Telewizja N

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kateb
    Classic
    • 2009
    • 32

smer, programy N'ki andawane są z różnych transponderów na jednym satelicie (te nadajniki czy odbijacze ona satelicie), więc jeżeli ustawisz 100% dla TVN HD to i tak gdzieś na innych programach bedziesz miał ok 70%.

Dodatkowo chmury, wilgotność powietrza, wiatr który rusza anteną, krople rosy, to wszystko ma wpływ. A jak czasem przeleci wielki czarny (czarny jest chyba wtedy jak ma wysokośc prawie 20 km) cumulonimbus to stracisz sygnał całkowicie na jakisz czas (te chmury dosyć szybko latają, więc to od kilku sekund do kilkunastu minut).

BTW: ja niedawno zrezygnowałem, znudziły mi sie te wszystkie programy. No dobra, poddaje się, po prostu wziąłem UPC w promocji z internetem...

Komentarz

• smer
      RS
      • 2008
      • 2021
      • Octavia II (1Z3)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Yarwa
      Jesli chodzi o antenę to aby ją ustawić to na pewno miałeś poluzowane śruby na uchwycie siłą rzeczy inaczej się nie da. JAk już ustawiłeś to zacząłeś dokręcać i zawsze wskutek różnych drgań podczas tej czynności antena może troszkę się przestawić.
      Oj, to akurat jest niemożliwe. Antenę regulowałem patrząc na telewizor i dokręcając naprzemiennie śrubki, a na koniec dowaliłem wszystko na maxa i jeszcze trochę podciągnąłem, żeby było 100%. Reasumując: po zakończeniu całej operacji jakość = 100%, a nakrętki trzeszczały z bólu

Zamieszczone przez Yarwa
      Najważniejsze żebys nie miał błedów a więc żeby BER był 0,00 lub jak najbliższy 0. TAk naprawdę wszystko wyjdzie w praniu, jak przyjdzie śnieg lub ulewa. Jak na razie masz wszystko stabilnie i nie chce ci się bawić to nie ruszaj, nawet przy 60% idzie to bez zakłuceń. Masz ten komfort że masz wsyzstko na balkonie a więc w każdej chwili możesz wyregulować.
      Poza tym po jakimś czasie może spaść ci trochę sygnał ponieważ od różnych podmuchów wiatru antena jednak się przestawi, oczywiście minimalnie że tego nie zobaczysz ale jednak, jest odkształcalność materiałów, która postępuje z czasem pod wpływem czynników zewnętrznych.
      BER = 0,00

Zamieszczone przez Yarwa
      A jesli chodzi o 250GB to gwarantuje ci że zapełnisz bardzo szybko :twisted:
      Ponieważ pomimo tego że niby masz 250GB to z tego na VOD i oprogramowanie jest 170GB i na nagrania zostaje tylko 80GB. I tak z 500GB zamontowanego w decoderze powoli zeszlismy na 80GB które ma dostępne użytkownik :|
      Ciekawe rzeczy prawisz... Jeśli faktycznie w praktyce to tylko 80Gb, to chyba będę musiał "przerobić" rekorder na turbo :?
      Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• Yarwa
        Elegance
        • 2010
        • 915
        • BMW

Ciekawe rzeczy prawisz... Jeśli faktycznie w praktyce to tylko 80Gb, to chyba będę musiał "przerobić" rekorder na turbo :?
        W przypadku turbo nie wiem jak jest ale wtedy chyba tez 170gb na vod i zostaje 330gb dla ciebie. Ale roznie z neimi bywa. Wszystko jest programowo ustawiane. Ja np. nie korzystam z VOD to moim zdaniem enka powinna na mój wniosek przeprogramować mi na 200gb dla mnie i tyle. Ale wiadomo polityka firmy mam VOD to moze sie skusze i dodatkowa kasiora dla nich.

Komentarz

• maxpaynemm
          RS
          • 2008
          • 1764
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez smer
          Oj, to akurat jest niemożliwe. Antenę regulowałem patrząc na telewizor i dokręcając naprzemiennie śrubki, a na koniec dowaliłem wszystko na maxa i jeszcze trochę podciągnąłem, żeby było 100%. Reasumując: po zakończeniu całej operacji jakość = 100%, a nakrętki trzeszczały z bólu
          Nie wiem jak sie wam udało ustawić 100% sygnału Ja na ori antenie N-ki uzyskalem max 70% mimo że cała instalacja jest nowiutka, kabel bardzo dobrej jakości (bo tu to akurat ma znaczenie bo na instalacjach antenowych co nie co sie znam ) Możecie mi zdradzić ten sekret w jaki sposób na turbodekoderze uzyskać 100% siłe czy jakość sygnału??? Bo ponoć w N-ce o jakość a nie o sile chodzi :?

Dziękuję
          Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• smer
            RS
            • 2008
            • 2021
            • Octavia II (1Z3)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Siła podczas montażu anteny wyszła mi max. 84%, a jakość 100%, ale tak jak pisałem ustawiałem antenę przy bezchmurnym niebie, zerowych opadach, zerowym wietrze, itp...
            Teraz mam siłę na porównywalnym poziomie, ale jakość już w dwie godziny po regulacji spadła do przedziału 75-85%. Choć mi to nie przeszkadza, to dla spokoju ducha gdy zrobi się cieplej lub choćby słoneczniej, to wyjdę na balkon i powalczę z tym; ciekawe czy uda się to poprawić?
            Wydaje mi się jednak, że wszystko jest ok i nic się nie przestawiło, a pozostaje mi tylko potwierdzić moją teorię diagnozując sygnał w równie idealnych warunkach jak w chwili ustawiania anteny.
            Zatem z niecierpliwością oczekuję pięknej pogody, czego i Wam życzę

Komentarz

• Yarwa
              Elegance
              • 2010
              • 915
              • BMW

smer, daj sobie spokój z tym kręceniem talerzem. Ja montowałem w kwietniu. Od tego czasu były zamiecie, deszcze, zawieje i śnieżyce. Jak montowałem to miałem jakość na coś ok. 74% i przy tych warunkach atmosferycznych które wyżej wypisałem wszystko śmigało i śmiga dalej. Tak więc w zupełności ci wystarczy to co masz ustawione, szkoda czasu na kręcenie blachą aby do 100 doszło

Komentarz

• smer
                RS
                • 2008
                • 2021
                • Octavia II (1Z3)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Mi bardziej chodzi o udowodnienie temu szmelcowi, że to ja będę górą Nie będzie mnie talerz w konia robił!

Poza tym to dla mnie żaden problem, bo mam antenę w zasięgu ręki (tyle tylko, że na zewnątrz zimno i nie bardzo mi się teraz chce dłubać w tym ustrojstwie)...

[ Dodano: Pon 14 Mar, 11 21:29 ]
                Zamieszczone przez maxpaynemm
                Nie wiem jak sie wam udało ustawić 100% sygnału Ja na ori antenie N-ki uzyskalem max 70% mimo że cała instalacja jest nowiutka, kabel bardzo dobrej jakości (bo tu to akurat ma znaczenie bo na instalacjach antenowych co nie co sie znam ) Możecie mi zdradzić ten sekret w jaki sposób na turbodekoderze uzyskać 100% siłe czy jakość sygnału??? Bo ponoć w N-ce o jakość a nie o sile chodzi :?

Dziękuję
                Mi udało się tak:

Komentarz

• takaja
                  Classic
                  • 2009
                  • 1

Zupełnie przyzwoicie.

Komentarz

• smer
                    RS
                    • 2008
                    • 2021
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez kateb
                    smer, programy N'ki andawane są z różnych transponderów na jednym satelicie (te nadajniki czy odbijacze ona satelicie), więc jeżeli ustawisz 100% dla TVN HD to i tak gdzieś na innych programach bedziesz miał ok 70%.
                    Stało się! I teraz pytanie do fachowców:

Od jakiegoś czasu, od półtora miesiąca czy coś koło tego (co pokrywało się z silnymi wiatrami za oknem) na niektórych kanałach schrzanił mi się obraz na niektórych kanałach - m.in. na TVP1HD.

Wartości sygnału wyglądają tak, a zdjęcia wykonane zostały w bezwietrzną pogodę w przeciągu kilku sekund:

Dlaczego tak mi się to popsuło, dlaczego sygnał tak skacze i cóż to jest BER?

Czy skoro sygnał na drugiej antenie (z tego samego konwertera oczywiście) jest idealny, to mogę przypuszczać, że kierunek anteny jest prawidłowy?

I tak czysto po ludzku, jak do tępaka: czy mam kręcić anteną, czy kręcić konwerterem?

Pytania powyższe zadaję dlatego, że nie chcę spierniczyć tego co mam, więc nie chciałbym dochodzić do sukcesu metodą prób i błędów...

Dodam, że na pozostałych kanałach siła > 80%, jakość obu sygnałów na każdym kanale nadal waha się w okolicach 95-100%, a magiczny BER = 0.

Komentarz

• Walt
                      L&K
                      • 2011
                      • 1065
                      • Seat

Jeśli masz dwa konwertery, to zawsze jeden jest wycelowany idealnie, a drugi trochę z boku. N-ka jest bardzo wrażliwa na ustawienie anteny. Spróbuj ją lekko przestawić, ale tak na prawdę delikatnie o kilka mm. U mnie jakość sygnału zależała nawet od mocy dokręcenia śrub. Blacha trzymająca talerz lekko się wyginała i już sygnał uciekał.
                      Poza tym - różne transpondery nadają z różną siłą, więc może być tak przy słabszym sygnale, że kanały z tego mocniejszego będziesz jednak odbierał.
                      SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• kropeck
                        RS
                        • 2009
                        • 2319
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BLF 1.6 FSI 115 KM

Większa antena powinna trochę pomóc.
                        Pozdrawiam,
                        Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Tomaszek
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 1545
                          • Citroen

Wojtek bo nie doczytałem jakiej srednicy masz tego woka :diabelski_usmiech zamontowanego na balkonie...bo kiedys też maiłem problem z n-ką ...tzn...z sygnałem
                          U mojej w Brukselce za nic w swiecie nie mogłem ustawic powyzej 60% ...budynki przeszkadzały i nie mozna było nic w HD odebrac

Komentarz

• shado
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 5315
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Do nka antena musi być ustawiona więcej niż idealnie. Na jednym masz 0% a na drugim dużo bo pokazuje na 2 różne transpondery. Zacząłbym od pokręcenie konwerterem (obrócenie go ze wskazówkami zegara albo przeciwnie). Jak to nie pomoże to trzeba regulować całą antenę.
                            BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• smer
                              RS
                              • 2008
                              • 2021
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Tomaszek
                              Wojtek bo nie doczytałem jakiej srednicy masz tego woka :diabelski_usmiech
                              Zatem od początku:
                              Talerz mam jajowaty o "średnicy" 70cm + podwójny konwerter. I wydaje mi się, że tej średnicy talerz spoko mi wystarcza, bo nie mam żadnych przeszkód na drodze, a zaraz po założeniu na wszystkich kanałach była żyleta, co sprawdziłem żmudnie pstrykając w ustawieniach ponad setki kanałów .

Na wszystkich kanałach (w tym na obu wejściach antenowych z konwertera) po zamontowaniu miałem:
                              - siła = ok. 80%
                              - jakość = 95-100%
                              - BER = 0

Od półtora miesiąca na kanałach np. TVP1HD, BBC HD i TVP Historia głupieje mi pierwsze wyjście antenowe. Na drugim wejściu antenowym (co widać na zdjęciach) jest idealnie.

Idealnie jest również na obu wejściach antenowych pozostałych kanałów.

A może to po prostu Hot Bird się popsuł :P , a serwisant zapił i nie ma kto tam lecieć w kosmos naprawić?

Komentarz

• shado
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 5315
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dla nki 70cm to mało.
                                90cm to optymalny rozmiar, żeby wszystko było ok jak pada deszcze i śnieg.
                                Pokręć troszkę konwerterem.

Komentarz

• alfee
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 2583

smer, A mnie się wydaje, że twój problem tkwi w przewodzie antenowym. Spróbuj zamienić przewody ANT1 > ANT2 na konwerterze i na tunerze i zobacz, czy wtedy zjawisko się odwróci.
                                  Alfee
                                  Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                                  Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• smer
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2021
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Dzięki za sugestie. Na początek pokręcę konwenterem, a później przepnę przewody. Bo talerzem nie chcę kręcić, bo wydaje mi się, że to nie w tym tkwi problem, a z montażu pamiętam, że każde dokręcenie nakrętki podczas przykręcania zmieniało sygnał...

I mam jeszcze wyjście awaryjne: po prostu mogę przepiąć przewody antenowe w samym dekoderze i obraz będzie dobry; co najwyżej z nagrywaniem będę miał problem na tych kilku kanałach...

Komentarz

• Walt
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1065
                                      • Seat

Zamieszczone przez smer
                                      I mam jeszcze wyjście awaryjne: po prostu mogę przepiąć przewody antenowe w samym dekoderze
                                      Próbowałem, to nic nie daje. Czasem zdarza się, że mam info na ekranie, że brak sygnału z anteny, a w setupie stoi że na drugiej jest 90%. Ale przepięcie kabli nic nie pomaga. N-ka jest na prawdę dużo wrażliwsza na ustawienie anteny niż cyfra i polsat.
                                      SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• smer
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2021
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Dziwi mnie jedynie to, że spieprzyło się wyłącznie na tych kilku kanałach i to jedynie na jednym z wyjść antenowych.
                                        Gdyby to chodziło o przestawienie anteny przez wiatr, to szlag by trafił wszystko, bo wiem jak czułe było to ustrojstwo przy pierwszym ustawieniu po zabudowie. Dociągnięcie jednej z nakrętek na obejmie o jeden obrót potrafiło skasować 50% sygnału...

Komentarz

• shado
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 5315
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie trafiłoby wszystkiego. Zauważ, że ten kanały z który masz problemy są z jednego transpondera zapewne. Nie masz czasami problemów z AXN? Jakbyś miał antenę 90 to by nie była taka czuła na dokręcanie. Dlatego właśnie 70 to za mało do nki. Jak mocny wiatr cokolwiek ruszy anteną, albo pada śnieg czy deszcz to się właśnie takie jaja dzieją.

Komentarz

• smer
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2021
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez shado
                                            Nie masz czasami problemów z AXN?
                                            Już sprawdzam...

AXN HD:
                                            ANT1
                                            - siła 83%
                                            - jakość 100%

ANT2
                                            - siła 88%
                                            - jakość 82%

AXN ScFact:
                                            ANT1
                                            - siła 82%
                                            - jakość 58%

ANT2
                                            - siła 80%
                                            - jakość 76%

AXN Crime:
                                            ANT1
                                            - siła 82%
                                            - jakość 56%

ANT2
                                            - siła 80%
                                            - jakość 76%

[ Dodano: Nie 01 Maj, 11 11:36 ]
                                            Ale już Was nie zanudzam
                                            Dostałem kilka rad, pokręcę, poobracam, poprzepinam i zobaczę...

Dzięki

Komentarz

• piotrcar
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 641

dobre wiadomosci.wkoncu jest polsat.do tej pory mialem dwa dekodery n oraz polsat.teraz czas zrezygnowac juz z polsatu...wkoncu
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• shado
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 5315
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja nie potrzebnie wziąłem polsat mini na 12msc, a 3msc później udało się wziąć drogą negocjacji multiroom w nce. Teraz nka za 48PLN w multiroom wydaje się najlepszym rozwiązaniem. Choć nowe ceny nie wyglądają już tak zachęcająco, ale tym się będę przejmował za 2 lata.

Komentarz

• zamlynny
                                                  Drive
                                                  • 2011
                                                  • 81

Poza Polsatem pojawił się też National Geographic Channel HD :-], mimo nowych - wyższych cen i tak Nka wydaję się najlepszą propozycją na rynku cyfrowych TV SAT.

Komentarz

• smer
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2021
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Dziś po włączeniu TV wręcz ocipiałem ze zdziwienia. Czego w tej N-ce nie ma :shock: Łoloboga... Oprócz kilku Polsatów dodali też np. National Geographic HD...

Komentarz

Pracuję...