zmiana roweru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • abstinent
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 4842
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

"coś takiego" miałem na myśli ogólnie :P :lol:

a dokładnie to mam taki https://www.payback.pl/pb/rewards/id...l#.U5fvWrHlS6M
    opłacało się ponad trzy lata tankować na BP i jeszcze musiałem parę zł dopłacić :haha:
    do tego bukłak z decathlonu ok 50zł

Komentarz

• PiotrekDK
      Elegance
      • 2007
      • 798
      • Seat

Wydaje mi się czy taki worek z piciem to na dłuższą wyprawę, nie jest to upierdliwe w myciu?Bo bidon to do zmywarki i po problemie chyba najlepiej mieć to i to
      ...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
      mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088

Komentarz

• Andja
        Rider
        • 2006
        • 596

sam się zastanawiałem jak myć bukłak...i wybrałem bidon 1 litrowy za 8zł. jak się pojawią na dnie jakieś grzybki to wymieniam na nowy :P

Komentarz

• abstinent
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4842
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja tam leje wodę i nie ma problemu
          nie wolno trzymać dłużej jak 24h
          są specjalne zestawy bo mycia bukłaków, ok 50zł
          przy ostatnie trasie powinienem wypić min 3l płynów
          a to tylko 2,5h jazdy
          więc bidon to się nadaje na zimę raczej :szeroki_usmiech

Komentarz

• cysterniarz
            RS
            • 2008
            • 1887
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez PiotrekDK
            Wydaje mi się czy taki worek z piciem to na dłuższą wyprawę, nie jest to upierdliwe w myciu?Bo bidon to do zmywarki i po problemie chyba najlepiej mieć to i to
            Ja jeżdżę z plecakiem (bukłakiem) już od 2 lat, leję wodę i nic się nie grzybi. Profilaktycznie raz na pół roku zalewam miksturą kwasku cytrynowego rozpuszczonego w wodzie i wszystko wygryzie, później płukanka i jest gitara.
            Plecak a raczej poduszka z wodą uratowała mi plecy podczas zeszłorocznego wypadku, kiedy poleciałem na beton plecami, bukłak wystrzelił i zamortyzował upadek inaczej mogłoby być słabo.

Komentarz

• PiotrekDK
              Elegance
              • 2007
              • 798
              • Seat

No zobacze narazie bidon a jak sie wkrece bardziej, to powoli bede kompletowal dodatki.
              Rower mialem odebrac jutro ale mialem mila niespodzianke bo zadzwonili ze sklepu ze juz gotowy i moge dzis odebrac.
              Przy okazji zorientowalem sie ze pomylilem linki do rowerow mial byc ten , zreszta prawie to samo http://www.rockmachine.us/pl/collect...yphoon-60.html

Jako ze zona ma dzis urodziny to niemialem czasu na jazde, wyskoczylem tylko na chwile jakies 2km. Pierwsza uwaga to odkrecam podpurke bo zachaczam o nia pieta :?

[ Dodano: Pią 13 Cze, 14 00:31 ]
              Wymieniłem podpórkę na uchwyt i bidon. Dziś na rozgrzewkę zrobiłem 8 km, nie ma co szaleć tym bardziej ze ładne parę lat nie siedziałem na rowerze a wieczorem do pracy :szeroki_usmiech i tak czuję 4 litery
              Co pijecie na rowerze? Z bidonem do dostałem jakieś próbki do rozpuszczania , czy najlepiej po prostu wodę?
              ...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
              mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088

Komentarz

• abstinent
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4842
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

H2O

https://www.youtube.com/watch?v=Wx2e9jSSK6E :diabelski_usmiech

Komentarz

• cysterniarz
                  RS
                  • 2008
                  • 1887
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

pany na jakim ciśnieniu jeździcie ? bo ja ciągle łapie flaka i już mnie zalewa... dętka wygląda jak biedronka i zastanawiam się nad zrobieniem bezdętkowych tanim sposobem tylko nie wiem jakie to ciśnienia wytrzyma, ja ładuję 3,6-3,8

Komentarz

• zwolin
                    Rider
                    • 2010
                    • 656

cysterniarz, boshe ille???? Ja waże powyżej 100 kg i mtb 1.9-2.2 przód, 2-2.5 tył. Szosa 8.5
                    Albo opony masz jakieś nie teges, albo Ci się d.....z siodełka podnieść nie chce na dziurach.
                    Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                    O II Tour Combi 1.6
                    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• cysterniarz
                      RS
                      • 2008
                      • 1887
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

syka łapię przeważnie w przednim więc unoszenie dupska tu nie wiele zmienia. Waga 96, opony dość nowe kenda (jakieś 2000km) w środku czysto. Trasy przeważnie 30szosa/70las. 3,6 bara to tak szokujące ciśnienie w mtb? przy 1,9 mam powierzchnie styku jak w walcu.

Komentarz

• zwolin
                        Rider
                        • 2010
                        • 656

Zcysterniarz, na mtb to naprawdę dużo. Opory toczenia bardziej zależą od opony, niż ciśnienia, a większa powierzchnia styku daje dużo lepszą przyczepność
                        O II Tour Combi 1.6
                        Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• cysterniarz
                          RS
                          • 2008
                          • 1887
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

dobra potestuję na mniejszym ciśnieniu 2,5 :idea:

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Z drugiej strony na brzegu opony najczesciej podane jest optymalne cisnienie i malo kiedy ono wynosi mniej niz 2-2,5bar
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• zwolin
                              Rider
                              • 2010
                              • 656

cysterniarz, zobacz jak będzie. Niektóre opony już tak mają, że łatwo na nich snejka złapać. Spróbuj zlokalizować gdzie dokładnie przebija się opona. Może z opaską na obręczy coś nie tak. Ja jeżdżę na zwijanych geaxach saguaro i dętkach conti i nic się złego nie dzieje. Za to dętek kendy, cst i speca już nigdy nie kupię......

[ Dodano: Pon 16 Cze, 14 12:57 ]
                              Maicroft, niby tak, ale kalkulator na stronie producenta podaje ciśnienie niższe od minimalnego na boku opony. Taka zagwozdka.
                              O II Tour Combi 1.6
                              Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• cysterniarz
                                RS
                                • 2008
                                • 1887
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

nie ma opcji na niskim ciśnieniu.
                                przy 2,2 opona pływa w obręczy, ugina się jak cholera, szczypanie dętki bankowo.
                                Min zalecane ciśnienie na oponie to 2.8.
                                Znalazłem mikro szkło w oponie (wielkości ziarnka cukru), zalane gumą, wystawał tylko rożek ledwo wyczuwalny ręką :twisted: , mam nadzieje że to to i problemy się skończą :?

btw, testowaliście dętki foss ?

Komentarz

• abstinent
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 4842
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja śmigam na 1.8-2.1 im mniej tym lepiej ale łatwo dobić na kamieniu
                                  na bezdętkowych chłopaki jeżdżą na 1.5-1.8
                                  myślałem o fossie, ale ja nie przebijam dętek
                                  tylko je przecinam :lol:
                                  a foss raczej nie poradzi sobie z tym

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WPVRU7jSYkQ[/youtube]

Komentarz

• dudek_t
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1421

Panowie, potrzebuję porady.
                                    Po wielu latach przerwy wróciłem do regularnego jeżdżenia. Niestety nie tylko forma znikła zupełnie ale też sprzęt wyraźnie niedomaga.
                                    Do rzeczy. Obecny rower to TREK 6500 chyba 8-9 letni. Przebieg ma nie duży, około 2000km. Ostatnie 5-6 lat przejechał praktycznie może ze 150km. I teraz po kilku regularnych przejażdżkach:
                                    - amortyzaror RochShox Pilot C nie działa, praktycznie nie wybiera żadnych nierówności
                                    - hamulce - Magura HS33 - chyba mają najlepsze czasy za sobą
                                    - przednie koło gnie się jak chce i kiedy chce, jakaś obręcz WTB na piaście no name
                                    - tylne koło (piasta SRAM 9.0SL, Mavic x317) jest w miarę ok ale...
                                    Te rzeczy na pierwszy ogień.
                                    Nie chcę wydawać nie wiadomo ile kasy bo ten rower docelowo zostanie na rodzinne wycieczki z fotelikiem przymocowanym do ramy ale do końca tego roku musi mi też służyć jako rower do wszystkiego. Dlatego też chcę wymienić amortyzator, koła i hamulce. Jakieś możliwie lekkie i skuteczne tarcze do xc/turystyki. Jednym słowem sprzęt półki średniej niższej/ średniej.
                                    Dodatkowym aspektem przy wyborze części jest waga... ja ważę około 85kg ale doliczając fotelik + synka robi się ponad 100kg i waga ta będzie rosła nawet do 110km. Muszę to wziąć pod uwagę wybierając koła.

Podsumowując: jakie koła, amortyzator i hamulce polecacie do xc/turystyki? Rower ma być możliwie lekki i wytrzymały. Do szaleństw i maratonów wleci coś karbonowego zimą/wiosną ale na razie ten TREK musi mnie do tego przegotować.

Please help :-)

Komentarz

• abstinent
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4842
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

w końcu jakieś normalne pytania
                                      pierwsze i zasadnicze pytanie: kasa

widelec:
                                      tu raczej nie ma większego wyboru, reba albo fox(ew. revo u-turn), skok ok 120 a to dlatego że przy wadze kpl sag będzie dość duży
                                      a dwa łatwo samemu zrobić przegląd
                                      jak się nie ma znajomego mechanika lepiej w większości serwisów nie dawać bo nie mają pojęcia o tym co robią
                                      a przy sporym jeżdżeniu te widelce wymagają żeby zajrzeć do ich dwa razy na sezon
                                      hample slx w górę, ogólnie raczej shimano
                                      koła:
                                      tu zależy od kasy
                                      może i dt 240 by było pod tą wagę
                                      jak nie no to ten nowy model co wszedł (chyba 350)
                                      obręcze dt, ztr

ja bym jeszcze powalczył ze starym osprzętem
                                      na pewno dał by radę :szeroki_usmiech

Komentarz

• dudek_t
                                        L&K
                                        • 2008
                                        • 1421

Abstinent, po konsultacjach w zaprzyjaźnionym sklepie rowerowym zaproponowali mi w dobrych cenach:
                                        - podstawowy model RockShox'a coś tam 32(wiem że Reba ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny ale nie bardzo mam chęć pakować tyle w amorek do rekreacyjnej jazdy)
                                        - hamulce właśnie Deore (bez radiatora) + jakieś ponoć lekkie tarcze 16cm na przód i na tył
                                        - koła Mavic Crossone, ponoć co xc/turystyki nawet pod obciążeniem nadają się bez problemu; cena też świetna, poniżej 600zł więc ciężko chyba złożyć coś lepszego w tej cenie?

Jak to widzisz?

Komentarz

• abstinent
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4842
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

to ja już lepiej wolałbym reanimować to co jest

deorki mogą być jeśli model 2014

koła niby ok, ale co ze szprychami i łożyskami :?: :idea:

[ Dodano: Pią 04 Lip, 14 20:48 ]
                                          małe ot

http://vimeo.com/99613871

Komentarz

• looker
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 1886
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez abstinent
                                            widelec:
                                            tu raczej nie ma większego wyboru, reba albo fox(ew. revo u-turn), skok ok 120 a to dlatego że przy wadze kpl sag będzie dość duży
                                            Nie namawiałbym kolegę na Rebę - dobra jest ale droga. Przewaga formy nad treścią w przypadku rekreacji...

hample slx w górę, ogólnie raczej shimano
                                            Deore ogarną spokojnie. Chyba, że kolega sporo DH ćwiczy ;-) Ew. dać tarczę 180 z przodu i będzie dobrze.

koła:
                                            tu zależy od kasy
                                            może i dt 240 by było pod tą wagę
                                            jak nie no to ten nowy model co wszedł (chyba 350)
                                            obręcze dt, ztr
                                            DT 240 ma chore ceny... Dobra piasta ale droga... A tu przypominam...rekreacja...
                                            350-tki wyjdą taniej i też bardzo w porządku sprzęt.
                                            Co do obręczy to może jeszcze jakieś WTB by podeszły... Robią całkiem niezłe "kółka"...
                                            OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                            SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• dudek_t
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1421

Dobra, sprawa wyglada tak ze bankowo wpadaja hamulce SLX bez radiatora i kola Mavic Crossone. Skladane wyjda sporo drozej a tez sporo bedzie zalezalo od skladajacego. Czesci do Mavicow praktycznie na biezaco a ceny bede mial baaardzo dobre.
                                              Zastanawiam sie tylko nad tym amorkiem. Uzywki nie chce, nie ma mowy. Zobacze za ile mi sprzedadza to Rebe. Jaka jest wg Was dobra cena za nowke na 26"?
                                              Troche mi szkoda kasy bo po sezonie bedzie nowy wypasiony sprzet :-)

Komentarz

• abstinent
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 4842
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dudek_t, awaryjny rower, albo na zimę będzie jak znalazł
                                                1000-1100 za rebe będzie ok :P

Komentarz

• dudek_t
                                                  L&K
                                                  • 2008
                                                  • 1421

W takim razie będę negocjował... jak uda się kupić za 1100 to się mocno zastanowię...
                                                  póki co idę pokręcić się po lesie rowerem przed "tjunigiem" :twisted:

Aha, możecie polecić jakieś dobre/bardzo dobre oświetlenie na przód. Mam jakiegoś niezłego (15 lat temu) CatEye ale raz że cztery paluszki starczają na 3 wieczory a i tak nie wiele widać. O szybszej nocnej przejażdżce w lesie można zapomnieć

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Ja kupilem hamulce Acera to ponoc to samo co Deore i daje to rade.

Zakladajac ze Twoj rower troche lat juz ma to najczesciej do hamulcow trzeba dokupic adapter z IS na PM w ramie, bo amor teraz kupowany bedzie mial juz nowe mocowanie.
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...