Gripy tez przez dlugi czas mialem. Potem przesiadlem sie na XT-ki po lifcie w okolo 2000 roku i tak juz zostalo. Chyba ostatnie XT starej daty, potem weszly juz te nowe pod tarcze itd.
Ten stary osprzet nie byl taki zly.
Mi wolnobieg Acery wystarczal na jeden sezon i konczyl sie lancuch, wolnobieg, korba i najczesciej pod koniec jeszcze bebenek wysiadal i byl koniec jazdy. Ale te 3kkm robilo
W najbliższy weekend planuję wybrać się na zakup jakiegoś używanego rowerku MTB. Nigdy do tej pory nie posiadałem tego typu roweru. W związku z tym przewertowałem wiele stron internetowych dotyczących wyboru rozmiaru ramy. Niestety mam pewne wątpliwości interpretacyjne dotyczące ustalenia jaka jest odległość od ziemi do krocza mężczyzny, tj czy mierzyć odległość do "jajek" czy wyżej. Problemu by nie było gdyby nie to, że różnica dochodzi do 5 cm, czyli rozmiar ramy o dwa cale większy.
Mr0czny 178 cm i odległość od ziemi do jajek, boso, 81 cm. W necie czytałem że jak się stoi okrakiem przed siodełkiem to powinno odległość od krocza do ramy powinna być 5-10 cm lub przednie koło powinno dać się podnieść 10-15 cm. Tyle, że pytanie jest takie co to jest krocze i czy koło podnosić do momentu zetknięcia się ramy z jajkami czy do zetknięcia ramy z kością miednicy?
Obawiam się tego, że sprzedawca mi wciśnie niewłaściwy rozmiar byleby coś sprzedać. niestety nie mam kogo zabrać, aby mi fachowo doradził.
dokładnie, nie ma co się pchać więcej jak 18 przy tym wzroście
a takie szukanie pod jajka to trochę bez sensu bo każda rama ma inną geometrię
zwłaszcza nowe ramy mają nisko opadającą górną rurę w stronę siodełka
pamiętaj że większe ramy gorzej się sprzedają, dlatego często ludzie popychają to na siłę :szeroki_usmiech
ernestowski, zgodnie z Twoją teorią doboru ramy to powinienem mieć chyba coś pomiędzy 15-16'' :-)
Nie ma co panikować i zdrowy rozsądek pożądany. Tudzież doświadczony kolega zabrany na zakupy/przymiarki.
[ Dodano: Pią 13 Wrz, 13 06:27 ]
Możliwe żeby TE hamulce miały klamki odwrotnie (tzn. lewa działa na tył a prawa na przód) ?
A cobyście panowie zaproponowali do kupna w kwocie do 3 tysięcy złotych. Chodzi mi o rower górski do zwykłej jazdy rekreacyjnej. Chodzi mi o rower w miarę z dobrym osprzętem. Teraz wyprzedaże to można cos taniej kupić dobrego.
looker, jest prawie tak jak pisze Mr0czny, trzeba przepiąć przewody przy klamkach, uzupełnić olej hamulcowy i odpowietrzyć układ. Problem polega na tym, że uzupełnienie płynu i odpowietrzenie może nie być tak proste jak w samochodzie. Jak dokładnie to się robi to musisz poczytać w necie. Ja mam układ hamulcowy Avid i do takich działań potrzeba dwóch strzykawek i specjalnych końcówek, ale jakiś zastępczy zestaw nie jest specjalnie drogi.
Jedno pytanie propo przechowywania roweru w zimie:
Czy rekomendowane jest pozostawienie roweru w nieogrzewanym garazu na zimowy sen?
Mam fulla i nie wiem jak dokladnie moga na niego wplywac ujemne temperatury + kilkumiesieczny postoj.
Dzieki za porady.
Komentarz