Dzisiaj winiety odebrane z poczty - wszystko się zgadza. Polecam tolltickets, 2,4 euro za przesyłkę to żaden pieniądz.
Wyjazdy w rejon Chorwacji - PODPOWIEDZI od tych co byli
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez WIELKIBONGOcrom.de, widzisz mam przykre doświadczenia z kasztanami bo byli tacy dumni ze swojego jezyka że tylko po niemiecku albo migowy
Tak btw Austrii: dziś AutoMapa przy wjeździe wyświetliła, że w Austrii zabronione jest ostrzeganie o radarach i funkcja ta zostanie wyłączona :roll: Niczym u Kononowicza nie ma niczego :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deTak btw Austrii: dziś AutoMapa przy wjeździe wyświetliła, że w Austrii zabronione jest ostrzeganie o radarach i funkcja ta zostanie wyłączona :roll:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marxjak to jest z winietami z tolltickets, tam jest ważna data odbioru przy słoweńskich, wyślą od razu, czy będą czekać aby doszły wtedy kiedy zaznaczyłem?
Druga sprawa - gdzie można niedrogo dokupić sam assistance na 14 dni na trasę do Chorwacji?
Najtaniej to zazwyczaj tam gdzie masz OC/AC.
Komentarz
-
-
Właśnie trafiłem na info - rozryty objazd Mureck Lenart Ptuj na odcinku od Lenarta do Ptuja. Podobno w nocy masakra. I utrudnienia na dojeździe do Macelja od Ptuja przez budowę autocesty.
Tu relacje ludków
pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoWłaśnie trafiłem na info - rozryty objazd Mureck Lenart Ptuj na odcinku od Lenarta do Ptuja. Podobno w nocy masakra. I utrudnienia na dojeździe do Macelja od Ptuja przez budowę autocesty.
Tu relacje ludków
http://www.cro.pl/video-objazd-autos...29291-705.htmlJeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Po przewertowaniu dostepnych info, w zwiazku z planowanym na przelomie lipca i sierpnia 10dniowego tripu, prosze o refresh danych jakie zebralem o biezace informacje (wiele wyczynanej tresci byla sprzed wielu lat). Jakoby bylo latwiej sie do tego odniesc podzielilem info na kategorie, a sam wybor padl na Baska Woda. Prosba o poprawienie mnie, jesli bredze bez pardonu...
TRASA - Warszawa/Lublin - Katowice - Ostrava - Brno - Wieden - przed Graz ominiecie Slowenii ( czy potrzebna winieta na Wegry, czy da sie M70 objechac jakims mozliwym objazdem?) - Zagrzeb - Baska Woda
OPLATY - winiety Austria + Czechy oczywiscie przez tolltickets.com - widze ok. 150 zl z wysylka. Ile doliczyc za bramki na autostradzie w Cro ta droga?
WYMIANA WALUTY I PRZELICZNIK CEN
? Kuna chorwacka - sprawdź aktualny kurs NBP na Bankier.pl. Średnie kursy kupna i sprzedaży HRK, wykresy, notowania i kantor online. Zobacz!
Przelicznik 1zl = 0,58 kuny, dla lepszych rachunkow na miejscu ok. 0,6, bo wyliczenie sa proste
300kun = (300/2+10%)=150+30 ziko
Piszą, że korzystniej jest placic karta, niz wymieniac tu, czy tam PLN -> Euro i Euro -> Kuny - wydaje sie, ze nieopłacalny jest przelicznik przy podwojnym przewalutowaniu, wiec gdzie mozna to trzeba placic karta, sprawdzajac wczesniej ograniczenia karty, prowizje etc., ew. wypłacać kuny w bankomacie w CRO, a i piszecie, ze latwiej na autostradach dzieki zjazdom na bramki automatyczne
APARTAMENT
Czy jestescie w stanie cos polecic dla 4, 6 lub 8 osób, moze byc na priv, najfajniej z wyzywieniem u starego bimbrownika, heh , ew. gdzie wg Was wyjdzie korzystniej cena:jakosc zamowic sobie lokum booking.com, po opcjach z forum http://www.cro.pl/noclegi-w-chorwacj...e-t17804.html?
INTERNET - rzecz obligatoryjna - do navi/trafficow, cro.pl - mennica wiedzy, tripadvisor, cos w stylu zomato, Whatsapp etc.
Zatem na trase
Poznaj oferty na kartę w Orange: Lato na kartę, Bez limitu do wszystkich, Bezpieczny starter dla Twojego dziecka lub przenieś numer do Orange na kartę.
Na miejscu cos w stylu
Get online immeditately with eSIM and unlimited gigabytes. Pay 1, get 2 and surf & chill on the number one network in Croatia.
Cos lepszego sie pojawilo w ostatnim czasie?
ZWIEDZANIE
2x dzień - przejazd + zakwaterowanie w obie strony, mozliwy krotki nocleg po drodze
3x dzień - 3 dni na lokalnych plażach Baska, Brela, Makarska, plazing/smazing, snorkeling etc + szwedacz po miescie
1x dzień - Masyw Biokowo i St. jure
1x dzień - Jeziora w Imotski + Wodospady Kravica
1x dzień - Dubrovnik, zwiedzanie miasta, muzeum morskie i akwarium etc.
1 x dzień - wypad na plaze Bol na wyspie Brac + Błękitna Grota + konfrontacja z kompletna dzicza
Kilka pytan:
- czy po drodze na Cro polecicie jakis nocleg gdzies w polowie drogi?
- czy w kazdej ze wskazanych wyzej lokalizacji lub po drodze polecicie jakies szczegolne knajpy do skosztowania lokalnej kuchni w rozsadnej cenie?
- czy istnieje jakas apka na Androida lub WWW typu zomato, gdzie mozna posprawdzac knajpy w danym zasiegu wg rodzaju kuchni, opinii, cen etc.?
- gdzie w okolicy Baski zaopatrujecie sie w ryby i owoce morza, owoce, lokalne rarytasy - zarowno marketowe, jak wyroby wlasne tj. oliwe, miod, przetwory, krafty/winka/rakije etc.
- czy w okolicach Baski polecicie ciekawa imprezke, gdzie ludzie sie bawia?
- co polecicie do obciazenia ciala, by moc swobodnie nurkowac na kilka metrow z rurka i pletwami w jednak zasolonej wodzie?
Komentarz
-
-
Jak jedziesz z Wawy na Lublin to w zyciu juz bym nie pojechal przez Austrie, tylko walil na Slowacje/Wegry/Chorwacje
Winieta Slowacja i Wegry do zakupienia online z domu, bez czekania, szukania etc.
Kalkulator kosztow trasy jest na stronie: http://htourist.net/info.php
Sa tez inne, ale ta w miare ladnie graficznie to pokazuje.
Komentarz
-
-
Panowie, bede jechal po raz pierwszy. Nie chcialem liczyc na gotowe, ale nie wszystkiego da sie wyczytac od razu.
Dwa auta rusza z WA i LU spotykajac sie po drodze lub bezposrednio z LU i czytalem o wiekszych korkach w okolicach Budapesztu, stad wybor mniej kolizyjna trasa, choc widze, ze winiety przez Slowacje nie powalaja... Planowana jest podroz z 1,5. rocznym dzieciakiem i choc chcemy wyjechac tak dzien przed w-endem, to nie potrzebujemy dodatkowych przygod.
Dzieki tez za objazd slowenski. Caly czas nie moze dojsc do mnie, ze winiety dotycza tylko niektorych drog...
Opowiedzcie sie prosze nieco o tym, o co pytalem. Odrobie w praniu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Crk64Panowie, bede jechal po raz pierwszy. Nie chcialem liczyc na gotowe, ale nie wszystkiego da sie wyczytac od razu.
Dwa auta rusza z WA i LU spotykajac sie po drodze lub bezposrednio z LU i czytalem o wiekszych korkach w okolicach Budapesztu, stad wybor mniej kolizyjna trasa, choc widze, ze winiety przez Slowacje nie powalaja... Planowana jest podroz z 1,5. rocznym dzieciakiem i choc chcemy wyjechac tak dzien przed w-endem, to nie potrzebujemy dodatkowych przygod.
Dzieki tez za objazd slowenski. Caly czas nie moze dojsc do mnie, ze winiety dotycza tylko niektorych drog...
Opowiedzcie sie prosze nieco o tym, o co pytalem. Odrobie w praniuCro.pl - Chorwacja online: niezależny serwis turystyczny o Chorwacji, największa polska społeczność miłośników Chorwacji. Ogólnie o kraju, informacje turystyczne, porady dla wyjeżdżających, język, kuchnia, forum ...
ta, znajdziesz wszystko...
ale jak inni pisali, nie rozumiem czemu lecicie na Czechy, skoro ci z LU mają bliżej przez Budapeszt. Wycyrkujcie tak, aby Budapeszt mijac na przykład nocą...If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Podpowiedzcie proszę - gasnica fabrycznie była ważna do września 2015. Zapomniałem o niej i oddałem do sprawdzenia w maju 2016. Mam naklejkę z datami i pieczątką. Wiem że w PL nikt nie zrobi problemu ale czy w CZ, A lub HR ktoś może nie uznać takiego sprawdzania i lepiej kupić nową?Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bob_bestPodpowiedzcie proszę - gasnica fabrycznie była ważna do września 2015. Zapomniałem o niej i oddałem do sprawdzenia w maju 2016. Mam naklejkę z datami i pieczątką. Wiem że w PL nikt nie zrobi problemu ale czy w CZ, A lub HR ktoś może nie uznać takiego sprawdzania i lepiej kupić nową?
Jak nie złamiesz drastycznie przepisów, a potem nie naplujesz mu na jego mundurek, to nie będzie się czepiał...If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez aro_40Zamieszczone przez Crk64Opowiedzcie sie prosze nieco o tym, o co pytalem. Odrobie w praniuCro.pl - Chorwacja online: niezależny serwis turystyczny o Chorwacji, największa polska społeczność miłośników Chorwacji. Ogólnie o kraju, informacje turystyczne, porady dla wyjeżdżających, język, kuchnia, forum ...
ta, znajdziesz wszystko...
ale jak inni pisali, nie rozumiem czemu lecicie na Czechy, skoro ci z LU mają bliżej przez Budapeszt. Wycyrkujcie tak, aby Budapeszt mijac na przykład nocą...
Szkoda, ze nikt nie chce poswiecic 5 minut, by odpowiedziec na pytania, bo chodzi w nich o to, co jest tu i teraz, a nie co bylo w 2007 roku. Nie bede nalegal, a poswiecilem juz wystrczajaco duzo czasu na to, aby nie pytac o podstawy. Dzieki.
Komentarz
-
Komentarz