik4x4,
Pytam bo siedzę w domu z chorubskiem a obok sąsiad rozpoczął budowę i ekipa w środę o 16 tej skończyła lać ławę (50 szerokości wysoka na jakieś 30 do 40 ) a na następny dzień o 8-mej rano poszli od razu w górę na jakieś 1,2 metra. Grunt nie za ciekawy bo glina. Zapytałem ich z ciekawości czy aby nie za szybką, to mi powiedzieli że się nie znam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonnThundi, jesteś z Wrocławia jakie masz zdanie o firmie ES Polska ul. Podwale 62 Wrocław?
Zamieszczone przez hubert78Mam pytanie po jakim czasie od wylania można na ławie stawiać fundament z bloczków betonowych (ława z lana z B25) ?
A formalnie to beton uzyskuje obliczone właściwości po 28 dniach! Przy czym wiadomo iż wytrzymałość wzrasta w tempie malejącym (czyli największe przyrosty są w ciągu pierwszych dni) Więc można szybciej niż te 28dni ale nie po paru godzinach ja bym tak z tydzień odczekał.O ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Tydzień? Nikt tyle nie czeka. Zwykle następnego dnia już się stawia ściany fundamentowe, maksymalnie drugiego. Na osiedlówkach też na stropy wchodzi się już drugiego dnia. Przy odpowiednich cementach beton drugiego dnia ma wytrzymałość minimum 10MPa.
Zamieszczone przez leonnThundi, jesteś z Wrocławia jakie masz zdanie o firmie ES Polska ul. Podwale 62 Wrocław? Może być na pw, kolega chce z nimi budować dom.
Swego czasu jakiś potencjalny inwestor podesłał mi projekt i kosztorys "od konkurencji" z zapytaniem czy za tyle wybudujemy ten dom. Zweryfikowałem ofertę i okazało się, że możemy to zrobić. Kosztorys od konkurencji był właśnie od ES Polska. Trochę powęszyłem i okazało się, że potencjalny inwestor to pracownik ES Polska szukający firmy podwykonawczej/generalnego wykonawcy, który wykona cały zakres prac. Zdziwiło mnie to bo wychodzi na to, że ES Polska sprzedaje usługi drożej niż konkurencja. o_O
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b707Zdziwiło mnie to bo wychodzi na to, że ES Polska sprzedaje usługi drożej niż konkurencja. o_O
b707 mógłbyś coś podpowiedzieć np. na PW?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b707Tydzień? Nikt tyle nie czeka. Zwykle następnego dnia już się stawia ściany fundamentowe, maksymalnie drugiego. Na osiedlówkach też na stropy wchodzi się już drugiego dnia. Przy odpowiednich cementach beton drugiego dnia ma wytrzymałość minimum 10MPa.
pzdr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftJakie sa koszty budowy komina, chodzi o 2mb x 1,5m x 0,4 wysokosci w klinkierze, reszta zostala zrobiona przez ekipe ktora dom budowala
1.15 to najtańsza we Wrocławiu klinkierówka (w markecie) a 4zł to cena pełnej.
ps nie odliczałem spoin przy cegłach więc trochę cegieł odejdzie spoinę liczę 1cm.O ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Maicroft, Tak ok 400 cegieł pójdzie , na komin proponowałbym troszkę prostszą (równiejszą) cegłe bo te marketówy to strasznie krzywe są. Koszt lepszej cegły to ok 2 zł czyli na materiały pójdzie ok 1000 zł + robocizna. Dodatkowo jeśli nie masz zrobionej obróki komina na łączeniu z dachem to jakiś 200-300 zł musisz doliczyć na materiały (taśma + blachy + uszczelniacze). Ile w Twoim rejonie będzie kosztować robota nie mam pojęcia u mnie troszkę wołają za murowanie komina , tym bardziej że trzeba murować max 4-5 warstw dzienie, czyli gdzieś około tygodnia murarz musiałby się bawić.
Komentarz
-
-
Klinkier sobie liczą "od cegiełki" bo tego z m2 nie polecisz. Za ogrodzenia liczą 1,3-1,5, kominpewnie po 2 będą chcieli bo jak pisał kolega roboty nie pogonisz, i to dłubanie na kilka dni, chyba że jakiś spryciarz to porobi największe możliwe krzyżyki do glazury lub inne dystansowe gadżety, to wtedy obskoczy to w dwa dni.
Komentarz
-
-
Czas zabrac się za burdel wokół domu, jak firmy liczą mniej więcej za poszczególne usługi:
- równanie terenu, dowóz brakującej ziemi, zasianie trawy itp
- kostka brukowa
- montaz ogrodzenia systemowego, bramy itp
- podbiciówka pcv i samo tynkowanie ścian bo dom jest ocieplony
Chodzi mi o mniej więcej ceny żeby nie dac się za bardzo obskubać :wink:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez FanRSMPpiramida zamiast na spota to ocepkow do siebie zapraszasz. :szeroki_usmiech i kazdy cos tam pomoze i zawsze to taniejByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramida- równanie terenu, dowóz brakującej ziemi, zasianie trawy itp
- kostka brukowa
W sobotę skończyli mi robić wylewki, więc teraz przez dłuższy czas nie mam za bardzo nic do roboty w środku. Może jakiś kominek postawię, może jakąś wannę, kabinę, sraczyk...
Ale najbardziej żonka suszy mi łeb o rozpieprzony teren wokół budowli
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez smerZamieszczone przez piramida- równanie terenu, dowóz brakującej ziemi, zasianie trawy itp
- kostka brukowa
W sobotę skończyli mi robić wylewki, więc teraz przez dłuższy czas nie mam za bardzo nic do roboty w środku. Może jakiś kominek postawię, może jakąś wannę, kabinę, sraczyk...
Ale najbardziej żonka suszy mi łeb o rozpieprzony teren wokół budowli
Komentarz
-
-
lukas25w, już widzę jak szorujesz kibel wraz z kubłem i to domestosem :lol:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidaCzas zabrac się za burdel wokół domu, jak firmy liczą mniej więcej za poszczególne usługi:
- kostka brukowa
Chodzi mi o mniej więcej ceny żeby nie dac się za bardzo obskubać :wink:
Podbitka PCV to coś koło 50-60zł za mb/m2. Tynkowanie to około 30-40 zł za m2 - może być nawet drożej w zależności od materiału, koloru, metrażu i samego budynku... no i pod warunkiem ze dobrze wykonano elewacje na szaro.
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b707Zamieszczone przez piramidaCzas zabrac się za burdel wokół domu, jak firmy liczą mniej więcej za poszczególne usługi:
- kostka brukowa
Chodzi mi o mniej więcej ceny żeby nie dac się za bardzo obskubać :wink:
Podbitka PCV to coś koło 50-60zł za mb/m2. Tynkowanie to około 30-40 zł za m2 - może być nawet drożej w zależności od materiału, koloru, metrażu i samego budynku... no i pod warunkiem ze dobrze wykonano elewacje na szaro.
pzdrsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
Komentarz
-
Komentarz