CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rodaczek
    RS
    • 2011
    • 1602
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

SP9XWW, gęsto jak w kokpicie samolotu

Moja Octavia:
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...-1-6-mpi-combi
    Rafał

Komentarz

• SP9XWW
      Rider
      • 2009
      • 579

Dzięki chłopaki! Zawsze chciałem latać (po drogach) śmigłowcem!
      Im więcej guziczków - tym lepiej. :diabelski_usmiech
      Vy 73! de S!@w

Komentarz

• lukas25w
        Rider
        • 2012
        • 653

SP9XWW, mnie też się podoba

Komentarz

• ajoter
          Ambiente
          • 2012
          • 152
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

OK, to radio zamówione. Zamówiłem johnego III + do tego jakies gadżety podkładka gumowa naklejka rzepy oraz miarka SWR. Zastanawiałem się jeszcze nad Cobra 29 lx ale radio jak dla mnie trochę z kosmosu :P

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Mam antene President Iowo 102cm. Moj promiennik kiedys przezyl przygode i jest caly pogiety.

Czy mozna tam wsadzic jakis inny promiennik i dociac na taki sam wymiar, srednica montazowa bedzie ta sama??
            Spritmonitor.de

Komentarz

• szpara
              Ambiente
              • 2010
              • 212
              • Octavia I (1U2)
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Bez problemu.
              czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• lukas25w
                Rider
                • 2012
                • 653

Maicroft, różnie to bywa może być takiej samej grubości albo na dole będzie gruby a idąc wyżej będzie się kurczył jak u mnie lepiej sprawdż grubość na dole i na górze czy się różni czy nie :diabelski_usmiech

Komentarz

• SP9XWW
                  Rider
                  • 2009
                  • 579

Zamieszczone przez lukas25w
                  Maicroft lepiej sprawdż grubość na dole i na górze czy się różni czy nie :diabelski_usmiech
                  I nie za pomnij na końcu sprawdzić zestrojenia anteny. 8)
                  Vy 73! de S!@w

Komentarz

• no_fear
                    Rider
                    • 2010
                    • 504
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

witam,
                    mam starego Unidena 510. Planuję zasilić go bezpośrednio z aku. Mniejsza o to :wink:

Panowie jaką nie drogą antenę polecacie ?
                    Na magnes ale praktycznie nie planuje jej ściągać z auta... więc aby nie kusiła zbytnio, a jak już skusi to żeby nie bolało 8)

Czyli:
                    - magnes
                    - tania
                    - max 100cm
                    - przyzwoity zasięg w trasie, w mieście bez znaczenia (ma po prostu działać)

Kwestia nr 2 - denerwuje mnie plątający się po kabinie kabel od anteny.
                    Czy nie ma przeciwwskazań aby zastosować przedłużacz do CB

ładnie go sobie schować, a w okolicach tylnej kanapy/bagażnika zostawić zakończenie z gniazdem ?
                    Przewód od anteny skrócić do ok 1m i antenę podłączać do przedłużacza...

Uprzedzając - nie mam anteny FM na stałe więc coś typu triflex niestety nie wchodzi w grę :cry:
                    www.SPAmobile.pl

Komentarz

• SP9XWW
                      Rider
                      • 2009
                      • 579

Zamieszczone przez no_fear
                      Panowie jaką nie drogą antenę polecacie ?
                      Na magnes ale praktycznie nie planuje jej ściągać z auta... więc aby nie kusiła zbytnio, a jak już skusi to żeby nie bolało 8)
                      Hustler, chyba najprzyzwoitsza z najtańszych.

Zamieszczone przez no_fear
                      denerwuje mnie plątający się po kabinie kabel od anteny.
                      Czy nie ma przeciwwskazań aby zastosować przedłużacz do CB
                      Są. Nie powinno się ze względu na straty na wtyczce. Lepiej jest zalutować dowolnie długi ale nowy kabel z wtyczką. Tyle teoria. Ale jak się zaprzesz, beczka też podejdzie. Przy sprzęcie CB nie powinieneś odczuć strat aż tak bardzo... Po operacji przedłużenia - koniecznie sprawdź dostrojenie anteny.
                      Vy 73! de S!@w

Komentarz

• cezaryaksum
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 126

tak czytam czytam i chyba nikt nie pytał nigdy o wypasiony zestawik :diabelski_usmiech
                        -tzn, jakie kupić dobre radio, bez względu na cena ale i bez zbędnych gadżetów, typu podświetlenia i 8 gałek do regulacji.
                        -antena - wiem im dłuższa tym lepsza, i na stałe + masa dobra. A mnie interesuje 100 cm i magnes.
                        Poleci ktoś :P
                        pozdrawiam

Komentarz

• szpara
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 212
                          • Octavia I (1U2)
                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zależy co uważasz za dobre radio.
                          czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• SP9XWW
                            Rider
                            • 2009
                            • 579

Zamieszczone przez cezaryaksum
                            jakie kupić dobre radio, bez względu na cena ale i bez zbędnych gadżetów, typu podświetlenia i 8 gałek do regulacji
                            No to ja zacznę. Uznana na świecie marka Icom. Super sprzęt bez bajerów - tylko to co potrzebne do używania eteru, 100W mocy, da się ustawić 4W. Wszystkie używane rodzaje modulacji, cyfrowe DSP. Prezydenty się chowają...

Cena w promocji 6116,00 zł :diabelski_usmiech
                            Vy 73! de S!@w

Komentarz

• no_fear
                              Rider
                              • 2010
                              • 504
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

cezaryaksum, koniecznie napisz wrażenia jak już zakupisz tego Icom`a :lol:
                              www.SPAmobile.pl

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                                RS
                                • 2013
                                • 4038
                                • Octavia III (5E3)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM
                                • CHZD 1.0 TSI 115 KM

I koniecznie dobry montaż na te cb jest potrzebny
                                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
                                przedstawiam smerfetke

Komentarz

• greg44
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1198
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Panowie, a jak to jest z anteną CB SIRIO TRIFLEX, w specyfikacji pisze, że max. moc to 10 W - 27 MHz. Czyli jak radio ma więcej niż 10 W to współpraca z tą anteną może uszkodzić radio, czy porostu antena wypromieniuje w eter moc nie większą niż 10 W i tyle?

Komentarz

• lukas25w
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 653

Zamieszczone przez SP9XWW
                                    jakie kupić dobre radio, bez względu na cena ale i bez zbędnych gadżetów, typu podświetlenia i 8 gałek do regulacji
                                    No to ja zacznę. Uznana na świecie marka Icom. Super sprzęt bez bajerów - tylko to co potrzebne do używania eteru, 100W mocy, da się ustawić 4W. Wszystkie używane rodzaje modulacji, cyfrowe DSP. Prezydenty się chowają...

Obrazek

:shock: zajebitne ale cena no cóż też

Komentarz

• rafiki
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 15975
                                      • Superb III (3V3)

Też noszę się z zamiarem kupienia CB. Co Szanowne Koleżanki i Koledzy mogą polecić w granicach do 350 plnów za radyjko i do tego antena na magnes poniżej 100 cm? Ostatnio byłem w dużej i znanej sieci sklepów AGD/RTV na literkę M (a właściwie na dwie :wink i gość z obsługi zaproponował to cudo lub to. Co o tych dwóch myślicie i czy macie jakieś inne propozycje?
                                      رافال
                                      Spoty
                                      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• cezaryaksum
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 126

Obrazek

hehe na OCP zawsze można liczyć ale tych przycisków na gruszcze nie żałowali
                                        co w praktyce te 100W będzie dawało? Będzie ładniej odbierać i dalej wysyłąć sygnał czy zagłusze wszystkich?

no i pytanie jaka antena do tego radyjka, żeby się nie pogniewało? :diabelski_usmiech
                                        pozdrawiam

Komentarz

• Andrzej.P
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 1516
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez rafiki
                                          Też noszę się z zamiarem kupienia CB. Co Szanowne Koleżanki i Koledzy mogą polecić w granicach do 350 plnów za radyjko i do tego antena na magnes poniżej 100 cm? Ostatnio byłem w dużej i znanej sieci sklepów AGD/RTV na literkę M (a właściwie na dwie :wink: ) i gość z obsługi zaproponował to cudo lub to. Co o tych dwóch myślicie i czy macie jakieś inne propozycje?
                                          Radio nowe czy używane? Nowe, to może być ciężko, chyba do tej ceny to najbliżej ma Lafayette Atena / Yosan 120 (o ile pokrętło 3w1 Ciebie nie zniechęca).
                                          Antena poniżej 100cm - ma być pochylana? To może Sirio Turbo 800. Z innej bećżki np. Pirat.
                                          Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                                          FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• ajoter
                                            Ambiente
                                            • 2012
                                            • 152
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czołem chce się podpytać Was co nieco o anteny. Moje radio to Harry III ( miał być Johny ale Harry był o 20 zł droższy wiec wybrałem go )Antena aktualnie mam jakąś starą wygrzebaną z piwnicy marki Yosan ( taka podróba Presidenta Missouri).Antenę stroiłem w serwisie w Gdańsku na ul. Leszczyńskich. Odbiór wydaje mi się ok ( przynajmniej tak mi sie zdaje :P )ale z nadawaniem to cienizna. Wiec antena idzie w odstawkę i kupuje coś nowszego.

W którą antenę warto zainwestować sirio turbo 1000 czy ml 145.
                                            Parametry turbo1000:

• Typ: base loaded
                                            • Zakres częstotliwości: 27-28.5 MHz
                                            • Impedancja: 50Ω niezbalansowana
                                            • Promieniowanie(H-plane): 360° wielokierunkowe
                                            • Polaryzacja: pionowa
                                            • Pasmo @ SWR ≤ 2: ≥ 660 KHz
                                            • SWR @ res. freq.: ≤ 1.2
                                            • Max. moc:
                                            200 Watts (CW) ciągła
                                            1000 Watts (CW) chwilowa
                                            • Rozmiar otworu mocującego: Ø 12.5 mm
                                            • Długość kabla / Typ: 4 m / RG 58
                                            • Wysokość (około): 1135 mm

Parametry ML 145

• Typ: base loaded
                                            • Zakres częstotliwości: 27-28.5 MHz
                                            • Impedancja: 50Ω niezbalansowana
                                            • Promieniowanie (H-plane): 360° wielokierunkowe
                                            • Polaryzacja: pionowa
                                            • Pasmo @ SWR ≤ 2: ≥ 1340 KHz
                                            • SWR @ res. freq.: ≤ 1.2
                                            • Max. moc:
                                            300 Watts (CW) ciągła
                                            900 Watts (CW) chwilowa
                                            • Złącze: UHF-wtyk męski (PL 259)
                                            • Długość kabla / Typ: 3.6 m / RG 58
                                            • Rozmiar podstawy: 125 mm
                                            • Wysokość (około): 1420 mm

Generalnie chce uderzyć w turbo bo odpowiada mi jej długość niż antenki ML. Chyba że ktoś mnie oświeci że jednak ML jest lepsza :P . Co to jest moc ciągła , chwilowa??Jeszcze dochodzi różnica pomiędzy pasmem SWR.Bo w jednym jak i drugim przypadku są inne. Koszt anteny turbo z magnesem to 180natomiast ML z magnesem to 120
                                            Dzięki za sugestie.

Komentarz

• Andrzej.P
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 1516
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

ajoter, Wiadomo, MLka dłuższa, więc osiągi lepsze.
                                              Jeżeli zależy Tobie na możliwości pochylania anteny, to bierz turbinę. Jeśli nie, to podobna jeszcze będzie AS-100, a cenowo wyjdzie o wiele lepiej niż Turbo.
                                              Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                                              FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• SP9XWW
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 579

Zamieszczone przez greg44
                                                Czyli jak radio ma więcej niż 10 W to współpraca z tą anteną może uszkodzić radio, czy porostu antena wypromieniuje w eter moc nie większą niż 10 W i tyle?
                                                Może uszkodzić radio. Elektrycznie antena wytrzyma te 10W, ale przy wyższych mocach możesz popalić uzwojenia i zewrzeć bat do masy - a to w prostej drodze prowadzi do spalenia stopnia końcowego radia. Być może antena wypromieniuje większą moc - ale tylko jednorazowo. Do dzisiaj z rozrzewnieniem wspominam czasu jak eksperymentując z zasilaniem nadajnika, z generatora przeciwsobnego 5W wygenerowałem 50W ...i chmurę szarego dymu. To był piękny koniec stopnia końcowego... :lol:

[ Dodano: Pon 10 Cze, 13 14:31 ]
                                                Zamieszczone przez rafiki
                                                Też noszę się z zamiarem kupienia CB. [ciach] Co o tych dwóch myślicie i czy macie jakieś inne propozycje?
                                                Odpuścił bym sobie. Alan to najniższa półka sprzętu a mały President jest radiem typowo low budgetowym o plastikowej obudowie (zakłócenia nachodzące na elektronikę radia, nie ma ekranu). Poszukaj polecanych tutaj Stabo, Yosan, Lafayette, Maxon. Niuchnij np. TUTAJ

[ Dodano: Pon 10 Cze, 13 14:37 ]
                                                co w praktyce te 100W będzie dawało?
                                                Prawie 3,5 większy zasięg. :diabelski_usmiech

Będzie ładniej odbierać
                                                Nie będzie - tutaj nic się nie zmieni.

i dalej wysyłąć sygnał czy zagłusze wszystkich?
                                                W swojej okolicy na pewno.

no i pytanie jaka antena do tego radyjka, żeby się nie pogniewało? :diabelski_usmiech
                                                W zasadzie każda która wytrzyma obciążenie prądowe. Jak zastosujesz specjalną skrzynkę antenową to nawet da się grabie dowiązane do relingów zestroić. Serio, serio. :szeroki_usmiech

[ Dodano: Pon 10 Cze, 13 14:50 ]
                                                Zamieszczone przez ajoter
                                                Czołem chce się podpytać Was co nieco o anteny. Moje radio to Harry III ( miał być Johny ale Harry był o 20 zł droższy wiec wybrałem go )
                                                Bardzo dobry wybór! 8)

W którą antenę warto zainwestować sirio turbo 1000 czy ml 145.
                                                Są porównywalne. ML-ka jest o połowę dłuższa - ale Turbo ma tą przewage, że jest "łamana" (nieocenione rozwiązanie na parkingach podziemnych).

Ajoter Jeżeli nie zjeżdżasz do parkingów podziemnych weź ML-kę. Jeżeli zdarza Ci się odwiedzać marketowy Hades, Turbo będzie lepszym rozwiązaniem.

Co to jest moc ciągła , chwilowa??
                                                Upraszczając - ciągła to obciążenie jakie wytrzyma antena nadając przez nią non-stop. Chwilowa, moc odpowiednio większa, możesz jej używać tylko w krótkim okresie czasu (antena grzeje się, żeby jej nie uszkodzić nie można przekroczyć jej wytrzymałości termicznej).

Jeszcze dochodzi różnica pomiędzy pasmem SWR.Bo w jednym jak i drugim przypadku są inne.
                                                W przypadku pasma obywatelskiego bez znaczenia. Pasmo CB ma zakres 440 kHz.

Koszt anteny turbo z magnesem to 180natomiast ML z magnesem to 120
                                                Turbo jest bardziej markową anteną od ML-ki. A i wykonanie ma sympatyczniejsze. Sam się zastanawiam nad zmianą z ML-ki na Turbo ale 1700. :szeroki_usmiech
                                                Vy 73! de S!@w

Komentarz

• gstawiak
                                                  Classic
                                                  • 2012
                                                  • 27

Radio zamontowane jest w schowku, po lewej stronie kierownicy (nie zmieściło mi się w popielniczce, a nie chciałem ciąć przewodów wentylacyjnych - stąd taka a nie inna opcja). Dodatkową zaletą tego miejsca jest to, że zasilanie dostępne jest bezpośrednio za schowkiem na tablicy bezpieczników.
                                                  Kolego do którego bezpiecznika podpiąłeś się bo ja podpiałem się pod bezpiecznik od wentylatorów i mam niesamowite zakłócenia a jak wcześniej miałem radyjko pod zapalniczką nie było żadnych zakłóceń...zachciało się zmiany... Teraz myślę że albo zmienię bezpiecznik albo podepnę się pod zapalniczkę ale od spodu żeby można było ją jeszcze wykorzystać

Komentarz

• ajoter
                                                    Ambiente
                                                    • 2012
                                                    • 152
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

)gstawiak
                                                    Kolego do którego bezpiecznika podpiąłeś się bo ja podpiałem się pod bezpiecznik od wentylatorów....
                                                    Załóz sobie osobny bezpiecznik pod CB, bez zbednego podpinania sie pod inne. JAk strzeli Ci bezpiecznik to bedziesz wiedzial czy to od radia i nie bedzie musial kombinować
                                                    Ja mam bezpiecznik wpiety pod którąś z poz ( sprawidziłem miernikiem gdzie miałem juz napiecie). Musisz zakupić złącza konektorowe i przerobic je tak by zmieścil sie w skrzynke i jednoczesnie trzmał bezpiecznik.Możesz też poszukac po ASO gotowych konektorow na bezpieczniki. U mnie w ASO czegoś takiego nie mieli, ba nawet nie wiedzieli co to jest konektor :shock: . Ja mam wpiety bezpiecznik 5 A a masa podpiełem pod śrube. Dodatkowo kupiłem taką złaczke plastikową aby bezproblemu radio rozłaczać i zabierac do domu. JAk bede mial chwilę to porobie zdjecia,

Gdzies na forum jest post skad pociagnać 12 v i masz dokładny opis co i jak ze zdjeciami

SP9XWW
                                                    Ajoter Jeżeli nie zjeżdżasz do parkingów podziemnych weź ML-kę. Jeżeli zdarza Ci się odwiedzać marketowy Hades, Turbo będzie lepszym rozwiązaniem.
                                                    Dzieki SP9XWW za wyjasnienia. Generalnie zobaczyłem jak u znajomego wyglada MLka na samochodzie i dla mnie jest porostu zadługa. Jeszcze rozważe opcje anteny AS 100( ale wiadomo jest krótsza) a Tubiną 1000 ( która wizualnie mi sie podoba- tylko czy bedzie sie to podobało mojemu portfelowi :P )

Komentarz

Pracuję...