Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alonzo_
    RS
    • 2009
    • 2460
    • Hyundai

S/S - gówniane wynalazki.
    Po co to komu? ile oszczędzi sie na tym paliwa? Spora część z nas tego nie zauważy nawet.
    Więcej sie zaoszczędzi jeżdżąc po mieście z głową -bez wyścigów z każdych świateł i minimalizując hamowanie do 0 i ruszanie niż przez S/S wg mnie.
    Zaoszczędzisz parę kropli a potem z nawiązką oddasz jak padnie rozrusznik czy aku czy coś od sterownia tym badziewiem.
    Przecież jest kluczyk jak mawia Clarkson i jak chcesz ratować planetę możesz nim wyłączyć silnik :wink: - przerysowane ale coś w tym jest. Ja i tak bym to wyłączył i silnika na te parę sek nie gasił.
    Jak próbowałem O3 na światełkach po mieście na spokojnie było OK. Ale w sytuacjach jak Enriquez podaje rzeczywiście w wielu przypadkach może to qrwice wywoływać a nawet zagrażać życiu :wink:
    Także S/S - off

piotrek_gdy - co do kasy za O3 - to ja od samego początku tak uważam co napisałeś.

Komentarz

• jago7270
      Elegance
      • 2008
      • 816

Majowy, w skodzie, jak wyjechaliśmy z parkingu do testowania,na zimnym silniku SS zadziałał od razu - pomimo zimnego silnika(temp.oleju 35 stopni) no i jest słyszalny odgłos "normalnego" odpalenia" silnika,nie ma,że jest niesłyszalny
      Jacek

Komentarz

• piotrek_gdy
        RS
        • 2008
        • 7723
        • Volkswagen
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

jago7270, ja myslałem w pierwszej chwili, że silnik zgasł :wink: - ty mi uświadomiłes po chwili, że mamy w aucie start/stop :roll:
        przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Zamieszczone przez jago7270
          pomimo zimnego silnika(temp.oleju 35 stopni)
          Pokazuje temp oliwy ponizej 50'C ??
          Spritmonitor.de

Komentarz

• tomekjmopl
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1187
            • Opel
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Enriquez
            2.0 TDI DSG Elegance - ma chyba wszystko co możliwe.

Skoro taki wypas to po co tyle tych zaślepek?

Komentarz

• ketivv
              L&K
              • 2011
              • 1155

gdzie jest "wyłączanie" ESP w tej testowej ?

wg. instrukcji obsługi
              Pasek z przyciskami zależnie od wyposażenia:
              ›  Centralne ryglowanie
              ›  START - STOP
              ›  Kontrola trakcji ASR
              ›  Układ stabilizacji toru jazdy ESC
              ›  Wybór trybu jazdy
              ›  Układ wspomagania parkowania
              ›  Układ pomocy w parkowaniu
              ›  Kalibracja ciśnienia powietrza w kołach

Komentarz

• rafik11
                Rider
                • 2009
                • 448

no i jeszcze dojdzie w wersji kombi przycisk od otwierania tylnej klapy, a przycisk wyłączania ESC lub ASR to chyba w wersjach bez radia ( a co najmniej w wersjach bez możliwości ustawiania parametrów samochodu poprzez "radio"), no chyba że się mylę.

Komentarz

• Enriquez
                  RS
                  • 2009
                  • 7685
                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez ketivv
                  gdzie jest "wyłączanie" ESP w tej testowej ?
                  TPMS i ESP obsługuje się z Columbusa
                  Pozdrawiam
                  Marcin

Komentarz

• Arundill
                    Rider
                    • 2012
                    • 321

Jeśli chodzi o start stop system to moje drugie auto z tym pseudo ekologicznym wynalazkiem , od razu po uruchomieniu silnika mój palec podąża w stronę przycisku off, i nie mam zmartwień w korkach ze za parę tys. km będzie turbo, rozrusznik, aku i no może najświetniejsze go... jakie można było wymyslec czyli dpf

Pozdrawiam

Komentarz

• Rok z Bagien
                      L&K
                      • 2010
                      • 1172

Zamieszczone przez test15510
                      Ceny golfa 7 kombi są na stronie volkswagen.pl. Ciekawe jak forumowicze je oceniają w porównaniu do O3.
                      Zamieszczone przez andriu21tg
                      to teraz zacznie się jatka.. bo cena VII Kombi no no...
                      Eeeetaaaammmm :P

- 1.8 Tsi nie ma
                      - 4x4 nie ma
                      - alltracka nie ma
                      - miejsca na tylnej kanapie (ze zdjęcia) nie ma
                      - w highline standard to 16.....

Na plus to ksenony za 1300 zł. :shock:

Ja się pytam o ceny O III Combi..., bo do mnie jakoś kuźwa nikt nie dzwoni.... :wink:

Komentarz

• tomekjmopl
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1187
                        • Opel
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja się pytam o ceny O III Combi..., bo do mnie jakoś kuźwa nikt nie dzwoni.... :wink:
                        Rok z Bagien, dokładnie - ja juz 2 razy składałem pisemnie zgodę na przetwarzanie danych w ASO Skody i totalna cisza, nawet zasmarkanej skrobaczki nie przysłali... Widocznie kolega marlej108 ma jakieś specjalne układy :P

Komentarz

• Rok z Bagien
                          L&K
                          • 2010
                          • 1172

Zamieszczone przez tomekjmopl
                          nawet zasmarkanej skrobaczki nie przysłali...
                          Do mnie przysłali, ale...........pękniętą.... :diabelski_usmiech :lol:

Komentarz

• marlej108
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 4976
                            • Octavia III (5E3)
                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Rok z Bagien, dokładnie - ja juz 2 razy składałem pisemnie zgodę na przetwarzanie danych w ASO Skody i totalna cisza, nawet zasmarkanej skrobaczki nie przysłali... Widocznie kolega marlej108 ma jakieś specjalne układy :P
                            oczywiscie, ze uklady - takie jak w filmie Układ zamknięty ;-)

A mowiac powaznie, to jak miesiac temu sie zastanawialem nad zakupem Superba to poszedlem do salonu w 3miescie ogladac, w tym jazde probna zrobic. Jeden ze sprzedawcow strasznie chce mi cos sprzedac, niestety nie potrafi zrozumiec, ze zeby sprzedac to trzeba dac dobry rabat. Przypuszczam, ze skoro on mi napisal przedwczoraj czy dwa dni temu maila, ze mozna juz zamawiac O3 kombi, to w innych salonach na pewno tez. Powinni miec juz cenniki. Sadze, ze wkrotce pojawia sie na stronie internetowej. Podobnie jak nowy cennik Superba FL.

ps. nie chce prosic tego sprzedawce o przeslanie mailem cennika (jesli juz go faktycznie ma) bo potem nie bede sie mogl od niego odczepic.

[ Dodano: Czw 09 Maj, 13 18:17 ]
                            Zamieszczone przez Rok z Bagien
                            nawet zasmarkanej skrobaczki nie przysłali...
                            Do mnie przysłali, ale...........pękniętą.... :diabelski_usmiech :lol:
                            a widzisz, a mi nawet skrobaczki nie ;-) Ale za to kusza mnie tym kuponem do konca czerwca niby waznym, ze gwarancja na 4 lata albo znizka 1500 zl (imho lepsza ta gwarancja).
                            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Rok z Bagien
                              L&K
                              • 2010
                              • 1172

Enriquez,
                              Bolszoje spasiba za możliwość oblukania autka !!!

Zostałem O III przewieziony parę kilometrów i powiem Wam...że jestem pod wrażeniem.
                              Kolor fajny, a Columbus to niezły bajer.

Cantona sprawdziliśmy na mojej "płycie - prawdzie", którą testuję wszystkie radia w samochodzie.
                              Jak dla mnie SPOKO, ale melomanem nie jestem. Dźwięku nie zniekształca, dla normalnego zjadacza bułek wystarczy.

Dla mnie cicho, sprawnie i bez szarpnięć DSG. Pewnie dlatego, że Marcin cisnął. :wink:
                              18 nawet bardzo nie czuć, ale jechaliśmy po dobrej drodze.

Co ciekawe, a czego nie widać na pierwszy rzut oka, to to, że tylne koła są jakoś dziwnie schowane w nadkolu. Przód jest OK.

Zenony i ledy (przód, tył) elegencko się prezentują.

Co do boczków... :lol: :haha: :spin: kuffa jakich boczków ?????

I jest werdykt: czekam na Combi...

pzdr

Komentarz

• Majowy
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 215

No to pojeździliście i potestowaliście. Pozostaje pytanie. Czy zostawicie 138000 minus jakiś rabat - dajmy na to 10000 tysi w salonie za to auto? Kombi będzie pewnie z 3, 4 tysie droższe. Czyli za kombi po rabacie 130000... :diabelski_usmiech

Komentarz

• Enriquez
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7685
                                  • Superb III (3V3)

Mnie też było miło, po to w sumie to auto dali, żeby sobie bez stresu i patrzenia na ręce przez sprzedawców potestować i pomacać. Jak ktoś ma ochotę polukać na naprawdę wypasioną wersję to pisać. Niestety Umowa użyczenia nie pozwala na to, żeby się komuś dać jornąć. W weekend na pewno jadę do Piotrkowa i będę się kręcił po okolicy. Parę osób już oglądało i po pierwsze większości się bardzo podoba. Po drugie absolutnie nikt nie wydałby takiej kupy szmalu na to auto, choć tak naprawdę ma wszystko z wyjątkiem webasto i szyberdachu. Taki egzemplarz jest IMHO niesprzedawalny w tych pieniądzach.
                                  Pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz

• Rok z Bagien
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1172

Zamieszczone przez Majowy
                                    Czyli za kombi po rabacie 130000... :diabelski_usmiech
                                    Nie no, ja liczę trochę inaczej...

Otóż O III Liftback 1,8 Tsi z DSG kosztuje w Elegancie u nas 94.350 zł.
                                    Dodaję 3.500 zł. za Combi i 10.000 za 4x4.

Dokładam (tak z grubsza, nie wdając się w szczegóły):
                                    - metalik 2000 zł.
                                    - zenony 5000 zł.
                                    - tylne światła led 500 zł.
                                    - canton 1900 zł.
                                    - trójramienna kierownica 800 zł.
                                    - inne duperele (podświetlanie na nogi, fotochromatyczne lusterko, grzane dysze spryskiwaczy, siatki do bagażnika etc) 4000 zł.
                                    - columbus albo skóra 6000 zł.

razem ok. 114.500 zł. - rabat = ??? myślę ok. 105.000 + ok. 2000 zł. na program 220km i 320 Nm...

pzdr

PS. Jeszcze raz dzięki Enriquez,

Komentarz

• lukaszc2
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 376

Zamieszczone przez marlej108
                                      sa po prostu cale wykonane z plastiku (z kawalkiem dermy/skaju na podlokietniku).
                                      No to jak to jest całe z plastiku czy z kawałkiem dermy/skaju ???
                                      Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Majowy
                                        Ambiente
                                        • 2013
                                        • 215

Rok z Bagien, przeskaluj liczydło Wychodzi duużo więcej niż napisałeś.

Dodałem to wszystko co napisałeś i wyszło 128 tys. bez rabatu + program

Duzo kruca bomba, za duzo...

Komentarz

• qzim
                                          Classic
                                          • 2013
                                          • 29

Mam poważny problem z faktem, że ktoś może kupować octavkę za >90k

Komentarz

• piotrek_gdy
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 7723
                                            • Volkswagen
                                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

lukaszc2, cały boczek jest z czegos co mi osobiście przypomina dyktę(taką z plastiku) z kawałkiem dermy w okolicy gdzie opierasz łokieć
                                            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Rok z Bagien
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1172

He, he dodałem bez Combi i bez 4x4....
                                              Mea Culpa....

128.000 zł. - powiedzmy 13% tak można było wyrwać na starą O II = 112 kPLN :roll:

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                                                He, he dodałem bez Combi i bez 4x4....
                                                Mea Culpa....

128.000 zł. - powiedzmy 13% tak można było wyrwać na starą O II = 112 kPLN :roll:
                                                nie załamuj się, za 3 lata zapłacisz za używkę 50kzł :szeroki_usmiech
                                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• lukaszc2
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 376

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                                  lukaszc2, cały boczek jest z czegos co mi osobiście przypomina dyktę(taką z plastiku) z kawałkiem dermy w okolicy gdzie opierasz łokieć
                                                  Wiem bo mam ale nie zgodzę się, że boczek jest cały z plastiku. Możliwe, że komuś to przeszkadza nie będę tu pisał, że OIII jest przysłowiowe "ach i ech" kupiłem bo mi się bardzo spodobała (i dalej podoba), żeby nie to forum nigdy bym nie zwrócił uwagi na boczki jest to dla mnie nieistotny element. Jednym z ważniejszych elementów dla mnie było Webasto.

[ Dodano: Czw 09 Maj, 13 22:42 ]
                                                  Zamieszczone przez qzim
                                                  Mam poważny problem z faktem, że ktoś może kupować octavkę za >90k
                                                  Może się ktoś trafi ale na pewno on/ ona będzie z tego forum................... Nawet floty nie kupią powyżej 90k
                                                  Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Rok z Bagien
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1172

Zamieszczone przez qzim
                                                    Mam poważny problem z faktem, że ktoś może kupować octavkę za >90k
                                                    Zamieszczone przez lukaszc2
                                                    Może się ktoś trafi ale na pewno on/ ona będzie z tego forum................... Nawet floty nie kupią powyżej 90k
                                                    Mam do zrealizowania pewien cel. Min. napęd 4x4 i od dłuuuuuższego już czasu szukam i analizuję - wszystkie aspekty jakie się wiążą z zakupem, eksploatacją, serwisowaniem, funkcjonalnością, radością z jazdy i pewnością nowego samochodu.

Kompilacja wszystkich za i przeciw, w zakładanym przeze mnie budżecie, pokazuje że będzie to O III Combi z 4x4 i dsg. O ile taka konfiguracja będzie u nas dostępna i nie będzie zabijać ceną ponad to, co liczyłem nieco wcześniej.

Po prostu brak konkurencji... :wink:

Komentarz

Pracuję...