dzisiaj w nocy wyjechałem. start 0:37 z Częstochowy. Dalej przez Pyrzowice, i A1 do Brna, później na Breclav i do Wiednia, dalej na Graz, Murcek, Lenart Ptuj i do Cro. Meta poniżej Splitu (Ploce). W sumie 1354km, cała podróż to 13;30h. Remonty w Czechach są ale mało i szybko się jedzie. W Austrii podobnie z tym, ze w Graz przy skręcie na granicę z Słowenię jest remont i pas do skrętu na granicę jest zakorkowany. Jak się nie chce stać i czekać to można jak ja pojechać lewym, przejechać zjazd i zrobić nawrotkę 2km dalej, i tak wychodzi chyba szybciej. W Austrii na odcinkach remontowanych widziałem odcinkowe pomiary prędkości Kolejka na granicy z Cro nie więcej niż 15 samochodów
W Austrii podobnie z tym, ze w Graz przy skręcie na granicę z Słowenię jest remont i pas do skrętu na granicę jest zakorkowany. Jak się nie chce stać i czekać to można jak ja pojechać lewym, przejechać zjazd i zrobić nawrotkę 2km dale
Mówisz o zjeździe numer 226 (Gersdorf) na na Mureck? Tam się korkuje? Ta nawrotka 2km dalej to który ze zjazdów (jeśli jesteś w stanie określić)
Jeśli mowa jest o zjeździe Knoten Gratz West ( zjazd numer 186) to z mapy wygląda mi na to, że można myknąć przez Kalsdorf - spałem tam kiedyś. Odbija się jeszcze przed zjazdem 186 - i po przejeździe przez Kalsdorf można się wpiąć w A9 już za tym newralgicznym zjazdem. Oczywiście, jeśli mówimy o 186 i tym właśnie zjeździe.
W Austrii podobnie z tym, ze w Graz przy skręcie na granicę z Słowenię jest remont i pas do skrętu na granicę jest zakorkowany. Jak się nie chce stać i czekać to można jak ja pojechać lewym, przejechać zjazd i zrobić nawrotkę 2km dalej, i tak wychodzi chyba szybciej.
Wrzuć jakąś mapkę jak dasz radę.
PS - zmiana planów start z Płocka 18.08 - kierunek Tucepi, powrót 27/28.08.
Jeśli mowa jest o zjeździe Knoten Gratz West ( zjazd numer 186) to z mapy wygląda mi na to, że można myknąć przez Kalsdorf - spałem tam kiedyś. Odbija się jeszcze przed zjazdem 186 - i po przejeździe przez Kalsdorf można się wpiąć w A9 już za tym newralgicznym zjazdem. Oczywiście, jeśli mówimy o 186 i tym właśnie zjeździe.
Cały czas zastanawiam się nad tym jak ominąć autostradę w Słowenii:
MLP - znana trasa, ale martwi mnie zjazd na budowę przedłużenia autostrady z racji tego, że będę tam w sobotę z rana(coś ok 10-12), to może być tłoczno - chociaż z drugiej strony rok temu nie było żadnego problemu z przejazdem.
Bad Radkersburg, Austria i Ormož, Słowenia - tamtędy jeszcze nie jechałem. Minusy jakie widzę, to wcześniejszy zjazd z autostrady w Austrii, oraz odcinek w Słowenii po zalesionych obszarach, co powoduje, że ryzyko spotkania z leśną zwierzyną wzrasta. Dodatkowo już w samej Chorwacji trzeba kawałek dojechać lokalnymi drogami do autostrady.
Aha kolejna rzecz - muszę wykupić assistance - niestety PZU odpada, bo auto ma ponad 7 lat i tylko holowanie do 150km w takim przypadku.
Ktoś by coś polecił - towarzystwo, gdzie można wykupić samo assistance z możliwością rozwiązania umowy w ciągu 30dni lub jakieś krótkoterminowe assistance - ważny jest jakiś sensowny limit na holowanie.
Ktos testowal w tym przejazd po otwarciu autrostrady na Slowacji taki przejazd ??
Wiem, ze to 100km dalej niz jazda 86 przez Wegry, ale wole jechac cale Wegry te 130-140 niz jechac po takiej sobie drodze 80-100, a czesciowo przez jakies miasta i wioski.
Komentarz