Wyjazdy w rejon Chorwacji - PODPOWIEDZI od tych co byli

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dato
    L&K
    • 2012
    • 1431

Zamieszczone przez AdamB
    Na urlop ogólnie jeżdżę bez napinania się i ryzykowania zbędnego.
    Zamieszczone przez leszekmw
    ja jeżdżę bez zmiennika , non stop czy jak to mówią "od strzału" , postoje tylko na tankowanie , jadę dynamicznie cały czas, tzn jak się rozpędzam to z pedałem na 3/4 żeby mieć momentalnie przelotową
    A ja w zależności na co mam ochotę i jaki dzień . Jak to filozoficznie napisał Kolega na innym forum: "jeden lubi ogórki, inny ogrodnika córki"... Czy jakoś tak.

Tu nie ma reguły, każdy jest inny. Ja na zakończenie powiem, że męczę się w konwojach, jeśli nie jadę swoim tempem. I niezależnie od tego, czy muszę jechać wolniej czy szybciej niż bym chciał - męczę się i koniec. Często-gęsto jeździmy ze znajomymi i rozjeżdżamy się w trasie - jesteśmy pod telefonem, więc w razie problemu zawsze można się wrócić, ale nie ma spinki, żeby trzymać się w zasięgu wzroku czy cb...

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8030
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez dato
      Ja na zakończenie powiem, że męczę się w konwojach, jeśli nie jadę swoim tempem. I niezależnie od tego, czy muszę jechać wolniej czy szybciej niż bym chciał - męczę się i koniec.
      Oj ja też tak mam, najlepiej również jeździ mi się samemu i swoim tempem.
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Yarwa
        Elegance
        • 2010
        • 915
        • BMW

ja też nie toleruje jechania w konwoju, jedyna forma to taka jak wspomniał dato - może być wspólny wyjazd i pod telefonem, no i można sobie umówić sie ze gdzies na jakiejś stacji co iles km spotykamy się na przerwe itp.

Komentarz

• aro_40
          RS
          • 2007
          • 1529
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez dato
          W tym temacie nie ma naprawdę dyskusji i absolutnie nic na siłę...
          a pewnie, że nic na siłę ot, zwykła ciekawość, jak inni to robią...
          ja raz się dałem nabrać na jazdę nocką... Wujechałem z Tych coś po 23-ciej, a o świcie byłem przed Wiedniem (+1 h w Znojmo w ówczesnej strefie)... Zmęczenie wzięło górę i znalazłem najbliższy parking. Gdy ja wyłączyłem silnik, moja pociecha otworzyła oczka i radośnie zaczęła się domagać wolności...
          No w takich warunkach spać się nie dało i pojechaliśmy dalej. Ale zaraz za Wiedniem znalazłem najbliższy parking, bo zacząłem widzieć podwójnie
          W powrotnej drodze udało mi się dojechac do Częstochowy... Dobrze, że znaleźliśmy miejsce w jakimś hotelu o 1-szej w nocy
          Od tamtej pory nocuje po drodze i po dotarciu na miejsce nie jestem padnięty

Zamieszczone przez dato
          Najczęściej na nudną po tunelach CR autostradę ...
          Pocieszające jest to, że nie tylko ja jeden uważam ten odcinek za nudny, a tym samym usypiający
          If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• ruwado
            RS
            • 2009
            • 14885
            • Octavia IV (NX3)

Niestety nie ma reguły:
            - odpowiedni dzień
            - wypoczęty kierowca
            - warunki na drodze
            to podstawa sukcesu.

Ale i tak organizmu nie da sie oszukać. Sam robiłem takie same trasy i raz mnie zmogło, a raz po powrocie do domu z Cro jeszcze do rana czymś się zająłem, bo mi się spać nie chciało. Dopiero na drugi dzień po południu oczy zaczęły mi się przymykać.
            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Arti_r1
              RS
              • 2008
              • 2626

te 16h jazdy do Warszawki jest całkiem możliwe do zrobienia, tylko trzeba się wstrzelić w dobry termin żeby nie stać w korkach przed bramkami powrotnymi z cro i tunelem:/ No i jak dato napisał ograniczać zbędne postoje.
              Ja zawsze rano wyjeżdżam z Orebicia w okolicach 10.00 i w okolicach Katowic jestem po około 23.00-24.00. Bez jakiejś wielkiej napinki na tempo. Normalne tempo na tempomacie to 140-160, chorwacje/słowenie szybciej się przelatuje.
              Ale najbardziej to mnie zadziwił pewien czech na autostradzie w cro. w ubiegłym roku ciągnący skuter wodny. Ja mając na liczniku 140, to on mnie jeszcze wyprzedzał :lol:
              No i ten konwój, też nie przepadam za czymś takim. Nawet jak lecimy razem na tym tempo i są między nami odległości na dwa auta jakoś źle mi się jedzie. Ale daję radę.
              Wypoczęty kierowca i dobry dzień to można jechać :wink:
              Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
              Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• dato
                L&K
                • 2012
                • 1431

Zamieszczone przez Arti_r1
                Wypoczęty kierowca i dobry dzień to można jechać
                Taka prawda i przy dłuższych trasach nie ma dyskusji - albo "kupujemy" przepisowe zasady zawodowych kierowców, które równają w dół i zabezpieczają takie dylematy, albo tak, jak nam organizm pozwala.

Ja zawsze staram się wyjechać z CR na noc i skorzystać jeszcze z tego dnia. Głównie dlatego, że lubię jeździć w nocy i znam swoje możliwości. Zdarzyło mi się kilka lat temu, że plan standardowy nie wypalił - miałem się wyspać, nie udało się. Miałem jeszcze drzymnąć poobiednio - nie udało się. Wyjechaliśmy na noc, byłem zmęczony, Żona źle się czuła na żołądku więc wzięła PÓŁ aviomarinu na sławne górki - tak ją zakręciło, że na wylocie z CR była jak po paru blantach, do jazdy się nie nadawała, a ja widziałem 2x tyle pasów ile być powinno. No i co ? No i nic. Parking, 1,5h snu i pojechaliśmy dalej.

Nie ma mocnych i nic na siłę.

Często 15 min (!) drzemki pozwala się na zadziwiająco długo zregenerować. Wychodzenie, gimnastyka, przerwy - w to nie wierzę.

Arti jeszcze w jednym ma słuszność - zdarzyło nam się kiedyś trafić w takie korki (budowali tunele), że jazda trwała 24h. Nie ma przebacz.

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8030
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez dato
                  Często 15 min (!) drzemki pozwala się na zadziwiająco długo zregenerować.
                  Ja tą metodę stosuję od lat, łamie mnie, więc na parking zjeżdżam, ŻADNEGO wietrzenia auta, tylko od razu drzemka ok 15-20min. Po tym można dalej jechać bezpiecznie.

[ Dodano: Pią 29 Cze, 12 07:45 ]
                  Zamieszczone przez dato
                  Wychodzenie, gimnastyka, przerwy - w to nie wierzę.
                  To nie wiele daje, tym sposobem to przerwy wypadają co 100km :szeroki_usmiech

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez AdamB
                    Zamieszczone przez dato
                    Ja na zakończenie powiem, że męczę się w konwojach, jeśli nie jadę swoim tempem. I niezależnie od tego, czy muszę jechać wolniej czy szybciej niż bym chciał - męczę się i koniec.
                    Oj ja też tak mam, najlepiej również jeździ mi się samemu i swoim tempem.
                    konwój to chyba najgłupszy pomysł na wspólną jazdę, zero płynności, wysokie spalanie i niebezpiecznie, lepiej już jechac tak, żeby się przynajmniej nie widzieć...
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• agrala
                      Rider
                      • 2011
                      • 397

Ja sie musze przyznac ze kiedys mi sie usnelo na autostradzie w austrii.
                      Obudzilem sie wewnetrznym pasie. Szczescie ze nic z boku nie jechalo i ze nie drzemalo mi sie dluzej. ops:
                      Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
                      Emulator czujnika poziomu oleju G266
                      Napraw sterowników AIRBAG

Komentarz

• Yarwa
                        Elegance
                        • 2010
                        • 915
                        • BMW

Zamieszczone przez AdamB
                        dato napisał/a:
                        Często 15 min (!) drzemki pozwala się na zadziwiająco długo zregenerować.

Ja tą metodę stosuję od lat, łamie mnie, więc na parking zjeżdżam, ŻADNEGO wietrzenia auta, tylko od razu drzemka ok 15-20min. Po tym można dalej jechać bezpiecznie.
                        Ja jeszcze dodam od siebie: kawa przed drzemką. Często taką metodę stosowałem kiedyś jak były takie czasy że spędzałem cała dobę w pracy przy kompie. Zawsze ok. 1-2 w nocy piłem kawę i od razu 15min drzemki, z budzikiem, nie dłużej. Po 15min. wstawałem i wcześniej wypita kawa zaczynała działać. (Kawa dział ana organizm ludzki właśnie po 15-20min pod wypicia - mniej więcej oczywiście). Nie ma co spać dłużej bo wtedy jest gorzej. Albo 15min albo 5h. Metoda sprawdzona z powodzeniem podczas pracy w biurze nie tylko przeze mnie.

Komentarz

• looker
                          RS
                          • 2008
                          • 1886
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez szkoda
                          konwój to chyba najgłupszy pomysł na wspólną jazdę...
                          W zeszłym roku jechaliśmy w 4 auta. Wadą był brak możliwości ustalenia prędkości satysfakcjonującej wszystkich. :diabelski_usmiech Poza tym - bez tragedii - tyle, że postoje ciut częściej bo każdy inne potrzeby przecież ma. No i CB obowiązkowo !
                          W tym roku jedziemy sami - będę miał porównanie :-)
                          OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                          SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• krzynol
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 10960
                            • Superb II combi (3T5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

my na 3 auta byliśmy i rewelacja, ale bez CB nie da rady
                            ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                            ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                            poprzednie modele:
                            ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                            ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                            O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• dato
                              L&K
                              • 2012
                              • 1431

Zamieszczone przez Yarwa
                              Ja jeszcze dodam od siebie: kawa przed drzemką. Często taką metodę stosowałem kiedyś jak były takie czasy że spędzałem cała dobę w pracy przy kompie. Zawsze ok. 1-2 w nocy piłem kawę i od razu 15min drzemki, z budzikiem, nie dłużej. Po 15min. wstawałem i wcześniej wypita kawa zaczynała działać. (Kawa dział ana organizm ludzki właśnie po 15-20min pod wypicia - mniej więcej oczywiście). Nie ma co spać dłużej bo wtedy jest gorzej. Albo 15min albo 5h. Metoda sprawdzona z powodzeniem podczas pracy w biurze nie tylko przeze mnie.
                              Ciekawy patent, może być skuteczny, przetestuję...

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8030
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

No dobra koledzy, za 7 godzin wyjazd do CRO na PAG do Mandre.

Komentarz

• misiekwaw
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 7715
                                  • Ford

Zamieszczone przez AdamB
                                  zazdroszczę :cry: , byliśmy w zeszłym roku w Mandre straszna nudna dziura :szeroki_usmiech ale spokoj i cisza na plażę jeździliśmy albo kawałek pod Mandre albo na drugą stroną Pagu do zatoczki, polecam k
                                  Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                  http://www.disi-tune.pl
                                  Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                  Był WRX
                                  Była Octa

Komentarz

• Voit
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 816

Zamieszczone przez AdamB

...A ja gdzieś około 17 tej wyruszam w kierunku Zadaru

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8030
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez misiekwaw
                                      straszna nudna dziura :szeroki_usmiech ale spokoj i cisza
                                      O to chodzi, wystarczy mi pizzeria, parę straganów i święty spokój.

Komentarz

• radekgw
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1182

Az nie moge tego czytac, tez sie napalilem na ta cro, chodz nigdy nie bylem tylko w hiszpanii.
                                        Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• AdamB
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 8030
                                          • Octavia IV (NX3)
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Voit
                                          ...A ja gdzieś około 17 tej wyruszam w kierunku Zadaru
                                          No to całkiem blisko

[ Dodano: Sob 30 Cze, 12 12:24 ]
                                          No to muszę to przemyśleć, chociaż mialem na tę godzinę zaplanowane spanie. Chciałem ruszyć po północy, bo rezerwację mam od 14 dopiero (Pag).
                                          Widzę, że będzie gęsto Octavii z OCP na PAG-u na początku lipca

Komentarz

• Tobi77
                                            Rider
                                            • 2012
                                            • 509
                                            • Octavia I combi (1U5)
                                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Ja o północy pobudka i koło pierwszej wyjazd na Pag.
                                            Moja Octavia

Komentarz

• misiekwaw
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 7715
                                              • Ford

Zamieszczone przez AdamB
                                              Zamieszczone przez misiekwaw
                                              straszna nudna dziura :szeroki_usmiech ale spokoj i cisza
                                              O to chodzi, wystarczy mi pizzeria, parę straganów i święty spokój.
                                              szczerze bardzo polecam wybranie się na obiad do Villa Olea w Simuni między Pagiem a Mandre http://www.villaolea.hr/en/defaulthtml-id=0.htm
                                              Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                              http://www.disi-tune.pl
                                              Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                              Był WRX
                                              Była Octa

Komentarz

• Walt
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1065
                                                • Seat

Zamieszczone przez AdamB
                                                Pogodę będziesz miał genialną, o ile dobrze znosisz temperatury rzędu 38 stopni
                                                O dziwo południe Cro jest chłodniejsze podobno. Szerokiej drogi 8)
                                                SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• ruwado
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 14885
                                                  • Octavia IV (NX3)

ja jeszcze 2 tygodnie - 13.07.

Już przebieram nogami.

Pozdrówcie Pag ode mnie - to był mój pierwszy raz w Cro
                                                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

• 4x4BKF
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1279

Zamieszczone przez szkoda
                                                    konwój to chyba najgłupszy pomysł na wspólną jazdę, zero płynności, wysokie spalanie i niebezpiecznie, lepiej już jechac tak, żeby się przynajmniej nie widzieć...
                                                    Ja zle znoszę nawet jazdę we dwa auta. Jak jadę TIRem to co innego, we dwóch się zawsze lepiej leci, ale osobowymi to udręka.

Z CRO (Istria) zawsze wyjeżdżam po popołudniowej drzemce, czyli ok. 18-tej, zazwyczaj jednym sztosem dociagam gdzieś do Czech, kimka - czasami 20min, czasami 2-3h i nie dalej niż 7-9 rano jestem w domu.
                                                    4x4

Komentarz

Pracuję...