CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • witachu
    L&K
    • 2011
    • 1319

dłuższa antena, radio w tym przypadku ma mniejsze znaczenie
    OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
    (znajdź również na fb)

Komentarz

• lu5asz
      RS
      • 2011
      • 2006
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez witachu
      dłuższa antena, radio w tym przypadku ma mniejsze znaczenie
      No ok,dluższy bat.A jak z rysowaniem lakieru,da sie temu jakos zaradzic,powiem ze wole,a raczej zmuszony jestem do magnesówki.
      Kondziu

OCP

Komentarz

• kolo871
        Classic
        • 2011
        • 8

a w ktorym miejscu macie zamontowane radyjka??

Komentarz

• smer
          RS
          • 2008
          • 2021
          • Octavia II (1Z3)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez kolo871
          a w ktorym miejscu macie zamontowane radyjka??
          Radyjka mamy zamontowane w przeróżnych miejscach.

Jest takli temat:

Temat dot. CB

Poczytaj, na pewno znajdziesz coś dla siebie...
          Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• witachu
            L&K
            • 2011
            • 1319

Zamieszczone przez lu5asz
            A jak z rysowaniem lakieru,da sie temu jakos zaradzic
            kładzisz w miejscu gdzie bedzie stala antena taką okrągłą naklejke pod podstawke i dzięki temu antena nie przylega bezpośrednio do karoserii auta. mozesz miec taka na stale przyklejaną lub taka którą mozna zdejmować. do nabycia w kazdym sklepie/serwisie CB. ja mam taka nie na stałe ale od kiedy położyłem ją na aucie trzyma sie do tej pory.

(znajdź również na fb)

Komentarz

• rezon
              RS
              • 2006
              • 1894
              • Volvo
              • AKL 1.6 MPI 101 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

A jak z rysowaniem lakieru,da sie temu jakos zaradzic,powiem ze wole,a raczej zmuszony jestem do magnesówki.
              jedź do sklepu z foliami reklamowymi, kup 20cm i będziesz miał na dwa razy . Rysujesz cyrklem na odwrocie ładne kółko, wycinasz, naklejasz i masz aż Ci się znudzi. Później odklejasz (czasami niestety paznokciem) i przyklejasz kolejną.

Komentarz

• jamesbondzio
                L&K
                • 2009
                • 1174
                • Octavia III (5E3)
                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez rezon
                A jak z rysowaniem lakieru,da sie temu jakos zaradzic,powiem ze wole,a raczej zmuszony jestem do magnesówki.
                jedź do sklepu z foliami reklamowymi, kup 20cm i będziesz miał na dwa razy . Rysujesz cyrklem na odwrocie ładne kółko, wycinasz, naklejasz i masz aż Ci się znudzi. Później odklejasz (czasami niestety paznokciem) i przyklejasz kolejną.
                czasami dobrze ta folie kłaść "na wode" czyli na mokrą powierzchnie, lepiej sie układa i mniej bąbli zostaje....
                kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• JerzyM73
                  Rider
                  • 2010
                  • 602

A jak z rysowaniem lakieru,da sie temu jakos zaradzic
                  kładzisz w miejscu gdzie bedzie stala antena taką okrągłą naklejke pod podstawke i dzięki temu antena nie przylega bezpośrednio do karoserii auta. mozesz miec taka na stale przyklejaną lub taka którą mozna zdejmować. do nabycia w kazdym sklepie/serwisie CB. ja mam taka nie na stałe ale od kiedy położyłem ją na aucie trzyma sie do tej pory.
                  Kup jak piszę taką przyklejaną bezbarwną - najlepsze zabezpieczenie - te magnesowe zdejmowane niestety z czasem mogą rysować lakier- podchodzi woda z drobinkami piasku i rysują lakier - za przyklejaną zapłacisz góra 5 zeta i masz spoko i estetykę.
                  Rozwalają mnie goście którzy maja antenę za 300 zł i reklamówkę pod anteną - pewnie jeszcze słoma w butach ale tego już nie widzę.
                  O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                  Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• witachu
                    L&K
                    • 2011
                    • 1319

czasem te przyklejane tez zaczynają sie odklejać, ale moze dlatego ze jakiś "fachowiec" ją źle przykleił widziałem już kilka takich przypadków , albo folia kiepskiej jakości. ale duzy plus tego ze jest bezbarwna i nie odznacza się na aucie ja nie zauważyłem zeby u mnie jakoś było porysowane bardzo pod tą magnetyczną, od kiedy ją przylepiłem na dachu to jej nie zdejmuje. ogólnie to moim zdaniem i ta magnetyczna i bezbarwna spełni swoje zadanie, kwestia tego co ci bardziej bedzie odpowiadało

(znajdź również na fb)

Komentarz

• adam-karol
                      Classic
                      • 2012
                      • 36

czasem te przyklejane tez zaczynają sie odklejać, ale moze dlatego ze jakiś "fachowiec" ją źle przykleił widziałem już kilka takich przypadków , albo folia kiepskiej jakości. ale duzy plus tego ze jest bezbarwna i nie odznacza się na aucie ja nie zauważyłem zeby u mnie jakoś było porysowane bardzo pod tą magnetyczną, od kiedy ją przylepiłem na dachu to jej nie zdejmuje. ogólnie to moim zdaniem i ta magnetyczna i bezbarwna spełni swoje zadanie, kwestia tego co ci bardziej bedzie odpowiadało
                      Wszystko tak naprawdę zależy od tego w jaki sposób będziesz zdejmował antenę. Jak nauczysz się ją "łamać", a nie przeciągać po dachu to folia będzie zbędna
                      Octavia 1.6 AEE + LPG
                      Uniden 520xl + Lemm AT-1200 na uchwycie

Komentarz

• eggzman
                        Rider
                        • 2008
                        • 465
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BLR 2.0 FSI 150 KM

jeśli chodzi o tą podkładkę magnetyczną to w poprzednim aucie na początku miałem takową i nie zdejmowałem ją przez kilka tygodni w lato a później musiałem ją zdrapywać z klapy. Była pokryta gumą, która się stopiła od temperatury i po tym został ślad na klapie - nie uszkodził się lakier ale trochę się namęczyłem i :klnie:. Więc jeśli naklejkę to polecam tą bezbarwną a najlepiej dziurka w dachu :szeroki_usmiech . Ja planuję zakupić sirio twin car, zmienić główkę i wstawić helikalną sirio delta, która teraz stoi na magnesie.
                        Kacper
                        Opel Combo C 1,6 8v
                        O2 Combi 2.0 FSI

Komentarz

• witachu
                          L&K
                          • 2011
                          • 1319

Zamieszczone przez eggzman
                          musiałem ją zdrapywać z klapy. Była pokryta gumą, która się stopiła od temperatury i po tym został ślad na klapie
                          ja czegoś takiego u siebie nie zauwazyłem a z podkładką jeżdzę już rok, wiec i latem w wysokiej tempretaurze i zimą w mrozie. od czasu do czasu sprawdzam czy nie zwlukanizowalo sie coś z tej gumy. zawsze jak delikatnie ja podważe dla sprawdzenia odchodzi bez problemu. moze to kwestia z jakiej jakości materiałów jest zrobiona podkładka.

[ Dodano: Wto 21 Lut, 12 11:43 ]
                          Zamieszczone przez adam-karol
                          Jak nauczysz się ją "łamać"
                          popieram

(znajdź również na fb)

Komentarz

• eggzman
                            Rider
                            • 2008
                            • 465
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BLR 2.0 FSI 150 KM

Zamieszczone przez adam-karol
                            Jak nauczysz się ją "łamać"
                            popieram
                            A przed montażem czyścić miejsce na dachu i sam magnes bo na nim też czasem paprochy lub opiłki sie osadzają
                            Kacper
                            Opel Combo C 1,6 8v
                            O2 Combi 2.0 FSI

Komentarz

• noswer
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 232

witam - dziś okazało się że moje radyjko diabli wzięli i raczej będę zmuszony kupić nowe myślę o President Teddy ASC - poprzednio mialem alan 48 multi+
                              czy to dobry pomysl czy brać coś innego - nie jeżdżę duzo - moja antena to sirio triflex i raczej z nią zostanę...

EDIT sprawdziłem SWR anteny i wyszło mi ponad 5 - wygląda na to że coś musiało mi się ładnie w instalacji pochrzanić... - pewnie to upaliło końcówkę mocy w radiu... inna sprawa że teraz będę szukał co jest nie tak...

Komentarz

• witachu
                                L&K
                                • 2011
                                • 1319

Zamieszczone przez noswer
                                moja antena to sirio triflex i raczej z nią zostanę...
                                jak latasz głownie po mieście, i w trasie tylko jako antymiśkowe to spokojnie ci wystarczy

co do radia to określ budżet jaki chcesz przeznaczyć.

(znajdź również na fb)

Komentarz

• phoneman
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 3374
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

witachu, ja miałem ML-145 a teraz mam triflexa. Dla mnie nie ma różnicy w zasięgu, a jaka wygoda
                                  .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• noswer
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 232

budżet max 250 zł - wcześniej za radio dałem 400zł ale biorąc pod uwagę mój profil użytkowania - stwierdzam iż nie ma to sensu - rozważałem nawet alana 199A (czyli jakieś 160zł) jednak wydaje mi się że ASC jest warte 100zł więcej...

Komentarz

• witachu
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1319

phoneman, ja co prawda nie miałem przyjemności korzystac z cb+triflex wiec nie wiem jak to hula, ale wygoda napewno jest jesli chodzi o uzytkowanie, nie trzeba jej chowac, zdejmowac, odkrecać itp.

ale mnie zawsze w kazdym sklepie z CB mówili ze krótki bacik biorąc pod uwage parametry zasiegu zawsze bedzie gorzej wypadał w porównanou z batem >1m.

poza tym to jak mówiłem wczesniej, wszystko zalezy od tego jaka intensywność używania i przeznaczenie, jesli tylko antymiśkowo to z pewnością da radę.

porównywałem swoj zestaw U520+ML145 i president Johny II+president miosouri. to porównanie wypadło na moją korzyść, większa moc nadawania oraz duzo lepszy odbiór. nawet przy bardziej rozkreconym sq. duzo zalezy od ukształtowania terenu. góry, las itp to wszystko ma wpływ.

noswer, a moze coś z używek? czasem w tej cenie mozna trafic lesze radyjko uzywane w dobrym stanie niz, nowe ktore jest klase niżej.

(znajdź również na fb)

Komentarz

• noswer
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 232

witachu, jestem otwarty na sugestie - niemniej jednak coraz wiecej sprzętów ma pewną przewidywaną żywotność - nie wiem jak z CB - nie chce kupić czegoś na kilka tygodni a raczej na 4-5 lat...

Komentarz

• witachu
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1319

noswer, ja kupiłem używke tutaj na forum Unidenka 520 za bardzo dobrą cene w b. dobrym stanie. używam już troche lepiej jak pół roku i wszystko działa bez problemu. radyjko śmiga aż miło. czasem pojawia sie na forum oferta ze ktoś chce sprzedac. ale polecam ci stronkę: http://www.cb-forum.pl/ - kopalnia informacji i giełda z używanym oraz nowym sprzętem. jak chcesz nowe koniecznie to polecam ci sklep internetowy konektor Łódź. jest również na tej stronie, skontaktuj się z Przemkiem, pogadaj z nim, napewno coś ci doradzi. bardzo polecany gość i zna się na rzeczy.

(znajdź również na fb)

Komentarz

• Karql
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1124

noswer, zainteresuj się Yosanem
                                            Było: 117,5KM / 238,9 Nm
                                            Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• noswer
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 232

okazalo sie ze za szybko spisalem radio na straty - podpiolem sie z miernikiem pod kabel i wyglada na to ze triflex'a diabli wzieli...

radio bede chcial i tak zmienic ze wzgledu na rozmiary - w tych presidentach podobaja mi sie rozmiary - kusi tez asc(nigdy z tym nie mialem do czynienia - moze sie wypowiedzieć ktoś kto ma to na pokładzie? bo teoria brzmi obiecująco...)
                                              Yosana 120 też biorę pod uwagę ale jak wspomnialem president kusi...

Komentarz

• witachu
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1319

ja wole od ASC RF Gain-a ale to tylko moja opinia, nie lubie automatyki, za to lubie sam sobie wyregulować.

(znajdź również na fb)

Komentarz

• noswer
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 232

rozbierał może ktoś triflexa - okazało się że jest problem z triflexem - nie daje się go prawidłowo ustawić - przewody są OK - nie ma styku pomiędzy oplotem a przewodem wewnętrznym - oba są ciągłe - niestety triflex klękną - rozebrałem anetenę i mam cewkę na miejscu ale nie mam pojecia co dalej począć...

Komentarz

• smer
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2021
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

ja wole od ASC RF Gain-a ale to tylko moja opinia, nie lubie automatyki, za to lubie sam sobie wyregulować.
                                                    Ja powiedziałbym więcej - w ogóle nie używam SQ, a jedynie RF Gaina...
                                                    Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

Pracuję...