Wiem, że było nie raz, ale wybaczcie nie chce mi się kopać, podpowiedzcie co tam trzeba mieć z papierów w tym przesmyku BIH żeby do Dubrownika dotrzeć?
Wyjazdy w rejon Chorwacji - PODPOWIEDZI od tych co byli
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Alonzo_Wiem, że było nie raz, ale wybaczcie nie chce mi się kopać, podpowiedzcie co tam trzeba mieć z papierów w tym przesmyku BIH żeby do Dubrownika dotrzeć?O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Komentarz
-
-
W zeszłym roku na przejściu obejrzeli tylko paszporty.
info http://pl.ambasadabih.pl/sekcja-kons...e-pytania-nzp/O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Alonzo_Czyli brak ZK może wyjść tylko w przypadku kolizji/wypadu w BIH? Na granicy nie sprawdzają czy się ma?
Pytali tylko jak jechałem w Metković - do Mostaru.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Płatny - na ulicy to nie wiem, ale nie było gdzie kija wcisnąć. na placu nie pamiętam ile ale nie było drogo. Najważniejsze, że prawie na starówce
Wychodzisz z parkingu w lewo, skręcasz w lewo w najbliższa uliczkę i mijasz pocztę i sklep spożywczy i..... jesteś w innym świeciepozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuA gdzie najlepiej zaparkować w Mostarze aby zwiedzić starówkę i Stary Most :?:
Jak będziesz chciał coś zjeść to polecam knajpę Sadrvan
w linku do zdjęć widać jak wygląda
O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JerzyM73Zamieszczone przez endryuA gdzie najlepiej zaparkować w Mostarze aby zwiedzić starówkę i Stary Most :?:
Jak będziesz chciał coś zjeść to polecam knajpę Sadrvan
w linku do zdjęć widać jak wygląda
https://plus.google.com/u/0/photos/1...CMecsriyoOa7Ow
Witam,
Czy ktoś z Was zahaczył (po drodze) o Sarajevo?
Warto tam zajrzeć, zatrzymać się np. na 1 dzień?
Komentarz
-
-
Buba, W Sarajewie byłem w 2011r. Zależy co Cię interesuje tam zobaczyć. Aleja snajperów robi wrażenie choć dużo się buduje nowoczesnych szklanych domów :!: Kultura muzułmańska bardziej widoczna niż np w Mostarze i nie jak w nim na pokaz :!: W Mostarze czuć komercję (moje zdanie) :!: W banku nie uznają PLN :evil: W knajpach nie można płacić kartami choć to stolica (mówię o 2011r więc może się już zmieniło).
W ubiegłym roku tylko przejazdem przez Sarajewo bez zatrzymywania wiec nie wiem co się zmieniło. Moim zdaniem warto tam się wybrać. Okolice podobno jeszcze nie do końca rozminowane :!: Droga Sarajewo - Metković prowadzi widokowym kanionem ale uwaga na suszarki (naliczyłem chyba z 10 patroli) :!: Sarajewo-MNE przez Trebinje równie ciekawa.
Jeśli interesują Cię ślady wojny to polecam Vukovar ogłoszony po wojnie bałkańskiej chorwackim gradom herojem
Komentarz
-
-
Ja miałem zamiar zahaczyć w drodze powrotnej jak wracałem dwa lata temu z Montenegro, ale czasu nie starczyło.
Są dokładne opisy na innych forach. Starówka jest ładna, poza tym obrzeża miasta to palce budowy, no i dużo budynków mocno ostrzelanych - podobnie jak te w Mostarze.
Jak ktoś będzie wybierał się do Mostaru to polecam także wodospady Krawica i Medziugorie -tylko nie na dole gdzie jest tylko komercja tylko wdrapanie się na sama górę po tych skałkach - widok zbiegającego lub wchodzącego kolesie z wielkim krzyżem na barkach - bezcenne - no i dobra pokuta za wypicie za dużych ilości Karlowaćko w CroO III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Komentarz
-
-
w Sarajewie warto zobaczyć targ na starym mieście.... obszar gdzie "pracują" rzemieślnicy i wykuwają dzbany, kubki, talerze.
można się nieco dowiedzieć ciekawego o tym targu, zaraz obok jest małe muzeum z wystawą interaktywną i księgarnią. dosyć ciekawie umieszczony meczet,
no i kebab w ichniejszym wydaniu
a jakby kto szukał lokum :
albo wzdłuż głównej drogi jest hotel niedrogi, z podziemnym parkingiem
przybliżone dane GPS 43°51'30.2"N 18°25'53.4"E
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xcracerPrzekraczałem 4 razy i jeszcze się nie spotkałem żeby było zamknięte...
Za 2 tygodnie znowu będę przekraczał :-)
Witam,
co do mojego wyjazdu obrałem sobie następująca trasę:
mapa
moje założenia:
1. chce jechać przez Słowację, a nie przez Czechy, dlatego punkt pośredni miasto Żylina;
2. pierwszy punkt: Jeziora Plitwickie, stąd nocleg w miejscowości Grabovac;
3. zamierzam spędzić również jeden dzień w Dubrovniku;
4. miejsce docelowe to Ulcinj - 10 dni;
5 w drodze powrotnej zwiedzanie miejscowości Mostar i Sarajevo - nocleg gdzieś w okolicy;
6. chce ominąć Austrię oraz Słowenię;
Prośba o komentarze i sugestię - mile widziane
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marbabBuba, Ulcinj robi robote Po drodze nie zapomnij o Budvie i Kotorze.
Buba w Montenegro przygotuj się na piękne widoki
O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bubaco do mojego wyjazdu obrałem sobie następująca trasę:
jest tzw. droga 86 która można przeskoczyć Węgry z Północy od Bratysławy na południe przez miejscowość Zalaegerszeg do Nagykanizsa przy odrobinie chęci można przejechać Węgry bez opłat
przykład poniżej
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marbabBuba, Ulcinj robi robote Po drodze nie zapomnij o Budvie i Kotorze.
Gdybyś jechał przez Węgry drogą 86 i miał czas po drodze, to warto zobaczyć pałac w Keszthely.
Przejście graniczne CRO-MNE na D8 potrafi się w sezonie przytkać, w załączniku masz objazd lokalnym przejściem, znanym głównie miejscowym (droga OK, w okolicy samego przejścia fajne widoki). Jakbyś chciał objazdem, to po minięciu lotniska Ćilipi szukaj drogowskazu na camping Molunat. Pamiętaj o zielonej karcie - w MNE tego pilnują.Załączone pliki
Komentarz
-
-
BUBA jadąc przez Węgry dokładnie tak to powinno wyglądać:
https://www.google.pl/maps/dir/myszk%C3%B3w/Jadranovo,+Chorwacja/@46.65415,16.934052,10z/data=!4m24!4m23!1m15!1m1!1s0x4717255168759d45:0xee a5363d7fadd8bf!2m2!1d19.3144637!2d50.5706845!3m4!1 m2!1d18.729446!2d49.225623!3s0x47145ea1b48a0a01:0x 6f36abb2307445f0!3m4!1m2!1d16.968852!2d47.254175!3 s0x47694db18dc314e9:0x316076e4d38fc82!1m5!1m1!1s0x 4763631db558a619:0xdce19634313689!2m2!1d14.6158621 !2d45.228155!3e0?hl=pl
Punkt docelowy do akurat Jadranovo(tam byłem w zeszłym roku) ale od granicy w Węgrami możesz już dowolnie zmienić
PS. Skopiuj sobie cały link do przeglądarki, nie wiem dlaczego tak dziwnie się otwiera. Możesz ewentualnie odezwać się na priv, tą drogą jeździłem już wiele razy i za 2 tygodnie jadę tą samą.
Komentarz
-
Komentarz