eaglemirek, udanych wakacji,mi sie wlasnie skonczyly
Ten deszcze od Austrii po Polske strasznie mnie wk^%^$.W chorwacji pieknie,slonecznie,a pozniej..szkoda gadac
pytanie może tendencyjne ale przekartowałem ostatnie kilka stron temetu i cisza....
Jak najbardziej optymalniej przygotowac sie finansowao w tym roku do wyjazdy?
Chciałem kupić Euro do rozliczenia kwatery i wydatków dorbnych, a za paliwo, w knajpach, w sklepach płacić kredytówką/płatniczą oczywiście MC...
Ale...
Widzę, że w dalszym ciągu ceny w chorwacji podawane są w kunach, bankowe kursy walut są standardowo mało artakcyjne... może więc kupić w kantorze internetowym euro i zabrać je ze sobą..? Może ceny tych samych produktów w euro są mnie atrakcyjne niż w kunach....
Prośba o wskazówki - oczywiście najbardziej optymalne...
pytanie może tendencyjne ale przekartowałem ostatnie kilka stron temetu i cisza....
Jak najbardziej optymalniej przygotowac sie finansowao w tym roku do wyjazdy?
Chciałem kupić Euro do rozliczenia kwatery i wydatków dorbnych, a za paliwo, w knajpach, w sklepach płacić kredytówką/płatniczą oczywiście MC...
Ale...
Widzę, że w dalszym ciągu ceny w chorwacji podawane są w kunach, bankowe kursy walut są standardowo mało artakcyjne... może więc kupić w kantorze internetowym euro i zabrać je ze sobą..? Może ceny tych samych produktów w euro są mnie atrakcyjne niż w kunach....
Prośba o wskazówki - oczywiście najbardziej optymalne...
Prim, w tym roku jadę trzeci raz i postępuję podobnie do Ciebie, tzn. na miejscu, gdzie się tylko da, płacę kartą MC dawnego SYNC'a (dzisiejszy T-Mobile Usługi Bankowe). Zaraz po przyjeździe szukam bankomatu i wyciągam gotówkę na drobne wydatki (około 1000Kn) też tą samą kartą - zero prowizji za bankomaty w kraju i zagranicą. Kasę na kwaterę (Euro) mam zakupioną wcześniej w kraju - polecam internetowy kantor Alior Banku - kupujesz walutę, kiedy chcesz, 24h na dobę, nic to nie kosztuje, marże mają nikłe, a dodatkowo zakupioną walutę możesz również bezpłatnie pobrać w każdym oddziale stacjonarnym Alior Bank.
P.S.
Uprzedzając przycinki , nie jestem w żaden sposób biznesowo związany z tą firmą
- konto alior banku nie równa sie konto w internetowy kantorze alior banku do którego można dostać kartę walutową ....
Wiec pytanie - czy korzytasz i wypłacasz pieniądzie ze zwykłego alior konta, czy masz założoną kartę do konta w internetowym kantorze alior banku... uff... jakoś mam nadzieje, sie zrozumiemy...
- konto alior banku nie równa sie konto w internetowy kantorze alior banku do którego można dostać kartę walutową ....
Wiec pytanie - czy korzytasz i wypłacasz pieniądzie ze zwykłego alior konta, czy masz założoną kartę do konta w internetowym kantorze alior banku... uff... jakoś mam nadzieje, sie zrozumiemy...
Zgadza się To są dwa różne produkty, choć powiązane kapitałowo.
Z internetowego kantoru Alior Banku korzystam do zakupu waluty, którą później mogę pobrać w stacjonarnym oddziale Alior Banku.
Natomiast T-Mobile Usługi Bankowe (dawny SYNC) prowadzony przez Alior Bank, to zupełnie coś innego. Tu mam normalny rachunek i kartę do rachunku i z tej karty korzystam zagranicą
Dodatkowo mam też rachunek walutowy w EUR z kartą, którą wykorzystuję do płacenia np. w Austrii za winiety i paliwo bez żadnego przewalutowania , a rachunek ten zasilam z kantoru Alior Banku.
Konto w internetowym kantorze Alior Banku można powiązać z dowolnym kontem walutowym dowolnego Banku... - to zrozumiałe. Tylko jaki jest wobec tego sens płacić kartą kredytową dowolnego banku skoro kursy kursy PLN - EUR są mniej korzystne niż te w kantorze AB.
Chyba że nie dysponuje się akurat taką gotówką, za którą można kupic EUR w Kantorze AB.... - to wtedy rozumiem - bo nie ma chyba innego rocjonalnego powodu pałcenia kredytówką - nie chce Ci zagladac w portwel - szukam sensu...
Zastanawiam się jeszcze nad jednym - EUR/KUNY - każdy produkt w sklepie ma dwie ceny... i zastanawiam sie, czy za ten sam produkt lepiej zapłacić EUR czy KUNAMI...
Prim, to nie są karty kredytowe, tylko debetowe.
Szczerze mówiąc, zakupy na miejscu zawsze robiłem w sklepach typu Konzum, Plodine, Lidl i nigdzie nie spotkałem się z podwójnymi cenami. Zawsze płaciłem w walucie miejscowej, czyli Kn. Płaciłem kartą, bo tak jest zawsze wygodnie niezależnie, czy to Polska, czy zagranica. Nigdy nie kupowałem przed wyjazdem Kn w Polsce; po pierwsze że nie każdy kantor dysponuje tą walutą (wyjazd 120km do Stolicy po zakup Kn mija się z celem), po drugie Kn kurs to zazwyczaj ponad 60gr. Na miejscu płacąc kartą, czy wyciągając Kn z bankomatu, wliczając w to marże związane z przewalutowaniem, nigdy nie wyszło mi więcej za 1 Kn, niż 59gr. Z innych zalet, to płacenie kartą za autostrady w HR, nie trzeba stać w korkach do płatności gotówkowej, tylko bez zbędnych opóźnień wybierasz bramki do płatności kartowych.
Pzdr
eaglemirek, ja też zazdszczam. Mam podobny kufel w domu - pamiątka z Petrovac z 2012 roku - dostałem nówkę sztukę od przedstawiciela browarów.
Piękny widok, ja byłem zakwaterowany w
Polecam - super warunki - co dzień sprzątane, wymiana ręczników itp, w pierwszej lini brzegowej i do plaży Lucice kilka minut . Minus to brak widoku na morze, ale za to cały ogródek był nasz -wystarczyło przejść przez barierkę balkonu.
Polecam koktaile owocowe w budce przy wejściu na plażę Lucice, no i prawdziwe hamburgery na tej plaży
O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Skoro mówicie o płatnościach kartą w Chorwacji to ja mam taki problem, że właśnie nie mogę zapłacić kartą debetową Maestro z autostradę w Chorwacji.
W tamtym roku była taka sama sytuacja, przed Zagrzebiem na bramkach jadę na bramkę gdzie się płaci samemu tyko kartą i automat przyjmuję Maestro, ale jak zjeżdżam z autostrady i nie ma już stanowiska z automatem, tylko jest człowiek w okienku (płaciłem tak na trzech różnych zjazdach) to niestety nie można zapłacić kartą Maestro. Próbowałem też drugą kartą z innego banku i sytuacja jest taka sama. Myślałem że qu.rwicy tam dostanę :twisted: i nie miej tu człowieku gotówki!
Skoro mówicie o płatnościach kartą w Chorwacji to ja mam taki problem, że właśnie nie mogę zapłacić kartą debetową Maestro z autostradę w Chorwacji.
leonn, a to ni ejest tak, ze chcą koniecznie od ciebie kasę licząc na to że nie masz kun i przelicznik będzie mało korzystny dla Ciebie?
Ja też mam Meastro i nigdy ni emiąłem problemu... sorry raz sie zdarzyło, ale poiwiedziałem ze nie mam żadnej kasy i niech próbuje, bo jak nie to ja zostaję az się uda... i się udalo
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
Ja też mam Meastro i nigdy ni emiąłem problemu... sorry raz sie zdarzyło, ale poiwiedziałem ze nie mam żadnej kasy i niech próbuje, bo jak nie to ja zostaję az się uda... i się udalo
aro_40, oczywiście, że sobie pomyślałem że chcą mnie wydymać na kasie po raz kolejny i w Karlovac zablokowałem bramkę na 20min, ale żona mnie przekonała żeby jednak zapłacić gotówką i jechać dalej :wink: A koleś próbował kilka razy i wezwał nawet kierownika z biura, ale nic to nie zmieniło sytuacji. Ja teraz sobie zostawiam kase na powrotą drogę na opłatę za autostradę bo niechce mi się z nimi użerać.
Przeżyłeś dokładnie to samo co ja na bramce. Też mam Maestro. Pojechałem do automatu wypluł 5 razy, potem koleś z telefonu zwrócił bilet i heja do okienka i z kartą to samo. Ostatecznie wygrzebałem 2€ i zapłaciłem. Nazot dałem resztę z rachunku w barze i nie walczyłem z kartą. Czemu tak z tą Maestro to nie wiem, już się bałem o płatność w hotelu ale poszło bez szemrania. aro_40, wersja z naciąganiem jakoś mało prawdopodobna. Automat raczej ma to w nosie
W tamtym roku była taka sama sytuacja, przed Zagrzebiem na bramkach jadę na bramkę gdzie się płaci samemu tyko kartą i automat przyjmuję Maestro, ale jak zjeżdżam z autostrady i nie ma już stanowiska z automatem, tylko jest człowiek w okienku (płaciłem tak na trzech różnych zjazdach) to niestety nie można zapłacić kartą Maestro. Próbowałem też drugą kartą z innego banku i sytuacja jest taka sama. Myślałem że qu.rwicy tam dostanę :twisted: i nie miej tu człowieku gotówki!
to ja w 2012 płaciłem bez problemu pod Zagrzebiem VISĄ - na automacie, a w 2013 VISA pokazała mi pod Zagrzebiem :fuck1
Komentarz