Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Enriquez
    RS
    • 2009
    • 7685
    • Superb III (3V3)

smer,

spokojnie dasz radę kwestia ilości ludzi.
    Pozdrawiam
    Marcin

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Enriquez
      smer,

spokojnie dasz radę kwestia ilości ludzi.
      i pieniędzy
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

To jest to samo przecież.
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• smer
          RS
          • 2008
          • 2021
          • Octavia II (1Z3)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Kwestia dogrania ekip. A jako, ze murarz polecił mi faceta od dachów, więc nie będą sobie nawzajem utrudniali życia. Ekipy, tanie, pewne i sprawdzone...

Jedyne co mi doskwiera, to brak cierpliwości! :szeroki_usmiech

Panowie, czy któryś z Was mógłby mi wyjaśnić, który wykaz materiałów budowlanych do odliczenia nadwyżki VAT aktualnie obowiązuje? Lub inaczej - czy późniejszy wyklucza wcześniejszy?

Znalazłem dwa: jeden z dnia 30.12.2005 r.:

Starszy

drugi z dnia 03.09.2012 r. (obowiązujący od 01.01.2011 r.):

nowszy .

Trochę nie rozumiem istoty powstania tego drugiego, bo skoro oba dotyczą "materiałów budowlanych, które do dnia 30 kwietnia 2004 r. były opodatkowane stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7%, a od dnia 1 maja 2004 r. są opodatkowane podatkiem VAT", to po cholerę powstał drugi, skoro przedmiot zagadnienia pozostał niezmienny? Próbuję wyśledzić różnice pomiędzy nimi dwoma, ale nieźle to wszystko zakręcone...

Poza tym, czy ktoś może stwierdzić na pewno (przerabiał to), że można odliczyć materiał przy którym na fakturze nie ma nr PKWiU? U mnie jest to na przykład cement, który przecież można odliczyć...

Albo też: czy można odliczyć kostki betonowe na fundament, których numer PKWiU widniejący na fakturze nie figuruje w wykazie, natomiast występują przecież wyroby betonowe?...

Trochę w tym magii, trochę polskiego bajzlu, a trochę mojego strachu, ze odpiszę z rozpędu za dużo i mi Urząd Skarbowy wora skręci

Ps. Jeśli ktoś z Was handluje czymś pochodnym budowy i chciałby mi to tanio sprzedać to zapraszam na priv (np. komplet szmelcu na dach, okna, drzwi, stół do snookera, kominek, piec na ekogroszek, bramę, glazurę, parkiet, pianino, AGD - szeroko pojęte, itp., itd.)

Dziękuję.
          Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• hubert78
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1576

Zamieszczone przez smer
            Trochę w tym magii, trochę polskiego bajzlu, a trochę mojego strachu, ze odpiszę z rozpędu za dużo i mi Urząd Skarbowy wora skręci
            Po zakończeniu pierwszego roku budowy zbierałem faktury na wszystko ( nawet te po pare zł) i w zestawienie do US wrzuciłem wszystkie, a po jakimś czasie miły Pan z US zadzwonił i zaprosił mnie do siebie i powykreslał wszystko co nie podlegało odliczeniu Vatu, ja to zaparafowałem i po paru dniach miałem zwrot na koncie .
            W następnym roku całość papierów dałem swojemu księgowemu który mi to zrobił za 35 zł . a i tak sytuacja sie powtórzyła ,czyli wizyta w US jakieś poprawki i tyle.

Generalnie z odliczeniem Vatu jest w US tak bardziej po ludzku , i żadnych kar za błędnie wypełnienie nie dają, stwierdzenie opieram na własnym doświadczeniu i ludzi którzy w tym samym czasie budowali domki.

Co do PKWiU to po pierwszej wizycie w US i moim pytaniu odnośnie jak to jest otrzymałem odpowiedź " wie Pan to jest różnie raz jest raz nie ma, a czasem jest zły", dlatego olałem to

[ Dodano: Wto 02 Paź, 12 11:37 ]
            Zamieszczone przez smer
            Trochę nie rozumiem istoty powstania tego drugiego, bo skoro oba dotyczą "materiałów budowlanych, które do dnia 30 kwietnia 2004 r. były opodatkowane stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7%, a od dnia 1 maja 2004 r. są opodatkowane podatkiem VAT", to po cholerę powstał drugi, skoro przedmiot zagadnienia pozostał niezmienny? Próbuję wyśledzić różnice pomiędzy nimi dwoma, ale nieźle to wszystko zakręcone...
            Chodzi o to że w 2011 była podwyżka VAT i jakoś to jest z tym związane, próbował mi to wytłumaczyć księgowy ale zrezygnowałem z tej bezcennej wiedzy po paru minutach tłumaczenia (przypuszczam że chodzi o to żeby właśnie nikt tego nie zrozumiał

Komentarz

• smer
              RS
              • 2008
              • 2021
              • Octavia II (1Z3)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez hubert78
              Chodzi o to że w 2011 była podwyżka VAT i jakoś to jest z tym związane ... przypuszczam że chodzi o to żeby właśnie nikt tego nie zrozumiał
              Haha, a ja właśnie to teraz zrozumiałem!!!

Podwyżka byłą z 22% na 23% i dlatego trzeba było mieszać w materiałach za 7%

Oki, już kumam

hubert78, dzięki za info.

Czyli bez krępacji pod koniec roku, po postawieniu murów, wylaniu stropu i budowie dachu, łapię wszystkie fakturki w łapę, spisuję "na logikę" - w oparciu o wiadomości z netu i maszeruję do Naczelnika US po kasę Thx.

Komentarz

• hubert78
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1576

Zamieszczone przez smer
                Haha, a ja właśnie to teraz zrozumiałem!!!

Podwyżka byłą z 22% na 23% i dlatego trzeba było mieszać w materiałach za 7%
                Skoro ty możesz mieszać w betoniarce, to oni w przepisach

Dobra rada żeby nie mieć bajzlu w fakturach idź już teraz po złącznik w którym wpisuję się faktury VZM -1 / A czy B (nie pamietam) i wpisuj w wolnej chwili na bieżąco nic ci nie "ucieknie"

Komentarz

• Jabar1975
                  RS
                  • 2006
                  • 3331

w domu Taszkient - wygrzewanie wylewwek w toku...
                  nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• bobasek
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 326

chłopaki ile u was kosztuje docieplenie + elewacja na gotowo?
                    u mnie ma być 15cm grafitowego styropianu + kolorowy baranek silikonowy (proste ściany bez boniowania i innych ozdób)

[ Dodano: Sro 03 Paź, 12 14:09 ]
                    Zamieszczone przez pskosz
                    Panowie ktoś słyszał o oknach z firmy Drutex lub też Witraż
                    ja kupiłem oknoplast, zrobione z veki, okucia niezłe, trzy szyby za 1000pln na całą chałupę, niski próg do drzwi tarasowych gratis, poszerzenia pod okna tarasowe w cenie okna, listwa podparapetowa na całej szerokości okna bez dopłaty, krótki termin realizacji, i były relatywnie tanie
                    poza tym ujęli mnie profesionalną obsługą, przyjechali zrobili pomiar, na drugi dzień przedstawili szczegółową wycenę za to okno tyle za tamto tyle za kolejne tyle na papierze i do ręki
                    inne zenki bębenki po zapoznaniu się z budową nic na papierze, podana suma, żadnych szczegółów i tylko pytanie: Panie robimy czy nie? bo na następną budowę muszę jechać
                    5,5l/100

Komentarz

• Jabar1975
                      RS
                      • 2006
                      • 3331

Zamieszczone przez bobasek
                      chłopaki ile u was kosztuje docieplenie + elewacja na gotowo?
                      komplet cenili w tamtym roku na 35-45pln (jakies 280m2), samo ocieplenie z zaciagnieciem klejem i zatopieniem siatki 25-30.
                      za sama strukture placilem juz w tym roku 17zl z metra.

poza tym ujęli mnie profesionalną obsługą, przyjechali zrobili pomiar, na drugi dzień przedstawili szczegółową wycenę za to okno tyle za tamto tyle za kolejne tyle na papierze i do ręki
                      montowali jak? wg "standardu" europejskiego czy polskiego? W murze czy na kotwach w warstwie ocieplenia?

Komentarz

• bobasek
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 326

Zamieszczone przez Jabar1975
                        montowali jak?
                        bez standardu, w murze, lico na zewnątrz (w sumie sam byłem za tym co by węgarki po 25 cm głebokości nie miały), taśmy uszczelniające (wew. i zew.) kupić musiałem w własnym zakresie. za montaż "na wisząco" dopłata kosmos - prawdopodobnie nie potrafili by tego zrobić jak należy - nie bójmy się tego powiedzieć: montaż był najsłabszą stroną tej operacji - suma sumarum jestem zadowolony
                        ocieplenie z zaciagnieciem klejem i zatopieniem siatki 25-30
                        +
                        za sama strukture placilem juz w tym roku 17zl z metra
                        czyli najdroższy w ocieplaniu jest przyjazd ekipy na plac budowy i rozstawienie rusztowania
                        dlaczego nie tynkowałeś za jednym razem?
                        5,5l/100

Komentarz

• pskosz
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 703

Ostatnio się pytałem o ocieplenie.
                          Wyszło 80 zł z metra z ich materiałami, tzn steropian 15-20 cm łącznie z tynkiem .
                          pozdrowienia

Komentarz

• noswer
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 232

podepnę się pod temat
                            może ktoś z was miał do czynienia z dociepleniem pianką PUR - mam do docieplenia kawałek poddasza (sufit)- bezpośrednio pod blachą - ściąganie dachu i kładzenie poprawne foli para przepuszczalnej a następnie docieplanie wełną jest co najmniej nieopłacalne - tak więc znalazłem firmy kładące piankę PUR paraizolacyjną- i teraz mam dylemat - maksymalnie mogę dać 17 cm grubości (powierzchnia strychu 10m stropu) gość sugeruje bym dał 12 bo "tyle kładą i wystarcza" po poczytaniu w necie nie jestem przekonany że 12 cm wystarczy... ogólnie różnica w cenie to 900zł za piankę 12cm i 1280 za 17cm - niby niewiele ale zawsze - mam skłonność do lekkiej paranoi i przesadzania - dlatego chciałem zapytać was - czy macie może opinię jakąś w powyższym temacie? Każde przemyślenie będzie cenne.

PS. nie chce mieszać materiałów izolacyjnych dlatego propozycję w stylu 12cm pianki i reszta wełny odpadają (wełna bardzo nie lubi wilgoci i boję się że jeśli coś się tam dostanie to będzie ją magazynować...

Komentarz

• Rok z Bagien
                              L&K
                              • 2010
                              • 1172

A na co ta pianka ma być położona/natryśnięta ?

Generalnie im więcej tym lepiej, ale wszystko zależy od koncepcji całego domu.

Pamiętaj, że pianka PUR (trochę zależy to do tego jaka ona jest) nie przepuszcza pary wodnej. Warto zadbać w takich pomieszczeniach o dobrą wentylację.

Komentarz

• noswer
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 232

pianka ma być natryśnięta na blachę i więźbę dachową - wentylacja i grzejnik są - pianę planuje brać zamkniętą
                                wiem że im więcej tym lepiej - pytanie czy to będzie miało ekonomiczne uzasadnienie - dom jest ocieplony bodajże 14stką styropianu - nie chce dawać więcej niż potrzeba (wiem że na sufit należy dać więcej niż izolacja na ścianach - pytanie tylko ile...

Komentarz

• Rok z Bagien
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1172

pianka ma być natryśnięta na blachę i więźbę dachową
                                  Nigdy bym tak nie zrobił. Oblepisz drewno pianką, jak złapie ono od góry (od strony blachy) wilgoć, może zacząć się degradować/gnić. Bo ta wilgoć nie będzie miała jak odparować.

Co do grubości, wsp. lambda pianki zamknięto komórkowej to ok. 0,025.
                                  0,12 m da wsp. przenikania U = 0,2
                                  0,17 m. da wsp. U = 0,14

Jak powierzchnia dachu jest znaczna w relacji do powierzchni ścian warto dać te 17 cm.
                                  Jak nie, 12 cm. wystarczy.

pzdr

Komentarz

• noswer
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 232

nie za bardzo mam inną możliwość - nie dam już foli - tak więc pianka może zabezpieczyć więźbę przed dodatkową wilgocią - belki oblepię wokół pianką więc powinny być OK a jeśli chodzi o łaty to liczę że przeżyją - wszystko wymalowałem impregnatem więc nie powinno być makabrycznie

Komentarz

• Jabar1975
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3331

dlaczego nie tynkowałeś za jednym razem?
                                      bo jak masz żonę architekta to kolor elewacji zmienia się trzy razy w tygodniu - taniej tak niż przmalowywać ten wcześniejszy i płacić dwa razy za materiał
                                      Tak niebo bardziej serio to ekipa od ocieplenia została wyjebana za picie... nim udało się znaleźć kogoś sensownego to się pogoda załamała i przełożyliśmy struktire na ten rok.

my wsadzaliśmy na kotwach jbd - tanio nie było mimo że znajomy robił - na cały dom dopłatata wyniosła około 4k. Odsadzenie okna (wewn. krawedz) o 5cm. Mamy 20cm ocieplenia + pewnie z centymetr siatek, klejów i struktury więc dzięki temu wygląda trochę lepiej (nie ma głębokich węglarków)

Komentarz

• Rok z Bagien
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1172

Zamieszczone przez noswer
                                        nie za bardzo mam inną możliwość - nie dam już foli - tak więc pianka może zabezpieczyć więźbę przed dodatkową wilgocią - belki oblepię wokół pianką więc powinny być OK a jeśli chodzi o łaty to liczę że przeżyją - wszystko wymalowałem impregnatem więc nie powinno być makabrycznie
                                        Jeśli już tak ma być to pomyśl nad taką wersją:
                                        - pomiędzy krokwie przyklej 5 cm. styropianu (na piankę z kartusza do krokwi), ale tak by pomiędzy pokryciem dachowym a powierzchnią styropianu zostało 3-4 cm.
                                        - dopiero na to pianka PUR

Pozostawienie szczeliny wentylacyjnej (nawiew powietrza nad pasem nadrynnowym - wywiew w kalenicy), pozwoli skutecznie odprowadzić wilgoć z drewna konstrukcyjnego.

pzdr

Komentarz

• noswer
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 232

problem jest jednak następujący iż dom już ma 20 lat -nie ma szczelin wentylacyjnych a takie pozostawienie spowodowało by tworzenie kondensacji na blasze - kondensacji tej nie miałbym gdzie odprowadzić - tak więc zbierała by się na dolnej belce - z której nie było by dla wilgoci odprowadzenia - pianka nie będzie na całej powierzchni dachu jedynie wspomniane 10m2 bez szczeliny wentylacyjnej wilgoć nie będzie miała jak się dostać - przez to nie będzie osiadać na drewnie konstrukcyjnym (tak jest w moim założeniu przynajmniej)

jeśli miałbym możliwość odprowadzenia wilgoci dałbym folie para przepuszczalną zbrojoną i 20cm wełny

z mojej analizy wyszło mi że jedynie pianka PUR zapobiegnie kondensacji - pytanie tylko ile jej dać - coraz bardziej skłaniam się do 15cm - to powinno wystarczyć do ciepła i kosztowo będzie bliżej 1K - a nie chce wydawać więcej na ocieplenie małego pomieszczenia.

Komentarz

• Jabar1975
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 3331

robil ktos z was jakas prosta automatyke w chalupie?

Komentarz

• djczas
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 9612

Jabar1975, co znaczy prostą piec sterowany pogodynką czy cały system sterowany przez apke z fona łącznie z napełnianiem wanny :diabelski_usmiech
                                              Poważnie co potrzeba pogadaj z Koja86

Komentarz

• Jabar1975
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 3331

nie chodzi o sterowanie pieca pogodowe, ale wlasnie automatyke typu sceny swietlne, zintegrowane alarmy, rolety, i inne dziadostwa - KNX lub LCN?

Komentarz

• smer
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2021
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

A znacie się Panowie na różnicach pomiędzy kominami różnych producentów?
                                                  Poniżej zamieszczę 4 sztuki takowych, które wg opisu mogą obsłużyć każde paliwo, w tym nawet wilgotny miał, mogą być nawilżane, niedogrzewane i przegrzewane... Teoretycznie. A praktycznie?

Miał ktoś styczność z tymi wyrobami? Wypunktuje któryś ich wady i zalety?

Dodam, że mój hurtownik chce mi opchnąć promocyjnie dwie sztuki WULKAN PS-CI200+W EKO za 5500zł

A może nie warto przepłacać i lepiej na tych dwóch sztukach zaoszczędzić 2000zł?

1

2

3

4

Ps. Pierwsze mury w sobotę już się murowały Niby od strony garażu, ale Octavia aż rżała, jak to widziała

Komentarz

• hubert78
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 1576

Zamieszczone przez smer
                                                    A znacie się Panowie na różnicach pomiędzy kominami różnych producentów?
                                                    Poniżej zamieszczę 4 sztuki takowych, które wg opisu mogą obsłużyć każde paliwo, w tym nawet wilgotny miał, mogą być nawilżane, niedogrzewane i przegrzewane... Teoretycznie. A praktycznie?

Miał ktoś styczność z tymi wyrobami? Wypunktuje któryś ich wady i zalety?

Mam takowe systemy kominowe u siebie generalni na początku przeraziła mnie cena bo jak mi policzyli 3 szt komina to wyszło więcej niz za dach.
                                                    Ale gość z betoniarni u którego kupowałem towar ( bloczki, beton , nadproża) zaproponował mi swoje nowatorskie rozwiązanie - czyli własny system kominowy, bloczki kominowe jego produkcji + wełna i wkład ceramiczny od jego dostawcy , wyszło ok 3000 zł netto za całość ( ale w kpl. nie miałem drzwiczek wyczystkowych i "czapki" betonowej na górę) drzwiczki nie były problemem, czapkę robił murarz i spier.... sprawę, więc póxniej musiałem poprawiać bo ciekło.

Tak więc moim zdaniem nie ma co przepłacać za firmę ponieważ najistotniejszy jest sam wkład ceramiczny i (nie wiem jak teraz) ale 2 lata wstecz było 2 producentów w polsce owych wkładów)

Plusy
                                                    - szybkość montażu - niższa cena za robociznę
                                                    -" które wg opisu mogą obsłużyć każde paliwo, w tym nawet wilgotny miał, mogą być nawilżane, niedogrzewane i przegrzewane... Teoretycznie. A praktycznie?" -

PRAKTYCZNIE jest tak jak piszą ( no chyba że butelkami pet bedziesz palił) , po trzech sezonach użytkowania poza okopceniem, komin jest drożny jak u dziwki z 40 letnim stażem. raz w roku opróżniam wyczystke gdzie cały syf zlatuje i nie osadza sie na ściankach.

Minusy
                                                    - Na wkład ceramiczny nie może działać bezpośrednio ogień - w sensie płomień ni może "lizać" ścianek wkładu - u kumpla budowlańcy wstawili kozę z krótką rurą i ostro palili i wkład pękł
                                                    - musisz dokładnie na etapie budowy zaplanować jaki kominek lub będziesz chciał mieć ponieważ jak już wmurują trójnik odbierający spaliny to pozamiatane nie przestawisz ( jeśli nie wiesz dokładnie co to lepiej o jeden segment podnieść trójnik )
                                                    - na czapce od komina jest blacha z nierdzewki która świeci się jak psu jaja, i często siadaja tam sroki ( zazwyczaj o 5 rano) i drą kopary niemiłosiernie ) :evil:

Tak więc moim zdaniem nie ma co przepłacać za jakieś tam schnidle i inne mercedsy , bo to jeden grzyb , kwestia dobrego montarzu i tej nieszczęsne "czapki" bo jak będziesz miał niewymiarowy pustak kominoway to produkcja na zamówienie kosztuję chore pieniądze.

Komentarz

Pracuję...