Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micho_m
    Rider
    • 2011
    • 528
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez b707
    Zamieszczone przez piramida
    Czas zabrac się za burdel wokół domu, jak firmy liczą mniej więcej za poszczególne usługi:
    - równanie terenu, dowóz brakującej ziemi, zasianie trawy itp
    - kostka brukowa
    - montaz ogrodzenia systemowego, bramy itp
    - podbiciówka pcv i samo tynkowanie ścian bo dom jest ocieplony

Chodzi mi o mniej więcej ceny żeby nie dac się za bardzo obskubać :wink:
    Bruk betonowy typowy: 100zł m2 nawierzchni, 35 zł obrzeże za metr, podjazy to dodatkowo 30zł za m2 podbudowy betonowej.
    Podbitka PCV to coś koło 50-60zł za mb/m2. Tynkowanie to około 30-40 zł za m2 - może być nawet drożej w zależności od materiału, koloru, metrażu i samego budynku... no i pod warunkiem ze dobrze wykonano elewacje na szaro.
    pzdr
    O kufa jakie ceny

Bierz firmy z Lubelszczyzny, za 35 zl/mkw zrobia Ci cala elewacje z klejeniem styropianu, wtapianiem siatki i nalozeniem tynku (oczywiscie mowie o koszcie robocizny) i na bank bedziesz z nich zadowolony.
    Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
    www.nawmar.pl

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

W Łodzi 38/m2 się cenią za elewację.
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• bobasek
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 326

temat na szybko:
        kompozytowe deski tarasowe - macie jakieś doświadczenia?
        kupa rodzajów, różny skład, ceny do 100pln różnicy za m2, CO KUPIĆ?
        żeby było estetyczne i trwałe
        taras od południa, nie zadaszony, ma służyć do tego do czego służy taras za domem z widokiem na ogród oraz łączyć wyjścia z sypialni i salonu "na mokrą od rosy trawę"
        wymiar 12.5X3.0m
        może ktoś z forum sprzedaje takie coś?
        5,5l/100

Komentarz

• micho_m
          Rider
          • 2011
          • 528
          • Octavia III (5E3)
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ze 2 lata temu klient uparł się na deski kompozytowe, kupił sam a my kładliśmy. Ogólnie było ok, ale zaczęło je kręcić (kładzione zgodnie z wytycznymi systemodawcy) i coś kolor trochę zgubiły po zimie. Poszarpał się ze sprzedawcą i uznał reklamację, ale tydzień temu wymieniliśmy na deski drewniane. Z drewnianymi nie mieliśmy jeszcze żadnych problemów. Tylko nie te marketowe.
          www.nawmar.pl

Komentarz

• bobasek
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 326

Zamieszczone przez micho_m
            zaczęło je kręcić
            czyli jakich unikać? jeśli możesz podaj: marka/producent/sprzedawca
            wymieniliśmy na deski drewniane
            drewniane czyli jakie?
            Z drewnianymi nie mieliśmy jeszcze żadnych problemów
            a ile czasu potem się nimi opiekujecie? kompozyt jest podobno bezobsługowy, nie ma szorowania, olejowania itp.
            dzx
            5,5l/100

Komentarz

• Jabar1975
              RS
              • 2006
              • 3331

przy drewnianych - pamiętajcie że trzeba je dwa/trzy razy w sezonie odświeżać olejem - inaczej będą szare i spłowiałe.
              Mam u siebie termo jesion i po zimie wyglądał tragicznie - olejowany w październiku ostatni raz.
              nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• micho_m
                Rider
                • 2011
                • 528
                • Octavia III (5E3)
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Nie wiem jakiej firmy byly te deski. Kupil je gdzies w sklepie w Lublinie (jak bede sie z nim widzial to moge go zapytac).

Najczesciej uzywamy desek z modrzewia (polecam z firmy VOX), ew. jakies egzotyki. Raz kupilem na szybko w OBI, ale lipa byla straszna. Kazda deska wykrecona w inna strone, poszlo 2 razy tyle wkretow (przy okazji, fajne wkrety do deski tarasowej ma spax --> http://www.spax.com/pl/majsterkowicz...ej-ocynkowany/ )

My je malujemy w kolor i smarujemy jakims olejem ze Skandynawii 2-krotnie, pozniej 24h nie mozna po nich chodzic (nie wiem co to, jeden nasz cieśla przywozi to w bance po plynie do spryskiwaczy od syna ze Szwecji). Pozniej klient sam dba, wiec nie wiem. Ja mam nad jeziorem tak taras zrobiony prawie 4 lata i nie robie nic poza zamiataniem. Mysle ze jeszcze ze 2 lata nie bede sie musial dotykac, pozniej ew. kolor i ten olej.
                www.nawmar.pl

Komentarz

• barteq
                  Rider
                  • 2011
                  • 309
                  • Opel

Panowie jakie polecili byście meble do salonu, chodzi mi o modułowe w nowoczesnym stylu. Myślałem o BRW, ale słyszałem kilka opinii, że nie są za bardzo solidne.

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• Yarwa
                    Elegance
                    • 2010
                    • 915
                    • BMW

Wszystko kwestia kasy jaką masz na te meble. Za większą kase kupisz meble drewniane, wytrzymalsze. Z płyta zawsze może byc jakiś problem. Wspominasz o BRW i tu moge potwierdzić z autopsji że nie sa solidne. Po pierwsze okleiny sa cieniutkie i już kilka razy cos mi spadło np na bok szafki nocnej i oczywiscie porysowały się. Po drugie już w dwóch szafkach miałem problem z zawiasami drzwiczek, które po prostu wyrwały śruby mocujące z płyty. IMHO płyta jest kiepskiej jakości.

Komentarz

• lukas25w
                      Rider
                      • 2012
                      • 653

Zamieszczone przez Yarwa
                      Wszystko kwestia kasy jaką masz na te meble. Za większą kase kupisz meble drewniane, wytrzymalsze. Z płyta zawsze może byc jakiś problem. Wspominasz o BRW i tu moge potwierdzić z autopsji że nie sa solidne. Po pierwsze okleiny sa cieniutkie i już kilka razy cos mi spadło np na bok szafki nocnej i oczywiscie porysowały się. Po drugie już w dwóch szafkach miałem problem z zawiasami drzwiczek, które po prostu wyrwały śruby mocujące z płyty. IMHO płyta jest kiepskiej jakości.
                      Jeszcze dodam że odkleja się okleina a póżniej schodzi płatami.

Komentarz

• b707
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1272

Zamieszczone przez b707
                        Czas zabrac się za burdel wokół domu, jak firmy liczą mniej więcej za poszczególne usługi:
                        - kostka brukowa

Bruk betonowy typowy: 100zł m2 nawierzchni, 35 zł obrzeże za metr, podjazy to dodatkowo 30zł za m2 podbudowy betonowej.
                        Podbitka PCV to coś koło 50-60zł za mb/m2. Tynkowanie to około 30-40 zł za m2 - może być nawet drożej w zależności od materiału, koloru, metrażu i samego budynku... no i pod warunkiem ze dobrze wykonano elewacje na szaro.
                        pzdr
                        O kufa jakie ceny

Bierz firmy z Lubelszczyzny, za 35 zl/mkw zrobia Ci cala elewacje z klejeniem styropianu, wtapianiem siatki i nalozeniem tynku (oczywiscie mowie o koszcie robocizny) i na bank bedziesz z nich zadowolony.
                        Ale to co ceny z materiałem, tynk Ceresit. Robocizna w mazowieckim to około 40zł za całość - 30zł na surowo. Oczywiście z rusztowaniami etc.
                        pzdr
                        Adam

Komentarz

• smer
                          RS
                          • 2008
                          • 2021
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

A jak sprawa z kosztem robocizny przy ociepleniu wygląda w okolicach Katowic? We wrześniu będę musiał zmierzyć się z tym cyrkiem.
                          Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• barteq
                            Rider
                            • 2011
                            • 309
                            • Opel

Zamieszczone przez Yarwa
                            Raczej na drewniane nie chcę wydawać kasy, ale chciałbym z płyty dobrej jakości. Cena jednak nie gra dużej roli.

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• maxpaynemm
                              RS
                              • 2008
                              • 1764
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Koledzy jestem na etapie kopania fundamentów. Murarz radzi mi zciagnąć 20cm darniny(humusu) czy jak to się zwie, z całej powierzchni domu aby przysypana potem piachem czy ziemia potem pod betonem chudym nie gniła i nie śmierdziała. Dodam że teren jest podmokły.

Spotkaliscie sie z czymś takim?? Czy nie zawracać sobie doopy???
                              Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• peter174
                                Ambiente
                                • 2006
                                • 189
                                • Seat
                                • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

zawsze powinno się humus zbierac ... uzupełnisz potem podsypką z piasku i zagescisz i bedzie gitara
                                >>>Klub Seat Ibiza Polska<<<

Komentarz

• kazik4x4
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2728

Zamieszczone przez maxpaynemm
                                  Koledzy jestem na etapie kopania fundamentów. Murarz radzi mi zciagnąć 20cm darniny(humusu) czy jak to się zwie, z całej powierzchni domu aby przysypana potem piachem czy ziemia potem pod betonem chudym nie gniła i nie śmierdziała. Dodam że teren jest podmokły.

Spotkaliscie sie z czymś takim?? Czy nie zawracać sobie doopy???
                                  Dobrze Ci radzi.
                                  Teren podmokły - drenaż koniecznie musisz zrobić.

Komentarz

• Alonzo_
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2460
                                    • Hyundai

Zamieszczone przez b707
                                    Zamieszczone przez b707
                                    - kostka brukowa

pzdr

O kufa jakie ceny

Ale to co ceny z materiałem, tynk Ceresit. Robocizna w mazowieckim to około 40zł za całość - 30zł na surowo. Oczywiście z rusztowaniami etc.
                                    pzdr
                                    Wg mnie OK. U nas podobnie to chodzi/chodziło ostatnie sezony. Każdy może mieć taniej jak trafi majstra co chwilowo stoi z robotą. Ja mam takiego co jak sie kręci to stawki masakra i terminy długie. W ub roku jak stali to 40 mb starego betonowego murka rozbić ze słupkami, posprzątać, wykopać nowy rów, zaszalować, wylać mur, słupki wpuścić, zbrojenie (wylali taki że czołg może jeździć przez to), ustawienie stopy i zalanie postumentu pod bramę przesuwną 7mb...... za 700 zł. Cegła na to już standard - 2 zł/szt.
                                    Ale jak potem robota sie zaczęła to sąsiadowi za taki murek ale od ziemi, nie jak u mnie z rozbieraniem starego, zaszalować i wylać już mu 4 kółka było mało jak zaśpiewał.....
                                    A za bruk 80-100/m2 z materiałem wychodzi jak sie brygade z zagęszczarką i znającą sie weźmie. Normalne, że jest brygada i brygada/ cena i cena. Kiedyś wziąłem takiego taniego z okolicy. Po 2 dniach podziękowałem i sam pod altanę i chodniki zrobiłem. I nie chwaląc się wyszło elegancko. Podobno mógłbym to zarobkowo robić - tak mówią :wink:

Komentarz

• micho_m
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 528
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

maxpaynemm, humus usuwa sie obowiazkowo. Jaki jest poziom wód gruntowych? Jesli wysoki to musisz zrobic od razu drenaz zeby Ci wykopu nie zalewalo, przy okazji deszczówke z dachu sobie odprowadzisz.
                                      www.nawmar.pl

Komentarz

• maxpaynemm
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 1764
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No dobra ale do czego ten drenaż odprowadzić?? Kanalizacji?? U nas za takie podłaczenie do kanalizacji trzeba zaplaćić

Stan jest nadal wysoki (w studni jakieś dwa kręgi niżej niż grunt a jeszcze dwa tyg temu było rowno z gruntem :roll: ) ale studnia systematycznie ściąga wodę.
                                        Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kazik4x4
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2728

Zamieszczone przez maxpaynemm
                                          No dobra ale do czego ten drenaż odprowadzić?? Kanalizacji?? U nas za takie podłaczenie do kanalizacji trzeba zaplaćić

Stan jest nadal wysoki (w studni jakieś dwa kręgi niżej niż grunt a jeszcze dwa tyg temu było rowno z gruntem :roll: ) ale studnia systematycznie ściąga wodę.
                                          Do burzowej. Jak nie ma burzowej to możesz zaryzykować podłączenie do ściekowej, tylko "po cichu".

Ale jeśli nie masz piwnicy nawet na części budynku, to drenaż tak szczerze mówiąc nie jest za bardzo potrzebny.

Komentarz

• micho_m
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 528
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jesli poziom masz 2 kregi ponizej to nawet sobie glowy nie zawracaj drenazem, oczywiscie jesli nie bedzie piwnicy. Przy fundamentach tylko zwroc uwage czy woda nic nie podmywa.
                                            www.nawmar.pl

Komentarz

• lend
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 463

Witam.
                                              Szwagier buduje dom i wymyślił sobie coś takiego , miał ktoś z was z takim rozwiązaniem styczność i co o tym sądzicie?

Odkryj popularność nowoczesnych konstrukcji stalowych, ich zalety, zastosowania i innowacje technologiczne. Wybierz przyszłość budownictwa teraz!
                                              MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• Rok z Bagien
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1172

Zamieszczone przez lend
                                                Witam.
                                                Szwagier buduje dom i wymyślił sobie coś takiego , miał ktoś z was z takim rozwiązaniem styczność i co o tym sądzicie?

http://www.kominkiikominy.pl/kominki...inki,g151.html
                                                Nie ma lepszej rzeczy.
                                                Tyle, że adres nie ten. I w Łodzi nie znajdziesz.

Jak szwagier zainwestuje ok. 15-20 kPLN to postawi piec, który wymaga obsługi 15 min. rano i 15 min. wieczorem. Popiół raz na 3-6 tygodni (zależy od drewna).
                                                Ogrzanie chałupy ok. 150 m2, max. 5-6 m. wysuszonego dębu na rok. !!! Szyba czysta...

Jak będziesz chciał to dam linka...

pzdr

Komentarz

• dato
                                                  L&K
                                                  • 2012
                                                  • 1431

Ja chcę. Daj.

Komentarz

• kazik4x4
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2728

Zamieszczone przez lend
                                                    Witam.

http://www.kominkiikominy.pl/kominki...inki,g151.html
                                                    Jak dla mnie zbyt duża bezwładność cieplna takiego układu, a poza idea akumulowania energii cieplnej wymusza zastosowania kominka/pieca o większych dużo gabarytach niż zwykły lub ten z płaszczem wodnym.

Komentarz

Pracuję...