Ogłoszono kryzys

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dato
    L&K
    • 2012
    • 1431

Wczoraj zialiśmy całym biurem z Pana z "poważnej agencji" co się n-ty raz chciał śliznąć z tygodnia na tydzień, który na głośnomówiącym przekonywał w ten deseń: "Pani jest niewystarczająco uprzejma. Pani mnie pewnie uważa za Dłużnika. Pewnie Pani Klient też mnie uważa za Dłużnika. Ale ja nie uważam się za Dłużnika, ja poważną firmę prowadzę."

Qpa jest takich "smaczków", taka branża, taka specyfika.

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Niby kryzys, wszyscy narzekają, bezrobocie rośnie a pracowniom nie chce się pracować i to za nie małe wynagrodzenie, wczoraj wqrwił mnie jeden z moich pracowników który od dłuższego czasu kazaczył, dorobił się, wyjbałem z hukiem niech kozaczy gdzie indziej lub na swoim, na jego miejsce są chętni i to za dużo mniejsze pieniądze, mało tego gość ma rodzinę na utrzymaniu a zachowuję sie jak dziecko :evil:

To tak odnosnie kryzysu i podejściu do pracy....
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• FanRSMP
        Ambiente
        • 2010
        • 151

piramida z tymi mniejszymi pieniedzmi to pojechales.. :szeroki_usmiech ..jak masz namiary na takich pracownikow to dawaj ich do mnie.....

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez FanRSMP
          piramida z tymi mniejszymi pieniedzmi to pojechales.. :szeroki_usmiech ..jak masz namiary na takich pracownikow to dawaj ich do mnie.....
          Nie każdy podstawowy pracownik w stolarstwie dostaje na łapę prawie 4kzł, znajdę gościa do pracy za 2.5kzł i to bez wiekszych problemów :wink:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• ziutsane
            RS
            • 2007
            • 2376

Zamieszczone przez piramida
            Nie każdy podstawowy pracownik w stolarstwie dostaje na łapę prawie 4kzł, znajdę gościa do pracy za 2.5kzł i to bez wiekszych problemów :wink:

Po jakimś czasie ten, którego wyrzuciłeś wróci grzecznie z prośbą o pracę, to zaproponujesz mu to stanowisko za 2,5 tyś...
            Radio: C90r+XDP210EQ
            Kable:Opt,Skyline,50 mm
            Wzm:XES M1+FP 1.800
            Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez ziutsane
              Zamieszczone przez piramida

Po jakimś czasie ten, którego wyrzuciłeś wróci grzecznie z prośbą o pracę, to zaproponujesz mu to stanowisko za 2,5 tyś...
              Tego gościa nie chcę już na oczy oglądać nawet za 1.5kzł miesięcznie :wink:

Komentarz

• ziutsane
                RS
                • 2007
                • 2376

Mój post był raczej w ramach humorystycznych :P :diabelski_usmiech

Komentarz

• loyd
                  RS
                  • 2010
                  • 2342

piramida, nie przesadzaj.

W dzisiejszych czasach 4k pln to nie jest znowu taka straszna kasiora, a jak chłop był ogarnięty i ma fach w ręku (głowie) to sobie znajdzie bez probemu robotę za takie same albo i lepsze pieniądze.

Problem z bezrobociem to mają panny, które szukają "pracy biurowej", albo wszelkiej maści politolodzy, europeiści, socjolodzy, itp.

Jak masz jakieś sensowne umiejętności które możesz zaoferować na rynku to kasa zawsze będzie :wink:

Komentarz

• ziutsane
                    RS
                    • 2007
                    • 2376

Ostatnio u mnie był wakat na ucznia (branża logistyczna). Zgłosiło się 320 ludków na 1 miejsce :diabelski_usmiech

Masakra jakaś !

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8033
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

ziutsane, tylko po przesiewie ogólnym zostanie 10 ludków z których do życia będzie jeden
                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• ziutsane
                        RS
                        • 2007
                        • 2376

Tak, ale przesiej to :diabelski_usmiech

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8033
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

ziutsane, problem jest z tym, że jak sprecyzujesz wymagania to i tak przysyłane są CV "nie na temat" i potrafi to być 80%. Niestety jest to czasochłonne jak piszesz.
                          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• kbjanek
                            Rider
                            • 2009
                            • 381

Zamieszczone przez AdamB
                            których do życia będzie jeden
                            nie koniecznie, prowadze mala firme z branzy projektowej,
                            jest nas malo, ale za to robimy duze projekty i wymagam zeby asystenci mieli glowy do pracy, przez 10 lat, przez firme przewinelo sie kilkudziesieciu absolwentow PŁ,
                            moze z pieciu umialo cos wrysowac zgodnie ze sztuka, a ze 2 jeszcze to wydrukowac.
                            dlatego tez z osoby zarzadzajacej zespolem przekwalifikowalem sie na projektanta.
                            ostatnio byl koles z checiami na asystenta, dalem mu podklad, komputer i mowie prosze wrysowac przylacze od studzienki takiej i takiej do studni wodomierzowej.
                            facet siedzi i patrzy jakby zobaczyl kupe na talerzu. wiec tlumacze ze taka linie poprostu niech narysuje. jak ja wrysowal to myslalem ze pojde sie powiesic.
                            kurwa czerwony dyplom i list referencyjny z firmy projektujacej, a on wali przylacze przez betonowy podjazd i jeszcze 2 drzewa.
                            ale co mam mu sie dziwic jak on w poprzedniej firmie tylko herbate i paczki nosil, to nie jego wina ze go nie nauczyli, ale jego wina ze bezmyslnie zrobil to co uslyszal. wrysowal poprostu prosta kreske.

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez loyd
                              piramida, nie przesadzaj.

W dzisiejszych czasach 4k pln to nie jest znowu taka straszna kasiora, a jak chłop był ogarnięty i ma fach w ręku (głowie) to sobie znajdzie bez probemu robotę za takie same albo i lepsze pieniądze.

Problem z bezrobociem to mają panny, które szukają "pracy biurowej", albo wszelkiej maści politolodzy, europeiści, socjolodzy, itp.

Jak masz jakieś sensowne umiejętności które możesz zaoferować na rynku to kasa zawsze będzie :wink:
                              Dla mnie 4kzł to tez nie sa duże pieniadze, zarabiając tyle musiałbym żyć skromnie i z każdym groszem sie liczyć ale z drugiej strony pracownik który dostaje tyle na rękę ma przyzwoite pieniadze jak na montera mebli który pracuje dokładnie po 9h dziennie i dwie soboty w miesiącu po 5h, kiedys mieli jeszcz nadgodziny i fuchy to już w ogóle mieli miód na ale lata miodowe sie skończyły i trzeba realnie p[odchodzić do życia.

Kto by sie mnie nie pytał ile zarabiają moje chłopaki to każdy zdziwiony że aż tyle kasy dostają, mnie tam nie dziwi tylko trochę wymagam od siebie i innych i nie lubie jak ktoś wiecznie ma problem czy wali w chuja :!:

Komentarz

• natash
                                RS
                                • 2011
                                • 2599

4k dla jednych to dużo dla drugich mało, ale nie trzeba skromnie żyć za takie pieniądze, można na wakacje podjechać, skodę kupić :P, remont co jakiś czas zrobić lub kupić coś do domu, chyba, że ktoś ma 2k kredytu, to inna rozmowa.

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez natash
                                  4k dla jednych to dużo dla drugich mało, ale nie trzeba skromnie żyć za takie pieniądze, można na wakacje podjechać, skodę kupić :P, remont co jakiś czas zrobić lub kupić coś do domu, chyba, że ktoś ma 2k kredytu, to inna rozmowa.
                                  Zazwyczaj tak jest że około 2kzł schodzi na kredyt mieszkaniowy i część opłat domowych, nie mówiąc o żarciu i innych opłatach :roll:

Komentarz

• natash
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2599

Chyba, że żyje ktoś bez kredytu, a są tacy.

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez natash
                                      Chyba, że żyje ktoś bez kredytu, a są tacy.
                                      to tak, masz rację, jedna osoba przyniesie 4k, druga powiedzmy 2.5k to w sumie daję nam kwotę za która można bez stresu funkcjonować

Komentarz

• adi747
                                        L&K
                                        • 2008
                                        • 1138

rozwala mnie że są na jego miejsce inni za mniejszą kase <hahaha> wiadomo że są i będą tylko ludzie sami sobie robią krzywde :evil: jak ja sie zwalniałem za podstawe 1500+premie to na moje miejsce przyszło 6 chłopa i powiedzieli jednemu że dają mu 1200zł podstawy a ten powiedział ze on może za 1000 robić no tosz kurwa będą ludzie dobrze zarabiać w tym jebanym kraju jak zawsze znajdzie sie jakaś menda co będzie robić za psie pieniądze??
                                        http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                                        była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
                                        2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
                                        JEST
                                        megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
                                        octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
                                        octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

adi747, jeden będzie pracować za 1000zł i będzie szczęśliwy a drugi za 5kzł nie będzie pracować bo mu się nie chce...

Komentarz

• adi747
                                            L&K
                                            • 2008
                                            • 1138

wiesz jak komuś sie nie chce to juz jest skrajny przypadek bo pracować choć sie nie chce to trzeba ja na przykład za 5 koła to mógłbym robić nie narzekając a musze 1800 z groszami i chce mi sie choć to nie pieniądze. Dobija tylko fakt że każdy może powiedzieć jak Ci mało 1800 to wypad za brame na twoje miejsce przyjdzie za 1300i po roku 2 latach bedzie umiał to co ty i to sie chyba nie zmieni dopłóki najniższa krajowa sie nie zmieni
                                            http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                                            była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
                                            2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
                                            JEST
                                            megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
                                            octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
                                            octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• radekgw
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1182

jak najnizsza sie zmieni to za nizsza od niej na czarno bedzie sie robic... i nie wierze by w najblizszym czasie cokolwiek sie zmienilo - a nie jestem pesymista
                                              Ale jest tak jak piszecie ze zawsze na Twoje stanowisko ktos sie znajdzie nawet za mniejsze pieniadze - to jest chore.
                                              Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• Wally
                                                RS
                                                • 2012
                                                • 3790
                                                • Volkswagen

Zamieszczone przez Agamek12
                                                Zresztą sam bym chętnie wybrał sie na urlop do Chorwacji, ale:
                                                a. boję się, że moje dzieciaki zamęczyłyby się w podróży (one ledwo wytrzymują 6-7h mocnej jazdy nad Bałtyk)
                                                b. trudno jest mi zaplanować urlop z takim wyprzedzeniem, żeby znaleźć atrakcyjne finansowo miejsca,
                                                c. trochę szkoda mi pieniędzy, bo na wakacje spokojnie wydałbym przynajmniej 2x więcej pieniędzy niż nad Bałtykiem,
                                                d. jakoś nie pamiętam, żeby pogoda nad Bałtykiem zniechęciła mnie do polskiego morza (no może poza temperaturą wody, ale ja akurat nie jestem zakochany w morskich kąpielach).
                                                podpisuję się pod tym ale jeszcze jeden podpunkt...
                                                e.wspieram własną gospodarkę, żeby na kryzys potem nie narzekać.... :szeroki_usmiech
                                                Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                                                => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                                                => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                                                "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• Udesky
                                                  RS
                                                  • 2007
                                                  • 1692
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez radekgw
                                                  Ale jest tak jak piszecie ze zawsze na Twoje stanowisko ktos sie znajdzie nawet za mniejsze pieniadze - to jest chore.
                                                  Niektórzy chyba dawno niebyli bez pracy dłuższy czas, skoro dziwią się takiemu procederowi.
                                                  Gdyby tak było to szybko zrewidowaliby swoje myślenie na ten temat.
                                                  Bezrobocie duże, pracy mało, więc wygrywa najtańszy, żyć za coś trzeba.
                                                  Im dłużej jest się poza rynkiem, tym trudniej coś znaleźć więc po czasie już się nie wybrzydza.

Inną sprawą jest fakt, że niektórzy pracodawcy poszukują kombajnów do pracy za najniższą krajową.

Gdy zaczynałem studia to wymogiem był angielski (to naturalne), później angielski perfekt + inny język, a ostatnimi czasy słucham, że już nawet 3 i 4 języki. I to na zwykłe stanowiska, a nie jakiegoś menadżera itp.

Zamieszczone przez loyd
                                                  wszelkiej maści politolodzy, europeiści, socjolodzy, itp
                                                  Poczekajcie jeszcze trochę. Będzie płacz, że mamy za dużo informatyków i inż. budowlanych, a za mało nauczycieli, bo naglę wyż demograficzny z lat 80 zacznie produkcję nowej siły roboczej.
                                                  W Polsce nie ma kryzysu.
                                                  Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• ziutsane
                                                    RS
                                                    • 2007
                                                    • 2376

Moja menedżerka ni huhu po Angielsku, po Polsku też nie bardzo. Jedno muszę jej przyznać, cele realizuje sumiennie. Nie ma litości i dąży do celów po trupach...

Komentarz

Pracuję...