Wyjazdy w rejon Chorwacji - PODPOWIEDZI od tych co byli

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aldam
    L&K
    • 2006
    • 1036

cro to również wspaniała kuchnia.
    Jak dla mnie nieporozumieniem jest zabieranie ze sobą lodówki i jedzenie przez cały tydzień schabowych przygotowanych w Polsce.
    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• lu5asz
      RS
      • 2011
      • 2006
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez aldam
      Jak dla mnie nieporozumieniem jest zabieranie ze sobą lodówki i jedzenie przez cały tydzień schabowych przygotowanych w Polsce.
      Nieporozumieniem? A moze nie kazdego stac na obiad codziennie za 100zl.
      Kondziu

OCP

Komentarz

• aro_40
        RS
        • 2007
        • 1529
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez lu5asz
        Zamieszczone przez aldam
        ale niekoniecznie musisz się tam codziennie stołować w restauracjach czy pizzeriach. my kupujemy produkty na miejscu i sami gotujemy, choć powienienm powiedzieć smażymy, bowiem najczęściej są to ryby a poza tym kasze, makarony itp. poza tym polecam lekturę:
        If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Ale jak koledzy mowia: albo tanio albo wygodnie.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• sotdi
            Ambiente
            • 2012
            • 199
            • Opel

Kilka informacji na świeżo - może komuś się przyda, a jako, że był to mój pierwszy wyjazd (2 os) do Chorwacji, będą to rady dla początkujących ;-) stąd prośba o wyrozumiałość gdy będą mnie dziwić oczywistości.

Trasa objazdowa - Warszawa - Wiedeń (2 noclegi) - Rovinj/Pula - Plitvickie Jeziora - Budapeszt - Warszawa.

Co do winietek - kupiłem w Chałupkach na Czechy Austrię i Słowenię za 170 zł (10 dniowe). Co prawda przez granicę wygodniej przejechać już A1 ale z uwagi na konieczność zakupu winiet musiałem jechać przez Chałupki.

We Wiedniu nocleg w popularnym hotelu tranzytowym na obrzeżach. Niestety komunikacja publiczna nie pozwalała na bezproblemowy dojazd do miasta spod hotelu, zatem autem udawałem się na P+R Heiligenstadt gdzie zostawiałem auto za 3 euro na dobę (płatne gotówką odliczoną kwotą) i dalej jazda zbiorkomem (bilet 48H - 50 zł). Za bilet płaciłem kartą i jak patrzę na rachunki to generalnie najlepsza opcja na regulowanie wszelkich rachunków - zarówno przelicznik jak i brak reszty.

Z Wiednia przejazd przez Słowenię do Rovinij. Kontrola graniczna bezproblemowa na dowód osobisty.
            Tankowanie w Chorwacji - ON 5,22 zł. Opłaty za autostrady płaciłem kartą kredytową.
            Dalej 3 noclegi w Rovinij - jechałem w ciemno więc wzięte od ręki pierwsze dostępne - pokój + łazienka (bez kuchni) na 3 dni za 90 euro tj. 670 kun (wypłacone z bankomatu). 1 kuna w przeliczeniu to 58 gr.
            Ceny podstawowych artykułów w centrum handlowym na obrzeżach Rovinij - porównywalne z Polską (lidl). Ceny deserów i posiłków w restauracjach - z polskim morzem. (duży talerz (2 os) mix ryb i owoców morza - 150 - 300 kun). Warto sprawdzać wina w restauracjach - często są tańsze niż woda - 15 kun za 0,25 l).
            Nie wypalił rejs promem do Wenecji - dopiero od 8 maja.
            Z Rovinij Jeziora Plitvicikie - wejście na jeden dzień dla osoby dorosłej - 110 kun. plus parking 7 kun za godzinę. Moim zdaniem warto. Trasa (kilka wariantów) jest łatwa nawet dla osób starszych i małych dzieci.

Z Plitvic kierunek Budapeszt - pierwszy problem :-) trzech celników na granicy, z tego dwóch mówi ok i podnosi szlaban, ja ruszam, a trzeci mnie goni i jest zły :-)
            Z tej złości każe otwierać bagażnik i liczy butelki rakiji.

Tłumaczę mu, że szlaban w górę to ja do przodu ale surowy wyraz oblicza brathanka nie znika. Z roztargnienia nie kupiłem węgierskiej winiety na granicy (M7). Znajduję hotel ale tam nie biorą kart. Dopiero na pobliskiej stacji udaje mi się wykupić winietę, która ma postać kilku wydruków z kasy fiskalnej i moje pytanie czy mam to wetknąć za szybę wywołuje śmiech...

No i czas na problem nr 2 - do Budapesztu zajeżdżam około 23. Do godziny 1.30 nie udaje mi się znaleźć ŻADNEGO wolnego miejsca w hotelach do 100 euro. Za to widoki Budapesztu nocą - niezapomniane (zrobione prawie 150 km).
            Z braku laku wyjazd za miasto i poszukiwania kempingu/hotelu.
            Udaje się coś znaleźć (czynnego o 2 w nocy) ale właściciel ni w ząb w obcym języku). Płatność tylko gotówką. Wizyta przy bankomacie i próby przeliczenia przez słaby internet 50 euro na forinty powoduje zainteresowanie rendõrség.
            Wreszcie sen...
            Zwiedzanie Budapesztu i powrót do Polski. Była sobota i parkowanie w centrum za darmo - udało sie niedaleko wzgórza Gellerta. Niestety Google maps zmieniło trasę i zamiast 740 km robię 880 (autostradami przez Brno) - tu minus bo muszę kupić słowacką winietę na kilkanaście km autostrady.

Podsumowując - przejechane 3200 km. ale sporo się dodatkowo kręciłem i błądziłem. Średnie zużycie 5,1/100. Jazda spokojna z przestrzeganiem ograniczeń wg GPS. Panewki jeszcze nie poszły. Generalnie byłem wyprzedzany przez znakomitą większość pojazdów - także przez miejscowych w Austrii.
            Zdziwiony jestem (jako początkujący przypominam) brakiem infrastruktury przy autostradach, wcześnie pozamykanymi sklepami w Austrii, otwartym Lidlem 1 maja w Chorwacji, swojskim bałaganem na Węgrzech. Słaba nawigacja nokii. Uwaga na roaming (do 1 lipca) w Chorwacji 5-7 zł./min i 20 zł./MB.
            sotdi

Komentarz

• aldam
              L&K
              • 2006
              • 1036

Zamieszczone przez aldam
              bez przesady jedzenie w PL tez kosztuje, chyba, że masz za darmo w co wątpie.
              Na miejscu tez można kupić dobre rzeczy i cos ugotować. Szczególnie polecam rybki i owoce morza.

BTW
              Najlepszy obrazek to turyści z Polski popijający warkę na plazy....
              Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• eaglemirek
                RS
                • 2010
                • 14107
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez aldam
                W ubiegłym roku widziałem jak popijali na plaży Tyskie :shock: ad:

Wszystko zależy jeszcze czy jedziemy do Cro zwiedzać czy leżakować. Bo jeśli jedziemy zwiedzać to nie widzę możliwości innej jak żywienie w terenie. 07.00/08.00 śniadanko z miejscowych produktów (pomidorki serek - domowe :!: ) i wyjazd. Powrót późnym popołudniem lub wręcz wieczorem więc bez stołowania w terenie się nie da :!:
                Moim zdaniem jeśli już tyle wydajemy na dojazd, zakwaterowanie itp to jeszcze można poświęcić te kilka stówek na ich miejscowe specjały (i warto). Być tam i nie zasmakować ich kuchni, owoców to tak jakby nie zamoczyć w Jadranie. Pierwszy raz jak jechałem do Cro też darłem ze sobą 4 zgrzewki wody bo mi mówili że droga :evil: a to g. prawda bo można kupić w marketach np Jana 5l z pompką i wcale tak drogo nie wychodzi. Pomijam że spokojnie można u nich pić kranówę lub z fontann na mieście (jakoś nigdy nie miałem ani ja ani rodzina żadnych sensacji żołądkowo jelitowych. Nie wiem czy tak jest w całej Cro ale od rejonu Split po Dubrownik testowałem na sobie)

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Majowy
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 215

Ja mialem dokladnie to samo. Za pierwszym razem połowa bagażnika to była woda, piwo, żarcie (lodówkę też miałem ) i kiszone ogórki, których u nich nie znajdziesz.
                  Po przyjeździe na miejsce i porównianie wychodzi, że niektóre produkty są droższe inne tańsze lub w tej samej cenie i tyle. Ostatnio jak jechałem wrzuciłem paczkę płatków kukurydzianych i mleko na pierwszy poranek i jakieś kanapki na drogę. Później juz kupowałem świeże produkty na targu (warzywa, owoce) reszta w sklepie, a obiady w knajpach. Być w Chorwacji i nie spróbować krewetek, ostryg i świeżej rybki??? Po to się jedzie na wakacje, nowe smaki, nowe miejsca - będzie co wspominać na jesieni i w zimie

Komentarz

• cookiecrizp
                    Ambiente
                    • 2012
                    • 119

Zamieszczone przez aldam

jak byłem dwa lata temu w chorwacji - na wyspie krk gdzie podobno jest drozej niz na lądzie - obiad (wielki talez z frytkami i mieskiem + piwo albo inny napój) wychodził ~ 20-25zł/os więc nie tak tragicznie faktycznie w porze obiadowej zawsze bylismy gdzies w trasie wiec nie bylo mozliwosci zjedzenia swoich rzeczy i wszystkie sosy ze sloiczkow zostawilismy w lodowce gospodarzy zeby nie wozic ich spowrotem - oczywiście inaczej gdy zamiast tylko za siebie i np. drugą połówke doliczysz jeszcze dzieciaki bo wtedy rzeczywiscie moze wychodzic ok.100/dzien za obiad co przy wyjezdzie tygodniowym daje 700zł wiec troche duzo - ogolnie jesli chodzi o chorwacje polecam wyjazd w ciemno i tak mniej wiecej w polowie sierpnia - dalej jest ciepło (ja bylem ok 21 sierpnia i najzimniej 26stopni w nocy) a u nich kończy się ten tzw sezon i ceny są dużo nizsze niz tydzien wczesniej.

jechalismy przez niemcy austrie i slowenie (na sloweni była mega tania wacha wiec zrobilismy tak zeby tam zatankowac prawie od zera do pelna w obie strony) ciągiem ~21h z pod gdyni do miasteczka silo
                    Tak było 2lata temu może coś się zmieniło
                    Marcin
                    RS

Komentarz

• aro_40
                      RS
                      • 2007
                      • 1529
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez aldam
                      1
                      If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• ruwado
                        RS
                        • 2009
                        • 14885
                        • Octavia IV (NX3)

Kranówa w Cro jest na 100 % do picia - wszędzie tak piszą.

Podpowiedzcie, do Drvenika jak najlepiej zjechać z A1: w Sestanovac i dalej jadranką, czy w Ravcy i w mieście na 512 do Podgory?
                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• aldam
                          L&K
                          • 2006
                          • 1036

Jeżeli na Hvar to polecam do Splitu na prom zjechac
                          Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• eaglemirek
                            RS
                            • 2010
                            • 14107
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

aldam, A czemu ze Splitu :?:
                            Zamieszczone przez ruwado
                            do Drvenika jak najlepiej zjechać z A1: w Sestanovac i dalej jadranką
                            Ja bym tak jechał

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14885
                              • Octavia IV (NX3)

a 512 kiepska jest?
                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• aldam
                                L&K
                                • 2006
                                • 1036

przerabiałem temat już dwa razy.
                                Ze splitu wyjdzie szybciej.
                                Do Drevnika jest jednak dalej + jeżeli jedziemy na zachodnią stronę wyspy to musimy cały Hvar przejechać.
                                Ja wolę z autostrady na Split zjechać i promem popłynąć do Starego Gradu.
                                Jedyny minus prom drożej wychodzi.
                                Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Zamieszczone przez cookiecrizp
                                  oczywiście inaczej gdy zamiast tylko za siebie i np. drugą połówke doliczysz jeszcze dzieciaki bo wtedy rzeczywiscie moze wychodzic ok.100/dzien za obiad co przy wyjezdzie tygodniowym daje 700zł wiec troche duzo -
                                  A ile nad naszym morzem placi sie za jedzenie w lokalach/budkach przy morzu i w centrum. Zupa 8-15zl. Danie od 12 zl w gore. Jakis napoj i przy 4 osobach 100 znika :diabelski_usmiech
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• eaglemirek
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 14107
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez aldam
                                    jeżeli jedziemy na zachodnią stronę wyspy to musimy cały Hvar przejechać.
                                    Ale jaki widoki podczas takiej wycieczki :!: A trasa bardzo ciekawa zwłaszcza w swej środkowej cześci Hołkowi z AM przez kilkanaście km japa się nie zamyka (wręcz nie nadąża ) :!: gdzie w drodze do Cro potrafi podać komunikat 100 km prosto i idzie spać :diabelski_usmiech
                                    Zamieszczone przez Maicroft
                                    A ile nad naszym morzem placi sie za jedzenie w lokalach/budkach przy morzu i w centrum. Zupa 8-15zl. Danie od 12 zl w gore. Jakis napoj i przy 4 osobach 100 znika :diabelski_usmiech
                                    Dokładnie :!:

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• misiek^wro
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8321

Ja w tym roku cisnę do Czarnogóry - jakies porady ? :d
                                      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• AdamB
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 8030
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez misiek^wro
                                        Nie wiem czy tak często są tam stacje paliw abyś mógł swoim potworem dojechać od jednej do drugiej. :szeroki_usmiech
                                        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• misiek^wro
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8321

AdamB, bardzo śmieszne :P

Komentarz

• eaglemirek
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 14107
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

misiek^wro, W jakim terminie i jaka miejscówka w planie :?: Ja początek sierpnia (dokładna data jeszcze nie ustalona) na 14 dni w ciemno

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• misiek^wro
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8321

eaglemirek, ja w ciemno przed siebie.

Termin to 23.08 do 7.09

Komentarz

• eaglemirek
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 14107
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

misiek^wro, No to prawdopodobnie się miniemy :!:

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• pgolik
                                                  Drive
                                                  • 2011
                                                  • 96
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez misiek^wro
                                                  W tym wątku, tak gdzieś na 67. stronie.

Komentarz

• kris17009
                                                    Ambiente
                                                    • 2012
                                                    • 235

Czy jadąc A1 przez Bohumin można gdzieś po czeskiej stronie tuż za granicą kupić winietę żeby nie przepłacać w Polsce? Niby jest Shell ok 8km za granicą ale już się jedzie po autostradzie i pewnie winietę już trzeba mieć.

Moja furka:
                                                    -------------------------
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516

Komentarz

Pracuję...