Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zbig
    Drive
    • 2010
    • 59
    • Toyota

Zamieszczone przez maxpaynemm
    Koledzy czy koś z Was instalował ogrzewanie geotermalne??

Może wiecie ile na mazowszu można realnie dostać dofinansowania. Może ktoś poleci rozwiązanie jakiejś innej firmy ??
    Z dużą rezerwą podchodziłbym do tej firmy. Obecna głównie w internecie. Ponoć z Norwegii - proszę spróbować cokolwiek znaleźć w Norwegii na jej temat. Nic nie wiadomo gdzie właściwie jej produkty są konstruowane i składane, ani z czego, poza sprężarkami od Copelanda, ponoć.

Ładny sterownik ale ubogo jeżeli chodzi np. o odczyt temperatur - tylko pojedyncze wartości dla górnego i dolnego źródła (powinna być na wejściu i wyjściu wymienników), nie widzę też opcji oddzielnego ustawiania godzin w których ma być wyłączone grzanie cwu.

[ Dodano: Sob 07 Gru, 13 02:44 ]
    Zamieszczone przez Rok z Bagien

Producenta nie podpowiem, bo wbrew obiegowym opiniom, urządzenie odgrywa w całości systemy rolę drugorzędną (taki sam lub prawie taki sam efekt da polska pompa ciepła z 12 kPLn i szwedzka, czy niemiecka za 30 kPLN). Najistotniejsze jest odpowiednie dobranie górnego i dolnego źródła ciepła.

Bardzo ciekawym dolnym źródłem jest powietrze. Rynek powietrznych PC rozwija się najintensywniej.
    Gorszy COP na ogrzewanie, rekompensują wyższym COP dla ciepłej wody użytkowej latem i niższą ceną.
    Hmm, chętnie zobaczę tę za 12 kzł, w szczególności opis funkcji sterownika...

Pompa powietrzna w naszym klimacie ma sens stosowania do cwu. Średniorocznie wyjdzie przyzwoity COP. Do ogrzewania raczej bez sensu. No i trzeba pamiętać, że toto mocno hałasuje na zewnątrz, co może być uciążliwe w lecie w szczególności.

Komentarz

• maxpaynemm
      RS
      • 2008
      • 1764
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Koledzy jaki zatem piec proponujecie na dom 160m2??

Założenia:
      1. Przystępna cena. Wiem, że pazerny płaci dwa razy, no ale czasem można kupić coś w dobrej cenie.
      2. Najlepiej bezawaryjny
      3. Chciałbym żeby był w miarę wielofunkcyjny jeżeli chodzi o spalanie różnych rzeczy. Więgiel, odpady, ekogroszek itp.

Co polecacie??
      Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

Gazowy Brotje - nie będziesz smrodził naokoło.
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• b707
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1272

I syfił... Cholera człowieka bierze jak ludzie palą w piecach co popadnie. W miastach powinien być zakaz stosowania kotłów na paliwa stałe.
          Adam

Komentarz

• cezaryaksum
            Ambiente
            • 2010
            • 126

Witam
            A ja mam problem z piecem na ekogroszek przez ten cały huragan. Tak mi wieje w komin że płomień cofa się do podajnika i wzrasta w nim temperatura przez co piec się wyłącza.
            Co mogło by pomóc, jakiś strażak na komin dałby rade?
            pozdrawiam

Komentarz

• Rok z Bagien
              L&K
              • 2010
              • 1172

Zamieszczone przez Zbig
              Proszę Cię bardzo:

Choć nie wiem, ile teraz ecopower kosztuje.. :roll:

Zamieszczone przez Zbig
              Pompa powietrzna w naszym klimacie ma sens stosowania do cwu. Średniorocznie wyjdzie przyzwoity COP.
              Myślę, że porównywalny do gruntowej PC. Przy odpowiednio dużym zasobniku.

Zamieszczone przez Zbig
              Do ogrzewania raczej bez sensu.
              Pozwolę sobie być odmiennego zdania.
              Jakkolwiek wiele czynników/warunków ma tutaj znaczenie. Można je tak dobrać, że nie widzę lepszej alternatywy dla ogrzewania domu.
              Bardzo łatwo też się przejechać na takiej PC.

Komentarz

• Zbig
                Drive
                • 2010
                • 59
                • Toyota

Zamieszczone przez Zbig
                Proszę Cię bardzo:

Choć nie wiem, ile teraz ecopower kosztuje.. :roll:
                Najtańsza 7kW plus zasobnik cwu z 8%vat - 18,5 kzł

Zamieszczone przez Zbig
                Pompa powietrzna w naszym klimacie ma sens stosowania do cwu. Średniorocznie wyjdzie przyzwoity COP.

Myślę, że porównywalny do gruntowej PC. Przy odpowiednio dużym zasobniku.
                Zasobnik to chyba w obu przypadkach musi być odpowiednio duży?

Zamieszczone przez Zbig
                Do ogrzewania raczej bez sensu.
                Pozwolę sobie być odmiennego zdania.
                Jakkolwiek wiele czynników/warunków ma tutaj znaczenie. Można je tak dobrać, że nie widzę lepszej alternatywy dla ogrzewania domu.
                Bardzo łatwo też się przejechać na takiej PC.
                Żeby się w zimie wymiennik nie oszraniał a pompa utrzymywała odpowiednią moc cieplną, trzeba by dodać GWC - tylko że wtedy koszt się robi porównywalny z gruntową.

Komentarz

• Rok z Bagien
                  L&K
                  • 2010
                  • 1172

Zamieszczone przez Zbig
                  Najtańsza 7kW plus zasobnik cwu z 8%vat - 18,5 kzł

Zasobnik może być w innej firmy.
                  Ale w tej aukcji jest ciekawa cena za całość wraz z kolektorem poziomym. Jak ktoś ma odpowiednią działkę (wielkość, rodzaj gruntu) to za tą cenę propozycja warta rozważenia.

Zamieszczone przez Zbig
                  Zasobnik to chyba w obu przypadkach musi być odpowiednio duży?
                  Ano nie.
                  Dla powiedzmy 3 osób, dla gruntowej PC o mocy 7-9 kW wystarczy w zupełności 150 l. Możesz spokojnie grzać wodę do 50 C, czy nawet 55 C. I to zarówno w nocy, jak i w dzień (w taniej taryfie).
                  Dla powietrznej PC dla 3 osób, to nie mniej niż 250-300l. Zimą grzejesz zasobnik do 45 C - najlepiej raz dziennie w taniej taryfie (jeśli jest to w godzinach południowych 13-16) - masz spokojnie dla tych 3 osób na 24 h ciepłą wodę. Dlaczego w dzień ? Wyższa temp. powietrza.

Zamieszczone przez Zbig
                  Żeby się w zimie wymiennik nie oszraniał a pompa utrzymywała odpowiednią moc cieplną, trzeba by dodać GWC - tylko że wtedy koszt się robi porównywalny z gruntową.
                  A tu to nie wiem, o co chodzi. Może jakiś schemacik ?
                  Bo przyzwoite powietrzne PC mają systemy odmrażania wymiennika.

A najprostsza, która da SCOP = 2, to taka:

Względem tej oferty z allegro to 20 kPLN w kieszeni. Na starcie. Albo o tyle tańszy budujesz dom albo tyle wydajesz na DODATKOWE ocieplenie (dodatkowe względem tego, które i tak musisz dać przy gruntowej PC) i schodzisz z zapotrzebowaniem na ciepło budynku o pow. ok. 150 m2 do 40-50 kWh/m2/rok.
                  Przy 40 kWh/m2/rok x 150 m2 = 6000 kWh/rok + 3000 kWh (CWU dla 3 osób) = 9000 kWh
                  SCOP = 2, czyli 9000/2 = 4500 kWh x 0,33 zł./kWh = 1500 zł. na rok za CO i CWU.
                  Przy małym, dobrze ocieplonym domu do max. 200m2, działce bez dostępu do gazu - nie ma lepszej alternatywy. :wink:

Komentarz

• Zbig
                    Drive
                    • 2010
                    • 59
                    • Toyota

Zamieszczone przez Zbig
                    A tu to nie wiem, o co chodzi. Może jakiś schemacik ?
                    Bo przyzwoite powietrzne PC mają systemy odmrażania wymiennika.

W kwestii zasilania pompy powietrze-woda z GWC to muszę odszukać dyskusje z użytkownikami na goldenline i muratordom. To jest dość rzadko stosowane rozwiązanie z tego co mi wiadomo.

Oczywiście że mają funkcję odszraniania - tylko który producent uwzględnia jej wpływ na COP :wink: ?

Ta Jula vel Anslut z linku. Anslut? Kolejna marka widmo? Mniejsza o to. Z tabeli COP podanej w karcie produktu wynika, że sprawność przy -15*C jest wyższa niż przy +7*C. Ściema na całego niestety.

[ Dodano: Nie 08 Gru, 13 23:04 ]

....

Względem tej oferty z allegro to 20 kPLN w kieszeni. Na starcie. Albo o tyle tańszy budujesz dom albo tyle wydajesz na DODATKOWE ocieplenie (dodatkowe względem tego, które i tak musisz dać przy gruntowej PC) i schodzisz z zapotrzebowaniem na ciepło budynku o pow. ok. 150 m2 do 40-50 kWh/m2/rok.
                    Przy 40 kWh/m2/rok x 150 m2 = 6000 kWh/rok + 3000 kWh (CWU dla 3 osób) = 9000 kWh
                    SCOP = 2, czyli 9000/2 = 4500 kWh x 0,33 zł./kWh = 1500 zł. na rok za CO i CWU.
                    Przy małym, dobrze ocieplonym domu do max. 200m2, działce bez dostępu do gazu - nie ma lepszej alternatywy. :wink:
                    Zostając przy standardowym ociepleniu i wentylacji grawitacyjnej i instalując ten Ecopower C11 masz przy 100kWh/m2/rok i zapotrzebowaniu na wodę jak wyżej:

CO: 15000 kWh/COP=4 > 3750*0,33=1237,50
                    CWU: 3000 kWh/COP=2,8 > 1071*0,33= 353,57

Razem 1591 zł rocznie czyli mnie więcej to samo co opcja z powietrzną, przy której za 20kzł musisz zejść z 100 do 40 kWh/m2/rok - więcej styropianu i wełny, droższe okna i drzwi, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Obawiam się że może nie wystarczyć.

Co do kalkulacji kosztów prądu, to obie pompy przy ww. zapotrzebowaniach w najzimniejszych miesiącach nie wyrobią się w 10 godzinach tańszej taryfy - z tym że ta Jula nie wyrobi się bardziej

Komentarz

• Tomi
                      Classic
                      • 2007
                      • 28

Apropo Pomp ciepla co prawda to nie moj temat i nigdy jakos mocniej w to nie wnikalem... ale mam w swoim otoczeniu człowieka ktory pracuje u Producenta pomp a dokladniej w fimie FONKO podobno ich systemy wyrozniaja sie na tle konkurencji min latem pracuja jako klimatyzacja, odwierty potrzebne do zamontowania sa przynajmniej o polowe krotsze. Jest jeszcze kilka ciekawych "smaczkow" o ktorych juz nie pamietam, w kazdym badz razie jak ktos bylby konkretnie zainteresowany to mysle ze w razie czego moglbym pomoc skontaktowac i przy okazji zalatwic calkiem przyjemny rabat.

Komentarz

• Rok z Bagien
                        L&K
                        • 2010
                        • 1172

Zamieszczone przez Zbig
                        Z tabeli COP podanej w karcie produktu wynika, że sprawność przy -15*C jest wyższa niż przy +7*C. Ściema na całego niestety.
                        Pokaż mi to proszę, bo ja tam nic takiego nie widzę.

Ba, mało tego dane SCOP (nie COP), są podane według najnowszej normy EN 14825. Uwzględniają CAŁY prąd włożony w pracę pompy (wentylator, podtrzymanie, sterownik, pompy obiegowe, sprężarka).

Zamieszczone przez Zbig
                        Co do kalkulacji kosztów prądu, to obie pompy przy ww. zapotrzebowaniach w najzimniejszych miesiącach nie wyrobią się w 10 godzinach tańszej taryfy - z tym że ta Jula nie wyrobi się bardziej
                        Ano tu jest pies pogrzebany.
                        Pompa to może i nie wyrobi, ale dom energooszczędny TAK. Z palcem w nosie, te 10 godzin dla podłogówki (w takiej 6-8 cm. wylewce) w murowanym domu, wystarczy.
                        To, że powietrzna będzie przez kilkadziesiąt godzin rocznie chodzić na grzałce w domu 4 litrowym, to żaden problem. Uwzględniłem to w mojej symulacji zaniżając SCOP do 2. A pewnie będzie wyższy.

Poza tym, jak ktoś nie ma miejsca na poziomy wymiennik, to robienie odwiertów (tak z 80 zł/m) jest poważnym kosztem dyskwalifikującym gruntową PC. O ile liczy się każdy grosz.....
                        Wtedy można rozważyć powietrzną PC. Zwłaszcza, że latem masz CWU za grosze....

Problemem może być hałas i tu się zgadzam. Ale znowu kłania się dobrze ocieplony dom = mniejsza moc pompy = mniejsze przepływy powietrza = mniejszy hałas. :wink:

Stawiając prosty dom do 150 m2, mając gaz przy działce bym za niego podziękował i zainstalował powietrzną PC.

"Darując" sobie studia na temat ocieplania, wentylacji, dokładnego liczenia OZC, wstawiania okien w warstwie ocieplenia i stosując standardowe rozwiązania projektowe sięgnąłbym po gruntową PC. Nawet kosztem wykończenia jednej łazienki i kupienia do kuchni mebli z rynku.... :lol:

Bo PC to wspaniałe urządzenie....

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

Rok z Bagien, chyba muszę do Ciebie wpaść na korepetycje, analizę i na przejechanie się Twoim szkodnikiem w jednym - bo żeś mnie tymi pompami zainteresował w świetle rachunków za gaz ...
                          Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• Zbig
                            Drive
                            • 2010
                            • 59
                            • Toyota

Zamieszczone przez Zbig
                            Z tabeli COP podanej w karcie produktu wynika, że sprawność przy -15*C jest wyższa niż przy +7*C. Ściema na całego niestety.
                            Pokaż mi to proszę, bo ja tam nic takiego nie widzę.
                            To proste - COP deklarowany porównujemy do COP idealnego wyliczonego z wzoru Carnota. Dla Juli wychodzi że sprawność przy -15*C jest wyższa o 2% niż przy +7. Dla porównania w tabelach warunków projektowych dla pomp powietrze-woda publikowanych przez Viessmanna jest w ww. warunkach niższa o 11-12%. Podobnie moc cieplna spada tam znacznie bardziej przy spadku temperatury zewnętrznej.

Nie mówię że to jest złe urządzenie, ale zakładając zbyt optymistyczne parametry uzyskane w warunkach laboratoryjnych można się zdrowo przejechać - a w przypadku pomp ciepła precyzyjny dobór mocy cieplnej do zapotrzebowania jest kluczowy.

Zrobili na mnie złe wrażenie na dzień dobry, podając wielkimi literami w tytule zsumowaną moc pompy i obu grzałek. To mniej więcej tak jakby dla samochodu podać pojemność bagażnika liczoną razem z dachowym.

Ba, mało tego dane SCOP (nie COP), są podane według najnowszej normy EN 14825. Uwzględniają CAŁY prąd włożony w pracę pompy (wentylator, podtrzymanie, sterownik, pompy obiegowe, sprężarka).
                            To z kolei ja nie mogę znaleźć w karcie produktu odwołania do ww. normy.

[ Dodano: Pon 09 Gru, 13 23:44 ]

Zamieszczone przez Zbig
                            Ano tu jest pies pogrzebany.
                            Pompa to może i nie wyrobi, ale dom energooszczędny TAK. Z palcem w nosie, te 10 godzin dla podłogówki (w takiej 6-8 cm. wylewce) w murowanym domu, wystarczy.
                            To, że powietrzna będzie przez kilkadziesiąt godzin rocznie chodzić na grzałce w domu 4 litrowym, to żaden problem. Uwzględniłem to w mojej symulacji zaniżając SCOP do 2. A pewnie będzie wyższy.
                            Dla warunków które podałeś przy większych mrozach należy się spodziewać zapotrzebowania na energię cieplną rzędu 60-70 kWh/dzień. Moim zdaniem jest spore ryzyko że tej PC z Juli dużo zabraknie w rzeczywistych warunkach i grzałki elektryczne będą miały znacznie więcej pracy niż by to wynikało z danych katalogowych.

Jak dla mnie główny problem z powietrznymi PC to ich charakterystyka mocy cieplnej odwrotnie proporcjonalna do zapotrzebowania na nią w sezonie. Jak już ktoś koniecznie chce, to doradzałbym założenie, że będzie wspomagał się kominkiem przy większych mrozach.

Natomiast jako źródło cwu w domu energooszczędnym to moim zdaniem lepsze rozwiązanie niż ciągnięcie gazu.

Poza tym, jak ktoś nie ma miejsca na poziomy wymiennik, to robienie odwiertów (tak z 80 zł/m) jest poważnym kosztem dyskwalifikującym gruntową PC.
                            Teraz robi się więcej małych 20-30m odwiertów, prostą wiertnicą mieszczącą się na przyczepce - z tego co wiem nie wychodzi drożej niż kolektor poziomy.

Komentarz

• Rok z Bagien
                              L&K
                              • 2010
                              • 1172

Enriquez, odezwę się pod koniec tygodnia...

Zbig, ja podałem przykład Juli. Nie żebym miał za nią umierać. Ale jest Daikin ze swoją Althermą, jest Panasonic, że o Zubadanie nie wspomnę...

Chodzi mi o pewną filozofię: dom mocno ocieplony = niska temp. zasilania podłogówki = sprawność powietrznej PC wcale nie musi być niższa niż gruntowej PC dla domu "standardowego".

Bo to oczywiste, że sprawność będzie spadać wraz ze spadkiem temp. zewn.
                              Ale jak można pędzić podłogówkę temp. 25 C, a w mrozy 30 C, to nawet prosta powietrzna PC będzie miała efektywny SCOP.

Jak gruntówce "zlecisz" pakowanie 35 C, nie daj Bóg więcej, to z SCOP też różowo nie będzie.
                              Poza tym, jak pewnie wiesz, piasek to 10 W/m, a rzeka na glinie to nawet 40W/m.

I to poziome dolne źródło, trzeba dobrze dobrać, zaprojektować i wykonać.

Powietrze jest bardziej "przewidywalne", statystyki (a te przy powiedzmy 20 letnim liczeniu) są wiarygodne, dla określonych stref klimatycznych, określone temp. minimalne, występują określoną liczbę dni. Jak się to wie i z góry założy przy extremach działanie grzałki, resztę da się policzyć.

Jak się pomylisz z mocą powietrznej PC to albo masz grzałkę albo/i za parę lat wymienisz PC.
                              Jak źle dobierzesz poziomy wymiennik, to....też masz grzałkę. Bo przecież nie będziesz "dokopywał" kolektora. :wink: Ale wtedy to zaboli...dom słabo ocieplony, a tu czysty prąd w użyciu...

Komentarz

• hubert78
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1576

Zamieszczone przez cezaryaksum
                                Witam
                                A ja mam problem z piecem na ekogroszek przez ten cały huragan. Tak mi wieje w komin że płomień cofa się do podajnika i wzrasta w nim temperatura przez co piec się wyłącza.
                                Co mogło by pomóc, jakiś strażak na komin dałby rade?
                                Uszczelnić szyber - z tego co kojarzę Kazik4x4 coś takiego wykombinował

[ Dodano: Wto 10 Gru, 13 20:28 ]
                                Zamieszczone przez b707
                                W miastach powinien być zakaz stosowania kotłów na paliwa stałe.
                                Oraz zakaz jazdy Dieslami

Komentarz

• Enriquez
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7685
                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez hubert78
                                  Oraz zakaz jazdy Dieslami
                                  oczywiście tymi bez DPF...
                                  Unia się już na szczęście zabiera za ten bur...l z tymi piecami na węgiel, śmieci i eko-sreko-groszek...
                                  Pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz

• hubert78
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1576

Zamieszczone przez Enriquez
                                    Unia się już na szczęście zabiera za ten bur...l z tymi piecami na węgiel, śmieci i eko-sreko-groszek...
                                    A towarzysz Putin zaciera rączki
                                    A tak na poważnie to czy można gdzieś zobaczyć ile węgla spalają odbiorcy detaliczni a ile zakłady / elektrownie itp. ?
                                    Bo jak tak dalej pójdzie, to dojdzie do tego że Kowalski będzie musiał palić gazem i dodatkowo w cenie prądu doliczy mu się przekroczenie norm CO2 przez Państwo czyli dostanie po dupie dwukrotnie.

Komentarz

• spc
                                      Elegance
                                      • 2012
                                      • 825
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Lepiej zamiast wprowadzać zakaz palenia węglem, dopłacać do wymiany kotłów i dopłat do zakupu gazu (jak to jest w planach obwieszczanych szumnie przez władze) byłoby tę kasę wpakować w filtry. W fabrykach i elektrowniach się da, to dlaczego nie w prywatnych domach?
                                      Piter
                                      tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                                      KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• kazik4x4
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2728

Zamieszczone przez spc
                                        Lepiej zamiast wprowadzać zakaz palenia węglem, dopłacać do wymiany kotłów i dopłat do zakupu gazu (jak to jest w planach obwieszczanych szumnie przez władze) byłoby tę kasę wpakować w filtry. W fabrykach i elektrowniach się da, to dlaczego nie w prywatnych domach?
                                        E.... kolega grubo pojechał. Prawie jak sci-fi

Nie da się bo:
                                        - filtr by więcej kosztował niż kocioł na gaz i cała instalacja CO
                                        - to nie jest taki zwykły filtr jak kolega sobie wyobraża
                                        - żeby go zabudować czasami trzeb by stawiać od nowa komin
                                        - filtr jest zajebiście obsługowy
                                        - trzeba go czyścić
                                        - wymieniać pokłady filtrujące
                                        - filtr potrzebuje energii elektrycznej do działania
                                        - części stałe trzeba utylizować
                                        - osady z frakcji lotnej też
                                        i jeszcze kilka argumentów by się znalazło ale lepiej zobacz sam o co chodzi:

[ Dodano: Sro 11 Gru, 13 21:49 ]
                                        Zamieszczone przez hubert78
                                        A towarzysz Putin zaciera rączki
                                        A tak na poważnie to czy można gdzieś zobaczyć ile węgla spalają odbiorcy detaliczni a ile zakłady / elektrownie itp. ?
                                        Bo jak tak dalej pójdzie, to dojdzie do tego że Kowalski będzie musiał palić gazem i dodatkowo w cenie prądu doliczy mu się przekroczenie norm CO2 przez Państwo czyli dostanie po dupie dwukrotnie.
                                        Na szczęści w Brukseli Polska zablokowała unijne projekty gdzie Merkelowa z Sarkozym liżąc rów Putinowi chcieli zakazać wydobycia łupków.
                                        Owszem daleko jeszcze do tego, ale jesteśmy na dobrej drodze.
                                        U nas łupki są.

Komentarz

• Enriquez
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7685
                                          • Superb III (3V3)

a dlaczego zamiast dopłat do pieców nie dopłacać do pomp ciepła? Wtedy Putinowi dupy nie będzie się lizać.
                                          Pozdrawiam
                                          Marcin

Komentarz

• spc
                                            Elegance
                                            • 2012
                                            • 825
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kazik4x4, dzięki za sprowadzenie na ziemię Człowiek uczy się całe życie

[ Dodano: Sro 11 Gru, 13 22:01 ]
                                            Chociaż 50 lat temu telefony komórkowe też były sci-fi
                                            Piter
                                            tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                                            KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• kazik4x4
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2728

a dlaczego zamiast dopłat do pieców nie dopłacać do pomp ciepła? Wtedy Putinowi dupy nie będzie się lizać.
                                              Na pompie ciepła państwo nie zarobi )) A na gazie ma niezłą przycinkę którą zawsze tłumaczy podwyżkami cen gazu))

Komentarz

• Zbig
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 59
                                                • Toyota

Tylko zakładom energetycznym dla których to będzie dobry pretekst aby podkręcić ceny prądu.

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Ceny pradu spadaja i spadac beda. My i tak mamy dosc drogi prad.

Pompa ciepla za darmo nie chodzi, do tego sama pompa to malo, jakas elektryczna podlogowka w domu wtedy jest potrzebna etc.

Ale zawsze mozna kupic agregat i zalewac go olejem roslinnym z biedronki :twisted:
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2728

Zamieszczone przez Maicroft
                                                    Ceny pradu spadaja i spadac beda. My i tak mamy dosc drogi prad.
                                                    Na pewno?? Ja bym tego tak kolorowo nie widział Zawsze będa mieć argumenty na utrzymanie cen prądu:
                                                    - że płacimy wysokie stawki za emisje CO2 bo mamy węglowe elektrownie
                                                    - a jak już będzie atomówka to, że to był spora inwestycja i musi się zwrócić

Komentarz

Pracuję...