Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

kazik4x4, A czemu Tauron zrobil zagrywke z umowami na 2-3 lata ze stala gwarantowana cena pradu (sam Tauron gdzies zaznaczyl, ze energia moze isc w gore, ale teoretycznie moze tez spasc - Big nam powie cala prawde ), a no po to, zeby jak cena spadnie, a juz chyba lekko drgnela dalej zarabiac tyle samo na tamtych klientach.

Swoja droga cena energii (wytworzenia moze spasc), ale my koncowi odbiorcy zaplacimy wiecej za przesyl, za utrzymanie sieci, cala logistyke itd.

Palenie weglem albo czesciej czym popadnie to jedno, ale za chwile kominka na drzewo nie bedzie mozna postawic, bo tez smrodzi, zadymia etc. Bedziemy mieli nadwyzki drzewa z ktorymi nie bedzie wiadomo co zrobic, bo lobby CO2 zwyciezy. A my juz teraz nie sprzedajemy naszej nadwyzki ryczaltu do atmosfery CO2 :lol: bardziej rozwinietym krajom :?:
    Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Maicroft, nie wiem jakie umowy daje Tauron, ale jak sam napisałeś, cena energii to nie wszystko. Odbiorcom w domach mieszkalnych może dawać takie umowy, ale firmom nie da. U mnie zużywa się między 15 a 25 MWh miesięcznie i raczej nie spodziewam się, żeby ktoś wychylił się z kilkuletnią gwarancją ceny energii. A w sumie jest sprawa prosta, bo mamy swoje trafo.
      Nie znam szczegółów wspomnianej umowy, ale czytałem umowę jaką jedna z firm zaproponowała mojej matce, kWh oczywiście tańsza, przesyłowa taka sama, jakaś tam opłata abonamentowa, e-faktura, jak chcesz papierową FV to płacisz 9,90, odczyt licznika 19,90 itp, itd.
      Suma sumarum wychodzi na to samo lub drożej.

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Jak z kazda umowa ma plusy dodadnie i plusy ujemne 8)

Trzeba czytac kazda umowe, taka prawda i liczyc samemu.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• hubert78
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1576

Zamieszczone przez Maicroft
          Ale zawsze mozna kupic agregat i zalewac go olejem roslinnym z biedronki
          To już wolę dym z węgla wąchać u kumpla na wiosce jeden z rolników zmontował kocioł na owies,ale to to śmierdzi jak się pali

Komentarz

• kazik4x4
            RS
            • 2008
            • 2728

Zamieszczone przez hubert78
            To już wolę dym z węgla wąchać u kumpla na wiosce jeden z rolników zmontował kocioł na owies to to śmierdzi jak się pali
            Bo wilgotnym pali, ale fakt że i wysuszony śmierdzi jak ślina na żelazku lub prasowany banknot :P

Komentarz

• maxpaynemm
              RS
              • 2008
              • 1764
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Widzę że nezłą dyskusję wywołałem :P Panowie niestety ze względów finansowych będzie piec uniwersalny na paliwa stałe :P

Polecicie jakieś firmy?

Ja myślę nad tym http://www.jakikociol.pl/produkty.htm

Co myślicie?? Rodzicom zębiec wytrzymał bezawaryjnie ponad 35lat
              Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• hubert78
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1576

Zamieszczone przez kazik4x4
                śmierdzi jak ślina na żelazku lub prasowany banknot :P
                e tam Pecunia nigdy non olet

[ Dodano: Czw 12 Gru, 13 21:51 ]
                Zamieszczone przez maxpaynemm
                Widzę że nezłą dyskusję wywołałem :P Panowie niestety ze względów finansowych będzie piec uniwersalny na paliwa stałe :P

Polecicie jakieś firmy?

Teść zamontował Ziebca ponad 20 lat temu, jeszcze kiedy miał CO grawitacyjne, około 10 lat temu przerobiliśmy na tzw. mało litrarzowe (cienkie rurki + grzejniki o małej pojemności + pompa cyrkulacyjna - obieg zamknięty) i powiem tak piec ma coś koło 17 kW (chyba nie pamiętam) i szyber praktycznie non stop zamknięty (dom 130 m2).
                Pali tylko drewnem na cały rok schodzi mu coś około 15 metrów (liściaste/iglaste pół na pół)

Więc myślę że Ziebiec bedzie OK tym bardziej że na rynku dużo tego i w razie co nie będzie problemów

Komentarz

• kazik4x4
                  RS
                  • 2008
                  • 2728

Zamieszczone przez maxpaynemm

Polecicie jakieś firmy?

Zębiec uznana od lat marka.

Ale w kotłach najwazniejsze jest to, czy masz blisko siebie serwis.
                  Jak ci zimą sterowanie padnie, a ktoś będzie musiał jechać 150km to nie bedzie wesoło.

Ja polecam: http://www.krzaczek.eu/

robię dla nich detale na cnc.
                  U mnie w firmie mam ich kocioł "na wszystko".
                  Po przerwach świątecznych kiedy temp. na wyświetlaczu kotła spada do 7-8'C, kocioł 26kW grzeje 400l wody w układzie do 90-95'C w ok. 45minut.
                  Sterownik z nadmuchem od momentu zakupu w 2003 roku chodzi bez awarii.

Komentarz

• Rok z Bagien
                    L&K
                    • 2010
                    • 1172

Zamieszczone przez kazik4x4
                    Ale w kotłach najwazniejsze jest to, czy masz blisko siebie serwis.
                    I to sobie proponuję głęboko zakonotować !! :wink:

Komentarz

• barteq
                      Rider
                      • 2011
                      • 309
                      • Opel

Jestem na etapie rozglądania się za meblami do salonu i chciałbym kupić coś dobrego jakościowo. Z tego co oglądałem to fajnie się prezentują Bydgoskie Meble.

Czy znacie innych producentów mebli które będą dobre jakościowo jak te Bydgoskie :?:

Wszędzie tylko to badziewne brw, agata meble i inny szit....

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• Zbig
                        Drive
                        • 2010
                        • 59
                        • Toyota

Zamieszczone przez barteq
                        Jestem na etapie rozglądania się za meblami do salonu i chciałbym kupić coś dobrego jakościowo. Z tego co oglądałem to fajnie się prezentują Bydgoskie Meble.

Czy znacie innych producentów mebli które będą dobre jakościowo jak te Bydgoskie :?:
                        Nie wiem jak się prezentują Bydgoskie, mam trochę Pagedu u siebie i jak na razie sprawdza się dobrze:

Dodatkowo, byli na tyle sympatyczni, że na moją prośbę wykonali bez żadnej dopłaty stół i krzesła do jadalni w naturalnym dębowym wybarwieniu.

Komentarz

• lend
                          Rider
                          • 2007
                          • 463

Mam pytanko na jakim etapie pracy wykończeniowych postawić kominek a raczej sam wkład?
                          Mam tynki , wylewki i chciałbym aby troszkę dom sie wygrzewał przed gładziami i malowaniami. Gdzies tam wyczytałem że kominek powinno sie stawiać po gładziach ale znowu oglądając jakieś galerie widać wkład kominkowy i gołe ściany jakie macie zdanie na ten temat??
                          MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• hubert78
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1576

Zamieszczone przez lend
                            Mam pytanko na jakim etapie pracy wykończeniowych postawić kominek a raczej sam wkład?
                            Mam tynki , wylewki i chciałbym aby troszkę dom sie wygrzewał przed gładziami i malowaniami. Gdzies tam wyczytałem że kominek powinno sie stawiać po gładziach ale znowu oglądając jakieś galerie widać wkład kominkowy i gołe ściany jakie macie zdanie na ten temat??
                            Spokojnie możesz stawiać, nic się raczej nie stanie.

Komentarz

• kuncfot
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 191

Stawiać go będziesz na jakimś fundamencie, czy na salonowe płytki? będzie obudowany z k-g czy tylko marmurem? to są takie dylematy.
                              Jeśli będzie cały zabudowany k-g możesz stawiać bo dolot z zewnątrz ( masz?!) i wylot w komin będą pod obudową i nie trzeba tam będzie gipsować.
                              W innym przypadku tynkarz może marudzić że przeszkadza?

Komentarz

• lend
                                Rider
                                • 2007
                                • 463

kuncfot, dobre pytania tego nie wziąłem pod uwagę bo bardziej mi chodziło o brud i pył w palenisku. Dolot powietrza z zewnątrz domu mam wyprowadzony .Będę musiał pogadać z moim majstrem.
                                MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• peter174
                                  Ambiente
                                  • 2006
                                  • 189
                                  • Seat
                                  • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

stoje przed dylematem doboru grzejnikow do domu jednorodzinnego ... troche naczytalem się w necie i im wiecej czytam tym wiecej rozterek ... ale do rzeczy dom wyk z betonu komórkowego 24 cm + ocieplenie styropian 15 cm ... poddasze ocieplone wełna 25 cm ... i teraz pytanie jaki brać wspolczynnik przy obliczaniu zapotrzebowania danego pomieszczenia na ciepło ( P[W]=S[m2] x n[W/m2] )... w necie rozbieg wspolczynnika "n" jest spory od 50W/m2 do 120 W/m2 ... spotkałem się tez ze wspołczynnikem "n" wyrazonym w W/m3 ( P[W]=V[m3] x n[W/m3] ) ... jak wy dobieraliscie grzejniki ?
                                  uprzedzam ze nie mam projektu wykonania CO w domu a nie chce przepłacac za grzejniki
                                  >>>Klub Seat Ibiza Polska<<<

Komentarz

• Rok z Bagien
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1172

peter174, Wbrew pozorom najtaniej będzie, jak już teraz zamówisz porządne świadectwo energetyczne domu (i tak je musisz mieć do odbioru) wraz z wyliczeniem zapotrzebowania na ciepło, a nawet z projektem instalacji grzewczej.
                                    Robisz wtedy wg projektu.
                                    Prawie nic (ewentualnie tylko dodatkowe wyliczenie instalacji grzewczej) Cię to więcej nie kosztuje, a daje pewność uniknięcia kłopotów, które potem mogą zemścić się podczas eksploatacji.

pzdr

Komentarz

• elektrykprosty
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 311

Robienie ogrzewania bez projektu, zwłaszcza z podłogówką może się zemścić.
                                      Warto dokładniej wyliczyć maksymalne zapotzeebowanie, choć w nowych domach z grubymi styropianami, rekuperacjami itp. znacznie łatwiej przeszacować niż niedoszacować.
                                      Pomysł z audytem energetycznym jest dobry.

Komentarz

• hubert78
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1576

Zamieszczone przez lend
                                        bo bardziej mi chodziło o brud i pył w palenisku
                                        Tam zawsze będzie brud i pył

Zamieszczone przez lend
                                        Będę musiał pogadać z moim majstrem.
                                        Spytaj się wprost czy chce robić w cieple czy w zimnie, odpowiedź będzie jedna

Komentarz

• lend
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 463

Pytanie do tych co mają kominek i tv na jednej ścianie , w jakiej odległości są od siebie i nic się złego nie dzieje ? ... oczywiście z tv
                                          MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• hubert78
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1576

Zamieszczone przez lend
                                            Pytanie do tych co mają kominek i tv na jednej ścianie , w jakiej odległości są od siebie i nic się złego nie dzieje ? ... oczywiście z tv
                                            U siebie mam w odległości około 1,5 m , nic się nie dzieje

Komentarz

• cysterniarz
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 1887
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

ja mam 40 cm, ale od str. tv jak był budowany kominek jest zrobiona tzw zimna ściana - wyłożone matami od środka i w ogóle się nie nagrzewa i nie promieniuje ciepłem

Komentarz

• lend
                                                Rider
                                                • 2007
                                                • 463

cysterniarz, a kominek masz jaki , z boczną szybą i jeśli tak to czy jest on w lini z TV czy może wysunięty do przodu ?
                                                MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• cysterniarz
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 1887
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

lend, chciałem z boczną ale z uwagi na zaplanowany obok tv nie wziąłem bo bałem się że spłynie ze ściany. I tak by było bo promieniowanie od czoła jest spore.
                                                  Przy ostrym rozpaleniu długo się nie da wysiedzieć w odległości metra od szyby. Więc tv by zmienił kształty raczej :wink: Wkład mam arysto z wermikulitem 12-14kW. Kominek wysunięty w stosunku do tv o ok 40-45cm, i tak jak pisałem dodatkowo lewa ścianka wyłożona matami żeby nie biła ciepłem. Przy rozpaleniu kamień można dotknąć ręką jest tylko letni.

Kolejna kwestia to czy nie będzie Cię drażnił rozpalony kominek jak oglądasz tv. Mi osobiście to w ogóle nie przeszkadza, ale przed decyzją wieszania tv obok kominka jeździłem po znajomych żeby to sprawdzić :lol:

Komentarz

• Pidziek
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 1845

Panowie a ja tak szybko .... eko groszek czy gaz ?

Tak się zastanawiam bo trzeba cos wybudować nad instalacją ...

Co robić jak koledzy z Rosji postanowią zakręcić kurek a będzie -20st.C ...
                                                    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                                    http://www.zmienolej.pl/
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

Pracuję...