Teraz ja mam pytanie takie,jak najlepiej usprawnić wentylację w łazience? Aktualnie jest jakiś taki wentylatorek który się włącza razem ze światłem ale np w nocy po kąpieli cała para wodna osiada na oknie,podłodze i się robi grzyb.. Jedyny grzejnik w tej łazience to tzw "ręcznikowiec" Dom nie ocieplony dlatego podczas palenia w piecu nie można uchylić okna bo będzie to grzanie bez sensu..
Budujemy Dom z OCP
Zwiń
X
-
"Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."
"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)
www.zoltar.bielsko.pl
-
-
Humistopem usuniemy skutek a nie przyczynę.
Na pewno trzeba podniesc temperaturę w łazience żeby nie powstawało tak dużo skroplin i żeby szybciej osuszało sie pomieszczenie.
Wentylację możesz usprawnić montując bardziej wydajny wentylator który dodatkowo będzie miec zamontowany wyłącznik czasowy - będzie pracowac jeszcze kilka minut po wyłaczeniu swiatla.4x4
Komentarz
-
-
Ten który jest teraz jest z taką funkcją,jak można podnieść temperaturę w łazience? Dużo ogólnie daje przyklejenie ekranów zagrzejnikowych? Pytam tutaj tak ogólnie"Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."
"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)
www.zoltar.bielsko.pl
Komentarz
-
-
4x4BKF, Tylko że dom wogóle nie jest ocieplony więc jak go docieplić,a pytam o ekrany za reszte grzejników w domu"Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."
www.zoltar.bielsko.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lendPrzeglądając różne oferty domów w rubryce ogrzewanie króluje praktycznie ogrzewanie gazem.
Co jest obecnie najpopularniejsze,najłatwiejsze i najtańsze jeśli chodzi o kwestię ogrzewania domu/wody ??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lendPrzeglądając różne oferty domów w rubryce ogrzewanie króluje praktycznie ogrzewanie gazem.
Co jest obecnie najpopularniejsze,najłatwiejsze i najtańsze jeśli chodzi o kwestię ogrzewania domu/wody ??
Kotły węglowe/eko-groszek są dosyć ekonomicznym żródlem ciepła, ale komu będzie się chciało latem palić w piecu co drugi dzień(przy założeniu że zbiornik jest dosyć duży wystarczy na dwa dni) żeby mieć ciepłą wodę do kąpieli.
Kotły na zrębki/pellety podobnie.
Owszem, sa już kotły na takie paliwa które mają automatyczny rozruch (grzałki przy palniku/palenisku rozgrzewają się do czerwoności i od nich zapala się paliwo), ale skuteczność rozruchu jest na poziomie 70%, więc może się zdarzyć ze podajnik zapcha nam komore paleniska paliwem.
Gaz z butli - sporo paierologii przy montażu/posadowieniu, dzierżawa zbiornika, koszt tankowania itp. itd.
Olej opalowy - chyba najlepsza opcja grzewcza tam gdzie nie ma gazu. Cenowo wychodzi podobnie z gazem, latem nie ma problemów jak te wspomnianie przy okazji ekogroszku.4x4
Komentarz
-
-
lend ja mam mieszkanie w starej kamienicy o pow.75,80 m2 i ogrzewanie gazowe.Zimą rachunki były co drugi miesiąc w granicach 1300 zł.zmieniło się to kiedy ociepliliśmy całą kamienicę i zamontowałem sterownik do pieca AURATON 2005 teraz rachunki oscylują w granicach 350 zł co drugi miesiąc , a nie dodałem że mieszkanie wysokie na 4,05 m . Sterownik ustawiony na wymaganą temperaturę w najzimniejszym pomieszczeniu i już . Zaletą C.O na gaz jest to że nic cię nie interesuje zero brudu , rozpalania w piecu i martwienia się o opał i gdzie go składować.Jak rozmawiam w pracy z kolegami to jest tak nigdzie nie pojedziemy bo trzeba pilnować pieca !!!!!! a tu luzik , wystarczy przed sezonem zrobić przegląd pieca i wszystko pracuje jak trzeba.Paweł
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4x4BKFJesli działka ma medium grzewcze w postaci gazu sieciowego - nie zastanawiać się. W stosunku cena/wygoda wychodzi najlepiej.
Olej opalowy - chyba najlepsza opcja grzewcza tam gdzie nie ma gazu. Cenowo wychodzi podobnie z gazem, latem nie ma problemów jak te wspomnianie przy okazji ekogroszku.
Eko-groszek faktycznie troszkę zabawy jest i niestety ale kumpel mi mówił że czasami z tym "paliwem" jest różnie pod względem jakości.
[ Dodano: Sro 23 Lis, 11 19:39 ]
pawulon1971, a jaką masz temperaturę w domu?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4x4BKFKotły węglowe/eko-groszek są dosyć ekonomicznym żródlem ciepła, ale komu będzie się chciało latem palić w piecu co drugi dzień(przy założeniu że zbiornik jest dosyć duży wystarczy na dwa dni) żeby mieć ciepłą wodę do kąpieli.
Komentarz
-
-
Akurat jestem na etapie kompletowania mapek do projektu i ostatecznej decyzji w sprawie wyboru projektu. Wiecie jak to jest, niby projekt już na 100% siedzi, a tu nagle kolejne wątpliwości, kolejne pomysły, kolejne koncepcje...
No i oczywiście do chwili obecnej kwestia ogrzewania ciągle wisi w powietrzu.
Waham się pomiędzy gazem i ekogroszkiem.
Zastanawiam się również nad tym, w jakim stopniu wykorzystać kominek - czy jako ozdobę, czy jako "poważne" źródło ogrzewania.
No i dumam również nad rekuperatorem.
Gdybym zdecydował się na piec węglowy, to w nosie miałbym płaszcze wodne i nawiewy z kominka, rekuperatory i inne cudeńka, tylko waliłbym groszkiem do pieca, aż by się ruszta wyginały
Gdybym zdecydował się na piec gazowy, to przy moim pechu cena gazu skoczyłaby o 200% w górę i prędzej czy później przerabiałbym kotłownię na węgiel...
Jak by się nie obrócić, to dupa zawsze z tyłu...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lenda jakby w lecie wykorzystywać przepływowe ogrzewacze wody jako alternatywa?
Problem może być wieczorem. Oświetlenie, właczony TV, komp, pralka, zmywarka, wchodzi dzieciak pod prysznic i jeb! Korki wywaliło Rachunk za prad jak w średniej wielkości szwalni
[ Dodano: Sro 23 Lis, 11 20:14 ]
Zamieszczone przez smerNo i oczywiście do chwili obecnej kwestia ogrzewania ciągle wisi w powietrzu.
Waham się pomiędzy gazem i ekogroszkiem.
Zastanawiam się również nad tym, w jakim stopniu wykorzystać kominek - czy jako ozdobę, czy jako "poważne" źródło ogrzewania.
No i dumam również nad rekuperatorem.
Jak by się nie obrócić, to dupa zawsze z tyłu...
- płaszczem wodnym do ogrzewania wody w centralnym
- podgrzewaniem ciepłej wody uzytkowej
- rozprowadzeniem ciepła
Rekuperator? Do Domku jednorodzinnego - tym bardziej z kominkiem odpuść sobie.
Rekuperator jest potrzebny tam gdzie przebywa duża ilość osób w stosunku do kubatury pomieszczenia. Np. poczekalnie przychodni, sale wykladowe i zachodzi koniecznośc dobrej wentylacji. Rekuperator zapewnia dopływ świeżego powietrza bez znaczących start ciepła.
W domku gdzie kominek ma tworzyć klimat rekuperator się nie przyjmie, no chyba że chcesz go uzywac latem jako centrali wentylacyjnej w połączeniu z klimatyzacją.
Wiem co pisze, sprawdziłem w praktyce.
Koszt reku&klima na średniej wielkości dom to minimum jakies ca. 35kpln. Dla mnie wydatek bez sensu.4x4
Komentarz
-
-
smer, u mnie w 240m2 domu jako główne zródło ciepła podczas zimy to kominek z płaszczem wodnym który nagrzewa 400l zbiornik na wode użytkową plus 800l zbiornik który kumuluje nadmiar ciepłej wody, dzięki takiem rozwiązaniu ciepła woda która kumulje sie w tym duzym zbiorniku sięga temp około 70-85stopni w zależnosci od intensywnosci grzania i po wygasnięciu paleniska w kominku (zazwyczaj około północy) rozprowadza ciepłą wodę do grzejników która zazwyczaj starcza do samego rana.
Rano oczyiscie trzeba zapalić jak nie chce się korzystać z gazu, na zimę gaz wyłączamy ale za to musimy dzień w dzień palić w kominku :wink:
Reasumując, dzięki 800l zbiornikowi który kumuluje nadmiar ciepłej wody a następnie go rozprowadza po grzejnikach, kominek z płaszczem wodnym jest i tym zbiornikiem jest trafną inwestycją, uzupełnieniem kominka jest piec gazowy kondensacyjny.
Zaznacze że temp panujące w domu podczas morozów to 21-24 w dzień i około 21 nad ranem.
Do tego mam jeszcze przygotowana instalację pod solary ale stwierdziłem że jest to nieopłacalne nawet przy 50% dotacjach.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
[ Dodano: Sro 23 Lis, 11 21:39 ]
Zamieszczone przez lendJeżeli w domu istnieje zwykły kominek czy możliwe jest wymienienie/przerobienie go na kominek z płaszczem wodnym i podpięcie do instalacji i posiadanie 2 sieci grzania tak jak to ma piramida czy jest to awykonalne??
Więc jak najbardziej mozna wymienić kominek ale dopiero w połączeniu z dużym buforem (u nie baniak 800l) kominek z płaszczem wodnym robi robotę
Zapomniałem wczesniej dodać że duży baniak też miesza wodę użytkową wiec oprócz grzenia mamy jeszcze zapewnioną ciepłą wodę.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lendJeżeli w domu istnieje zwykły kominek czy możliwe jest wymienienie/przerobienie go na kominek z płaszczem wodnym i podpięcie do instalacji i posiadanie 2 sieci grzania tak jak to ma piramida czy jest to awykonalne??
Za to większej demolki - na prawdę dużej wymaga rozprowadzenie ciepłego powietrza jeśli ktos bardzo chce to mieć.
Solary - dobra a nawet bardzo dobra alternatywa dla grzania ciepłej wody do kapieli jak ktos ma kociol na groszek4x4
Komentarz
-
-
Trzeba jeszcze dodać że jak ktoś będzie chciał zainstalować większy zbiornik na wodę to pasuje wmocnić wylewkę lub nawet wylać mocna stopę ponieważ np w moim przypadku gdzie baniak wraz z wodą waży około 1 tony będa problemy z "siadaniem" podłogi.
Przy budowie domu nie był brany taki duzy baniak więc nie robilismy dodatkowej stopy w tym miejscu dlatego teraz w kotłowni siadła nam podłoga i zastanawiam sie ile jeszcze siądzie :evil:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lendW tym segmencie , który rozważam cała "kotłownia" jest w piwnicy. Jeżeli nad tym powstałby kominek z płaszczem wodnym miałoby to sens ?
Zbiornik wody też byłby na dole i czy te przewody łaczące to rurki czy konkretne rury ?
piramda a jak wygląda sprawa czystości nad i w okolicy kominka??superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
Komentarz
-
Komentarz