Mała wskazówka dla jadących przez granicę CZ-AT za dnia. Ja nigdy nie chce się użerać z zestawami i częstym korkiem Poysdorfie więc jeżdżę tędy. W Breclavie pewnie też się dostanie LPG, winietkę AT bez problemu w Hobersdorfie. Tamta droga jest tylko pod 3,5t więc śmiga się wybornie przez pola i parę wiosek Jedynie druga połówka skarży się na stan D2 w stronę Bratysławy, bo to stara dalnica betonowa więc prawy pas nieco wyrąbany - środki płyt są wklęsłe i trochę to może irytować
trasa chyba standardowa Wawa-Cieszyn-Brno-Mikulov-Wieden-Zagrzeb-Split (drugi raz tez bym taka wybral)
to przemyśl jazdę nie przez Cieszyn bo szkoda tracic czasu na remoty w Tychach. Jedziesz w Siewierzu do A1 i dalej juz cały czas autostrada prawie do Mikulova. Poza objazdem słynnego mostu w Mszanie ale to nie problem. Ja tak w tym roku jechałem w obie strony i było dużo lepiej niż przez Cieszyn.
Od swojego pierwszego wyjazdu do CRO jeździłem trasą Wawa-Cieszyn-Brno-Mikulov... A było to w 2000 r. Dwa lata temu poleciałem przez Chałupki (A1) i nawet nie mam zamiaru pchac się ponownie na Cieszyn (bez względu czy są roboty czy ich nie ma) - jest po prostu i szybciej, i wygodniej i bezpieczniej.
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
- Austria - drogo
- Slowenia - 1,43 euro
- Chorwacja - 1,4 euro
Nie wiem na jakich dokładnie stacjach patrzył, ale gdzieś po tej w/w trasie.
Co to znaczy drogo? Ja tankuję za ok. 1,35-1,38. Na autostradzie zawsze jest powyżej 1,6 jednak co to za problem zapuścić się 100 metrów w miasto. Tym bardziej w dobie gdy każdy ma GPS z POI. No chyba, że Salzburg ma najtańsze paliwa
Oczywiście że się dostanie. Nawet są dwie stacje a jedna przy drodze AGIP jest całodobowa. Ostatnio w stronę CRO musiałem mimo to z Mikulova do Breclav jechać bo w Mikulovie nie było już gazu. Tyle że droga przez Breclav jest troszkę dłuższa.
Nawet są dwie stacje a jedna przy drodze AGIP jest całodobowa.
Na wlocie od D2 jest Benzina 24h, ale czy mają LPG nie wiem, bo nie tankuję Przyszła mi jeszcze teraz taka teoria, że z racji mniejszej popularności trasy mogą być mniejsze "przerwy" w LPG.
Zamieszczone przez kris17009
Tyle że droga przez Breclav jest troszkę dłuższa.
No wylicza niby 8km. Jednak pamiętam co nerwów traciłem gdy zdarzyło się jechać za dnia przez Poysdorf jeszcze za czasów międzynarodówki dostawczym. Teraz nawet w nocy jeżdżę wsią gdy jadę do PL, bo w ogóle ruchu nie ma.
klikasz na "przycisk" odpowiedz (z lewej strony pod postami). Otworzy się stronka Napisz odpowiedź, następnie z linijki skrutów klikasz na przycisk URL a dalej otworzą się dwa okienka po sobie z polami do wpisania danego słowa i w nastepnym okienku rameczka na link do wpisu pod dane słowo
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Jak się omija te autostradę w Słowenii. Ta droga jest w miarę? Nie patrząc na oszczędności ma to sens?
Patrząc co tu piszecie wydaje mi sie to najlepszą opcją. Ale czy tak jest?
A co do powrotu. Mieliśmy wracać tą samą drogą ale będziemy jednak lądować w Zakopcu na kilka dni i sobie myślimy coby (mamy jak sie okazuje 2-3 dni na podróż powrotną) na Balaton i Budapeszt rzucić okiem.... Nie analizowałem takiej trasy a nie chce mi się kopać. Podpowie ktoś czy lecieć jak google pokazuje Trogir>Budapeszt>Zakopane czy macie coś lepszego?
Tu na lenia, liczę na Wasze sugestie i podpowiedź ludziska
Ale nie wiem czy się opłaca oszczędzać objazdem, jak wczasy to gaz w podłogę i jak najszybciej na plażę
30 euro winieta :?: :!: Ja wolę to wydać np. na plaży i jechać objazdem M-L-P (droga typu naszej wojewódzkiej-powiatówki). Tylko trzeba jechać prosto przez Lenart i Ptuj a nie tak dokładnie jak na trasie Alonzo_, -a
Ale nie wiem czy się opłaca oszczędzać objazdem, jak wczasy to gaz w podłogę i jak najszybciej na plażę
30 euro winieta :?: :!: Ja wolę to wydać np. na plaży i jechać objazdem M-L-P (droga typu naszej wojewódzkiej-powiatówki). Tylko trzeba jechać prosto przez Lenart i Ptuj a nie tak dokładnie jak na trasie Alonzo_, -a
Czyli prosto przez Lenart dalej Radechowa i w Zgornja Senarska a nie górą jak mapa mi pokazała?
A Ptuj którędy endryu?
Prosto na Zgornja Hajdina i dalej na węźle na A4 wlecieć, a nie jak mi tu mapa jakieś pętle robi obok ?
Pierwszy raz lecę także proszę o wyrozumiałość :wink:
Tak. Przez Lenart drogą 433. Dalej 229 do Ptuja. W Ptuju w lewo w 713, dalej w prawo na rondzie w Puhova ulica, dalej droga nr 2 przez nowy most (koniecznie) i wjazd na 9 w kierunku granicy z HR.
Na A4 nie wjeżdżaj bo jest płatna i na węźle A4 z 9 często stoją aly i pobierają haracz za brak winiety. Dlatego koniecznie przez nowy most drogą nr 2 do węzła A4-2-9, który jest bezpłatny.
Witam Jeśli korzystamy z nawigacji w drodze do Cro chcąc ominąć płatne autostrady w Słowenii musimy odpowiednio przygotować trasę i/lub skonfigurować program. Nie mam doświadczenia ...
Woda w Jadranie strasznie picna, w jajkach łupie.... :|
Alonzo_, wydrukowalem ta strone http://rejsychorwacja.com/rejsy/298#/rejsy/153 i jechalem jak po sznurku. Dodatkowo polecana knajpke po drodze polecam w 100%. Zestawy obiadowe: zupa+drugie danie+bufet salatkowy za 9,50euro + piwko bezalkoholowe za niecale 2euro Kelner stara sie mowic po polsku
Komentarz