Zamieszczone przez eaglemirek
Wyjazdy w rejon Chorwacji - PODPOWIEDZI od tych co byli
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez eaglemirekTeż sugerowałbym środkową Dalmację choć namawiam na Czarnogórę, niewiele dalej a warto No chyba że ktoś jedzie ponad 1kkm tylko po to by moczyć całymi godzinami w Jadranie
ps. W Jadranovie bylem wlasnie na Istrii :P Dupy nie pomoczysz godzinami bo zimno :P
Komentarz
-
-
Byłem kilka razy w Chorwacji na wyspie Krk, na Korculi i Peljesacu. Przede wszystkim jest tam drogo albo za drogo w odniesieniu do tego za co się płaci. Cena apartamentu 4-os. w Baśce to nawet 160 E za dobę. Podobnie jest w sklepach, ogólnie im bliżej plaży tym drożej. Uważać trzeba na straganach przy wydawaniu reszty bo lubią zaokrąglać sobie cenę, w górę oczywiście. Na stacjach benzynowych paliwo jest nie zawsze dobrej jakości, albo po cenie premium jest sprzedawana zwykła Pb lub ON. Plaże- wąskie, głównie kamieniste albo wybetonowane platformy z drabinką do głębokiej wody. Dla rodzin z dziećmi- raczej nie. Chyba, że pojedzie się do Baśki-piękna, piaszczysta plaża długości około 2 km, ale w sezonie człowiek na człowieku. Woda w morzu jest zimna, tak było na Krk i Korculi. Pogoda, czasem źle się trafi i przez kilka dni jest "zachmurzenie z większymi przejaśnieniami".
Na autostradach często w sezonie są korki, jazda poza autostradami znacznie wydłuża czas dojazdu na miejsce.
I teraz dla porównania np. Riwiera Olimpijska lub Tesalska, na którą jeżdżę co roku.
Droga dłuższa o około 400 km, niestety trzeba siedzieć za kółkiem nawet 24h, przy dobrych wiatrach i małych korkach na granicach trasa do pokonania w 19-21h. Dochodzi oczywiście cena paliwa.
Pobyt w hotelu *** z basenem kosztował mnie 40E za apartament 3-osobowy z kuchnią. Do morza 400m. Plaża szeroka, piaszczysta, ludzi mało, większość to Grecy, Polacy nieliczni. Woda ciepła 25-26*, wchodzi się bez wielkich oczu, nie wychodzi fioletowy. Pogoda w cenie, czasem po południu od wielkiego święta zagrzmi, godzinę popada i dalej lampa. Ceny w Grecji dużo niższe niż kilka lat temu ze względu na kryzys. Paliwo było droższe niż w Polsce, jeździłem na tym co zatankowałem w Macedoni, gdzie było taniej.
To tak pokrótce. Wybrałem Grecję. W tym roku może uda zaliczyć się pewną wyspę. Oczywiście autem, tylko kawałeczek będzie promem.Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydNo widzisz, ja dla tych kamienistych plaż jadę w tym roku do cro już 7 raz .... Nigdy więcej piachu
Zamieszczone przez damian1975zimna woda w Jadranie :?: :shock: byłem w drugiej połowie pazdziernika i woda miała 21-23 stopnie :!: :!:
Komentarz
-
-
vaz, Ma rację co do cen w Cro, że są sporo zawyżone jak na ich realia. No ale mają lepszą pogodę niż u nas i Adriatyk, a i ciągnie tam mase ludzi z wielu krajów.
Ja samochodem do Grecji to bym się jednak nie wybrał, za długa podróż dla rodziny z dzieckiem.
Zamieszczone przez loydNigdy więcej piachu
Komentarz
-
-
ja tam preferuję okolice dubrovnika
a poza tym wystarczy zjechać z nad morza w "góry" 10km i naprawdę ceny :2->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vazbo lubią zaokrąglać sobie cenę, w górę oczywiście
Zamieszczone przez loydvaz napisał/a:
Plaże- wąskie, głównie kamieniste
No widzisz, ja dla tych kamienistych plaż jadę w tym roku do cro już 7 razpozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
23 stopnie to ciepła woda - żart dobry - w kranie zimna ma 20 stopni...
był ktoś w Was na Karaibach, Tajlandii itp??? Woda w oceanie miała 32 stopnie, podobnie jak temperatura w nocy 32 - 36 stopni. To się nazywa ciepło a nie jakieś fiki miki.
Nie mniej jednak temperatury w CRO/MNE wydają się być bardziej cywilizowane - stąd na pewno tam się w tym roku znajdziemy.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez damian1975vaz, zimna woda w Jadranie :?: :shock: byłem w drugiej połowie pazdziernika i woda miała 21-23 stopnie :!: :!:
Odnośnie wyboru między plażami kamienistymi/żwirowymi a piaszczystymi, osobiście preferuję te ostatnie Ważne jest to, co kto lubi i żeby za wydany pieniądz urlop się udałAntyfotoradar Valentine1
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonnvaz, Ma rację co do cen w Cro, że są sporo zawyżone jak na ich realia. No ale mają lepszą pogodę niż u nas i Adriatyk, a i ciągnie tam mase ludzi z wielu krajów.
Ja samochodem do Grecji to bym się jednak nie wybrał, za długa podróż dla rodziny z dzieckiem.
Zamieszczone przez loydNigdy więcej piachu
Z Krakowa na riwierę olimpijską jest jakieś 300 km dalej niż na Korculę... oczywiście jedzie się inną trasą.
Pisząc od siebie i opierając się na wrażeniach osób z którymi jeżdżę, jeśli zaliczy się pobyt nad morzem w Grecji choć raz to potem wyjazd nad morze do Cro nie jest jednak tym, czego od wyjazdu na morze się oczekiwało... :ideia:Antyfotoradar Valentine1
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lu5aszJade z 1,5 rocznym dzieckiem i szukam czegos blisko plazy,chyba wybiore cos z :Trogir,Tucepi moze Brela.Szukam spokojniejszej miesciny.
Juz sie nie moge doczekac
A co do wody to ja uważam że 20 stopni z ogonkiem małym to zwyczajnie zimno. Rżnica temperatur powietrza/wody lekko szokująca. Tego może nie widać na dorosłym ale na małym dziecku od razu. Nasza mała co 15 min na chwilę wychodziła się ugrzać choć starszej i nam było OK. Ale ciepła ta woda to na pewno nie była :wink:
Komentarz
-
-
a może zrobimy taką mini listę kto kiedy dokąd i skąd się wybiera?->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynola może zrobimy taką mini listę kto kiedy dokąd i skąd się wybiera?
Mamy już 2014 rok więc z czystym sumieniem można planować wakacyjne wojaże :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech
1. eaglemirek - MNE (Petrovac :?: ) termin póki co nie ustalony ale na pewno 2 tygodnie w miesiącach VII, VIII
Komentarz
-
Komentarz