CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • greg44
    L&K
    • 2011
    • 1198
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Prezes52
    jeszcze bedziesz go ucinał standartowo maja ok 4 m
    No nie wiem czy tyle to nie za mało do OII Combi, ja u siewbie musiałem dokupić przedłużkę 2 m bo był ciupkę za krótko jak się stawia antenę przez klapę.

Komentarz

• SP9XWW
      Rider
      • 2009
      • 579

Zamieszczone przez greg44
      jeszcze bedziesz go ucinał standartowo maja ok 4 m
      No nie wiem czy tyle to nie za mało do OII Combi, ja u siewbie musiałem dokupić przedłużkę 2 m bo był ciupkę za krótko jak się stawia antenę przez klapę.
      Długość kabla nie ma żadnego znaczenia do prawidłowej pracy radiotelefonu. Nie używaj przedłużek - kup tyle kabla ile Ci potrzeba (choćby i 10 metrów) i polutuj porządnie całość w jednym kawałku. :szeroki_usmiech

Zamieszczone przez ale_jak_to
      1. czy na cb radio powinienem miec papiery? mam je "wbudowane" kolo skrzyni, nic nie widac, nie wiem nawet jaki model. Jakas cobra, grucha nie wiem czy nie od tej wyzej 75 jak kolega napisal. Czy w razie kontroli policja moze wymagac odemnie jakiegos dowodu zakupu? Problem w tym ze od poprzedniego wlasciciela nic nie dostalem.
      Nie musisz mieć papierów - świadectwa zgodności (homologacji). W teorii misie mogą wymagać, ale w praktyce mają to w nosie - chyba że ich wq...wisz - to będą wydziwiać. Dowód zakupu nie będzie ich interesował. W teorii mogą skonfiskować radio - jeżeli uznają że pochodzi z kradzieży - ale osobiście nie słyszałem jeszcze o takim przypadku...

2. czy moge ubezpieczyc w ramach ac takie radio?
      Pytanie do ubezpieczyciela czy polisa uwzględnia kradzież radia - nigdy nie słyszałem o takiej opcji. Może jest coś takiego.

3. co polecacie pod antene, jakas guma zabezpieczajaca czy co?
      W ostateczności specjalna podkładka z przeźroczystej, samoprzylepnej folii (dobrej jakości). Ale IMHO wystarczy Ci jak przez przyklejeniem podstawy magnesowej - przetrzesz gumę podstawy i blachę pod spodem - ręcznikiem z płynem do szyb. Ma być czysto. To właśnie brud i piasek rysują blachę.
      Vy 73! de S!@w

Komentarz

• greg44
        L&K
        • 2011
        • 1198
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez SP9XWW
        Nie używaj przedłużek - kup tyle kabla ile Ci potrzeba
        No faktycznie, przedłużka na baryłce itp. możne powodować zakłócenia i zmniejszenie parametrów. Mi się nie chciało porostu lutować do anteny nowego kabla, do OII, którą nabyłem włożyłem zestaw z poprzedniego auta. Jednak u mnie Na Zeusie i ML-ce nie stwierdziłem pogorszenia parametrów, więc rożnie to bywa. I tak che zestaw przerobić, znaczy radio wstawić w popielniczkę, antenę na stałe na dach, kurna tylko Zeus się tam nie mieści, jest o centymetr za szeroki.

Komentarz

• ale_jak_to
          Ambiente
          • 2011
          • 199

Podbije ze swoja sprawa, wrzucam tresc z duzego forum o cb radiach (chodzi o cobre 75):
          Witam. Kupilem octavie od znajomego. Mial zamontowana w/w cobre. Czesc ktora sie na stale montuje w aucie schowal mu ktos pod skrzynia biegow (nie wiem gdzie dokladnie to jest i do czego podlaczone). Antena - jak mi powiedzial to president ohio. Faktycznie, jest na niej napisane president, ale nie widze nazwy modelu. Wrzucam zdjecia, poniewaz w google - president wyglada inaczej.
          Auto juz kupilem i szczerze mowiac, niechetnie bym je zabieral teraz na demontaz... gdybym nie chcial tego radia. Chyba, ze od razu jakis serwis/sklep cb montowalby mi w ramach demontazu bezplatnie cos innego - wtedy tak. I tu pierwsze pytanie do znawcow, a przynajmniej ludzi bardziej ogarnietych w temacie - czy takie typowe punkty od CB rozbieraja "pół" samochodu, zeby zalozyc/zdemontowac radio w ramach robocizny?
          Inna kwestia - jak to cos by tam zostalo i bylo podlaczone do instalacji (tam gdzie jest a nie wiem gdzie jest) - czy mialoby to wplyw gdybym zamontowal drugie radio i uzywa tylko te nowe? Czy w ogole mozna by skorzystac z poprowadzonych juz kabli w przypadku drugiego radia (tu raczej wybralbym jakiegos alana lub presidenta). Czy koncówki moga byc niekompatybilne?

Wczoraj na nim jechalem pierwszy raz, wlasciwie pierwszy raz korzystalem z jakiegokolwiek radia cb. Prawdopodobnie troche zle je ustawilem (SQL). Na trasie bardzo dobrze i wyraznie slyszalem mobliki, ktore byly ok 2-3 km odemnie (pytalem gdzie sa). Jechalem tak miedzy 15 a 18, ostatnie poltorej h na radiu, w okolicach ostroleki. Nie chce mi sie wierzyc, ze byla taka cisza w eterze, ze nie slyszalem prawie rozmow. Raczej zestaw za krótko odbieral. SQL mialem prawie na maxa do lewej. Doczytalem zeby ustawic radio w sposob taki, zeby wejsc np na #20, dac VOL na max, krecic SQL w prawo az nie bedzie szumow i potem przyciszyc i zejsc na #19. Tak to powinno sie zrobic?

Zastanawia mnie jedna rzecz - jaki mniej wiecej zasieg powinienem miec na tym zestawie, bo jesli przy przecietnej zimowej aurze ma to byc te 2-3 km to nie chce takiego radia - to za maly zasieg. Wedlug mnie, zeby komfortowo uzywac cb powinien on wynosic 10-15 km, wiecej niekoniecznie.
          Radio chyba ma homologacje bo ma znaczek CE z tylu, z tego co gdzies doczytalem, takie cos powinno byc.

Bardzo prosze o opinie nt takiego zestawu, ile powinienem miec zasiegu (wiem ze on bedzie rozny w rozne dni).

Kolejna kwestia - doczytalem sie ze to radio ze wzgledu na brak RFGAINA nie nadaje sie do miasta. Jesli faktycznie tak jest - za czym do mojej antenki sie rozejrzec?

Nastepn kwestia - znacie jakis dobry, ogarniety punkt w Warszawie lub okolicach, gdzie warto od reki zalatwic taka sprawe (wymiany, sprawdzenia, zestrojenia radia itp)?

Dzieki za informacje.
          PS. Mam bardzo wolny internet i nie moge wstawic zdjecia poprzez forum, bardzo prosze jesli to niedozwolone o zostawienie tymczasowo linka do mojego dropboxa - jak bede za kilka dni w domu poprawie zalacznik. https://www.dropbox.com/s/y6dixmdrs173nc4/DSC02563.JPG

Kumel twierdzi, ze dal za cbka ok 5 stów, za antene ok 3 i 200 pln za montaz i zestrojenie i ze mial na tym zasieg 8-10 km (taki by mi wystarczyl). Chce za to 400 pln. Czy warto?

Opinie o cobrze czytalem albo dobre, albo calkiem zle

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

Nie wiem czy było ale zapodam jako ciekawostkę odnośnie cb i zestawu głośnomówiącego bez uzywania gruszki:

Ciekawe rozwiązanie, czy ktoś juz sie nad tym zastanawiał?
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• greg44
              L&K
              • 2011
              • 1198
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez piramida
              Ciekawe rozwiązanie, czy ktoś juz sie nad tym zastanawiał?
              Jaka cena. Prawie każde radio się tak da przerobić, najtrudniejsze jest w tym odłączenie od "płyty głównej" przełącznika kanałów, panel podłączasz za pomocą kabla - taśmy od dysku twardego lub kabla LPT od drukarki. Różnie może być później ze zestrojeniem samego CB, tak aby pracowało na odpowiednich częstotliwościach. Dla mnie bez gruszki, taki zestaw to słabe urządzenie, wolałbym jednak coś powiedzieć w eter.

Komentarz

• Prezes52
                RS
                • 2012
                • 6476
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dla mnie bez gruszki, taki zestaw to słabe urządzenie, wolałbym jednak coś powiedzieć w eter.
                dokładnie kolego nie ma to jak sobie czasem pogadać po za tym ta cena jest kosmiczna ja ma zestaw za 450zł + 100 robocizna i mam lepiej zrobione a radyjko chodzi aż miło

Mariusz
                Spoty Tarnowskie

Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

pomijając cenę bo wiadomo że cena nie mała to przecież mozna rozmawiać przez radio poprzez zestaw głośnomówiący.

[ Dodano: Pią 28 Gru, 12 22:10 ]
                  Używa ktoś tej antenki, sirio twincar?

duża padaka?

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• bws34
                    Rider
                    • 2011
                    • 543

piramida, o to samo miałem pytać Myślę że chyba jako anty misiek wystarczy tak do 5km?
                    "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• pawlo1234
                      Classic
                      • 2011
                      • 7

kolego 5 km z taką antęnką wątpię 2-3 km max poza miastem

Komentarz

• Prezes52
                        RS
                        • 2012
                        • 6476
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez pawlo1234
                        2-3 km
                        nawet z tym może być problem dlatego to jest jeden wielki niewypał i jeszcze za taka kase masakra dał bym gosciowi pojedzić z moim zestawem lepiej zabudowanym za 500 zeta

[ Dodano: Pon 31 Gru, 12 20:51 ]
                        piramida, Koledzy by mieć zasieg ok 5km trzeba mieć bacik ok 1m na aucie a ta ma zaledwie 38cm szkoda kasy na takie coś jesli chcecie mieć dobry zestaw zapraszam na pw

Mariusz
                        Spoty Tarnowskie

Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy

Komentarz

• greg44
                          L&K
                          • 2011
                          • 1198
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

pomijając cenę bo wiadomo że cena nie mała to przecież mozna rozmawiać przez radio poprzez zestaw głośnomówiący.
                          Mówisz o jakimś dodatkowym przycisku i mikrofonie coś jak w zestawie głośnomówiącym GSM?

jesli chcecie mieć dobry zestaw zapraszam na pw
                          To byś się pochwalił, co masz za zestaw?

Komentarz

• Prezes52
                            RS
                            • 2012
                            • 6476
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

co masz za zestaw?
                            Polecam UNIDEM 520 + antena Snake Black 27 montowane na stałe zestaw zajebiście działa a kosztuje jedynie ok 420zł + montaż

Mariusz
                            Spoty Tarnowskie

Komentarz

• greg44
                              L&K
                              • 2011
                              • 1198
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

montowane na stałe
                              Znaczy dziura w dachu, takie rozwiązanie zawsze będzie lepiej działać niż magnes. Antena trochę krótka.

Komentarz

• Prezes52
                                RS
                                • 2012
                                • 6476
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Znaczy dziura w dachu
                                Nie kolego nie robiłem dziury mam nowe auto dorobiłem uchwyt i przykręciłem pod odbój od klapy bagażnika zasięg na tej antence od 10-15Km jak dla mnie wystarczajacy

Mariusz
                                Spoty Tarnowskie

Komentarz

• greg44
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1198
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

10-15Km
                                  No to wystarczający zasięg, ile ta antena ma długości?
                                  Czy radio też na stałe jakoś przymocowałeś?

Komentarz

• Prezes52
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 6476
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Antena ma coś ok 125cm idelana do podziemnych parkingów nie zachaczasz nią radio jest zabudowane w konsoli środkowej nie brałem fabrycznego radia tylko zwykłe sony a CB jest zabudowane poniżej radia po za tym zasilanie jest podpięte na ekranowanym kablu YKSLYekw 2x1 bezpośrednio spod akumulatora (pozbywasz sie zakłuceń od wycieraczek, dmuchawy czy wspomagania kierownicy) kabel antenowy też schowany mam kolege który jest zapalonym krótkofalowcem i on mi to robił

[ Dodano: Wto 01 Sty, 13 19:36 ]
                                    tu masz link kolega ma podbony uchwyt do mojego mam tak samo zamocowaną antene jak on tylko u mnie jest od lewej strony auta

Mariusz
                                    Spoty Tarnowskie

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

Prezes52, obcnie mam presidenta tak radio jak i magnsówkę ale ze względu na ciągłe chowanie anteny do bagaznika praktycznie cb używam tylko na dłuższe trasy, chcę to zmienić i właśnie stąd pomysł na antenę mocowaną na stałe, zaletą twincar to praktycznie ukryta antena więc mało kto wie że posiadasz cb, odnośnie zasięgu to w mieście około 2-8km (Warszawa) łapie a na trasie na otwartej przestrzeni do około 10-14km, w lesie około 5km.

Komentarz

• turbo_diesel
                                        Classic
                                        • 2011
                                        • 32

Nie lepiej Triflexa? Twincar jest dobry tylko po zmianie anteny cb :lol:
                                        Przykłady:

Komentarz

• Prezes52
                                          RS
                                          • 2012
                                          • 6476
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

obcnie mam presidenta tak radio jak i magnsówkę
                                          Prezident jest gorszy od UNIDEMA pod wieloma względami testowałem to z kolegą co do magnesówki jak ciagle ja sciągasz i zkladasz antena jest ciągle niedostrojona dlatego warto zamocować antene na stałe co do tych anten wynalazkow typu triflex czy twincar nie uzyskasz na nich zadawalających odbiorów nie ma to jak najnormalniejszy bacik ale wybór nalezy do Ciebie ja swój zestaw polecam bo działa zajefajnie zero szumów itd.

[ Dodano: Sro 02 Sty, 13 07:20 ]
                                          turbo_diesel, jakie długości anten tam zaproponowałeś ?

Mariusz
                                          Spoty Tarnowskie

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

To rzeczywiście chyba założę stały bat z tym że chyba na klapie bo na dachu antena rzedu około 100cm bedzie haczyć w parkingach podziemnych

Komentarz

• Prezes52
                                              RS
                                              • 2012
                                              • 6476
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

To sobie zobacz takie rozwiązanie jak u kolegi ja też tak mam i jest git jedynie trzeba sobie dorobić taki uchwyt z blachy kwasoodpornej
                                              http://forum.octaviaclub....p=888025#888025

Mariusz
                                              Spoty Tarnowskie

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

To sobie zobacz takie rozwiązanie jak u kolegi ja też tak mam i jest git jedynie trzeba sobie dorobić taki uchwyt z blachy kwasoodpornej
                                                http://forum.octaviaclub....p=888025#888025
                                                link nie działa ale wiem o jaki uchwyt chodzi, uchwyt montowany w miejsce odbojnika na tylnym błotniku?

Komentarz

• Prezes52
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 6476
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

odbojnika na tylnym błotniku
                                                  5 postów wyżej link działa możesz sobie zobaczyć ale dokładnie uchwyt jest mocowany pod odbojnikiem przykrecany na 3 śruby te na których jest zamocowany odbojnik blacha ja mam 2mm gr. ale 1,5mm tez spokojnie wystarczy jest to w miare bezinwazyjny montaż na stałe anteny i jest bardzo dobra masa w służbowym Renault Master mam zalożoną antenke 1m i zasiegi sa do 30km

Mariusz
                                                  Spoty Tarnowskie

Komentarz

• jamesbondzio
                                                    L&K
                                                    • 2009
                                                    • 1174
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

piramida, zobacz u mnie w podpisie

jak chcesz więcej fot to daj znaka ale mysle że wszystko dobrze widać..
                                                    kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

Pracuję...