Zamieszczone przez beaviso
Chłopy, zmusza Was kobita do dbania o zdrowie...?
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez PavvlikZamieszczone przez beaviso- rezygnacja z jajek,Czasami zjem jajko na miękko, jednak jakoś się od nich odzwyczaiłem. Majonez to dla mnie narkotyk, więc muszę być na terapii "anty". Nawet frytki wolę zdecydowanie z majonezem, a nie z ketchupem. A gdy nie ma jajek - to nie ma powodów do użycia mayo!
P.S. Tak po cichu, bo żona już śpi, to z majonezów polecam Kielecki... Winiary się chowają.
M.666 4U
Komentarz
-
-
Ja jeszcze nie w małżeństwie, a już słyszę te gadki żeby "o siebie zadbać".
W zasadzie technicznie nic mi nie dolega. Ze względu na kamicę nerkową co rok musze robić wszystkie badania i z reguły są one bardzo dobre, co mnie dziwi bo wagę raczej mam słabą (75kg. przy 176cm. - a do nie dawna było jeszcze poniżej 70!), kondycji praktycznie żadnej (męczy mnie 5km. przejechane na rowerze, nie wspominając o jeździe pod górkę - mission impossible) i do tego wszystkiego przyplątało się cholernie wysokie ciśnienie, które czasem osiąga 180/120i prawdę mówiąc nic, poza tym ostatnim, mnie nie niepokoi.
Szukam jakiegoś dobrego dietetyka ze względu na tą kamicę, ale dopóki nie musiałem, to nie wiedziałem że tak ciężko o takowego, zwłaszcza na terenie na którym mieszkam. Wszędzie jacyś instruktorzy od fitnessu i inni czarodzieje którzy polecają soki i wodę, a PRAWDZIWEGO dietetyka, takiego który jest dopasować dietę pod konkretny przypadek, ni hu....
Lansowana amerykanizacja, McDonaldy, i Grycanki, pozwalają ludziom rozgrzeszyć się z nadwagi, niezdrowego trybu odżywiania, braku sportu. Sam kiedyś niestroniłem np. od paczki Czipsów dziennie, ale jak zacząłem czytać to odstawiłem to gówno, słodyczy nie jadam za dużo, choć lubię, kawy zero, a najbardziej dziwi mnie zapotrzebowanie na browar wśród OCP-ków. Z tego co tu czytam to nie którzy dają/dawali w gardło 2-3 sztuki dziennie. A ja mam wrażenie że jak golnę małego browarka raz na tydzień to jest optymalnie...Artur
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez r2rZe względu na kamicę nerkową (...)
mam wrażenie że jak golnę małego browarka raz na tydzień to jest optymalnie...
Mały browarek na tydzień jest optymalny - ale dla małego chłopcaPiwo samo w sobie nie szkodzi, poza oczywiście alkoholem (wątroba), warto wybierać piwa niefiltrowane, np. pszeniczne. Po 4 piwach "sztandarowych" producentów boli od rana głowa i, z przeproszeniem, sraczka też gotowa. Ostatnio w czerwcu tak paskudnie podziałał na mnie Lech Pils (nie było niczego innego w okolicy). A jakoś nie mam tego po normalnym piwie i to w większych ilościach...
Głównym problemem w piwie jest pobudzanie apetytu - to od podjadania się tyje. Mi przy drugim piwie włącza się ssanie, dlatego ograniczyłem picie tylko do weekendu.
Wracając do kamicy - Nadciśnienie od chorych nerek to oczywiste powiązanie. Zawsze przy nadciśnieniu badają nerki jako jedną z podejrzewanych przyczyn. Nie bagatelizuj tego! U mnie wszystko zdrowe, ale i tak ciśnienie czasami wyskakuje wyłącznie z powodu stresu, mam takie momenty. Wtedy dochodzi do 170/100 i czuję się źle, a dodatkowo jestem panikarz i wyobrażam sobie jakiś zawał czy wylew, co mnie dodatkowo nakręca... Koniecznie ustaw sobie leczenie. Życzę Ci zdrowia i powodzenia!
P.S. A co Cię męczy przy tak niewielkim wysiłku? Brak tchu? Bóle stawów? Bóle mięśni? Jakaś opuchlizna? Pytam, bo moja żona dość gwałtownie straciła kondycję, a liczne, czasochłonne i kosztowne diagnozy prowadzone w ciągu kilku zeszłych miesięcy wskazują, że nic jej teoretycznie nie jest, choć praktycznie to całkiem inna osoba niż jeszcze rok temu. Też taka "piórkowej wagi" jak Ty.
A jeśli bolą Cię stawy, ew. mięśnie, proponuję zrobić test na boreliozę. Można leczyć się na wszystko, łącznie z psychiką, a zapomnieć o kleszczu, którego miało się przed laty. Borelioza to jedna z najbardziej wyniszczających chorób, do tego bagatelizowana, a "przespana" - bardzo trudno uleczalna. Zrób dobre testy na przeciwciała.
M.666 4U
Komentarz
-
-
Ja tam tylko od siebie powiem, że jestem piwoszem i miałem w życiu jeden poród kamyczka - nigdy qrna więcej... Wtedy dostałem na recepcie (dla Żony :diabelski_usmiech ) zalecenie 4 piwa dziennie
Minęło ładnych kilka lat i o kamnicy zapomniałem. Wątroba się za to odzywa, mam nadzieję, że toto "łagodniejsze" (bo jest kilka form), ale wiem, że stłuszczenie...
..."nie ma zdrowych - są niedokładnie przebadani"...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez beavisoZamieszczone przez r2rZe względu na kamicę nerkową (...)
mam wrażenie że jak golnę małego browarka raz na tydzień to jest optymalnie...
Staram się pić jak najwięcej wód i to jak najbardziej zobojętnionych chemicznie, a jeżeli już zawierających coś z tablicy Mendelejewa to najlepiej w śladowych ilościach.
O kamicy czytam już od lat ale przy tym gównie jest tak wiele zależności, że trzeba by jeść chyba kotlety sojowe z prosem, aby utrzymac względnie zdrowa dietę :roll:
Zamieszczone przez beavisoPo 4 piwach "sztandarowych" producentów boli od rana głowa i, z przeproszeniem, sraczka też gotowa.
Będąc na Malcie raczyłem się tamtejszym chyba najbardziej chodliwym piwem, Nazywało sie bodajże Cisk. 6-8 puszek 0,5L. tego napoju na edno popołudnie i nic, ni hu hu....pomimo leżenia plackiem w upale grubo ponad 30-sto plusowym, choć biore poprawkę że blisko morze i organizm tez inaczej reagował, bo generalnie nad morzem nieco "ciężej" się spić, trzeba przyjąć więcej "zimniuchnego" w gardzioł
Zamieszczone przez beavisoP.S. A co Cię męczy przy tak niewielkim wysiłku? Brak tchu? Bóle stawów? Bóle mięśni? Jakaś opuchlizna?
Bardziej to takie ogólne zmęczenie przy nawet minimalnym wysiłku. Gdy trzeba przenieść coś cięższego, przebiec jakiś dłuższy kawałek, czy przejść spacerem 10km. (np. nad Morskie Oko), to jestem normalnie padnięty, leje mi się z czoła tyle potu że chusteczka jest mokruteńka, sapę jak po jakimiś maratonie, no i czuję ciśnienie w skroniach i tętnicy - to walenie tętna w uszach, a przecież to nie są ciężkie prace, wręcz żadne - normalne podstawowe czynności. Kobieta zwróciła tez uwagę na to że mógłbym czasem spać po 16-18 gdyby mnie się nie obudziło. Bywa że zasypiam około 23 a budzę się o 15 następnego dnia, choć nie mam deficytu snu. Nie jest to regularne ale zdarza się. Od zawsze rozwalali mnie studenci którzy o 3-4 przychodzą z imprezy w akademiku, a o 8 siedzą już na wykładach. Dla mnie coś takiego jest awykonalne. Ogólnie po każdej z wyżej wymienionych czynności, mam ochotę legnąć i poleżeć tak z 45 minut i to jest czasem upierdliwe kiedy trzeba szybko wrócić do domu z pracy, przebrać się, wziąć szybki prysznic i iść do kogoś na imieniny/urodziny.
[ Dodano: Sro 29 Sie, 12 05:20 ]
Zamieszczone przez datoJa tam tylko od siebie powiem, że jestem piwoszem i miałem w życiu jeden poród kamyczka - nigdy qrna więcej...Artur
Komentarz
-
-
Znajomy kiedys w wieku 16-17 lat chyba mial kamienie. Lekarz kazal mu wlasnie pic 3-4 piwa dziennie. Jako, ze malilaci bylismy to lubilismy wypic, a jak wyszlo, ze w domu na legalu bedzie mogl pic sobie piwo byl wniebowziety. Po ok 5-6 dniach nie mogl patrzec na piwo, codziennie praktycznie byl nachlany, a widok jego ledwo siedzacego w salonie na fotelu i mamy, ktora na sile wlewa mu piwo do szklanki byl bezcenny
Komentarz
-
-
Jak miałem problemu z wrzodami na dwunastnicy to lekarz powiedział zamiast piwa pij czystą :szeroki_usmiech potem odezwały się kamienie na nereczkach i kazano mi pić piwo :szeroki_usmiech . Koledzy w pracy wtedy poradzili mi abym pił wódkę i zapijał piwem :diabelski_usmiech
Z wrzodami od 10lat spokój z nerkami od 7 :szeroki_usmiech
Żonka też mi suszyła głowę abym zrobił badania bo w moim wieku powinienem już bardziej dbać o siebie (przez ostatnie 7 lat byłem tylko raz u lekarza) Było to na początku tego roku. Wszystko w normie za wyjątkiem cholesterolu (dobrego za mało złego za dużo czyli wypadkowa byłaby OK :diabelski_usmiech ) no i oczywiście nadwaga przy 175cm 100kg. Z tą wagą to już samego mnie wnerwiało więc od marca tego roku rowerek :!: Efekt to do teraz około 2500km i 12 kg mniejJedynie co ograniczyłem to słodycze ale bez przesady
pozostałe pokarmy bez zmian łącznie z golonęczką (uwielbiam) włącznie :!: :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
r2r jak dla mnie to jesteś wypłukany z minerałów. szybko się męczysz, śpiący jesteś, pocisz się i piszesz, że pijesz wody mineralne jak najmniej zmineralizowane.
woda bez minerałów to woda destylowana!!!!! wypłucze organizm ze składników mineralnych w ciągu tygodnia!!! i jesteś dętka. miałem tak kiedyś jak piłem wodę z uzdatniacza ze stacji dializ. dochodziłem do siebie 2 tygodnie.
błąd, powinieneś wysoko zmineralizowane ale bez tego co Ci szkodzi.
jaką masz kamicę: fosforanową, szczawianową czy wapniową? do tego powinieneś dopasować dietę i dużo pić, piwa też :-)
ja mam kamicę fosforanową, największy złóg to 8 mm (zatrzymanie pracy nerki) i jak przechodził moczowodami z nerek to.....można się było zes***z bólu.
na szczęście wszystko się dobrze skończyło i nerka pracuje normalnie.
to tylko moje spostrzeżenie ale może warto zwrócić uwagę na to i zapytać jakiegoś specjalistę.
pzdr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andjar2r jak dla mnie to jesteś wypłukany z minerałów. szybko się męczysz, śpiący jesteś, pocisz się i piszesz, że pijesz wody mineralne jak najmniej zmineralizowane.
woda bez minerałów to woda destylowana!!!!! wypłucze organizm ze składników mineralnych w ciągu tygodnia!!! i jesteś dętka. miałem tak kiedyś jak piłem wodę z uzdatniacza ze stacji dializ. dochodziłem do siebie 2 tygodnie.
M.666 4U
Komentarz
-
-
Boshe... Chłopy, piszcie, piszcie więcej !!!!
Jak ja sie czuję zdrowy czytając Wasze posty... :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
Wprawdzie wycięli mi swego czasu jedną nereczkę i lekarz polecił pic piwo, ale mimo zbliżającej sie wielkimi krokami 50-tki łykam tylko magnez (z uwagi na duże ilości wypijanej kawy, która go wypłukuje).
A to że czasem człek pada na twarz.... cóż, zmęczenie ma prawo ogarniać ciężko pracującego człekaIf we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
leszekmw, ja zapodaję profilaktycznie na kawuchę i stres takie cosik:
Asparaginian Magnez Potas, tabletki, 100 szt. (Uniphar) w portalu DOZ.pl. Zobacz opis i cenę produktu. Zamów on-line.
Łykam tylko w tygodniu rano i wieczorem po jednej (czyli mniej o połowę niż zalecają)
W sobotę i niedzielę oraz podczas urlopów robię sobie przerwę
Komentarz
-
-
Do tej pory był tylko Magvit (lekarka powiedziała, że najlepiej przyswajalny), ale ostatnio lepsza połowa przekonała mnie do czasowej zmiany i teraz jest NeoMag - stress czy toś w tym stylu.If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez Andja
błąd, powinieneś wysoko zmineralizowane ale bez tego co Ci szkodzi.
jaką masz kamicę: fosforanową, szczawianową czy wapniową? do tego powinieneś dopasować dietę i dużo pić, piwa też :-)
ja mam kamicę fosforanową, największy złóg to 8 mm (zatrzymanie pracy nerki) i jak przechodził moczowodami z nerek to.....można się było zes***z bólu.
na szczęście wszystko się dobrze skończyło i nerka pracuje normalnie.
to tylko moje spostrzeżenie ale może warto zwrócić uwagę na to i zapytać jakiegoś specjalistę.
pzdr
Co do specjalistów to każdy mówi co innego, każdy ma swoją koncepcję, internet też wypluwa w google różne diety z których jedna przeczy drugiej. W jednej zalecane jest to co zabronione jest w drugiej, więc aktualnie tropię jakiegos dobrego dietetyka, ale DOBREGO, a nie instruktora fitnessu, mieniącego się dietetykiem, który spławi mnie ogólnikami: dużo ruchu, dużo płynów i witamin - bo to to już wiem.
Odżywiam się z reguły normalnie jak każdy człowiek, jedyne co to odstawiłem "oczywiste" potrawy i przekąski które mogłyby się przyczyniać do kamicy. Nie jem wysoko-solnych produktów, żadnych zupek chińskich, czipsów, ketchup tez odstawiłem, McDonaldy zredukowałem do miana "szaleństwa raz na jakiś czas", wszelkie Vegety w potrawach odpadają, pizza sporadycznie, moja ulubiona zupa szczawiowa tez poszła zupełnie w odstawkę, już zapomniałem nawet jak smakuje - ale czytałem, że diety dla kamicy bywają tak skrajne że szkodliwe bywa nawet pieczywo pod postacią bułki, mleko i jajka (wapń), czekolada i mnóstwo pokarmów o których na pierwszy rzut oka nie powiedziałoby się że mogą być tak szkodliwe.Artur
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pascalKejup uważam ze nie ma po co za niego przepłacac
wcale nie jestem za braniem tabletek , ale np. pestki dyni tez tanie nie są..
Zamieszczone przez r2raktualnie rozmiar okazu który noszę to...24mm. a zatem znowu prawdopodobnie w niedługim czasie skalpel :roll:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
Komentarz