leonn, ano jakbym wiedział, ze nie bedziedzie przy autostradzie stacji to bym pewnie w czechach zatankował przy autostradzie na ostatnim shellu
Jak masz navi to jest tam fajna funkcja - prowadź to punktów POI i tam znajduje Ci stacje na danej trasie - jaka i za ile będzie lub np. w promieniu iluś tam kilometrów od Twojej aktualnej pozycji.
Znacznie ułatwia znajdowanie stacji paliw Myśmy właśnie w ten sposób jeździli z pracy pod większość supermarketów Tesco gdyż czasami mając nawet ulicę ciężko było je znaleźć między blokami. Dzięki punktom POI navi prowadziła nas pod samo Tesco :P
Ja też przeczytałem na żywo NIE MA GAZA tylko w drodze do CRO. Ale wiedziałem wcześniej i udeżylem na Breclav (21km) i tam zatankowałem. a dalej prosto na Wiedeń...
Przed Mikulovem jadąc z Polski też jest stacja z LPG ale tylko w dzień. Jak jechałem przed północą to była zamknięta.
Także jakby nie było gazu w Mikulovie to w Breclav na pewno będzie - są dwie stacje jedna czynna w dzień (tańsza) i bliżej jadąc od Mikulova a druga AGIP w mieście całodobowa - nawet sam się obsłużyłem Dołożenie 21km to dystans prawie żaden.
lu5asz, to ja w innym (Gordana) prawie w tym samym miejscu co Ty tylko po drugiej stronie ulicy. Na plażę pewnie chodzę tę samą. Jak masz jakieś ciekawe info na temat okolicy bądź coś polecasz to napisz na priv.
[ Dodano: Pon 01 Lip, 13 21:16 ]
Potrzebuję świeżych informacji na temat wodospadów Kravica. Jeśli ktoś był niech podpowie czy wejście jest płatne, jaką walutę trzeba przyszykować i na co zwrócić uwagę... ciężko znaleźć w necie takie pożytecznie informacje.
marbab, obrus, Dzięki o to chodziło. A może jakieś inne okoliczne atrakcje jak już będę w tamtych stronach? Mostar planuję a Meczugoria jakoś mnie nie interesuje.
W ubiegłym roku w drodze do Mostaru w Pocitelj złapała nas burza z dużym wiatrem i jak sypnęło kamyczkami to teraz mam pełno drobniutkich odprysków na Czeszce :evil:
Warto również rozważyć trasę do Sarajewa (bardzo ciekawa widokowo). Samo Sarajewo jak dla mnie ciekawsze niż Mostar który jest bardzo już skomercjalizowany choć wart zaliczenia.
Uwaga na drogach w BiH - pełno suszarek (w PL to Pikuś w porównaniu :!: ) marbab, Pytanie jak w Czarnogórze z bankomatami, ewentualnie kantorami. Jak wyglądają płatności kartą :?:
Za około 3 tygodnie planuję start :yay: :yay: :yay:
Pytanie jak w Czarnogórze z bankomatami, ewentualnie kantorami. Jak wyglądają płatności kartą :?:
Mirku, tam mają jurki jako walutę więc kantor niepotrzebny.
Bankomaty są, za paliwo też kartą spokojnie zapłącisz 4 lata temu tak było więc pewnie nic się nie zmieniło
ja dziś wyjeżdżam wieczorem i dalej nie weim w które miejsce jechać.
2 lata temu byłem w Breli, w zeszłym roku planowana była rogożnica, po przyjeździe na miejsce i pochodzeniu po wsi i pokręceniu nosem i tak wylądowaliśmy jednak w Breli, bo zauroczyło mnie to miejsce... dziś znowu się boję, że znowu wyląduję jutro w Breli... po prostu to miejsce już tak ma, że coś mnie tam przyciąga... jedzie jeszcze ktoś dzisiaj???
bzyq_74, marbab, Podziękował :!: Czyli jurki w kieszeń na początek a potem karta i bankomat :!: Tak lubię
Prośba dla tych co teraz w Cro, jak wygląda teraz po przystąpieniu Cro do Unii sprawa na przejściach granicznych te z BiH i Czarnogórą też mnie interesują :!:
W Albanii też nie ma problemu z płatnościami kartą czy bankomatami, akurat mój bank nie pobiera prowizji więc wypłacałem w dowolnym bankomacie i taniej wychodzi niż wymieniać gotówkę w kantorze
za paliwo też kartą spokojnie zapłącisz 4 lata temu tak było więc pewnie nic się nie zmieniło
a ja własnie rozmawiałem ze znajomymi, którzy byli w zeszłym roku w Chorwacji i przy płatności kartą na stacji był problem, musieli zasuwać do bankomatu :roll: Z tego co mówili to Chorwaci na stacjach wolą gotówkę i robią "sztuczny" problem - czasami.
Czy obecnie można płacić bez problemów kartami na stacjach paliw? - pytanie do tych, którzy byli w tym roku w Chorwacji.
Ja wybieram się 31 sierpnia z campingu Sistiany-Włochy na camping Bi-Village - rejon Fazana-Pula - będzie ktoś w tym czasie z OCP w tym rejonie?
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Chorwaci na stacjach wolą gotówkę i robią "sztuczny" problem - czasami.
Chyba jakiś odosobniony przypadek bo przez ostatnie 3 wyjazdy żadnych takich problemów nie miałem przy płatnościach kartą w Cro :!:
Problem tylko miałem 2 lata temu będąc w Sarajewie :!: Nigdzie nie można było płacić kartą (wyjątkiem był tylko świeżo oddany McDonald's) Nawet w ichniejszym banku nie chcieli wymienić pln (tylko ojro z durnym przelicznikiem ewent. kuny)
żadnych takich problemów nie miałem przy płatnościach kartą w Cro
bardzo mnie to cieszy, bo zamierzam właśnie płacić kartą.
Rozumiem,że w CRO najlepiej wymienić euro na ich kuny :roll: czy może PLN ? Euro mam kupione więc nie będzie problemu.
PAOLO ESCO, Dotychczas najlepszy przelicznik miałem jak płaciłem kartą a kuny na bieżące zakupy na targu wymieniałem w kantorze z PLN lub z bankomatu. Ojro z PL brałem tylko tyle ile miałem umówione telefonicznie za apartament. Ojro na kuny to podwójne przewalutowanie :!: chyba że zarabiasz w tej europejskiej walucie :P
Dotychczas najlepszy przelicznik miałem jak płaciłem kartą
Kartą Visa czy MasterCard?
Ja płaciłem masterką (kolejny rok) bo Visa jest mniej korzystna-podwójne przeliczniki
Przez trzy lata z rzędu nie miałem żadnego problemu z płatnościami kartą (paliwo, bramki, duży czy mały sklep)
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Dokładnie. Od 3 dni wszędzie płacę kartą i nie ma problemów. Co do granicy z BiH to wczoraj przekraczałem i Bośniacy sprawdzają paszporty i zielone karty (jak nie masz - kupujesz w pobliskim barze za 15€ i wracasz do celnika) a Chorwaci tylko, czy są paszporty. Miałem też problem bo navi kierowała mnie ma jakieś małe przejścia graniczne których nie mogliśmy przekraczać.
MasterCard z GetinBank 0prowizji za przewalutowanie. Kiedyś miałem Visa i tam było 2% więc przed 1 wyjazdem do Cro wyrobiłem nową. Muszę jeszcze przed tegorocznym wyjazdem przejść się do banku i sprawdzić czy nic się nie pozmieniało od ubiegłego roku :!:
Panowie dzięki za pocieszające info w sprawie płatności kartami.
Biorę euro, bo mam kupione na wyjazd do Włoch a w CRO jak się da zamierzam płacić wszędzie kartami ew wymienić PLN na kuny.
Komentarz