Orientujecie sie w temacie,wiec zapytam.Jak to jest mozliwe,ze szeregówka jest drozsza od domku jednorodzinnego.Moze tu chodzi o lokalizacje,ze blizej centrum itd Zauwazylem to w Bielsku-Biała,akurat rozgladam sie za nieruchomoscia i szeregowiec,rynek wtorny z bardzo malym ogrodkiem to kwota nie mniejsza jak 500tys.W tej cenie sa juz ładne domki poza miastem z duzo wieksza dzialką.Oczywiscie mowie o rynku wtornym.Bo jesli by kupic dzialke w Bielsku,koszt koło 150tys to taki domek parterowy 150m2 za 350tys moze i by sie postawilo i alo zamieszkac.Sam nie wiem.
Budujemy Dom z OCP
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez lu5aszOrientujecie sie w temacie,wiec zapytam.Jak to jest mozliwe,ze szeregówka jest drozsza od domku jednorodzinnego.Moze tu chodzi o lokalizacje,ze blizej centrum itd Zauwazylem to w Bielsku-Biała,akurat rozgladam sie za nieruchomoscia i szeregowiec,rynek wtorny z bardzo malym ogrodkiem to kwota nie mniejsza jak 500tys.W tej cenie sa juz ładne domki poza miastem z duzo wieksza dzialką.Oczywiscie mowie o rynku wtornym.Bo jesli by kupic dzialke w Bielsku,koszt koło 150tys to taki domek parterowy 150m2 za 350tys moze i by sie postawilo i alo zamieszkac.Sam nie wiem.
Ja mieszkam w mieście - do pracy mam ok. 6km. Jadę na do pracy zazwyczaj na 6.20 ( bo tak lubię) potem "mam tylko na chwilkę wyskoczyć do domu, wziąć córkę i zawieźć do przedszkola). Ta chwilka trwa od 7.30 do 8.50-9.00... A to tylko 6km. Gdybym mieszkal zamiastem to trwaloby to godzine dluzej, albo zona musialaby odwozic corke do przedszkola.
Komentarz
-
-
kazik4x4, sporo ludzi narzeka na czas stracony na dojazdach do miasta ale jest też grono osób które dzieciaki wysyłają do przedszkola/szkół na miejscu na wiosce ale warunek jest jeden, niańka odbierająca dzieci z przedszkola/szkoły lub praca na miejscu.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Cześć mam kolejne pytanko. U rodziców w domu od roku mamy w domu pięć gazowy Junkers zwsb 30-4a. Ludzie którzy nam ten pięć montowali powiedzieli ze nie ma do Niego sterownika bezprzewodowego wiec teraz działa bez ale mocno nas to wnerwia. W związku z tym zacząłem szukać i znalazłem coś takiego jak programatory uniwersalne. Czy takie coś działa poprawnie i będzie współpracowało z tym kotłem?
Wstępnie jestem zainteresowany zakupem tego modelu starr. Może ktoś podpowie czy to dobry wybór, albo coś lepszego poleci?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maciek30_plCześć mam kolejne pytanko. U rodziców w domu od roku mamy w domu pięć gazowy Junkers zwsb 30-4a. Ludzie którzy nam ten pięć montowali powiedzieli ze nie ma do Niego sterownika bezprzewodowego wiec teraz działa bez ale mocno nas to wnerwia. W związku z tym zacząłem szukać i znalazłem coś takiego jak programatory uniwersalne. Czy takie coś działa poprawnie i będzie współpracowało z tym kotłem?
Wstępnie jestem zainteresowany zakupem tego modelu starr. Może ktoś podpowie czy to dobry wybór, albo coś lepszego poleci?Autoryzowany Instalator Junkers – doradztwo, projektowanie, kompletacja, sprzedaż i montaż. Kotły, kolektory słoneczne, pompy ciepła, podgrzewacze wody.
na stronie 10/11-tej instrukcji masz
1. Regulator temperatury załącz/wyłącz,
beznapięciowy
2.moduł EMS - Przyłącze zewnętrznego regulatora
ogrzewania
czyli napewno jest to mozliwe (spytaj w centrali Junkers czy ekipa która to montowała ma autoryzację bo jak nie to możesz mieć problem z gwarancją) większość nowoprodukowanych kotłów da się "spersonalizować" na dużo sposobów, a czyjnik temp jest podstawową funkcją
EDIT - Napisz dalczego MUSI być bezprzewodowy regulator ?
Komentarz
-
-
Dzięki za podpowiedź, maja autoryzację tylko nie rozumiem czemu nie chcą nam zamontować żadnego sterownika.
A musi być bo nie chcemy rzeźbić pod kable. Piec olejowy mieliśmy w innym miejscu i przewody, które przy nim były są teraz bezużyteczne. Jednocześnie na piecu ani w tym samym pomieszczeniu regulator nie ma prawa bytu bo to spiżarnia, która jest chłodna. Obok jest tylko kuchnia, w której za to bywa gorąco. Dlatego chcemy mieć regulator piętro wyżej ale tam są tapety i nie pociągniemy tak kabla, żeby się to nie skończyło remontem
Komentarz
-
-
maciek30_pl, nie będzie żadnego problemu z podłączeniem dowolnego regulatora typu włącz/wyłącz ( sterującego stykiem typu NO/NC ) do tego pieca. Podłączy Ci to bez problemu każdy początkujący elektryk/elektronik, choć najlepiej żeby zrobił to ktoś z uprawnieniami do pieców...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Właśnie zdaję sobie sprawę, że sam bym dał radę to podłączyć, tylko wychodzi kwestia gwarancji pieca. Nigdzie nie ma napisane czy montaż regulatora innej firmy niż Junkers nie powoduje przerwania gwarancji a nie możemy się dodzwonić do naszego sprzedawcy (Pan z Junkersa, nie Ci co nam to montowali).
A ewentualnie ten sterownik byście polecili czy coś innego wybrać ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maciek30_plWłaśnie zdaję sobie sprawę, że sam bym dał radę to podłączyć, tylko wychodzi kwestia gwarancji pieca. Nigdzie nie ma napisane czy montaż regulatora innej firmy niż Junkers nie powoduje przerwania gwarancji a nie możemy się dodzwonić do naszego sprzedawcy (Pan z Junkersa, nie Ci co nam to montowali).
A ewentualnie ten sterownik byście polecili czy coś innego wybrać ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemmKoledzy. Poszukuję dystrybutora pieców Defro i grzejników np. Purmo. Czy ktoś z Was trudni się czymś takim i może skombinować dobre ceny?? :szeroki_usmiech
Moja rada:
- co z tego, że ktoś na kotle da Ci cenę lepsza o kilka stów (nie oszukujmy się, nikt nie sra rabatami, wszyscy mają podobne marze dystrybucyjne) jak będzie oddalony od Ciebie o 100-200km i w razie awarii będzie mieć nieco daleko, żeby przyjechać na serwis a miejscowego dealera się nie doprosisz bo nie u niego kupiłeś...
A w lecie Ci nie padnie tylko zimą i nie będzie czasu na czekanie
Defro - chyba najlepsze kotły na rynku obecnie w zakresie kotłów na paliwa stałe. SASy, Krzaczki, PEREKO i cała pleszewska plejada producentów technologicznie jest zdecydowanie krok za nimi.
Co do grzejników - a dlaczego Purmo? Ja jestem zdania, że jesli kupujemy coś co nie jest jakimś skomplikowanym mechanizmem (jak np. w.w. wymieniony kocioł z podajnikiem itp) tylko jest po prostu kawałkiem metalu to nie ma co przepłacać tylko dlatego że to jest takiej a nie innej marki.
Robiłem kiedys ogrzewania hali w firmie i miałem alternatywe - własnie Purmo 1500x600 za 660zł/szt lub tez stalowe niewiele na oko różniące się grzejniki Thermic produkowane w Turcji za 140zł/sztuce taniej. Ponieważ brałem tych grzejników 17 to już dawało jakas tam kwote. Chodza chyba 6 sezon, nie żółkną, nie rdzewieją, nie ciekną itp. Zalane glixolem na pewno nie będa zachodzić kamieniem w środku.
Po prostu - skoro coś jest jednolitym kawałkiem metalu zespolonym z 4 części, nie ma mechanizmów, nie rozkłada sie, nie pracuje w sposób ruchomy, nie zmienia swojej postaci i w momencie zakupu widac po prostu co to jest, to nie widze problemu, żeby ocenić co jest dobre a co nie i jak to się przez dłuższy czas będzie zachowywac.
Coś jak z kupnem młotka - jeden będzie się maszczył i wybierał młotki fiskarsa lub TOYA za 50pln z plastkiowym trzonkiem, a drugi kupi zwykły młotek no name za 16pln. Oczywiście te za 50pln wbijają gwoździe same
Komentarz
-
-
kazik4x4,
a polecisz coś co godnie zastapi purmo a bedzie zdecydowanie tańsze???
Jak dobrać moc pieca do wielkości budynku czy są jakieś kalkulatory, konfiguratory???
W sklepie namawiają mnie na Defro Komfort Eko Duo 15 lub 20kW na moje niespełna 160m2 gdzie bedzie 11 grzejniczków i podłogówka na korytarzach, kuchni i łazienkach. Co polecacie ???
Ps. dodam że budynek ma na zewnątrz 15cm styropianu, na poddaszu 30cm wełny a strych ocieplony 15cm wełny. Okna tradycyjne 2 szybowe. Nie mam jeszcze grzejników ale muszę coś dobrać.
A może zamiast grzejników płytowych iść w "tradycyjne" aluminiowe żeberkowe???? Jak z ich wydajnością i stosunkiem jakość-cena.
Dzięki
Komentarz
-
-
maxpaynemm, kociol wez sobie 15kW, poniewaz to spokojnie wystarczy do ogrzania tej powierzchni. Zasadniczo przyjmuje sie 1kW kotla na 10m2 powierzchni ogrzewanej.
Grzejniki za to daje sie z malym nadmiarem - ok. 1,1kW/10m2. Czyli musisz sobie przeliczyc ile i jakich grzejnikow potrzebujesz. Rury - z moich doswiadczen polece tylko i wylacznie system PEX. Zadne plastiki czy miedziane.
Jesli nie masz systemu Somfy czyli inteligentny dom to rozdzielacze zwykle, bez termostatow i elektrozaworów.
Grzejniki - na pewno nie aluminium - drogo i nic wiecej' a co do rzekomej dobrej wymiany ciepla jaka daja, to i tak ci nie oddadza wiecej ciepla nic wyprodukuje kociol.
Marki konkretnej nie polece - po prostu poszukaj najtanszej oferty wsrod stalowych, tylko sprawdz, czy w cenie maja juz wkladke zaworowa i wieszaki oraz co najwazniejsze jakosc malowania.
Jak te trzy rzeczy beda w porzadku to smialo brac.
Komentarz
-
-
maxpaynemm,
zobacz jeszcze pert-a, lepiej się je układa do podłogówki bo są elastyczniejsze.
co do grzejników - zobacz kermi. w sklepie proś o rabat conajmniej w wysokości 50% od katalogu.
i oczywiście bierz z przymrużeniem oka rabaty w wysokości 20% od katalogu gdy załatwi ci grzejniki hydraulik ale to nie są już jakieś astronomiczne kwoty.
Instalacja pod grzejniki poprowadzona - tak rozumiem.
Komentarz
-
-
kazik4x4,
Zasadniczo przyjmuje sie 1kW kotla na 10m2 powierzchni ogrzewanej.
Przeczytajcie to :
Dobór mocy kotła to nie sztuka, to matematyka. Zbyt małych kotłów dziś już prawie nie ma, za to pełno jest zbyt dużych, które czynią jeszcze więcej szkody.
Generalnie to co koleś pisze na tej stronie do mnie przemawia. Lepiej mały kocioł niż za duży.
Inna sprawa że znalazłem tylko jeden kocioł o mocy 9kW na groszek Więc doradzana przez kazik4x4 wielkość kotła też jest ok.ech...
TomikT
Komentarz
-
Komentarz