Wracałem wczoraj od 10 do 23 z minutami. Najgorzej w Wiedniu, chyba z godzinę w korkach i granica Cro-Slo tam też w sumie z 40 minut. Po za tym gładko. 1365km w 13h
Nie wiem czy dobrze zauważyłem ale w Slo był baner z którego wynikało, że do granicy z Cro dojdą autostradą w listopadzie tego roku. Nie wiem też czy to dotyczyło całego odcinka czy tylko części. Może ktoś przejeżdżający obecnie potwierdzić?
Na SK kupujesz na stronie e-znamka i teoretycznie nie musisz drukować. Dostajesz maila z potwierdzeniem i pdf - em. Masz go w poczcie i masz chhoiaż komórkę ze sobą. Możesz dla wszelkiego wypadku, jak by trzeba było na drodze udowodnić - zrobić sobie wydruk papierowy i zabrać ze sobą. Nie musisz wtedy grzebać w telefonie na drodze. Sprawdzają kamery - sczytują tablice rejestracyjne i system wykrywa, kto ma a kto nie ma winiety.
Dziś wracałem spod Szybenika. 16h w tym około 40 minut na obiad. Korki, korki, korki + oberwanie chmury i deszcz od Zadaru aż po Słowenię. Korasy od Lucko, przez Macelj, Wiedeń, Brno i kilka kolejnych. Gdzie te czasy, kiedy się ,,jechało'' po prostu, bez stania.... Ehh.
Dziś wracałem spod Szybenika. 16h w tym około 40 minut na obiad. Korki, korki, korki + oberwanie chmury i deszcz od Zadaru aż po Słowenię. Korasy od Lucko, przez Macelj, Wiedeń, Brno i kilka kolejnych. Gdzie te czasy, kiedy się ,,jechało'' po prostu, bez stania.... Ehh.
Nie łykend tylko w tygodniu. Nie było żadnych korków ani w jedną, ani w drugą stronę.
Okrug Gornji - czy ktoś coś może napisać o tej miejscowości? Czekam z przelewem zaliczkowym za kwaterę od strony Trogiru.
Opinie są różne, że plaża zatłoczona, że długo czeka się na wjazd itd...
Tak dotarłem bez problemów(wyspa KRK) ludzi multum ale już się luzuje i coraz więcej widać wolnych kwater,ale my się trochę o szukaliśmy czegoś wolnego
Pozdrowienia z Tucepii. Kwatera znaleziona w odleglosci 50m od wody za 52e. Apartman na 5-6 osob, nas jest 3, klima, wifi, itd... Skoda dala rade. Wczoraj i dzis rano mocniejszy wiatr, ale teraz sie uspokoilo, jest bezchmurnie. Pzdr
Jak w tym roku wyglądają opłaty za autostradę w Chorwacji?
W tamtym roku z Pomorza leciałem przez DE i pamiętam że przejazdy po samych autostradach i tunelach drogo wyszły szczególnie te w Austrii. Czy jadac przez Czechy wyjdzie taniej?
Jak w tym roku wyglądają opłaty za autostradę w Chorwacji?
W tamtym roku z Pomorza leciałem przez DE i pamiętam że przejazdy po samych autostradach i tunelach drogo wyszły szczególnie te w Austrii. Czy jadac przez Czechy wyjdzie taniej?
To musisz się delikatnie wysilić i policzyć koszt winiet czeskich, austriackich i w Chorwacji w/g przejechanych kilometrów na bramkach (z tabel) !
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
O tej inwestycji mówiło się od dawna. Aby połączyć drogą rejon Dubrownika z resztą Chorwacji, należy wybudować most łączący półwysep Pelješac ze lądem w okolicach Kleku, gdzie szerokość Zalewu Małostońskiego wynosi zaledwie około 2 kilometry. Dzięki temu rozwiązaniu, szlak do Dubrownika ominie około dziesięciokilometrowy odcinek Jadranskiej Magistrali przebiegający przez terytorium Bośni i Hercegowiny, którego pokonanie zaczęło sprawiać coraz większe kłopoty od czasu wejścia Chorwacji do Unii Europejskiej, a prawdopodobnie od roku 2018 również do Układu z Schengen. Brano również pod uwagę inne warianty ominięcia Neum, jak tunel pod terytorium Hercegowiny lub autostradę eksterytorialną, jednak to właśnie budowa mostu została uznana za najkorzystniejsze rozwiązanie problemu.
7 czerwca 2017 roku Komisja Europejska przyznała Chorwacji kwotę 357 milionów euro na budowę nowej przeprawy mostowej, co stanowi 85% kosztów inwestycji. Czteropasmowy most ma mieć około 2400 metrów długości i 55 metrów wysokości. Oprócz samego mostu, zbudowane zostaną tunele i wiadukty na odcinkach dojazdowych, przebudowana będzie droga nr 414 prowadząca przez półwysep Pelješac oraz zbudowana ośmiokilometrowa obwodnica Stonu. Zgodnie z zapowiedziami, budowa może ruszyć jeszcze w tym roku, a całość połączenia z południową Dalmacją ma zostać ukończona w roku 2022.
Unia Europejska przeznaczy 357 milionów euro na most nad Zalewem Małostońskim. Dzięki temu możliwa będzie podróż do Dubrownika bez konieczności przejazdu przez terytorium Bośni i ...
ruwado Gosc od ktorego mamy kwatere mowil wlasnie o budowie tego mostu bo mowi ze BiH maja 2500m dostepu do morza i przez to i UE takie jazdy maja z przejazdem. Tranzyt jakos leci ale sa dni ze korki masakra.
Komentarz