Wyjazdy w rejon Chorwacji - PODPOWIEDZI od tych co byli

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Prim
    L&K
    • 2013
    • 1040
    • Audi

eaglemirek, dzięki za wstepne Bardzo Ważne info

miłego wypoczynku!!
    Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Rok z Bagien
      L&K
      • 2010
      • 1172

eaglemirek,
      Miłego wypoczynku Mirku, pozdrawiam.

Komentarz

• ruwado
        RS
        • 2009
        • 14888
        • Octavia IV (NX3)

eaglemirek, udanego wyjazdu
        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• lu5asz
          RS
          • 2011
          • 2006
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

eaglemirek, udanych wakacji,mi sie wlasnie skonczyly
          Ten deszcze od Austrii po Polske strasznie mnie wk^%^$.W chorwacji pieknie,slonecznie,a pozniej..szkoda gadac
          Kondziu

OCP

Komentarz

• marwoc
            Classic
            • 2012
            • 20

Zamieszczone przez endryu
            Zamieszczone przez marwoc
            A w ogóle - to da się wymienić w Chorwacji złotówki na kuny?
            Tak. W bankach, kantorach. Wiadomo trzeba obserwować kursy Chyba, że nie jest to ważne dla wymieniającego
            Że niby - kto bogatemu zabroni? :-D

Komentarz

• Prim
              L&K
              • 2013
              • 1040
              • Audi

Panowie,

pytanie może tendencyjne ale przekartowałem ostatnie kilka stron temetu i cisza....

Jak najbardziej optymalniej przygotowac sie finansowao w tym roku do wyjazdy?
              Chciałem kupić Euro do rozliczenia kwatery i wydatków dorbnych, a za paliwo, w knajpach, w sklepach płacić kredytówką/płatniczą oczywiście MC...

Ale...

Widzę, że w dalszym ciągu ceny w chorwacji podawane są w kunach, bankowe kursy walut są standardowo mało artakcyjne... może więc kupić w kantorze internetowym euro i zabrać je ze sobą..? Może ceny tych samych produktów w euro są mnie atrakcyjne niż w kunach....

Prośba o wskazówki - oczywiście najbardziej optymalne...
              Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Fredy.PW
                Rider
                • 2013
                • 376
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Prim
                Panowie,

pytanie może tendencyjne ale przekartowałem ostatnie kilka stron temetu i cisza....

Jak najbardziej optymalniej przygotowac sie finansowao w tym roku do wyjazdy?
                Chciałem kupić Euro do rozliczenia kwatery i wydatków dorbnych, a za paliwo, w knajpach, w sklepach płacić kredytówką/płatniczą oczywiście MC...

Ale...

Widzę, że w dalszym ciągu ceny w chorwacji podawane są w kunach, bankowe kursy walut są standardowo mało artakcyjne... może więc kupić w kantorze internetowym euro i zabrać je ze sobą..? Może ceny tych samych produktów w euro są mnie atrakcyjne niż w kunach....

Prośba o wskazówki - oczywiście najbardziej optymalne...
                Prim, w tym roku jadę trzeci raz i postępuję podobnie do Ciebie, tzn. na miejscu, gdzie się tylko da, płacę kartą MC dawnego SYNC'a (dzisiejszy T-Mobile Usługi Bankowe). Zaraz po przyjeździe szukam bankomatu i wyciągam gotówkę na drobne wydatki (około 1000Kn) też tą samą kartą - zero prowizji za bankomaty w kraju i zagranicą. Kasę na kwaterę (Euro) mam zakupioną wcześniej w kraju - polecam internetowy kantor Alior Banku - kupujesz walutę, kiedy chcesz, 24h na dobę, nic to nie kosztuje, marże mają nikłe, a dodatkowo zakupioną walutę możesz również bezpłatnie pobrać w każdym oddziale stacjonarnym Alior Bank.

P.S.
                Uprzedzając przycinki , nie jestem w żaden sposób biznesowo związany z tą firmą

Pzdr
                Pzdr, Fredy
                Silnik w mojej O3 smaruje olej

Komentarz

• Prim
                  L&K
                  • 2013
                  • 1040
                  • Audi

Fredy.PW, w porządku - tylko

- konto alior banku nie równa sie konto w internetowy kantorze alior banku do którego można dostać kartę walutową ....

Wiec pytanie - czy korzytasz i wypłacasz pieniądzie ze zwykłego alior konta, czy masz założoną kartę do konta w internetowym kantorze alior banku... uff... jakoś mam nadzieje, sie zrozumiemy...
                  Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Fredy.PW
                    Rider
                    • 2013
                    • 376
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Prim
                    Fredy.PW, w porządku - tylko

- konto alior banku nie równa sie konto w internetowy kantorze alior banku do którego można dostać kartę walutową ....

Wiec pytanie - czy korzytasz i wypłacasz pieniądzie ze zwykłego alior konta, czy masz założoną kartę do konta w internetowym kantorze alior banku... uff... jakoś mam nadzieje, sie zrozumiemy...
                    Zgadza się To są dwa różne produkty, choć powiązane kapitałowo.
                    Z internetowego kantoru Alior Banku korzystam do zakupu waluty, którą później mogę pobrać w stacjonarnym oddziale Alior Banku.
                    Natomiast T-Mobile Usługi Bankowe (dawny SYNC) prowadzony przez Alior Bank, to zupełnie coś innego. Tu mam normalny rachunek i kartę do rachunku i z tej karty korzystam zagranicą
                    Dodatkowo mam też rachunek walutowy w EUR z kartą, którą wykorzystuję do płacenia np. w Austrii za winiety i paliwo bez żadnego przewalutowania , a rachunek ten zasilam z kantoru Alior Banku.

Pzdr
                    Pzdr, Fredy

Komentarz

• Prim
                      L&K
                      • 2013
                      • 1040
                      • Audi

Rozumiem.

Konto w internetowym kantorze Alior Banku można powiązać z dowolnym kontem walutowym dowolnego Banku... - to zrozumiałe. Tylko jaki jest wobec tego sens płacić kartą kredytową dowolnego banku skoro kursy kursy PLN - EUR są mniej korzystne niż te w kantorze AB.
                      Chyba że nie dysponuje się akurat taką gotówką, za którą można kupic EUR w Kantorze AB.... - to wtedy rozumiem - bo nie ma chyba innego rocjonalnego powodu pałcenia kredytówką - nie chce Ci zagladac w portwel - szukam sensu...

Zastanawiam się jeszcze nad jednym - EUR/KUNY - każdy produkt w sklepie ma dwie ceny... i zastanawiam sie, czy za ten sam produkt lepiej zapłacić EUR czy KUNAMI...
                      Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Fredy.PW
                        Rider
                        • 2013
                        • 376
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Prim, to nie są karty kredytowe, tylko debetowe.
                        Szczerze mówiąc, zakupy na miejscu zawsze robiłem w sklepach typu Konzum, Plodine, Lidl i nigdzie nie spotkałem się z podwójnymi cenami. Zawsze płaciłem w walucie miejscowej, czyli Kn. Płaciłem kartą, bo tak jest zawsze wygodnie niezależnie, czy to Polska, czy zagranica. Nigdy nie kupowałem przed wyjazdem Kn w Polsce; po pierwsze że nie każdy kantor dysponuje tą walutą (wyjazd 120km do Stolicy po zakup Kn mija się z celem), po drugie Kn kurs to zazwyczaj ponad 60gr. Na miejscu płacąc kartą, czy wyciągając Kn z bankomatu, wliczając w to marże związane z przewalutowaniem, nigdy nie wyszło mi więcej za 1 Kn, niż 59gr. Z innych zalet, to płacenie kartą za autostrady w HR, nie trzeba stać w korkach do płatności gotówkowej, tylko bez zbędnych opóźnień wybierasz bramki do płatności kartowych.
                        Pzdr
                        Pzdr, Fredy

Komentarz

• eaglemirek
                          RS
                          • 2010
                          • 14114
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Pozdrowienia z Petrowac :!: Pogoda żyleta :szeroki_usmiech 30 st

Wasze zdrowie :!: OCP-ki :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech

Widok z apartamentu :P

Z żonką

:P :diabelski_usmiech

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• bohen
                            L&K
                            • 2009
                            • 1260
                            • Audi
                            • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

eaglemirek, zazdraszczamy.
                            Życzę udanego wyjazdu i takiej pogody przez cały pobyt.

Komentarz

• JerzyM73
                              Rider
                              • 2010
                              • 602

eaglemirek, ja też zazdszczam. Mam podobny kufel w domu - pamiątka z Petrovac z 2012 roku - dostałem nówkę sztukę od przedstawiciela browarów.
                              Piękny widok, ja byłem zakwaterowany w

Polecam - super warunki - co dzień sprzątane, wymiana ręczników itp, w pierwszej lini brzegowej i do plaży Lucice kilka minut . Minus to brak widoku na morze, ale za to cały ogródek był nasz -wystarczyło przejść przez barierkę balkonu.

Polecam koktaile owocowe w budce przy wejściu na plażę Lucice, no i prawdziwe hamburgery na tej plaży
                              O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                              Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• Prim
                                L&K
                                • 2013
                                • 1040
                                • Audi

Czy Ktoś z Was był w tym domu? Dogadałem się już z gościem - trzeba teraz przelać zaliczkę... i zastanawiam się czy nie stracę pieniędzy...
                                Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• leonn
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2728
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Skoro mówicie o płatnościach kartą w Chorwacji to ja mam taki problem, że właśnie nie mogę zapłacić kartą debetową Maestro z autostradę w Chorwacji.
                                  W tamtym roku była taka sama sytuacja, przed Zagrzebiem na bramkach jadę na bramkę gdzie się płaci samemu tyko kartą i automat przyjmuję Maestro, ale jak zjeżdżam z autostrady i nie ma już stanowiska z automatem, tylko jest człowiek w okienku (płaciłem tak na trzech różnych zjazdach) to niestety nie można zapłacić kartą Maestro. Próbowałem też drugą kartą z innego banku i sytuacja jest taka sama. Myślałem że qu.rwicy tam dostanę :twisted: i nie miej tu człowieku gotówki!

Poza tym to jest bajka.

Pozdrawiam
                                  Załączone pliki

Komentarz

• aro_40
                                    RS
                                    • 2007
                                    • 1529
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez leonn
                                    Skoro mówicie o płatnościach kartą w Chorwacji to ja mam taki problem, że właśnie nie mogę zapłacić kartą debetową Maestro z autostradę w Chorwacji.
                                    leonn, a to ni ejest tak, ze chcą koniecznie od ciebie kasę licząc na to że nie masz kun i przelicznik będzie mało korzystny dla Ciebie?
                                    Ja też mam Meastro i nigdy ni emiąłem problemu... sorry raz sie zdarzyło, ale poiwiedziałem ze nie mam żadnej kasy i niech próbuje, bo jak nie to ja zostaję az się uda... i się udalo
                                    If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• leonn
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2728
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez aro_40
                                      Zamieszczone przez leonn
                                      leonn, a to ni ejest tak, ze chcą koniecznie od ciebie kasę licząc na to że nie masz kun i przelicznik będzie mało korzystny dla Ciebie?
                                      Ja też mam Meastro i nigdy ni emiąłem problemu... sorry raz sie zdarzyło, ale poiwiedziałem ze nie mam żadnej kasy i niech próbuje, bo jak nie to ja zostaję az się uda... i się udalo
                                      aro_40, oczywiście, że sobie pomyślałem że chcą mnie wydymać na kasie po raz kolejny i w Karlovac zablokowałem bramkę na 20min, ale żona mnie przekonała żeby jednak zapłacić gotówką i jechać dalej :wink: A koleś próbował kilka razy i wezwał nawet kierownika z biura, ale nic to nie zmieniło sytuacji. Ja teraz sobie zostawiam kase na powrotą drogę na opłatę za autostradę bo niechce mi się z nimi użerać.

Komentarz

• crom.de
                                        RS
                                        • 2012
                                        • 1545
                                        • Superb II (3T4)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez leonn
                                        Przeżyłeś dokładnie to samo co ja na bramce. Też mam Maestro. Pojechałem do automatu wypluł 5 razy, potem koleś z telefonu zwrócił bilet i heja do okienka i z kartą to samo. Ostatecznie wygrzebałem 2€ i zapłaciłem. Nazot dałem resztę z rachunku w barze i nie walczyłem z kartą. Czemu tak z tą Maestro to nie wiem, już się bałem o płatność w hotelu ale poszło bez szemrania. aro_40, wersja z naciąganiem jakoś mało prawdopodobna. Automat raczej ma to w nosie
                                        - Superb
                                        - Panda 1.2

Komentarz

• leonn
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2728
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez crom.de
                                          Pojechałem do automatu wypluł 5 razy
                                          No właśnie, że moją Maestro automat przyjmuję bez problemu.

już się bałem o płatność w hotelu ale poszło bez szemrania.
                                          Pozostałe płatności Maesrto, paliwo, sklepy itp. nie mam problemu. Tylko autostrada gdzie jest człowiek w okienku nie mogę zapłacić :evil:

wersja z naciąganiem jakoś mało prawdopodobna.
                                          A dla mnie w Cro jest to prawdopodobne :wink:

Komentarz

• ruwado
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 14888
                                            • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez leonn
                                            W tamtym roku była taka sama sytuacja, przed Zagrzebiem na bramkach jadę na bramkę gdzie się płaci samemu tyko kartą i automat przyjmuję Maestro, ale jak zjeżdżam z autostrady i nie ma już stanowiska z automatem, tylko jest człowiek w okienku (płaciłem tak na trzech różnych zjazdach) to niestety nie można zapłacić kartą Maestro. Próbowałem też drugą kartą z innego banku i sytuacja jest taka sama. Myślałem że qu.rwicy tam dostanę :twisted: i nie miej tu człowieku gotówki!
                                            to ja w 2012 płaciłem bez problemu pod Zagrzebiem VISĄ - na automacie, a w 2013 VISA pokazała mi pod Zagrzebiem :fuck1
                                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• blackrs
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 4826
                                              • Superb II combi (3T5)
                                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

no a u mnie zmiana zamiast września ruszam 11 sierpnia na 16 nocy chyba primosten a może coś innego w tych okolicach
                                              BYŁA o1 rs
                                              BYŁA o2 1.6
                                              JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• ruwado
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 14888
                                                • Octavia IV (NX3)

eaglemirek, przyznaj się - tylko cegiełki na drugim planie macałeś :diabelski_usmiech
                                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• crom.de
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 1545
                                                  • Superb II (3T4)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez leonn
                                                  No właśnie, że moją Maestro automat przyjmuję bez problemu.
                                                  Krucy źle przeczytałem. To mojej najpierw automat nie chciał, a potem babsko w okienku.

Zamieszczone przez leonn
                                                  Tylko autostrada gdzie jest człowiek w okienku nie mogę zapłacić :evil:
                                                  Zamieszczone przez leonn
                                                  A dla mnie w Cro jest to prawdopodobne :wink:
                                                  No wtedy jest to wysoce prawdopodobne. Choć kurs nie jest jakoś specjalnie złodziejski - do zapłaty było 15 kuna wyszło jej 1,99€ a wg kursu 1,97.
                                                  - Superb
                                                  - Panda 1.2

Komentarz

• Enriquez
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 7685
                                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Prim
                                                    http://www.begic-omis-nemira.de/index.htm

Czy Ktoś z Was był w tym domu? Dogadałem się już z gościem - trzeba teraz przelać zaliczkę... i zastanawiam się czy nie stracę pieniędzy...
                                                    ta "plaża" przy tym domu to taka porażka trochę - poszukaj dalej, za mostem
                                                    Pozdrawiam
                                                    Marcin

Komentarz

Pracuję...