Zamieszczone przez Maicroft
Mandaty, fotki z ITD lub SM
Zwiń
X
-
Pytanie natury formalnej. W kwietniu strzeliło mi "portret" dzisiaj odebrałem mandat (awizo sprzed tygodnia). Termin na opłacenie mandatu to jak wiadomo 7 dni. Mandat wystawiony 31 lipca, wysłany 4 sierpnia, na mojej poczcie był 7 sierpnia, czyli 7 dni po wystawieniu. Siłą rzeczy nie mogłem zapłacić mandatu w terminie choćbym nie wiem jak chciał Czy w tej sytuacji mógł już zostać skierowany wniosek do sądu o ukaranie?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafikiPytanie natury formalnej. W kwietniu strzeliło mi "portret" dzisiaj odebrałem mandat (awizo sprzed tygodnia). Termin na opłacenie mandatu to jak wiadomo 7 dni. Mandat wystawiony 31 lipca, wysłany 4 sierpnia, na mojej poczcie był 7 sierpnia, czyli 7 dni po wystawieniu. Siłą rzeczy nie mogłem zapłacić mandatu w terminie choćbym nie wiem jak chciał Czy w tej sytuacji mógł już zostać skierowany wniosek do sądu o ukaranie?
Bieg okresu na opłacenie mandatu zaczyna się w dniu kiedy odbierzesz przesyłkę z poczty. Zazwyczaj jest to przesyłka za zwrotnym poświadczeniem odbioru, to poświadczenie wraca do wystawcy mandatu i po ok. 10-12 dniach (biorą też margines na migracię pieniędzy, w szczególności jeśli wpłata była robiona na poczcie) kontrolują wpływy na konto.
Jeśli nie ma pieniędzy ani odwołania, to po ok 3 tygodniach od daty odebrania kierują sprawę do sądu.
Tu mała rada praktyczna dla płacących mandaty, daniny publiczne, podatki itp. Płaćcie zawsze z poczty. Dzięki temu nie ujawniacie nr swojego konta.
Komentarz
-
-
Jaki to był mandat? zaoczny czy kredytowany wysłany pocztą?
Bo jeśli ten pierwszy, to masz 7 dni na zapłacenie, a jeśli tego nie zrobisz- wniosek do sądu.
Jeśli ten drugi - to jak nie zapłacisz, to tak jak w "normalnym" na ulicy - jeśli nie zapłacisz to masz egzekucje przez US.
z tym że termin w obu przypadkach oczywiście liczy się od dnia odbioru.
Komentarz
-
-
rafiki, od dnia popelnienia wykroczeniasuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidarafiki, od dnia popelnienia wykroczenia
Nie opłacisz mandatu- punkty się nie skasują.
Ciekawe co będzie, jak ktoś opłaci, kwit mu zaginie a po półtora roku ktoś powie - kolega, mandatu nie opłaciłeś i punkty nadal wiszą...
Komentarz
-
-
kazik4x4, zapłacisz czy nie to punkty masz i tak Chcą podobno jeszcze tak zrobić żeby te szkolenia w WORD-ach co można zbić 6 punktów były dostępne dopiero jak masz zapłacone wszystkie mandaty. Nie płacisz = nie zdejmujesz punktów. Oczywiście nie chodzi o bezpieczeństwo tylko o to, że ściągalność mandatów jest zdecydowanie za niska niż by sobie władza tego życzyła i mówią to bez ogródek :lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafikiże ściągalność mandatów jest zdecydowanie za niska niż by sobie władza tego życzyła i mówią to bez ogródek :lol:
Zdecydowanie za niska jest wykrywalność sprawców, którzy popełniają wykroczenia i uwiecznia ich np fotoradar.
Ściągalność mandatów jest bardzo prosta - nie zapłacisz to ściągnie z Ciebie skarbówka.
A jak dojdzie komornik to nie dość, że zapłacisz mandat to jeszcze za komornika dołożysz kilka zł.Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
No i BMW w Kielcach miało bummm http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll...0104/140919485
a w środę mieli szkolenie http://jednymzdaniem.pl/news/658/pol...mocy-ok-300-km
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981się w sumie zastanawiam po co im takie furmankiO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Co może straż miejska/gminna?
Ciekawostka:z raportu NIK-u.
Podczas audytu wyszło na jaw, że u rekordzistów (Straż Gminna w Kobylnicy) udział mandatów nałożonych w wyniku kontroli ruchu drogowego w wartości wszystkich mandatów wystawionych przez strażników wyniósł 99,9 proc.!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuZamieszczone przez sew1981się w sumie zastanawiam po co im takie furmanki
Z tego co kojarzę, auto pochodzi z mienia zarekwirowanego przestępcom na poczet zasądzonych kar i skarb państwa przekazał to auto policji kieleckiej która go wcześniej zarekwirowała.
Po co im takie furmanki? No tak, powsadzać ich w Polonezy albo VW Vento 1,6.
Komentarz
-
-
tak na szybko - ile mają czasu na dosłanie mandatu ? Rok czy 180 dni ?Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Wally, 180 dni maja na to aby wystawic mandat, po tym czasie zazwyczaj sprawa jest kierowana do sądu, sprawa o wykroczenia przedawnia się po dwóch latach.
Jeżeli SM w ciągu 180 dni nie zdoła wystawić mandatu a nie odezwiesz sie do nich w żaden sposób to jest szansa że sprawa zostanie olana, tak było prawdopodobnie w moim przypadku :wink:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
generalnie jak fotka została zrobiona to mają jeszcze 14 dni
jak nie to pal ich licho :PByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Kto ostatnio dostał mandat . Dostałem jakieś wezwanie do wskazania kto prowadził auto, ze zdjęciem, na którym mógłbym wskazać, mojego kota lub psa rodziców, bo i tak nic nie widać. Odpisałem, że proszę o wyraźniejsze zdjęcie, bo jechałem w 3 osoby dorosłe, a było to 2-3 miesiące temu i nie wiem kto prowadził, pojazd w danej chwili. Teraz dostałem kolejne wezwanie, że jako właściciel muszę wskazać kto prowadził, a co jak nie wiem ?
Straszą mnie art. 129b ust. 3 pkt 7.
Komentarz
-
Komentarz