Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lend
    Rider
    • 2007
    • 463

Rok z Bagien,
    Poproszę linka bo szczerze to też powoli rozważam budowę/kupno domku i czytam to i tamto.

kazik4x4 mógłbyś mi rozwinąć "zbyt duża bezwładność cieplna" .
    MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• Rok z Bagien
      L&K
      • 2010
      • 1172

dato, lend,

Tutaj:

Najlepiej dobrać piec do tego, czym ma on być w domu. I w jakim domu.

Czy jedynie weekendową rekreacją (wtedy sensu ekonomicznego nie ma, choć sam sposób palenia, radość z czystego ognia, czystej szyby i ciepła, które zostaje z nami b. długo - bezcenne), czy też potężnym sojusznikiem w systemie grzewczym domu.

Dlatego warto dobrać rodzaj urządzenia pod siebie. Zwykły wkład plus krążki, czy też kształtki typu Cebud i "ciepła" obudowa to dobre, ale kosztowne i mało uniwersalne rozwiązanie.

Panowie z ww firmy opatentowali jednak baaaardzo ciekawe drzwiczki z szybą. Po zabudowie, nie do odróżnienia od wkładu kominkowego. Następnie jest budowane palenisko. Z reguły 2 warstwy szamotu, gruba np. cegła szamotowa na sztorc + cienkie płytki szamotowe jako wewn. warstwa, która będzie niszczeć !! I bardzo dobrze, bo musi popękać po jakimś czasie. Wówczas nawet laik wyjmuje popękane i zastępuje je nowymi za kilka złotych, po paru latach. I tak wkoło. Płytki chronią konstrukcję właściwą przed zniszczeniem, a temp. w takim palenisku są baaaardzo wysokie. Nawet rzędu 1000C.

Z tak stworzonego paleniska rura spalinowa odprowadza spaliny do - początkowo komina a po rozgrzaniu paleniska do wymiennika ciepła. Wymiennikiem ciepła jest coś na kształt pieca kaflowego, zbudowane z... no właśnie dochodzimy do clou zagadnienia.

Zbudowanego według potrzeb inwestora, konkretnego, pod konkretne wymagania, konkretne efekty i konkretny dom. Może być mały i magazynować mało ciepła, ale szybko. Może być większy i magazynować duuużo więcej ciepła i oddawać je baaardzo powoli. Jego budowa to sztuka. Nikt nie zastąpi go żadnym gotowym materiałem. Bo np. zbudować można wymiennik z cegieł szamotowych, magnezytowych czy wermikulitu. Rodzaj użytego materiału, jego grubość, ilość warstw determinuje osiągnięcie opisanych przeze mnie wyżej efektów.

Na zewnątrz i palenisko i wymiennik pokryte są grubszymi płytkami szamotowymi (oddylatowanymi od paleniska i wymiennika), a nie nie można kłaść... w zasadzie wszystko: kafle, tynk, kształtki ceglane. Pełna dowolność.

Całość ma trwałość na wiele, wiele lat. Wymienia się owe płytki ze środka paleniska, ewentualnie kiedyś (samą szybę paleniska) reszta jest naprawdę długowieczna.

Oddawania ciepła następuję na drodze: promieniowania.
      A nie konwekcji. Nie ma śladu przypalonego kurzu, brudnych kratek i ścian wokół kominka.

pzdr

Komentarz

• hubert78
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1576

Zamieszczone przez Rok z Bagien
        Z tak stworzonego paleniska rura spalinowa odprowadza spaliny do - początkowo komina a po rozgrzaniu paleniska do wymiennika ciepła.
        A czy tutaj stosuję się jakąś automatykę czy zwyczajnie ręcznie przymykamy komin ?

Ech a ja pare lat temu miałem możliwość kupić za flaszkę poniemiecki piec kaflowy z rozbiórki to głupi byłem i tyle teraz byłoby jak znalazł

kazik4x4 mógłbyś mi rozwinąć "zbyt duża bezwładność cieplna" .
        Chodzi o to że zawsze możesz przegiąć z temperaturą pieca a wystudzić takiego kolosa to nie takie chop siup

Komentarz

• sprat
          Classic
          • 2012
          • 33

Takie pytanie - zastaniam się nad postawieniem jakiegoś garażu dla auta. I biję się z myślami, czy blaszak, czy może coś z drewna? Niestety, projekt domu jest dość stary i nie zawiera garażu.
          Ma ktoś doświadczenia z zakupem garaż poza bryłą domu?
          Widziałem na przykład takie wiaty samochodowe
          Czy takie coś nie wymaga uzyskiwania zezwolenia na zbudowanie? Bo z tego co się orientuję, to blaszaki po prostu się kupuje i stawia na działce?
          Pomóżcie, bo jestem zielony w temacie

Komentarz

• hubert78
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1576

sprat,
            W zeszłym roku stawiałem z teściem wiatę na 2 auta drewnianą, prosta konstrukcja jednospadowa z zamkniętą jedną ścianą , kryte blachą , pod blachą na krokwiach zastosowałem podbitkę jako nabitke i efekt wizualny jak i użytkowy (nie skrapla się woda na blasze) jest na 5-tkę
            Materiały jakie zastosowałem to :
            - slupy i legary 20x20 cm, krokwie 20x10 cm, wiata ma powierzchnię ok 36 m2 i koszt materiałów to 3500,00 za drewno z podbitką
            blacha i obróbka coś koło 1000 zł
            blachy wkręty i inne pierdoły ok 500 zł
            Robocizna i cała reszta we własnym zakresie.

Do 25 m2 wiaty nie musisz mieć pozwolenia na budowę

Co do wiat z Twojego linka to moim skromnym zdaniem trochę to liche (cienkie słupy, brak zastrzałów po długości itd)
            Jeśli chciałbyś zrobić na materiałach na których ja robiłem wiatę jednostanowiskową to koszty byłyby na poziomie 3000 zł. Jeśli byś "przytulił" wiatę do istniejącego budynku to wykonanie jednospadowej wiaty to raczej prosta sprawa i jeśli masz czas to spokojnie zrobisz to samemu.

Co do blaszanych garaży to mi się nie podobają

Komentarz

• Rok z Bagien
              L&K
              • 2010
              • 1172

Zamieszczone przez hubert78
              A czy tutaj stosuję się jakąś automatykę czy zwyczajnie ręcznie przymykamy komin ?
              Z tego co orientuję, to ręcznie.
              Choć automatyka (firma Tatarek) też jest zaprzęgnięta do tego pieca. Steruje ilością powietrza do paleniska, a przede wszystkim odcina dopływ powietrza po wypaleniu drewna. Tak, by na baaaardzo długo starczyło ciepła w wymienniku.

pzdr

Komentarz

• smer
                RS
                • 2008
                • 2021
                • Octavia II (1Z3)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Poleci ktoś dobrą (i przystępną cenowo) ekipę od ocieplenia elewacji na Śląsku?
                Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Jakies doswiadczenia z monitoringiem ?? 8 kamer na posesji + rejestrator. Ceny widze zaczynaja sie 1500zl, a za 30tys tez mozna kupic
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• micho_m
                    Rider
                    • 2011
                    • 528
                    • Octavia III (5E3)
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Maicroft, ja kupilem do firmy taki mocno budzetowy zestaw, ale 4 kamery. Jak chcesz zobaczyc czy ktos sie kreci, ew. wjezdza na plac to zobaczysz. Jak chcesz zobaczyc kto sie kreci to nie zobaczysz Na moje potrzeby wystarcza.
                    Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                    www.nawmar.pl

Komentarz

• elpolacco
                      L&K
                      • 2010
                      • 1372
                      • Volkswagen
                      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Panowie, niebawem zmieniamy dach na domu i musimy od nowa nadbudować szczyty oraz ścianki pod jaskółki. Jaki materiał będzie lepszy? Max czy gazobeton? Proszę o plusy i minusy obydwóch produktów.

Macie jakieś namiary na hurtownie z okolic Krakowa i śląska które mają materiały budowlane w dobrej cenie?
                      VW Golf Sportsvan 1.2 TSI 110KM

Komentarz

• hubert78
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1576

Zamieszczone przez elpolacco
                        Panowie, niebawem zmieniamy dach na domu i musimy od nowa nadbudować szczyty oraz ścianki pod jaskółki. Jaki materiał będzie lepszy? Max czy gazobeton? Proszę o plusy i minusy obydwóch produktów.

Macie jakieś namiary na hurtownie z okolic Krakowa i śląska które mają materiały budowlane w dobrej cenie?
                        A czego w tej chwili masz zbudowane szczyty i ścianki kolankowe ?

Czy gazobeton czy poroterm to zależy jakie masz możliwości obciążenia stropu jeśli małe to gazobeton jeśli duże to możesz zastosować ceramikę.
                        Tak czy siak do ścianek kolankowych jeśli podnosisz dach musisz wylać wieniec naokoło plus związać go pionowo z istniejącym wieńcem. a w tym wypadku będzie więcej betonu niż czegokolwiek wiec czym to wypełnisz wg. mnie nie ma większego znaczenia.

Co jest lepsze to się nie wypowiadam bo ta jak porównywać benzyny do diesla.

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

Odgrzeję temat, tym razem pytanie o c.o. i c.w.u.

Moja sytuacja jest taka:

- piec gazowy, kondensacyjny Brotje, eco coś tam
                          - zasobnik na ciepłą wodę użytkową - jakieś 120L
                          - 3 osoby w domu 170 m2
                          - w pomieszczeniach grzejniki z głowicami termostatycznymi
                          - w łazienkach i w kuchni dodatkowo podłogówka z głowicami termostatycznymi na rozdzielaczach
                          - czujnik pogodowy
                          - brak czujników pokojowych

Pytania są dwa:
                          1. Obecnie, w porze letniej odczuwam rano dyskomfort - o 5.00 rano w pomieszczeniach jest po prostu zimno. Sprawdzałem w komputerku i ma on grzanie w godzinach 6 - 22, co przy obecnych temperaturach wydaje mi się powinno być 22-6 raczej. Temperatura na c.o. ustawiona na 21,5 st.C. Jak ja mam to ustawić?

2. Woda - obecne ustawienie - grzanie 5.00 - 22.30, temperatura zadana na zasobniku 45 st.C - zmienić mu, żeby dogrzewał do tych 45 stopni cały czas, czy zostawić jak jest (z punktu widzenia oszczędności paliwa).?
                          Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• b707
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1272

IMHO przydałby się regulator pokojowy bo bez niego nie podziałasz - lub kocioł nie będzie pracował w sposób efektywny.

Grzanie 6-22 to standardowe ustawienie. Kocioł ma programator tygodniowy i po prostu trzeba na nim wszystko poustawiać. Grzania 22-6 bym nie ustawiał bo w nocy może być za gorąco. Kocioł powinien pracować wtedy gdy ludzie są w budynku. Jak ustawić? Odsyłam do instrukcji obsługi.

Ad. 2 IMHO nie ma sensu grzać wody o 2 w nocy, Jeżeli w np. nie ma nikogo w chacie w godzinach 8-18 to wtedy też, można zrezygnować z grzania. Jeżeli piec to EcoTherm to ma on dość rozbudowany sterownik i sporo można poustawiać. -> tutaj ponowie instrukcja, która zawiera nie tylko informacje zarówno techniczne jak i praktyczne.

pzdr
                            Adam

Komentarz

• Enriquez
                              RS
                              • 2009
                              • 7685
                              • Superb III (3V3)

b707,

Dzięki za odpowiedź. Jest to ECOTherm. Fizycznie wiem jak to poustawiać, szukam natomiast jakiegoś "wywodu" jak powyżej
                              Pozdrawiam
                              Marcin

Komentarz

• b707
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1272

Zrób grafik kiedy są użytkownicy w domu, w tym czasie ustaw temp. standardową 20-22 stopnie, zależnie od preferencji;-). Ogrzewanie powinno się odpalać na godzinę przed przyjściem do domu czy pobudką. CWU natomiast powinno się odpalać na godzinę przed grzejnikami.

Tylko jak pisałem wcześniej bez chociaż jednego czujnika pokojowego piec będzie działał w oparciu o temp. zewnętrzną i krzywa grzewczą, a więc rzeczywista temp w pomieszczeniach będzie inna niż ustawiona na kotle (z programatorem też może być inna, ale już w granicach błędu i ze względu na inteligentną prace kotła).

Ogólnie przyznam, że to własnie lubię w Junkersach. Kupujesz piec i nie musisz płacić dwa razy za ten sam sterownik, bo programator z pieca można zdemontować i powiesić w dowolnym miejscu w domu gdzie robi za czujnik pokojowy
                                pzdr
                                Adam

Komentarz

• Enriquez
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7685
                                  • Superb III (3V3)

No dobra, tylko co tak właściwie czujnik pokojowy zmienia, skoro są głowice termostatyczne na grzejnikach? Chcesz cieplej to sobie odkręcasz a komputerek pieca grzeje albo nie w oparciu o temperaturę powrotu. IMHO przerost formy nad treścią. Jeszcze montować w każdym pokoju? Dla mnie bez sensu.
                                  Pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz

• hubert78
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1576

[quote="Enriquez"]No dobra, tylko co tak właściwie czujnik pokojowy zmienia[/quoczte]

Jeśli każde pomieszczenie jest na osobnym elektrozaworze w rozdzielaczu to po podłączeniu czujki pokojowej piec będzie grzał dany obieg do uzyskania zaprogramowanej temperatury w pokoju, wtedy głowice na grzejnikach nie są potrzebne.

Zamieszczone przez Enriquez
                                    komputerek pieca grzeje albo nie w oparciu o temperaturę powrotu
                                    No nie do końca tak jest. Piec grzeje wodę w układzie do temperatury jaka jest zaprogramowana na krzywej grzania (piec dostosowuje temperaturę w układzie wg temperatury zewnętrznej). U Ciebie najprostszym rozwiązaniem będzie podniesienie wartości krzywej grzania.

PS mam identyczny piec i troszkę trzeba przy nim posiedzieć żeby rozgryźć wszystkie funkcje, to że jest skomplikowany ma też plusy bo można wszystko ustawić

Komentarz

• cysterniarz
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 1887
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

tylko co tak właściwie czujnik pokojowy zmienia, skoro są głowice termostatyczne na grzejnikach?
                                      Jeżeli regulator masz na stałe na ścianie to tak jak hubert78, pisze głowice możesz zdjąć, lub odkręcić na max. Jeżeli masz przenośny (radiowy) to wtedy w pomieszczeniu w którym postawisz odkręcasz grzejniki na full.
                                      Inaczej może zdarzyć się tak że ustawisz przykładowo na programatorze 25*C a grzejnik będzie skręcony na III (23*) i piec będzie walił cały czas żeby osiągnąć temp z programatora a głowica na grzejniku na to nie pozwoli, a złocisze wtedy polecą że hoho :wink:

Komentarz

• Enriquez
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 7685
                                        • Superb III (3V3)

cysterniarz, Nie mam regulatora pokojowego i nie zamierzam tego zakładać.
                                        Pozdrawiam
                                        Marcin

Komentarz

• cysterniarz
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 1887
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

cysterniarz, Nie mam regulatora pokojowego i nie zamierzam tego zakładać.
                                          Trochę na szybko pisałem, dopiero teraz czytam że chodzi o czujniki pokojowe a nie o regulator, ale zasada podobna z głowicami

Komentarz

• b707
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 1272

No dobra, tylko co tak właściwie czujnik pokojowy zmienia, skoro są głowice termostatyczne na grzejnikach? Chcesz cieplej to sobie odkręcasz a komputerek pieca grzeje albo nie w oparciu o temperaturę powrotu. IMHO przerost formy nad treścią. Jeszcze montować w każdym pokoju? Dla mnie bez sensu.
                                            Zwykle wystarczy w jednym pomieszczeniu, najlepiej w jakimś głównym holu.
                                            Piec dzięki temu ma większą "świadomość" co się dziej w domu.
                                            Różnica między pracą w oparciu o krzywa grzewczą, a krzywą i czujnik pokojowy jest jak różnica między teorią, a praktyką.
                                            pzdr

[ Dodano: Sro 17 Lip, 13 22:30 ]
                                            A tak w temacie sterowników.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to mam na sprzedaż programator tygodniowy Salusa.
                                            O taki:
                                            Zastanawiasz się, w jaki sposób obniżyć rachunki za ogrzewanie i efektywniej nim zarządzać? Kliknij i sprawdź systemy sterowania ogrzewaniem od Engo Controls.

Używany jeden sezon. Jest świetny i zdecydowanie polecam.
                                            Sprzedaje bo kupiłem do pieca w wynajmowanym mieszkaniu, a teraz będę je opuszczał.
                                            pzdr
                                            Adam

Komentarz

• sebu
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1304
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Witam
                                              Jestem na etapie budowy domu i szukam okien do siebie.
                                              Pojeździłem trochę po firmach zbierając oferty i różnica w cenie jest kolosalna Od 3750-5500 zł.
                                              Każda z n/w firm oferuje tzw. system 5-cio komorowy.
                                              Która z firm wybrać
                                              - INTERPLAST
                                              - VERTEX
                                              - DRUTEX
                                              - SONAROL
                                              Może któryś z kolegów jest np.przedstawicielem lub pośrednikiem w sprzedaży okien i mógłby coś zaproponować .
                                              Lokalizacja to okolice Wołomina Woj. Mazowieckie.
                                              Czekam na propozycje :P

:P
                                              Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
                                              jak pomogłem to daj punkcik
                                              sprzęgło od G 60

Komentarz

• elpolacco
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1372
                                                • Volkswagen
                                                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Panowie, zmieniał ktoś z was może w tym roku blacho-dachówkę na swoim domu? Obecnie jestem na etapie wyboru producenta który oferuje dobrej jakości blach w cenie do 40zł/mkw.

Obecnie na rynku jest w czym przebierać, ale nie chciałbym trafić na tą chińską która rdzewieje po 5 latach :evil:
                                                VW Golf Sportsvan 1.2 TSI 110KM

Komentarz

• b707
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 1272

Omijaj Pruszyńskiego. Jak chcesz coś markowego to Planja, jak chcesz dobrej jakości i w niezłej cenie to Budmat. Generalnie szukaj dachówek z blach HDX lub szwedzkich SSAB. Te ostatnie to w zasadzie najwyższa półka i trwałość.

Ciekawą propozycją może być dachówka modułowa Venecja. Ale tutaj trzeba odpowiedniego dekarza, bo jest to dość świerzy produkt na rynku.

Na stronie budmatu jest cennik. Moim zdaniem obecnie jak poszukasz to uda Ci się ściąć te ceny o jakieś 10-15%
                                                  pzdr

[ Dodano: Sob 03 Sie, 13 20:49 ]
                                                  Zamieszczone przez sebu
                                                  Witam
                                                  Jestem na etapie budowy domu i szukam okien do siebie.
                                                  Pojeździłem trochę po firmach zbierając oferty i różnica w cenie jest kolosalna Od 3750-5500 zł.
                                                  Każda z n/w firm oferuje tzw. system 5-cio komorowy.
                                                  Która z firm wybrać
                                                  - INTERPLAST
                                                  - VERTEX
                                                  - DRUTEX
                                                  - SONAROL
                                                  Może któryś z kolegów jest np.przedstawicielem lub pośrednikiem w sprzedaży okien i mógłby coś zaproponować .
                                                  Lokalizacja to okolice Wołomina Woj. Mazowieckie.
                                                  Czekam na propozycje :P

:P
                                                  Nadal aktualne?

System 5-komorowy obecnie to IMHO standard.
                                                  Jak podeślesz zestawienie to mogę Ci wycenić Oknoplast lub PamoPlast.
                                                  Jakby coś to ślij PW
                                                  pzdr
                                                  Adam

Komentarz

• AdamB
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 8038
                                                    • Octavia IV (NX3)
                                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez b707
                                                    Omijaj Pruszyńskiego.
                                                    Pruszyński odpuścił z jakością. Wprawdzie mam na dachu blachówkę Pruszyńskiego od 12 lat i nic się z nią nie dzieje to teraz jak kupiłem to blacha gnie się i rysuje od samego patrzenia na nią.
                                                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

Pracuję...