Mandaty, fotki z ITD lub SM

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pascal
    Rider
    • 2009
    • 510
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

no ale skoro katalog czynnosci przewidziany dla SM jest zmknięty to nie bardzo mozna go inaczej zinterpretowac no ale wiadomo - życie

Komentarz

• daneczek76
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 3642
      • Toyota

Domnie do firmy przyszedł mandat w poniedziałek 4 listopad że w dniu 15-05-2013 o godzinie 9.26 W warszawie na al.Niepodległości. Oczywiście Zdjecia nie wysłali a to były godziny szczytu i niewiem czy tu nie mógł bym się czepić że na fotce bedą widnieć inne samochody jadące w tym samym kierunku.
      Po drugie to było pół roku temu nie pamiętam kto był za kółkiem, a za nie pamięć bez wskazania winnego chcą mili państwo SM - 300 zł wystawić receptę.

a więc odpisałem:
      Witam w nawiązaniu do sprawy nr: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
      Niestety samochód marki Skoda Fabia o nr: PO xxxxxx jest to samochód z tz .puli rotacyjnej czyli samochód dla wszystkich potrzebujących w departamencie i dysponują nim osoby które w tym dniu go używają / są na delegacji.
      W dniu 14-05-2013 na delegacji z Olsztyna do Warszawy przebywały 4 osoby w śród nich Ja , Wszystkie te osoby posiadają uprawnieniami do prowadzenia samochodu służbowego , niestety po prawie półrocznej przerwie nie pamiętamy która z tych 4 osób o godzinie 9.26 kierowała samochodem w tym dniu. A podanie którego kogokolwiek z nas zmusza nas do składania fałszywych zeznań i krzywoprzysięstwa.
      Proszę jak to miało miejsce w takich przypadkach o wysłanie zdjęcia może być na mojego maila które ułatwi nam wskazanie osoby i napisanie czego dotyczy wykroczenie .

Z poważaniem
      ds.
      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• mattyah4x4
        Rider
        • 2013
        • 664

zapewne będą Cię teraz starali się zaprosić na spotkanie :lol:

albo jako świadka, albo jako podejrzanego - to już zależy od sprytu danej SM (sprytniejsze nie zapraszają w charakterze świadka, bo potrafią liczyć i obawiają się wniosku o zwrot kosztów dojazdu)... tak więc zaproszą Cie raczej w charakterze podejrzanego lub "niewiadomokogo" (to ostatnie jest przegięciem, ale się zadrza - po to, żeby starac Ci się wręczyć mandat (w miarę czytelności zdjęcia lub miękkości wezwanego hehe)

jak się im nie uda wręczyć mandatu, to będą starali się przesłuchać - bo papieru z przesłuchania potrzebują (teoretycznie) do skierowania wniosku o ukaranie z art. 96 (niewskazanie)

ale może być tez zupełnie inaczej :szeroki_usmiech
        mianowicie: po Twojej odpowiedzi będzie ze trzy miesiące ciszy, zdążysz zapomnieć o sprawie... aż przyjdzie listonosz - a z nim - wyrok w trybie nakazowym :lol:
        Diesel Service Śmietana
        43-210 Kobiór
        ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16

uwaga
        nie robimy pompowtryskiwaczy

Komentarz

• daneczek76
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 3642
          • Toyota

ale może być tez zupełnie inaczej

mianowicie: po Twojej odpowiedzi będzie ze trzy miesiące ciszy, zdążysz zapomnieć o sprawie... aż przyjdzie listonosz - a z nim - wyrok w trybie nakazowym

Na ustalenie sprawcy maja 180 dni w piątek mija ten termin.

Mnie wezwać mogą ja powiem że przebywałem w tym dniu w pojeździe ale to co napisałem wyżej nie pamiętam minęło 6 miesięcy od zdarzenia, moge podać imiona kolegów którzy jechali ale oni zeznają to samo.

Komentarz

• mattyah4x4
            Rider
            • 2013
            • 664

Zamieszczone przez daneczek76

Na ustalenie sprawcy maja 180 dni w piątek mija ten termin.
            uważaj... termin 180 dni owszem, ale to okres kiedy mogą nałożyć grzywnę w toku postępowania mandatowego - jeżeli ten termin zostanie przekroczony (np. przez Twoje uniki) to już nie mogą nałożyć mandatu i muszą skierować sprawę do sądu.

Zatem jeśli do piątku odmówisz im wskazania kto kierował (a odmówiłeś tym pismem, które wysłałeś), to ewentualnie zaproponują mandat za "niewskazanie" (art. 96 par. 3 kw) i jeśli się na to zgodzisz nałożą go (mają na to czas - 90 dni od dnia Twojego oświadczenia, że odmawiasz wskazania). Karalność wykroczenia mija, gdy od dnia jego popełnienia minął rok, a gdy sprawa została skierowana do sądu z wnioskiem o ukaranie w tym terminie - dwa lata
            Diesel Service Śmietana
            43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• pascal
              Rider
              • 2009
              • 510
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

mattyah4x4, widze kolego że jestes oblatany w temacie - masz jakies osobiste doświadczenia i drogę którą mógłbyś polecić czy tylko tak mędrkujesz ?

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

mattyah4x4, Czyli jak sie do nich nie odzywasz i minie 180dni to mandatu nie mogą wystawić (wiem to z doświadczenia) natomiast później kierują sprawę do sądu (niby nie mogą) z wnioskiem o ukaranie z jakiego artykułu? O nie wskazanie? Czy o przekroczenie prędkości? O nie wskazanie chyba nie mogą bo nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji pojazdu?
                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• elpolacco
                  L&K
                  • 2010
                  • 1372
                  • Volkswagen
                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Jest jakaś osoba na forum która pracuje w ITD? Jeśli tak to prosiłbym o kontakt na PW.
                  VW Golf Sportsvan 1.2 TSI 110KM

Komentarz

• mattyah4x4
                    Rider
                    • 2013
                    • 664

Zamieszczone przez pascal
                    czy tylko tak mędrkujesz ?
                    khem... Ty to raczej na pomoc z mojej strony nie licz, szerokiej drogi :roll:

[ Dodano: Sro 13 Lis, 13 21:33 ]
                    Zamieszczone przez piramida
                    natomiast później kierują sprawę do sądu (niby nie mogą) z wnioskiem o ukaranie z jakiego artykułu? O nie wskazanie? Czy o przekroczenie prędkości? O nie wskazanie chyba nie mogą bo nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji pojazdu?
                    niby nie mogą, niby nie powinni :roll:
                    zasadniczo nawet nie powinni skierować wniosku o ukaranie nie mając przesłuchania na papierze - ze statusem majątkowym podejrzanego (obwinionego) i takimi innymi... a sąd dostając niekompletny wniosek powinien taki odrzucić

ale praktyka jest inna - SM/SG kieruje wnioski o ukaranie "z dupy", tj. bez podstaw (np. z art. 92 kiedy nie ukończyli postępowania wyjaśniającego, albo z art. 96 p. 3 kiedy go nawet nie zaczęli!) a sądy rejonowe - w dużej ilości przypadków - wnioski takie przyklepują osobą referendarza... :cry:

ot taka smutna rzeczywistość polska

w takiej sytuacji dopiero sprzeciw od wyroku nakazowego daje możliwość wygrania oczywistej sytuacji - smutne jest to, ze po sprzeciwie na rozprawie (prawie zawsze) nie pojawia się przedstawiciel oskarżyciela publicznego (SM/SG)
                    Diesel Service Śmietana
                    43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• pascal
                      Rider
                      • 2009
                      • 510
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez mattyah4x4
                      khem... Ty to raczej na pomoc z mojej strony nie licz, szerokiej drogi
                      nie badz taki delikatny, mądrzysz sie na prawo i lewo to zapytalem. co ktos nie napisze to masz odpowiedz - tylko jakos nie bardzo cokolwiek z tego wynika.

Komentarz

• mattyah4x4
                        Rider
                        • 2013
                        • 664

...ziew... no i ?
                        masz cos merytorycznego do dodania, czy tylko tak pinkasz z zazdrości ?
                        Diesel Service Śmietana
                        43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• pascal
                          Rider
                          • 2009
                          • 510
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

tak pinkam, i rowniez zycze szerokiej

Komentarz

• daneczek76
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 3642
                            • Toyota

to ewentualnie zaproponują mandat za "niewskazanie" (art. 96 par. 3 kw) i jeśli się na to zgodzisz nałożą go (mają na to czas - 90 dni od dnia Twojego oświadczenia, że odmawiasz wskazania). Karalność wykroczenia mija, gdy od dnia jego popełnienia minął rok, a gdy sprawa została skierowana do sądu z wnioskiem o ukaranie w tym terminie - dwa lata
                            to było w piśmie zaproponowane za niewskazanie 300 zł - Ja też napisałem tak jak widać że nie mogę udzielić info przyznać się bo nie pamiętam / przyjąć mandatu bez wskazania też nie - bo dla mnie to jest krzywoprzysięstwo nie mam pewności i z jakiej racji mam przyjąć.
                            Ponieważ prowadzimy Ewidencje delegacji a nie kto pobiera samochód to mogę wskazać 3 osoby które w tym dniu przebywały na delegacji w tym pojeździe, ale one też naprawdę nie pamiętają kto prowadził to było pół roku temu a od tego czasu miałem z 30 delegacji i nie wiem kto? gdzie ? i kiedy?

Komentarz

• mattyah4x4
                              Rider
                              • 2013
                              • 664

ale w piśmie nie było propozycji "mandatu za niewskazanie" :P

w pismie były trzy warianty, z czego ostatni to "nie pamiętam, ale biorę to na klatę, nie chcę punktów" - dopiero po takim "przyznaniu się" wysyłają mandat, ale za przekroczenie prędkości... generalnie u Ciebie to już jest po terminie - więc będziesz miał sprawę w sądzie tak czy tak...
                              Diesel Service Śmietana
                              43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• kazik4x4
                                RS
                                • 2008
                                • 2728

ale w piśmie nie było propozycji "mandatu za niewskazanie" :P

w pismie były trzy warianty, z czego ostatni to "nie pamiętam, ale biorę to na klatę, nie chcę punktów" - dopiero po takim "przyznaniu się" wysyłają mandat, ale za przekroczenie prędkości... generalnie u Ciebie to już jest po terminie - więc będziesz miał sprawę w sądzie tak czy tak...
                                Eeee...

Chyba są trzy opcje, ale inne:
                                a) autopromocyjna - ja prowadziłem i poproszę mandat
                                b) frajerska - prowadził obywatel Iksiński Igrekosław
                                c) niemiecka - nie wiem kto prowadził - i tu dają za niewskazanie bo według prawa o ruchu drogowym właściciel pojazdu ma obowiązek wiedzieć co się z jego pojazdem dzieje i komu pojazdu użyczał, zasłanianie się nie pamięcią nie pomaga.

Być może się mylę, ale jeśli sprawa pójdzie do sądu to w sądzie jest z tego co myślę traktowane jako wykroczenie i tam chyba mają zastosowanie przepisy prawa karnego, a skoro tak to na podstawie tego właśnie prawa możemy odmówić składania zeznań, bo w kodeksie karnym jest opcja odmowy składania zeznań jeśli te by miały obciążyć bliską nam osobę.
                                I tu sąd powinien umorzyć

Komentarz

• mattyah4x4
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 664

Kaźmierz - pamiętaj, ze Sąd będzie widział to zdjęcie którego jemu nie chcą udostępnić :wink:

i jak tam będzie można coś rozpoznać to jest w dupie... ale generalnie jest w dupie - bo tzw. Sąd i tak nic nie będzie czytał tylko przyklepie wniosek o ukaranie w nakazowym :szeroki_usmiech

zatem wyrok oceniam na co najmniej cztery stówy (to co chciała straż plus 80 pln kosztów) - choć jeżeli sędzia będzie miał fantazję to może grzywnę podwyższyć... :?
                                  Diesel Service Śmietana
                                  43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

mattyah4x4, widzę ze udzielasz sie również na forum prawniczym :?: :wink:
                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• westwi78
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2940

Zamieszczone przez kazik4x4
                                      tam chyba mają zastosowanie przepisy prawa karnego,
                                      nie mają, ma zastosowanie Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia.
                                      A tam nie ma przepisu o odmowie.

Komentarz

• daneczek76
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 3642
                                        • Toyota

ale w piśmie nie było propozycji "mandatu za niewskazanie"
                                        Była propozycja za niewskazanie.

Ale uważam i zakładam się o następny mandat że na fotce widnieje nie tylko mój służbowy samochód ale inne jadące równolegle z nim. I ja bym się tu doczepił że pomiar prędkości możne być nie od mojego samochodu.

Komentarz

• kmink
                                          L&K
                                          • 2007
                                          • 1360
                                          • Superb III (3V3)

Słuchajcie...dostałem dzisiaj wyrok z Sądu...nie odpowiedziałem na pismo z zapytaniem o to kto prowadził mój samochód a więc nie wskazałem sprawcy...tak więc zgodnie z jakimś tam paragrafem Sąd uznał mnie za winnego i nałożył grzywnę w wysokości 300zł...oczywiście mógłbym to zapłacić i zamknąć temat ale wole sie jednak odwołać...bo jak można kogoś karać za to, że nie pamięta kto ileś tam miesięcy temu jechał jego autem...zwłaszcza, że na zdjęciu jest tylko tył samochodu...

Jak się odwołać od tego wyroku? Przerabiał ktoś z Was podobny temat i ma może wzór pisma które powinienem złożyć?
                                          Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                          https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                          www.dpfserwis.pl

Komentarz

• westwi78
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2940

Wyrok został wydany w trybie nakazowym?

Komentarz

• kmink
                                              L&K
                                              • 2007
                                              • 1360
                                              • Superb III (3V3)

Tak,
                                              Czyli rozumiem, że teraz muszę złożyć sprzeciw i dopiero potem na "normalnej" rozprawie będę mógł się jakoś bronić? Wystarczy po prostu napisać, że się sprzeciwiam i to wszystko? Nie muszę podawać żadnych argumentów?

www.tuneforce.pl
                                              www.dpfserwis.pl

Komentarz

• niedziela67
                                                Elegance
                                                • 2007
                                                • 767
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Moim autem kiedyś jechał xxx z Göteborg Szwecja.To dostałem elaborat na dwie strony a4. Sraty taty jako właściciel powinienem dokładnie wiedzieć kto się porusza moim samochodem bo jeśli w danym miejscu nastąpi wypadek i będą osoby poszkodowane to nie będzie winnego.Gdyby można tak robić to każdy podał by że jego autem jechał James Bond z Wielkiej Brytanii.
                                                Przyjąłem 100 zł bo na wypad do sądu 180 km więcej bym stracił
                                                Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
                                                Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
                                                Wersja na lato - SUZUKI Intruder

Komentarz

• mattyah4x4
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 664

Zamieszczone przez kmink
                                                  Tak,
                                                  Czyli rozumiem, że teraz muszę złożyć sprzeciw i dopiero potem na "normalnej" rozprawie będę mógł się jakoś bronić? Wystarczy po prostu napisać, że się sprzeciwiam i to wszystko? Nie muszę podawać żadnych argumentów?
                                                  nic nie musisz uzasadniać, mają tam być tylko (obligatoryjnie) Twoje dane i sygnatura wyroku... pamiętaj o terminie ! 7 dni od odebrania nakazowego

aha, no i dwa odpisy załącz, bez tego potrafią nie uwzględnić sprzeciwu :roll:

zobacz tu:

[ Dodano: Sob 14 Gru, 13 18:36 ]
                                                  Zamieszczone przez kmink
                                                  Tak,
                                                  Czyli rozumiem, że teraz muszę złożyć sprzeciw i dopiero potem na "normalnej" rozprawie będę mógł się jakoś bronić?
                                                  ale nie licz na to, ze obronisz się tekstem "to było dawno i nie pamiętam" :|
                                                  jeżeli masz iść na rozprawę z taką taktyką to nie składaj sprzeciwu bo popadniesz tylko w większe koszta...
                                                  Diesel Service Śmietana
                                                  43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• kmink
                                                    L&K
                                                    • 2007
                                                    • 1360
                                                    • Superb III (3V3)

Zdaje sobie sprawę z tego, że takimi tekstami za daleko nie zajadę
                                                    Pytałem, bo może są jakieś oklepane ścieżki obrony...jeśli tak to się odwołam i tyle, jak nie to zapłacę im te 300zł i odpuszczę temat.

www.tuneforce.pl
                                                    www.dpfserwis.pl

Komentarz

Pracuję...