W małym zakładzie dobrze mieć urlop na końcu stawki, na przykład u mnie:
lipiec ktoś ma urlop, pracują 3 osoby za 4
wraca ten z lipca jedzie ktoś na sierpień
pracują 3 za 4, ten z lipca zapomina o urlopie
wraca ten z sierpnia, ktoś jedzie na wrzesień
pracują 3 za 4, ten z sierpnia zapomina o urlopie, ten z lipca ma już dość
wraca wrześniowy, wszystko wraca do normy i tylko lipcowy i sierpniowy mają lipę bo robili ponad normę.
w pierwszej linii, na wprost plaży, app z klimą, 2 dorosłe + dziecko 10 lat - 50 EUR/dzień, co uważam, że i tak drogo, ale jak dojechaliśmy na miejsce to było już późno i nie bardzo chciało się nam szukac i jeszcze wiele kwater było zajętych...
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
Jak patrzę na podawane przez Was ceny to dochodzę do wniosku, że Viganj (gdzie byłem) musi być chyba sporo droższe z uwagi na spot windsurfingowy.. No ale cóż, właśnie ze względu na ten spot do Viganj pojechałem.
Jak patrzę na podawane przez Was ceny to dochodzę do wniosku, że Viganj (gdzie byłem) musi być chyba sporo droższe ...
A kiedy byłeś? Bo ja jestem teraz, od zeszłego wtorku (25.08) więc jeszcze załapałem tydzień high sezonu
a wie ktoś jak jest z jazdą na światłach do jazdy dziennej LED na Słowacji, Węgrzech i Chorwacji? z tego co czytam cały rok na światłach trzeba jeździć na Słowacji i Węgrzech (autostrady), czy tamtejsza Policja czepia się tych świateł czy można spokojnie jechać? zwłaszcza przez Słowację bo tam trzeba szczególnie uważać?
Panowie w niedzielę startuję z Legionowa do Baśki Voda (przynajmniej taki jest plan co do miejscowości - chyba, że coś polecicie lepszego dla rodziców z rocznym synkiem). Trasa: A1 na Ostravę - Ołomuniec - Brno - Wiedeń - Graz - potem zjazd 226 do objazdu Słowenii (Mureck Lenart Ptuj) i dalej Zagrzeb i na dół. Czy coś niepokojącego na tej trasie jest? (remonty itp). Winietki kupić w PL czy tuż za granicą na tej stacji Shell (czy to duża różnica w cenie obecnie ?)
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
lukasz3112, jak zawitasz do Baska Voda to daj znać to zorganizujemy mini spota :!: winietki kupowałem przed granicą, jest trochę zwężeń na Słowacji i Austrii, ja jechałem nocą i nie było żadnych zatwardzeń i problemów, pozdrawiam :!: :szeroki_usmiech
lukasz3112, w Tucepi jest ciszej i spokojniej a deptak jest przez całą miejscowości i wózkiem wszędzie dojedziesz na plaże. Plaża jest krótka więc spokojnie wózek zostawisz na deptaku. Tylko jak z maluchem jedziesz to pomyśl o parasolu a najlepiej o jakimś namiociku. Byłem w Tucepi jak córa miała 1,5 roku i wózek jeździł wszędzie, a ja dawałem rady :diabelski_usmiech Dodatkowo na całym deptaku masz free WIFI więc jakaś bajka przed spaniem dziecko wyciszy :wink: (u mnie działała świnka Pepa)
Do 14 slonce nie pali, jak sie idzie na lewo od wjazdu na ta nadmorska ulice. A potem zaczyna palic i po 17tej zaczynaja byc fajne fale :diabelski_usmiech
Deptak jest bardzo dobry i 2 letni bombel od znajomy w dupie mial wozek tylko ciagle chcial chodzic po deptaku, nawet woda go nie interesowala.
Panowie w niedzielę startuję z Legionowa do Baśki Voda (przynajmniej taki jest plan co do miejscowości - chyba, że coś polecicie lepszego dla rodziców z rocznym synkiem). Trasa: A1 na Ostravę - Ołomuniec - Brno - Wiedeń - Graz - potem zjazd 226 do objazdu Słowenii (Mureck Lenart Ptuj) i dalej Zagrzeb i na dół. Czy coś niepokojącego na tej trasie jest? (remonty itp). Winietki kupić w PL czy tuż za granicą na tej stacji Shell (czy to duża różnica w cenie obecnie ?)
Ja bym kupił na Shellu za granicą, bo przelicznik bankowy i tak wyjdzie taniej, niż marża i przelicznik na stacji w PL
Na remontach trzymaj się prawego pasa; jak ja jechałem , to na lewym stały TIRy (zwłaszcza na drugim zwężeniu za Ołomuńcem).
Makarskiej ni epolecam, jak macie małe dziecko - rozrywkowe miasto, jak źle traficie lokum (disco czy club w pobliżu)
a wie ktoś jak jest z jazdą na światłach do jazdy dziennej LED na Słowacji, Węgrzech i Chorwacji? z tego co czytam cały rok na światłach trzeba jeździć na Słowacji i Węgrzech (autostrady), czy tamtejsza Policja czepia się tych świateł czy można spokojnie jechać? zwłaszcza przez Słowację bo tam trzeba szczególnie uważać?
Podczas wyjazdu do HR widziałem samochody z dziennymi LEDami więc chyba nie robią problemu
Witam,
Ok. godz. 22:00 startuje z Tychów w kierunku Istrii.
Wybiera się ktoś w podobnym czasie na południe Europy?
może zdążysz odczytać.
na 110-115 km za Wiedniem masz roboty drogowe i odcinkowy pomiar prędkości (w obu stronach!!!)
moi drodzy pomóżcie - będziemy jechać do miasta Zadar, wyjazd z Katowic powiedzmy - na 14 dni. Którędy optymalnie jechać? Szukam optymalnej trasy by była szybka (jadę z małą Córcią), ale żeby niepotrzebnie nie kupować winietek jeśli różnica w przejeździe ma być znikoma. Może ktoś doradzić?
Google pokazuje: Katowice - Ostrava - Ołomuniec - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Karlovac - A1 do Zadar - 10 godzin, 1030 km.
Widzę, że mamy przejazd przez - Czechy, Austrię, Słowację + Chorwacja.
Czechy winieta 310 CZK (10 dni)/ 440 CZK (miesiąc),
Austria winieta 8,7 EUR (10 dni)/25,3 EUR (60 dni),
Słowacja winieta 10 EUR (10 dni)/30 dni (14 EUR).
Chorwacja - zależnie od odcinka drogi - płatne w HRK, tylko gotówką?
Czy w którymś z krajów są jakieś szczególne wymagania co do wyposażenia (choć o ile pamiętam, to teraz jest przepis że ma spełniać wymagania kraju rejestracji - prawda?), obowiązku jazdy na światłach lub innych? Jadę pierwszy raz (dodatkowo teraz jestem w delegacji i nie bardzo mam możliwość szukać) i lekko nie ogarniam. Może jest jakaś strona opisująca to w pigułce?
Choć liczę, że OCP pomoże :diabelski_usmiech
Będziemy na pewno dzielić trasę na 2 dni ze względu na Córcię - gdzie polecacie zrobić przerwę?
PS. Podpowiedzcie o co jeszcze powinienem zapytać?
Komentarz