Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • andriu21tg
    L&K
    S_OCP Member
    • 2008
    • 1499

Zamieszczone przez blackpw
    Jeśli masz aktualnie O2, to moim zdaniem zanim zamówiłbyś.... mając pieniądze w kieszeni, zacząłbyś brać pod uwagę szerszy punkt widzenia. Przede wszystkim przejechałbyś się i zwrócił uwagę na więcej szczegółów
    dokładnie tak jak piszesz.A jeśli masz dzieci np: szt 2 + kundla to warto pomyśleć .. ja byłem przed takim dylematem i poszedłem w deseń Superba..

Komentarz

• paweł2
      L&K
      • 2010
      • 1405

Ja osobiscie sie jeszcze zastanawiam nad zamowieniem ale z mojego otoczenia 2 osoby juz zamowily z 1.4 TSI.
      Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• bishop
        L&K
        • 2012
        • 1430

Zamieszczone przez paweł2
        Ja osobiscie sie jeszcze zastanawiam nad zamowieniem ale z mojego otoczenia 2 osoby juz zamowily z 1.4 TSI.
        Jak masz wątpliwości , to poczekaj niech odbiorą , bedziesz mógł spokojnie je posprawdzać pogadać, ...nie powinno braknać O3

Komentarz

• andriu21tg
          L&K
          S_OCP Member
          • 2008
          • 1499

paweł2, Ja mam w VII 1,4 i jestem b.zadowolony .

Komentarz

• Garret
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1196
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Do wczoraj swoją opinię (dość pozytywną)na te mat OIII bazowałem na artykułach w prasie i opinii szanownych klubowiczów.
            Wreszcie postanowiłem odwiedzić salon na Gorze Borkowskiej i obejrzeć oraz podotykać auto na żywo.
            Wrażenia:
            - z zewnątrz auto mi się podoba, szczególnie widok z przodu- lampy, szerszy/nizszy grill - naprawdę mi pasuje, auto jest nieco szersze co w połączeniu z nizszymi lampami i grillem powieksza efekt zwiększonej szerokości - proporcje bardzo OK
            Boczna linia nadwozia to rowniez zmiana na plus- wiekszy rozstaw osi, ostrzejsze linie, tylko koła wygladają na stosunkowo niewielkie- pokazowy srebny modek miał 17" gdy na pierwszy rzut oka myslałem ze stoi na 16"
            Tył- hmm niezły i tyle
            - środek, wersja Elegance.
            Po zajeciu miejsca za kierownica wrażenie bardzo pozytywne, dobra jakośc tworzyw, ładna deska, ładna, miekka kierownica - konsola IMO znacznie lepsza niż w OII - zamiast tego srebnego plastiku udajacego Alu wokól radia i sterowania klimą fortepianowy lakier. Listwa ozdobna na boczku drzwi rowniez sprawia lepsze wrazenie. Obicie góry drzwi tworzywem nie tkanina moge przeboleć, gdzyż sam podłokietnik jest miekki. Ergonomia sterowania lusterkami lepsza niż w OII.
            Ogólnie bardzo OK, lepiej niz w mojej OII, ja widzę postęp
            Z tyłu miejsca na nogi trochę więcej, ale nie tyle ile sie spodziewałem po większym o 11cm rozstawie osi, porównania do Mondeo, które na forum padały uważam za znacznie przesadzone :wink:
            Duży minus- ale to w wiekszości aut nie kombi - przy wyprostowaniu na tylnym siedzeniu wciskam głowę w podsufitkę- strasznie wkurzające, a nie jestem jakoś szczególnie duży
            Bagażnik- bez zmian- klasa sama w sobie.

Podsumowując... następny zakup za kilka lat to może będzie OIII Scout 1.8TSI
            Garret

-----------
            Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• Alonzo_
              RS
              • 2009
              • 2460
              • Hyundai

No to Octavkę 3 na dziś zamówili:

padero,
              Seed
              dontak
              Bomber

ktoś jeszcze?

Komentarz

• BADYL
                RS
                • 2011
                • 2396
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez blackpw
                Zamieszczone przez BADYL
                Ogólnie szczerze gratuluję tym, którzy zdecydowali się zamówić OIII. Gdybym miał zbędną $ też bym sobie zamówił
                Jeśli masz aktualnie O2, to moim zdaniem zanim zamówiłbyś.... mając pieniądze w kieszeni, zacząłbyś brać pod uwagę szerszy punkt widzenia. Przede wszystkim przejechałbyś się i zwrócił uwagę na więcej szczegółów.
                W moim przypadku tez było tak, że po oględzinach byłem bardzo pozytywnie nastawiony, bo auto jest jak dla mnie bardzo ładne. Niestety podczas jazdy okazało się, że dla mnie O3 byłaby tylko wizualnym krokiem do przodu, bo komfort jazdy miałbym na "zbliżonym" poziomie (nie wnikam już w szczegóły, ale moje posty można znaleźć w tym wątku ).
                Kto wie, kto wie...nikogo do kupna OIII nie na nawiam, poprostu wyraziłem swoją opinię po pobieżnych oględzinach Dla mnie nowa OIII od swoich poprzedniczek jest ładniejsza/świeższa w środku...z zewnątrz też bardzo przypadła mi do gustu i pewnie gdy będę zmieniał obecnego "smoczka" w dużym stopniu wezmę pod uwagę właśnie OIII Oczywiście podobają mnie się też inne auta np. nowe mondeo(te co jeszcze nie wyszło :P) superbII,avensis (choć żonie nie bardzo)....oczywiście nie skreślałbym koreańczyków ponieważ wygladają nowocześnie i drapieżnie zarazem....niemniej jednak lubię bardziej stonowany wygląd (bez fajerwerków) i właśnie OIII najbardziej do mnie przemawia
                nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• orzel720
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 2268
                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez piotrek_os
                  Tak czy inaczej kupować taka "świeżynke" to ryzyko na samym starcie :diabelski_usmiech ale ktoś musi "testować"
                  heh to też jeden z kolejnych argumentów, który wziąłem pod uwagę, żeby jeszcze nie brać OIII. A oprócz tego to wiele wersji OIII nie mają wielowahacza a mnie on pasował w mojej OII

Komentarz

• sebwiecz
                    Rider
                    • 2008
                    • 328
                    • Yeti (5L)

Zamieszczone przez orzel720
                    Zamieszczone przez piotrek_os
                    Tak czy inaczej kupować taka "świeżynke" to ryzyko na samym starcie :diabelski_usmiech ale ktoś musi "testować"
                    heh to też jeden z kolejnych argumentów, który wziąłem pod uwagę, żeby jeszcze nie brać OIII. A oprócz tego to wiele wersji OIII nie mają wielowahacza a mnie on pasował w mojej OII
                    Ja się mocno zastanawiam nad zakupem, ileż można jeździć O1 ;P
                    Byłem wczoraj w Sosnowcu u Śliwki spędziłem tam z godzinę + jazda próbna 1,4 wersja ambition. Siedzi się b.dobrze za kierownicą, jestem wysoka osobą i miejsca za kierownicą dość, fotel można dużo bardziej obniżyć niż w II co mnie bardzo zaskoczyło. Wrażenia zjazdy bardzo pozytywne, dodam że tydzień temu jeździłem na trasie katowickiej nową A3 z takim samym motorem, prowadzenie podobne powiedział bym jak dla mnie.
                    Więc zastanawiam się tylko nad 1,2 85KM w weresji ambition z grzeniem tyłka, szyby przedniej, klimatronikiem, bolero, tempomatem, kolorem maxi-dot i jeszcze jakieś pierdoły.
                    Jak rozmawiałem z gościem podczas jazdy to między 85 a 105 praktycznie nie widział różnicy a płacić tylko za skrzynie 6 4,350 więcej to chyba przesada. Sprawdzić na razie mnie ma gdzie czy mówił prawdę bo nigdzie z tym silnikiem w salonach nie można pojeździć przynajmniej w okolicach Katowic.
                    Chyba że jestem w błędzie to niech ktoś mnie poprawi
                    O walorach estetycznych nie będę się rozpisywał bo gusta są różne, mnie się bardzo podoba nowa i tyle, szczególnie biała w czarnymi lampami i wstawkami pomiędzy drzwiami.

Najchętniej wziął bym 1,4 ale budżet okrojony

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

• Mihau
                      RS
                      • 2009
                      • 7460
                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez sebwiecz
                      Więc zastanawiam się tylko nad 1,2 85KM w weresji ambition z grzeniem tyłka, szyby przedniej,
                      Grzana szyba póki co wycofana z tego silnika.
                      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• sebwiecz
                        Rider
                        • 2008
                        • 328
                        • Yeti (5L)

Zamieszczone przez Mihau
                        Zamieszczone przez sebwiecz
                        Więc zastanawiam się tylko nad 1,2 85KM w weresji ambition z grzeniem tyłka, szyby przedniej,
                        Grzana szyba póki co wycofana z tego silnika.

Kurcze to mnie zasmuciłeś kolego.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

• DJ MŁODY
                          RS
                          • 2007
                          • 5908
                          • Octavia II (1Z3)

to sklejamy octavie III VRS

pozdrawiam Adam
                          Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

• ruwado
                            RS
                            • 2009
                            • 14888
                            • Octavia IV (NX3)

Ja tez zaczynam poważnie myśleć. Dopiero co wygrzebałem się z jednego kredytu na mieszkanie - trochę grosza chcę odłożyć. O III mi sie podoba.
                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Octavianos
                              L&K
                              • 2010
                              • 1130

Jeździłem dzisiaj trochę kilkoma wersjami silnikowymi:
                              1.2 TSI 85KM - największe zaskoczenie! Naprawdę dobrze sobie radzi! do normalnej, zwykłej jazdy nic więcej nie potrzeba
                              1.2 TSI 105KM - lepiej + 6-biegów, w sam raz do Octavii - myślę, że ten będzie miał najlepszą sprzedaż ze względu również na cenę
                              1.4 TSI 140KM - złoty środek, dla mnie idealny silnik do tego auta, coraz bardziej się w nim zakochuje ops:
                              1.8 TSI DSG 180KM - mała rakieta, gdzie tym pocisnąć jak tyle wokół fotoradarów???
                              1.6 TDI DSG 105KM - bardzo sprawnie żonglował biegami i sprawiał pozytywne wrażenie
                              2.0 TDI DSG 150KM - akurat tu z pozycji pasażera więc się nie wypowiadam...

Testowałem również Lane Assist i nawet fajnie to działa, kontruje lekko kierownicę jeśli auto zaczyna zbaczać z toru jazdy jaki wyznaczają pasy lub linie ciągłe - warunek - muszą być dość dobrej jakości, a prędkość auta pow. 65 km/h.

Octavia naprawdę w swojej klasie (Focus, Cee'd, i30, Megane, Nowy Auris - ahh jakie szkaradztwo okropne fuuuj!) jest bardzo dobrym wyborem. W normalnej jeździe nie poczujesz różnicy między belką a wielowahaczem.
                              SIMPLY CLEVER
                              Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• parasite
                                L&K
                                • 2011
                                • 1368

Zamieszczone przez Octavianos
                                1.2 TSI 85KM - największe zaskoczenie! Naprawdę dobrze sobie radzi! do normalnej, zwykłej jazdy nic więcej nie potrzeba
                                A jak sobie radzi z jazdą autostradową z prędkością 140 km/h? Ile silnik ma obrotów w wersji 5b i 6b? Chodzi mi głównie o głośność i spalanie.
                                AGR 112KM, 232Nm
                                Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Octavianos
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1130

Zamieszczone przez parasite
                                  A jak sobie radzi z jazdą autostradową z prędkością 140 km/h? Ile silnik ma obrotów w wersji 5b i 6b? Chodzi mi głównie o głośność i spalanie.
                                  niestety nie było mi dane jechać autostradą żadnym z testowanych samochodów, ale rozmawiałem o tym właśnie z człowiekiem, który specjalnie wybrał się na autostradę OIII z 1.2 TSI 85KM i mówił, że bardzo przyzwoicie sobie radziła, a skrzynia była tak zestopniowana, że podobno przy 140km/h było coś koło 3000/min. Był bardzo pozytywnie zaskoczony możliwościami tego napędu.
                                  SIMPLY CLEVER

Moja Maszyna

Komentarz

• parasite
                                    L&K
                                    • 2011
                                    • 1368

Zamieszczone przez parasite
                                    niestety nie było mi dane jechać autostradą żadnym z testowanych samochodów, ale rozmawiałem o tym właśnie z człowiekiem, który specjalnie wybrał się na autostradę OIII z 1.2 TSI 85KM i mówił, że bardzo przyzwoicie sobie radziła, a skrzynia była tak zestopniowana, że podobno przy 140km/h było coś koło 3000/min. Był bardzo pozytywnie zaskoczony możliwościami tego napędu.
                                    A to nie jest źle. W takim razie lepiej 1.2 85KM + chips na 105
                                    AGR 112KM, 232Nm
                                    Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Octavianos
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1130

:-) będziesz na pewno zadowolony, bo nie moc, a moment i jego przebieg jest najważniejszy.
                                      SIMPLY CLEVER

Moja Maszyna

Komentarz

• lukaszc2
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 376

Super bardzo pocieszająca jak dla mnie informacja.
                                        Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Octavianos
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1130

Zamieszczone przez lukaszc2
                                          Każdy (łącznie z dziennikarzami, sprzedawcami, szkoleniowcami), kto miał okazję jeździć O III 1.2 TSI 85KM był pod wrażeniem jak ładnie sobie to radzi z tym autem
                                          SIMPLY CLEVER

Moja Maszyna

Komentarz

• lukaszc2
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 376

Każdy (łącznie z dziennikarzami, sprzedawcami, szkoleniowcami), kto miał okazję jeździć O III 1.2 TSI 85KM był pod wrażeniem jak ładnie sobie to radzi z tym autem
                                            Jestem tylko jeszcze ciekawy czy poziom hałasu np przy 120 Km/h jest dużo wyższy w wersji 85KM w porównaniu do 105KM (ta mocniejsza ma 6 biegów ale chyba inaczej ze stopniowanych niż skrzynia 5 biegowa?)?
                                            Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• t271828
                                              Elegance
                                              • 2008
                                              • 928

Jeździłem dzisiaj trochę kilkoma wersjami silnikowymi:
                                              Fajnie, ze na forum udziela sie ktos kto ma dostep do nowosci, porownanie miedzy roznymi wersjami wyposazeniowymi i silnikowymi etc. Szkoda tylko, ze 100% Twoich wypowiedzi to superlatywy, to powoduje, ze trzeba Twoje oceny traktowac z rezerwa

[ Dodano: Sob 30 Mar, 13 07:15 ]
                                              Kupiles juz czy dopiero sie zastanawiasz? Bo IMO roznica pomiedzy 12 sek a 10,3 jest warta
                                              doplaty tym bardziej, ze 6biegowa skrzynia da mniejsze spalanie i halas w czasie jazdy autostradowej.

Komentarz

• octaviawrc
                                                Rider
                                                • 2007
                                                • 337
                                                • Octavia III combi (5E5)
                                                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

jest piekna oIII. czekam tylko na wersje rs lub 1.8 tsi DSG z pakietam rs.
                                                czemu nie robia doposażenia jak w audi s line itp.
                                                Jak chce sobie skonfigurować nie tylko auto ale i piękne auto to zapłace.
                                                może wysłychają i za ekstra kase możliwości się powiększą.
                                                SPRZEDAM TANIO

Komentarz

• ruwado
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 14888
                                                  • Octavia IV (NX3)

1.2 TSI 105KM - lepiej + 6-biegów, w sam raz do Octavii - myślę, że ten będzie miał najlepszą sprzedaż ze względu również na cenę
                                                  1.4 TSI 140KM - złoty środek, dla mnie idealny silnik do tego auta, coraz bardziej się w nim zakochuje ops:
                                                  ja też obstawiam jak dla mnie do normalnej jazdy ten pierwszy - właśnie ze względu na cenę. Drugi jest zamówiony w mojej Firmie - wtedy zobaczę, czy trza az tyle mocy dla starszego pana 40 +
                                                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

• lukaszc2
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 376

Zamieszczone przez t271828
                                                    Kupiles juz czy dopiero sie zastanawiasz? Bo IMO roznica pomiedzy 12 sek a 10,3 jest warta
                                                    doplaty tym bardziej, ze 6biegowa skrzynia da mniejsze spalanie i halas w czasie jazdy autostradowej.
                                                    Co do skrzyni 6 biegowej, hałasu na pewno mogę się zgodzić ale ze stwierdzeniem, że 2 sekundy są warte dopłaty 4000 zł to się nie zgodzę. Za 4000 zł wolę dorzucić system niezależnego ogrzewania i nie skrobać szyb i marznąć codziennie rano (zimą-jesienią) oraz mieć nagrzany silnik jak ruszam.

Komentarz

Pracuję...