no dobra a teraz pytanie:
wg przepisów, które poczytałem wychodzi, że z cła zwolnione są przedmioty o wartości do 150 euro a z VATu natomiast te o wartości do 22 Euro.. czy ktoś kto zamawiał coś droższego ma jakieś doświadczenia? ktoś wzywa czy trzeba samemu sie zgłosić i coś takiego opłacić?
Ja zamawiałem już ponad 20 przedmiotów w tym takie jak częsci do samochodu za 100$, 75$ - ani razu nie zapłaciłem ani cła ani vatu. To sprzedający na deklaracji celnej na przesyłce określa wartość przedmiotu i pisze co to jest. Tym samym wpisując tam zwykle zaniżoną wartość przesyłki omijają "przykre formalności".
Znam przypadek z forum z zamawianiem tylnych lamp led do O2 o wartości blisko 200$ które na cło nie trafiły a paczka rozmiarowo była całkiem pokaźna.
Kupowal bodajze baterie do telefonu i cos do komputera. Co ciekawe - wyszlo taniej niz zakup w Polsce... nawet z kosztem wysylki, ktory wcale nie byl jakis kosmiczny.
Nie może być , ...kupił taniej w Chinach :haha:
,i Ty nie doradziłeś tacie ,ze jak spłonie komputer albo nawet cala chałupa to nie dostanie odszkodowania :twisted:
Przez clo przechodzi kazda paczka i list :idea: Na kazdej przesylce jest zielona pieczatka z UC. Pozostaje kwestia, czy celnik doczepi sie do wartosci realnej zawartosci czy tez nie :idea:
przykład żarówek led do dziennych - tam własnie zamówiłem za 60zł już z kasownikami błędów... u nas 120zł za same żarówki plus kolejna 100zł za kasowniki / lub ewentualnie próba kodowania żeby błędów nie było /
Podeślesz link? Też szukam dla siebie dziennych LED. Z góry dzięki!
BTW nie wiem czy zauważyliście, 11 listopada wiele produktów będzie -15% na Ali...
maziagh, przy tej cenie nie wiem czy jest sens - wychodzi ok 1300zł..do tego pewnie dowalą cło i VAT - wyjdzie wtedy praktycznie na to samo. chyba, że chcesz kupić jakieś fajniejsze np na androidzie to wtedy się może bardziej opłacać.
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Ja również mam te nakładki z Chin - jakoś ok a nawet super, foty u mnie w wątku.
Jedynie co, to z pedałem gazu trzeba się trochę namęczyć (poprzez zagięcie ząbków blachy, bo nie dystajesz całego pedału jak w oryginale, tylko nakładkę na obecny). Plus jest taki, że nie trzeba demontować pedału.
DJ MŁODY - spóźniłeś się dosłownie 3 dni... We wtorek rano (korzystając z trwającej jeszcze wtedy promocyjnej doby na Ali...) zamówiłem taki zestaw za niecałe 20 dolarów...
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
oczywiście paczka z Chin, ale gostek który sprzedaje przynajmniej jest w PL no i trochę tych komentarzy ma.
[ Dodano: Czw 20 Lis, 14 21:08 ]
wysłałem do tego gostka maila z zapytaniem czy jest jakakolwiek gwarancja na to radio oraz czy elementy z 5 zdjęcia są w zestawie.
No to mi odpisał, żebym sobie kupił radio z Polski za 1500zł.. no takiego złamasa to już dawno nie spotkałem. Pytasz uprzejmie a on z takim tekstem.
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
lukasz3112, "Możliwe dodatkowe opłaty celne 22% od ceny zakupu płatne przy odbiorze." to oni się dopiero zastanawiają czy możliwe? czy że możliwe przy odbiorze?....bo jak to pierwsze to dziwnie to brzmi...jakby nie wiedzieli....
to jest jakiś badziew ta aukcja...jakąś lipą zajeżdza mocno...
chyba te "mocno wypasione" radia wyciągają chińczykom z aut...
Jaką lipą? Czasem paka od majfrienda załapie sie na opłaty, czasem pieczątkę na cle przybiją za darmo... Dopóki nie masz w trackingu, że zatrzymano w UC albo nie to nic nie wiadomo
Komentarz