Mandaty, fotki z ITD lub SM

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • westwi78
    RS
    • 2008
    • 2940

Zamieszczone przez Maicroft
    Jak woz jest naprawiony to nie maja za co dac mandatu
    mają. To że go "naprawił" przy policji, to tyle lepiej że mu nie zabrali DR. Bo wykroczenie popełnione było.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Kowalski dostaje w dupe, a Bogus_M3 oddala sie dalej po pobieznym przetrzepaniu wozu - panstwo prawa :lol:
      Spritmonitor.de

Komentarz

• rafiki
        RS
        • 2012
        • 15975
        • Superb III (3V3)

piramida, właśnie chciałbym wcześniej zobaczyć zdjęcie. Czy widać kto jechał.
        رافال
        Spoty
        Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• westwi78
          RS
          • 2008
          • 2940

rafiki, ?

Komentarz

• rafiki
            RS
            • 2012
            • 15975
            • Superb III (3V3)

Pytanie natury formalnej. W kwietniu strzeliło mi "portret" dzisiaj odebrałem mandat (awizo sprzed tygodnia). Termin na opłacenie mandatu to jak wiadomo 7 dni. Mandat wystawiony 31 lipca, wysłany 4 sierpnia, na mojej poczcie był 7 sierpnia, czyli 7 dni po wystawieniu. Siłą rzeczy nie mogłem zapłacić mandatu w terminie choćbym nie wiem jak chciał Czy w tej sytuacji mógł już zostać skierowany wniosek do sądu o ukaranie?
            رافال
            Spoty

Komentarz

• kazik4x4
              RS
              • 2008
              • 2728

Zamieszczone przez rafiki
              Pytanie natury formalnej. W kwietniu strzeliło mi "portret" dzisiaj odebrałem mandat (awizo sprzed tygodnia). Termin na opłacenie mandatu to jak wiadomo 7 dni. Mandat wystawiony 31 lipca, wysłany 4 sierpnia, na mojej poczcie był 7 sierpnia, czyli 7 dni po wystawieniu. Siłą rzeczy nie mogłem zapłacić mandatu w terminie choćbym nie wiem jak chciał Czy w tej sytuacji mógł już zostać skierowany wniosek do sądu o ukaranie?
              Teoretycznie mógł, ale w praktyce nie.
              Bieg okresu na opłacenie mandatu zaczyna się w dniu kiedy odbierzesz przesyłkę z poczty. Zazwyczaj jest to przesyłka za zwrotnym poświadczeniem odbioru, to poświadczenie wraca do wystawcy mandatu i po ok. 10-12 dniach (biorą też margines na migracię pieniędzy, w szczególności jeśli wpłata była robiona na poczcie) kontrolują wpływy na konto.
              Jeśli nie ma pieniędzy ani odwołania, to po ok 3 tygodniach od daty odebrania kierują sprawę do sądu.

Tu mała rada praktyczna dla płacących mandaty, daniny publiczne, podatki itp. Płaćcie zawsze z poczty. Dzięki temu nie ujawniacie nr swojego konta.

Komentarz

• rafiki
                RS
                • 2012
                • 15975
                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez kazik4x4
                mała rada praktyczna dla płacących mandaty, daniny publiczne, podatki itp. Płaćcie zawsze z poczty. Dzięki temu nie ujawniacie nr swojego konta.
                A jakie to ma znaczenie? :? Np. skarbówka i tak ma mój nr konta więc o co chodzi?
                رافال
                Spoty

Komentarz

• westwi78
                  RS
                  • 2008
                  • 2940

Jaki to był mandat? zaoczny czy kredytowany wysłany pocztą?

Bo jeśli ten pierwszy, to masz 7 dni na zapłacenie, a jeśli tego nie zrobisz- wniosek do sądu.

Jeśli ten drugi - to jak nie zapłacisz, to tak jak w "normalnym" na ulicy - jeśli nie zapłacisz to masz egzekucje przez US.

z tym że termin w obu przypadkach oczywiście liczy się od dnia odbioru.

Komentarz

• rafiki
                    RS
                    • 2012
                    • 15975
                    • Superb III (3V3)

westwi78, kredytowany.

[ Dodano: Czw 14 Sie, 14 21:12 ]
                    Jak od dnia odbioru to loozik 8)
                    رافال
                    Spoty

Komentarz

• westwi78
                      RS
                      • 2008
                      • 2940

No, to tam nie ma w ogóle przy kredytowanym trybu sądowego

Komentarz

• rafiki
                        RS
                        • 2012
                        • 15975
                        • Superb III (3V3)

westwi78, a punkty liczą mi się od kiedy?
                        1. Od dnia wykroczenia (21 kwietnia)
                        czy
                        2. Od dnia przyznania się (odesłanie pisma do ITD - nie pamiętam dnia, w każdym razie czerwiec)
                        czy może
                        3. Od dnia wystawienia mandatu (31 lipca)?
                        رافال
                        Spoty

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

rafiki, od dnia popelnienia wykroczenia
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kazik4x4
                            RS
                            • 2008
                            • 2728

Zamieszczone przez piramida
                            rafiki, od dnia popelnienia wykroczenia
                            Nie wiem czy już jest w legislacji projekt przepisu, w którym mowa, że jedynie opłacony mandat będzie powodował zerowanie punktów po 12 miesiącach.
                            Nie opłacisz mandatu- punkty się nie skasują.
                            Ciekawe co będzie, jak ktoś opłaci, kwit mu zaginie a po półtora roku ktoś powie - kolega, mandatu nie opłaciłeś i punkty nadal wiszą...

Komentarz

• rafiki
                              RS
                              • 2012
                              • 15975
                              • Superb III (3V3)

kazik4x4, zapłacisz czy nie to punkty masz i tak Chcą podobno jeszcze tak zrobić żeby te szkolenia w WORD-ach co można zbić 6 punktów były dostępne dopiero jak masz zapłacone wszystkie mandaty. Nie płacisz = nie zdejmujesz punktów. Oczywiście nie chodzi o bezpieczeństwo tylko o to, że ściągalność mandatów jest zdecydowanie za niska niż by sobie władza tego życzyła i mówią to bez ogródek :lol:
                              رافال
                              Spoty

Komentarz

• oolsztyniak
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6647
                                • Superb II combi (3T5)
                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez rafiki
                                że ściągalność mandatów jest zdecydowanie za niska niż by sobie władza tego życzyła i mówią to bez ogródek :lol:
                                Źle mówisz.
                                Zdecydowanie za niska jest wykrywalność sprawców, którzy popełniają wykroczenia i uwiecznia ich np fotoradar.
                                Ściągalność mandatów jest bardzo prosta - nie zapłacisz to ściągnie z Ciebie skarbówka.
                                A jak dojdzie komornik to nie dość, że zapłacisz mandat to jeszcze za komornika dołożysz kilka zł.
                                Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                                Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• piotrek_os
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8160
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No i BMW w Kielcach miało bummm http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll...0104/140919485
                                  a w środę mieli szkolenie http://jednymzdaniem.pl/news/658/pol...mocy-ok-300-km
                                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• sew1981
                                    RS
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2009
                                    • 10917
                                    • Fiat

piotrek_os, się w sumie zastanawiam po co im takie furmanki...po to żeby nagrywać tych co na dwupasmówkach walą 200 paki tylko w zasadzie. Nie wiem czy to ma sens, bo nigdy nie dogonią zmodzonym mocno aut czy motorów - taką beemką 530d wożą się przeciętni biznesmeni w naszym kraju dziś :P

Komentarz

• endryu
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3773
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez sew1981
                                      się w sumie zastanawiam po co im takie furmanki
                                      ...szybciej dojść do klienta szybciej go nagrać i szybciej zatrzymać-skasować
                                      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                      =================================================

Komentarz

• rafiki
                                        RS
                                        • 2012
                                        • 15975
                                        • Superb III (3V3)

Co może straż miejska/gminna?
                                        Ciekawostka:
                                        z raportu NIK-u.

Podczas audytu wyszło na jaw, że u rekordzistów (Straż Gminna w Kobylnicy) udział mandatów nałożonych w wyniku kontroli ruchu drogowego w wartości wszystkich mandatów wystawionych przez strażników wyniósł 99,9 proc.!
                                        :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
                                        رافال
                                        Spoty

Komentarz

• kazik4x4
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2728

Zamieszczone przez endryu
                                          Zamieszczone przez sew1981
                                          się w sumie zastanawiam po co im takie furmanki
                                          ...szybciej dojść do klienta szybciej go nagrać i szybciej zatrzymać-skasować
                                          O ile się nie mylę to kielecki ruch drogowy ma ten wóz niejako z przypadku i nie zapłacił ani grosza za ten wóz, jedynie za wyposażenie w aparaturę.
                                          Z tego co kojarzę, auto pochodzi z mienia zarekwirowanego przestępcom na poczet zasądzonych kar i skarb państwa przekazał to auto policji kieleckiej która go wcześniej zarekwirowała.

Po co im takie furmanki? No tak, powsadzać ich w Polonezy albo VW Vento 1,6.

Komentarz

• Wally
                                            RS
                                            • 2012
                                            • 3790
                                            • Volkswagen

tak na szybko - ile mają czasu na dosłanie mandatu ? Rok czy 180 dni ?
                                            Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                                            => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                                            => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                                            "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Wally, 180 dni maja na to aby wystawic mandat, po tym czasie zazwyczaj sprawa jest kierowana do sądu, sprawa o wykroczenia przedawnia się po dwóch latach.

Jeżeli SM w ciągu 180 dni nie zdoła wystawić mandatu a nie odezwiesz sie do nich w żaden sposób to jest szansa że sprawa zostanie olana, tak było prawdopodobnie w moim przypadku :wink:
                                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Wally
                                                RS
                                                • 2012
                                                • 3790
                                                • Volkswagen

generalnie jak fotka została zrobiona to mają jeszcze 14 dni
                                                jak nie to pal ich licho :P
                                                Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                                                => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                                                => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                                                "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• natash
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2599

Kto ostatnio dostał mandat . Dostałem jakieś wezwanie do wskazania kto prowadził auto, ze zdjęciem, na którym mógłbym wskazać, mojego kota lub psa rodziców, bo i tak nic nie widać. Odpisałem, że proszę o wyraźniejsze zdjęcie, bo jechałem w 3 osoby dorosłe, a było to 2-3 miesiące temu i nie wiem kto prowadził, pojazd w danej chwili. Teraz dostałem kolejne wezwanie, że jako właściciel muszę wskazać kto prowadził, a co jak nie wiem ?

Straszą mnie art. 129b ust. 3 pkt 7.

Komentarz

• rafiki
                                                    RS
                                                    • 2012
                                                    • 15975
                                                    • Superb III (3V3)

natash, ust. 3 w art. 129b ustawy Prawo o ruchu drogowym ma tylko 5 punktów :lol:

[ Dodano: Pon 10 Lis, 14 21:18 ]
                                                    رافال
                                                    Spoty

Komentarz

Pracuję...